15 Ιουν 2015

Παίζοντας ποδόσφαιρο με ήπια ισχύ

Της Diana Jonhstone


Οι πράκτορες του FBI που ξεσκέπασαν το σκάνδαλο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στα τέλη του Μάη με τη σύλληψη ομάδας αλλοδαπών στην Ελβετία, είναι φυσικά πεπεισμένοι ότι μόνος στόχος τους ήταν η καταπολέμηση της διαφθοράς. Αμερικανοί ιδεολόγοι που υποστήριξαν το “R2P”- the “right and responsibility to protect” το δικαίωμα και ευθύνη στην προστασία – δεν έχουν καμιά αμφιβολία ότι οι ένοπλες επεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο κατάλληλος τρόπος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αξιωματικοί της αεροπορίας που βομβάρδιζαν ανθρώπους στο Αφγανιστάν, Πακιστάν ή Υεμένη θεωρούν δεδομένο ότι καταπολεμούν την τρομοκρατία.

Έτσι κι αλλιώς, κακά πράγματα όπως η διαφθορά, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η τρομοκρατία, υπάρχουν στον κόσμο. Δεν είναι οι ΗΠΑ που δημιούργησαν τους Ιδρυτές-Πατέρες, αν όχι ο Θεός, για να απαλλαγούν από τα κακά στον κόσμο; Οι  πράκτορες του FBI, καθεστωτικοι συντάκτες, πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας, που όλοι κάλυψαν σαν περιπατητές του διαστήματος σε ένα κουκούλι απομόνωσης τον αμερικανικό φαρισαϊσμό, δεν είναι εξοπλισμένοι να αμφισβητούν τις δικές τους καλές προθέσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι μια αυξανόμενη πλειοψηφία ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που βρίσκεται έξω από αυτό το κουκούλι, σίγουρα τους αμφισβητεί.

Extratteritoriality
Στην αέναη αποστολή να επιβληθούν στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τρία μεγάλα όπλα: το δολοφονικό τους οπλοστάσιο, την ιδεολογία, και το δολάριο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έξω από την αυτοαποκαλούμενη «διεθνή κοινότητα» (τον αγγλόφωνο κόσμο και την Ευρωπαϊκή Ένωση) αντιλαμβάνονται μόνο ένα σκοπό να διέπει τη χρήση αυτών των όπλων: τη διατήρηση και επιβολή της ηγεμονίας των ΗΠΑ στον κόσμο.

Έτσι, ενώ οι ίδιοι οι αμερικανοί συγχαίρουν εαυτώ για τη μετάβαση σε «καθαρό διεθνή αθλητισμό», μεγάλο μέρος του κόσμου απλώς βλέπει ακόμα μια περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να εκφοβίσουν τον κόσμο και να γίνει το δικό τους.

… η Βρετανία έχασε για το 2018 και οι ΗΠΑ για το 2022. Σε μια περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ότι μπορεί κανείς να φανταστεί για να «απομονώσει τη Ρωσία του Πούτιν», φαίνεται λίγο πολύ σαν να έχει επιλέξει βολικά το FBI να διακόψει ακριβώς πάνω στην ώρα τη ΦΙΦΑ, και να ετοιμάσει την εκστρατεία για ακύρωση ή μποϋκοτάζ, για το Παγκόσμιο Κύπελο στη Ρωσία το 2018. Μη-δυτικοί σχολιαστές, όπως ο Sukant Chandan, βλέπουν την εκστρατεία για ανατροπή του Μπλάτερ, σαν μια ακόμα «αλλαγή καθεστώτος» σκηνοθετημένη από την Ουάσιγκτον. Ο 79-χρονος Ελβετός πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ, δεν ήταν ποτέ πιστός υπηρέτης της αγγλο-αμερικανικής «διεθνούς κοινότητας». Μια στο καρφί και μια στο πέταλο..Ο Μπλάτερ άνοιξε τις πόρτες στον τρίτο κόσμο, κάτι που δεν θα ήταν δυνατό χωρίς καμιά βρωμοδουλειά κάπου….Η επιλογή του Κατάρ για το 2022 συνδύαζε μπελάδες, αφού μόνο δωροδοκία μπορούσε να εξηγήσει αυτή την επιλογή….  Η επιλογή ήταν  τόσο παράδοξη που οι ελβετικές αρχές άρχισαν έρευνα στις 10 Μαρτίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες  μπορούσαν να επιλέξουν να συνεπικουρούν τη διερεύνηση, παρά να βρεθούν στα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό, όμως, θα απέτρεπε από το να τεθουν ερωτηματικά για τη Ρωσία.

Το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η πρωταρχική τους «ήπια δύναμη». Η συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών οικονομικών συναλλαγών γίνεται με δολάρια και πρέπει να εκκαθαρίζεται σε ένα θάλαμο αποζημιώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτρέποντας σε αυτές να απαιτήσουν ότι όλες οι συναλλαγές σε δολάρια συμμορφώνονται με τους νόμους τους. Αυτό στην ουσία δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκλειστικές εξουσίες extraterritoriality.

Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφατα επέβαλαν ένα επαχθές πρόστιμο άνω των οκτώ δις δολάρια στη γαλλική τράπεζα BNP-Paribas απλώς επειδή συνδέεται με επιχειρήσεις σε χώρες με εμπάργκο των ΗΠΑ: την Κούβα, το Ιράν και το Σουδάν.  Οι συναλλαγές της  γαλλικής τράπεζας ήταν απολύτως νόμιμες σύμφωνα με το γαλλικό νόμο. Όμως, η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί το δολάριο για να απαιτήσεις από άλλες χώρες να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τα εμπάργκο τους.

Έτσι, εκτός από τα σχεδόν άπειρα οικονομικά πλεονεκτήματά της, κατέχοντας το κυρίως διεθνές νόμισμα, δίνεται επίσης στους αμερικανούς η περιστασιακή ευκαιρία να παίζουν τον αγαπημένο τους ρόλο στο Χόλυγουντ, αυτόν του ενάρετου σερίφη που καβαλάρης φθάνει στην πόλη, χαλά το παιχνίδι πόκερ των απατεώνων, αφοπλίζει τους κακούς με μερικές καλοστοχευμένες βολές και αποχωρεί στο φως το ηλιοβασιλέματος με την πρωταγωνίστρια και τα συμβόλαια πετρελαίου.

Αυτή τη φορά, το σενάριο του Χόλυγουντ πήρε τη μορφή των πρακτόρων του FBI που προσάπτουν κατηγορίες στους αξιωματούχους της Διεθνούς  Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ΦΙΦΑ, με παράνομες οικονομικές συναλλαγές για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλου.

Άρτος και θεάματα
Σε όλο τον κόσμο, φαίνεται ότι τα μικρά αγόρια αρέσκονται να κλωτσούν την μπάλα. Αλλά δεν είναι μόνο για διασκέδαση. Χάρη στο εμπορικό ποδόσφαιρο, δεξιότητες στο κλώτσημα της μπάλας, προκαλούν όνειρα για φήμη, τύχη, πολυτέλεια ανάμεσα στους νέους που διαφορετικά οι ελπίδες τους είναι ισχνές. Το ποδόσφαιρο είναι η ελπίδα διαφυγής για εκατομμύρια, ενώ για εκατομμύρια άλλους είναι αγχολυτικό, ένας τρόπος για τόνωση και δυνατά αισθήματα που δεν σχετίζονται με πραγματικές ανάγκες και κινδύνους. Για τους παίκτες, σημαίνει από τα αλώνια στα σαλόνια. Για τους ιδιοκτήτες σημαίνει από τα σαλόνια στα σαλόνια.

Το ποδόσφαιρο είναι το απόλυτο του άρτος και θεάματα στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σε απόσταση.
Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν τα ηγούνται των θεαμάτων.

Η ΦΙΦΑ είναι μια εξαιρετικά πλούσια επιχείρηση του παγκόσμιου εμπορικού θεάματος. Πολλά, πάρα πολλά δολάρια κυκλοφορούν γύρω από αυτό. Τα διαφημιστικά και τηλεοπτικα δικαιώματα αξίζουν δισεκατομμύρια.

Το διεθνές ποδόσφαιρο έχει υπαχθεί στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, η οποία είναι γεμάτη με αφμιλεγόμενες συμφωνίες, φοροδιαφυγή και διαφθορά. Κανείς δεν αμφιβάλλει ούτε για δευτερόλεπτο ότι μεγάλα χρηματικά ποσά κυκλοφορούν κάτω από το τραπέζι στη ΦΙΦΑ. Ο κύριος στόχος για πιθανή δωοροδοκία είναι χωρίς αμφιβολία η ανάθεση της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλου. Πιέσεις όλων των ειδών χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν μια ουσιαστικά αυθαίρετη επιλογή. Το βραβείο μπορεί να στοιχίσει στη φιλοξενούσα χώρα πολλά, αλλά φέρνει επιχειρήσεις, διαφήμιση, κύρος – και είναι και διασκεδαστικό να παρακολουθεί κανείς τα παιχνίδια.
Αυτό είναι μεγάλη επιχείριση, αλλά δεν θεωρείται αμερικανική επιχείριση. Οι αμερικανοί αποκαλούν το παιχνίδι soccer και έχουν το δικό τους «ποδόσφαιρο» που μοιάζει περισσότερο με ράγκπι με βάτα. Έτσι – και αυτή είναι η αντίδραση σε πολλά μέρη του κόσμου – γιατί οι αμερικανοί γαυγίζουν στον παιχνίδι μας?

Η Δύση είναι η καλύτερη, στο διάολο όλοι οι άλλοι
Η υποθετική ερώτηση δεν άργησε να έρθει. Παρά τις αναφορές της ΦΙΦΑ για τη διαφθορά που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, ειδικά για τα παιχνίδια στην Νότια Αφρική το 2010, η χρονική στιγμή αυτής της ξαφνικής καταστολής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δυσφημίσει τις δύο επεχρόμενες διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλου, αυτή στη Ρωσία το 2018 και  στο Κατάρ το 2022. Τώρα, από σύμπτωση, η Βρετανία έχασε για το 2018 και οι ΗΠΑ για το 2022. Σε μια περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ότι μπορεί κανείς να φανταστεί για να «απομονώσει τη Ρωσία του Πούτιν», φαίνεται λίγο πολύ σαν να έχει επιλέξει βολικά το FBI να διακόψει ακριβώς πάνω στην ώρα τη ΦΙΦΑ να ετοιμάσει την εκστρατεία για ακύρωση ή μποϋκοτάζ, για το Παγκόσμιο Κύπελο στη Ρωσία το 2018. Μη-δυτικοί σχολιαστές, όπως ο Sukant Chandan, βλέπουν την εκστρατεία για ανατροπή του Μπλάτερ, σαν μια ακόμα «αλλαγή καθεστώτος» σκηνοθετημένη από την Ουάσιγκτον.

Ο 79-χρονος Ελβετός πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ, δεν ήταν ποτέ πιστός υπηρέτης της αγγλο-αμερικανικής «διεθνούς κοινότητας». Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, η πολιτική του ήταν να διαδώσει την αγάπη για το ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο, κινούμενος προς τις μη-δυτικές αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Μπλάτερ άνοιξε τις πόρτες στον τρίτο κόσμο, κάτι που δεν θα ήταν δυνατό χωρίς καμιά βρωμοδουλειά κάπου. Η Ευρώπη μαζί με τις ΗΠΑ φυσιολογικά ελέγχουν τα πάντα «με ειλικρίνεια» ή τουλάχιστον νομότυπα, επειδή φυσιολογικά έχουν τη δύναμη και την επιρροή, όπως και τους δικηγόρους. Η διαφθορά είναι ο τρόπος που γίνονται συναλλαγές στην Νότια Αφρική, πρώτοι το αναγνωρίζουν και αποδοκιμάζουν οι ίδιοι οι νοτιαφρικανοί. Ωστόσο, εναπόκεται στα δικαστήρια των ΗΠΑ να τιμωρήσουν τη διαφθορά στις χώρες της Αφρικής;

Η επιλογή του Κατάρ για το 2022 συνδύαζε μπελάδες, αφού μόνο δωροδοκία μπορούσε να εξηγήσει αυτή την επιλογή.  Αυτή είναι μια χώρα χωρίς ποδοσφαιρική παράδοση, χωρίς παίκτες, χωρίς οπαδούς, τίποτα παρά σωρούς χρημάτων και πάνω από όλα ακατάλληλο κλίμα που πρέπει να προσαρμοστεί τεχνικά για τη διοργάνωση. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι υποδομές κατασκευάζονται σε ημι-καταναγκαστική εργασία. Διά της ατόπου απαγωγής είναι η διαφθορά των ΗΠΑ. Μόνο αυτή έδωσε το παιχνίδι.

Η επιλογή ήταν  τόσο παράδοξη που οι ελβετικές αρχές άρχισαν έρευνα στις 10 Μαρτίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες  μπορούσαν να επιλέξουν να συνεπικουρούν τη διερεύνηση, παρά να βρεθούν στα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό, όμως, θα απέτρεπε από το να τεθουν ερωτηματικά για τη Ρωσία.

Μπορεί κάλλιστα να είναι το ότι τα λεφτά πέρασαν κάτω από το τραπέζι σε κάθε περίπτωση ανάθεσης του Παγκόσμιου Κυπέλου. Στη Γαλλία, παρεπιπτόντως, υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για τη χρήση της αγγλοσαξονικής επιρροής για την ανάθεση των Ολυμπιακών του 2012 στο απροετοίμαστο Λονδίνο, παρά στο πανέτοιμο Παρίσι. Ωστόσο, από την αυτοκρατοκρική οπτική, η επιλογή της Βρετανίας ή των ΗΠΑ θα φαίνεται πάντα «νορμάλ» και οποιαδήποτε σκιά θα θεωρείται υπεροβολική. Αντίθετα, μπορεί κανείς να αναμένει μεγάλη προσήλωση στους εξονυχιστικούς ελέγχους για βρωμοδουλειές σε σχέση με τη Ρωσία, ακόμη κι αν η Ρωσία είναι ιδιαίτερα αθλητική χώρα και εξοπλισμένη με κάθε τρόπο, ώστε να φιλοξενήσει τους αγώνες.

Το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η πρωταρχική τους «ήπια δύναμη». Η συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών οικονομικών συναλλαγών γίνεται με δολάρια και πρέπει να εκκαθαρίζεται σε ένα θάλαμο αποζημιώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτρέποντας σε αυτές να απαιτήσουν ότι όλες οι συναλλαγές σε δολάρια συμμορφώνονται με τους νόμους τους. Αυτό στην ουσία δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκλειστικές εξουσίες extraterritoriality.

Τί είναι διαφθορά;
Οι ΗΠΑ ενθάρρυναν μια συγκεκριμένη «παγκοσμιοποίηση», δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις και απορρύθμιση, δίνοντας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις μεγάλες εταιρείες ατέλειωτες ευκαιρίες να εκμεταλλευθούν και να εξαπατήσουν χώρες του νότου, όπως και τους πολίτες τους. Το όλο σύστημα αποτελεί γόνιμο έδαφος για δωροδοκίες και διαφθορά. Ευνοεί το μεγάλο και θανατηφόρο εμπόριο όπλων, με «ποσοστά». Το εμπόριο ναρκωτικών ανθεί, μαζί με κάθε μορφής εμπορία και παράνομη διακίνηση.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υπηρξε δωροδοκια ώστε να ανατεθεί το Παγκόσμιο Κύπελο στην Νότια Αφρική. Αυτό είναι διαφθορά. Αλλά είναι ή δεν είναι διαφθορά όταν η Coca Cola, Adidas και McDonald’s απειλούν να μην χρηματοδοτήσουν τη ΦΙΦΑ, εάν τα πράγματα δεν ακολουθήσουν το δρόμο που θέλουν; Αυτό έγινε ανοικτά, αλλά δεν είναι μιας μορφής διαφθορά;

Και μιλώντας για διαφθορά, η δωροδοκία είναι μόνο δωροδοκία όταν γίνεται στα κρυφά; Τί γίνεται με το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, που έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στον κόσμο από τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια; Τί γίνεται με ένα εκλογικό σύστημα στο οποίο δισεκατομμυριούχοι μπορούν ανοικτά να «καθορίσουν το παιχνίδι» χάρη στην τέλεια νόμιμη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών;

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υπηρξε δωροδοκια ώστε να ανατεθεί το Παγκόσμιο Κύπελο στην Νότια Αφρική. Αυτό είναι διαφθορά. Αλλά είναι ή δεν είναι διαφθορά όταν η Coca Cola, Adidas και McDonald’s απειλούν να μην χρηματοδοτήσουν τη ΦΙΦΑ, εάν τα πράγματα δεν ακολουθήσουν το δρόμο που θέλουν; Αυτό έγινε ανοικτά, αλλά δεν είναι μιας μορφής διαφθορά;

Τί γίνεται με τη βιασύνη με την οποία το Κογκρέσο άλλαξε τη θέση του στις 14 του περασμένου Μάη και άρον άρον υιοθέτησε την νομοθεσία για fast track του Trans-Pacific Partnership – χωρίς συζήτηση και χωρίς τροπολογίες – μόλις μέλη του Κογκρέσου ψέκασαν γενναιόδωρα με δολάρια της Goldman Sachs, UPS, Citigroup, FedEx, Coca Cola, Boeing, Pfizer, Northrop Grumman, Morgan Stanley, Walmart, Disney, Monsanto κλπ... κλπ..κλπ. Αυτή η ψηφοφορία θα επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων αμερικανών, τις δουλειές, την ποιότητα ζωής τους. Είναι απείρως πιο σημαντική από το πού θα διεξαχθούν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες.
Και τί κάνει το FBI γι’ αυτό;

Οι ΗΠΑ αποφασίζουν τί είναι και τί δεν είναι διαφθορά. Αποφασίζουν ποιά είναι και ποιά δεν είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξαιρετικά μεγάλες ποινές φυλάκισης δεν είναι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή εφαρμόζονται στις ΗΠΑ για παράδειγμα. Μεγάλες εταιρείες που εξαγοράζουν τους «εκπροσώπους του λαού» δεν είναι διαφθορά: ονομάζεται ελευθερία.

Οι ΗΠΑ επιζητούν να επιβάλουν ηθικούς κανόνες στις ανήθικες πρακτικές που προωθεί. Ενώ διεξάγονται πόλεμοι σε όλο τον πλανήτη, η Ουάσιγκτον επιζητεί να επιβάλει «ανθρωπιστικούς» κανόνες στον πόλεμο με τους αδύναμους αντίπαλούς της να χαρακτηρίζονται ως εγκληματίες πολέμου και ανασύρονται ενώπιον διεθνών δικαστηρίων (από τα οποία οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαιρούνται).

Με την ίδια λογική, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν στην επιβολή ενός συστήματος παγκόσμιας «ελεύθερης αγοράς», που γεννά αναπόφευκτα όλες τις μορφές ανεξέλεγκτης διαφθοράς, αλλά στη συνέχεια προσπαθεί να το κάνει να φαίνεται καλό με την επιλεκτική πάταξη της διαφθοράς.

Αυτό το αμερικανικό μείγμα δίκαιης σταυροφορίας και ιδιοτέλειας διακινδυνεύει να δώσει στην αρετή ένα κακό όνομα.

Οι ΗΠΑ αποφασίζουν τί είναι και τί δεν είναι διαφθορά. Αποφασίζουν ποιά είναι και ποιά δεν είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξαιρετικά μεγάλες ποινές φυλάκισης δεν είναι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή εφαρμόζονται στις ΗΠΑ για παράδειγμα. Μεγάλες εταιρείες που εξαγοράζουν τους «εκπροσώπους του λαού» δεν είναι διαφθορά: ονομάζεται ελευθερία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου