15 Ιουν 2015

Το σκάνδαλο της ΦΙΦΑ: Μήπως το μακρύ χέρι του νόμου των ΗΠΑ αυτή τη φορά το παράκανε;

Του Jon Sopel

Κανένα γήπεδο .... ακόμα.
Είναι ίσως πρόωρο να αρχίσουμε να μιλάμε για την αλλαγή ονόματος του Wembley σε  γηπέδο Loretta Ε Lynch - ίσως με ένα περίπτερο με το όνομα James Comey, το όνομά του από τον επικεφαλής του FBI - αλλά σίγουρα είναι στα σχέδια.
Στο κάτω κάτω χάρηκε τους οπαδούς του αγγλικού ποδοσφαίρου περισσότερο από το Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ και τον επικεφαλής του FBI;
Υπήρχε σχεδόν ένα συγκινητικό ανατρίχιασμα και χαρά αναμέσα σε εκείνους που κατέληξαν να απεχθάνονται τη ΦΙΦΑ, αφού επιτέλους κάποιος άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι.

Η πιο ισχυρή υπηρεσία επιβολής του νόμου στον κόσμο ενάντια στο φαινομενικά απροσπέλαστο και παντοδύναμο σώμα του παγκόσμιου αθλητισμού. Αυτός είναι ένας αγώνας που κάθε φίλαθλος θα πλήρωνε όσα όσα για να παρακολουθήσει. Επιτέλους, η ΦΙΦΑ θα πάρει αυτό που της αξίζει.

Εξακολουθούμε να μην έχουμε τελική απάντηση στο ερώτημα – τί άλλαξε τη γνώμη του Σεπ Μπλάτερ μεταξύ της Παρασκευής που κέρδισε την επανεκλογή του και της Τρίτης  που παραιτήθηκε. Αλλά είναι αρκετά σαφές τί δείχνουν τα  αποδεικτικά στοιχεία. Ήταν η λαμπρή δημοσιογραφία από τη Sunday Times και το BBC που του έδωσαν την ιδέα; Δυστυχώς, όχι.

Ήταν η απειλή από τους χορηγούς ότι θα αποσύρουν τα μετρητά τους; Λοιπόν, διάβασα όλες τις δηλώσεις των διαφόρων μεγαλοεταιριών όπως κυκλοφόρησαν την περασμένη βδομάδα – και ειλικρινά, όλες είχαν κάτι από την αποφασιστικότητα και τον ιδρώτα μιας άγαρπης χειραψίας. «Πιστεύουμε στην ακεραιότητα και ελπίζουμε ότι η ΦΙΦΑ θα ενεργήσει σύμφωνα με τις βασικές μας αξίες». Ω, πόσο θα τάραξαν και σείστηκαν τα κεντρικά της ΦΙΦΑ όταν διάβασαν αυτά τα διστακτικά μισόλογα.
Τί γίνεται με την απειλή για ένα μποϋκοτάζ του επόμενου Παγκόσμιου Κυπέλου από τις χώρες της UEFA; Πραγματικά – πλάκα μας κάνετε; Επρόκειτο να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο; Όχι. Άρα, αν κάνετε εκπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι η μόνη αξιόπιστη εξήγηση είναι η έρευνα του FBI – έγινα συλλήψεις, η έρευνα επρόκειτο να διευρυνθεί – και κάτω από αυτή την ασφυκτική πίεση, ο Μπλάτερ λύγισε.

Εάν το FBI είχε αποκαλύψει διαφθορά, ας πούμε, στην Εθνική Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας στις ΗΠΑ θα υπήρχαν κάθε είδους πολιτικές θεωρήσεις για να προσμετρηθούν. Ποιοί ήταν οι βασικοί εμπλεκόμενοι, ποιές είναι οι πολιτικές τους διασυνδέσεις, ποιός άλλος μπορεί να εμπλακεί σε περίπτωση ανακρίσεων, είναι όλες οι πάπιες στη σειρά;  Υποψιάζομαι ότι με αυτή την έρευνα δεν υπήρξαν ΚΑΘΟΛΟΥ πολιτικές ανησυχίες. Σχεδόν όλοι είναι ξένοι, έτσι μπορούμε να το κάνουμε με ενθουσιασμό και κέφι.  Έτσι τρία ζήτω για το FBI, τη μεγάλη του επιτυχία και την αμερικανική δικαιοσύνη; Μέχρι ενός σημείου. Αυτά ήταν που ένιωθα μέχρι την περασμένη βδομάδα. Όμως, υπάρχει και μια άλλη πλευρά, που προκάλεσε στο μυαλό μου μια είδηση την Τετάρτη ότι οι έρευνες του FBI διευρύνθηκαν ώστε να περιληφθεί η ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλου για το 2018 και 2022 στη Ρωσία και στο Κατάρ. Κάποιες κατηγορίες σχετίζονται με πιθανά αδικήματα στις ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις σε αυτό που οι νομικοί φίλοι μου αποκαλούν EΔ – εξωεδαφική δικαιοδοσία. Δεν είμαι δικηγόρος, αλλά αυτό μου φαίνεται να είναι το δικαίωμα των ΗΠΑ να χώσουν τη μύτη τους σε οτιδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο.

Υπάρχει ένα σημαντικό μικρό περιγραφικό απόσπασμα στα δικαστικά έγγραφα του Chuck Blazer. Είναι το πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ που ομολόγησε ενοχή για διαφθορά και έκανε συμφωνία με το FBI να υποκλέψει [συνομιλίες] ώστε να εμπλακούν άλλοι. Σε κάποιο σημείο κατά την ακροαματική διαδικασία, υπάρχει μια συζήτηση στο δικαστήριο για το πως να προφέρεται [το όνομα της ] η «ΦΙΦΑ».

Είναι ένας οργανισμός για τον οποίο υπάρχει ελάχιστη γνώση στις ΗΠΑ. Αυτή είναι μια ιστορία που σε όλη την Ευρώπ και τα ΜΜΕ του υπόλοιπου κόσμου αποτελεί κύρια είδηση. Στις ΗΠΑ δεν είναι καν στις κύριες ειδήσεις της τηλεόρασης – παρόλον ότι η όλη διαδικασία έτυχε χειρισμού από το FBI.

Και αυτό είναι σημαντικό. Θα ήταν όμορφο να σκεφτεί κανείς ότι στη διάκριση των εξουσιών κάτι που είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των φιλελεύθερων δημοκρατιών, το δικαστικό σύστημα λειτουργεί εντελώς ανεξάρτητα από την εκτελεστική εξουσία. Αλλά, γίνεται έτσι; Θυμηθείτε την αρχή του βιβλίου του Καρόλου Ντίκενς Ψυχρό Σπίτι – με την πυκνή αδιαπέραστη ομίχλη που περιβάλλει τα πάντα: «Και δύσκολα  από το Temple Bar, στο Λίνκολν Inn Hall, στην καρδιά της ομίχλης, βρίσκεται ο Μεγάλος Καγκελάριος στο Ανώτατο Δικαστήριό του στο Chancery». Οι αμερικανοί οπαδοί μπορούν να επευφημούν τους εισαγγελείς τους, όσο και την ομάδα τους.

Υπάρχει πάντα μια σκοτεινή πολιτική θεώρηση για το τί παίρνει, ποιός και πώς. Πάρτε [για παράδειγμα] την έρευνα για το τηλεφωνικό χάκινγκ στη Βρετανία. Σε ένα πολιτικό κλίμα, οι εισαγγελείς αποφάσισαν να μην κυνηγήσουν έναν από τους πιο ισχυρούς οργανισμούς ενημέρωσης στον κόσμο – και μετά από λίγα χρόνια το έκαναν. Ο νόμος δεν είχε αλλάξει, μόνο μια αλλαγή στην επιθυμία για εφαρμογή του. Εάν το FBI είχε αποκαλύψει διαφθορά, ας πούμε, στην Εθνική Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας στις ΗΠΑ θα υπήρχαν κάθε είδους πολιτικές θεωρήσεις για να προσμετρηθούν. Ποιοί ήταν οι βασικοί εμπλεκόμενοι, ποιές είναι οι πολιτικές τους διασυνδέσεις, ποιός άλλος μπορεί να εμπλακεί σε περίπτωση ανακρίσεων, είναι όλες οι πάπιες στη σειρά.

Υποψιάζομαι ότι με αυτή την έρευνα δεν υπήρξαν ΚΑΘΟΛΟΥ πολιτικές ανησυχίες. Σχεδόν όλοι είναι ξένοι, έτσι μπορούμε να το κάνουμε με ενθουσιασμό και κέφι.
Έτσι τρία ζήτω για το FBI, τη μεγάλη του επιτυχία και την αμερικανική δικαιοσύνη; Μέχρι ενός σημείου. Αυτά ήταν που ένιωθα μέχρι την περασμένη βδομάδα. Όμως, υπάρχει και μια άλλη πλευρά, που προκάλεσε στο μυαλό μου μια είδηση την Τετάρτη ότι οι έρευνες του FBI διευρύνθηκαν ώστε να περιληφθεί η ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλου για το 2018 και 2022 στη Ρωσία και στο Κατάρ.

Κάποιες κατηγορίες σχετίζονται με πιθανά αδικήματα στις ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις σε αυτό που οι νομικοί φίλοι μου αποκαλούν EΔ – εξωεδαφική δικαιοδοσία. Δεν είμαι δικηγόρος, αλλά αυτό μου φαίνεται να είναι το δικαίωμα των ΗΠΑ να χώσουν τη μύτη τους σε οτιδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο. Έτσι, ας πάρουμε μια υποθετική βρετανική εταιρεία με συνεργάτες στην Αμερική, με αποτέλεσμα να είναι υπόλογοι στους όρους της Συμφωνίας των ΗΠΑ για Πρακτικές Διαφθοράς Ξένων. Και ας πούμε ότι η βρετανική εταιρεία στο Λονδίνο δωροδοκεί μια εταιρεία στη Βουλγαρία για να εξασφαλίσει ένα εργοστάσιο στη Σόφια – παραβίασε νομοθεσία των ΗΠΑ και το FBI μπορεί να έρθει να της χτυπήσει την πόρτα.

Ο Μπλάτερ παραιτήθηκε, τελικά.

Πάρτε την υπόθεση της BNP Paribas, της μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας. Πέρσι, της επιβλήθηκε πρόστιμο 8.9 δις δολάρια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης  των ΗΠΑ για παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων στο Σουδάν, το Ιράν και την Κούβα. Ναι, αμερικανικών κυρώσεων (δεν υπάρχουν γαλλικές κυρώσεις.) Το πρόστιμο ήταν τόσο μεγάλο και οι κυρώσεις τόσο επιβλαβείς που ο πρόεδρος Ολλάντ ζήτησε την απευθείας παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα. Ξέρω ότι οι τράπεζες αποτελούν πρόκληση για τους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους – αλλά γιατί δεν είναι αυτό θέμα για τις γαλλικές δικαστικές αρχές, και μόνο για τις γαλλικές αρχές; Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα.

Η προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα σημαδεύτηκε από την αποφασιστικότητά του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από ξένες συγκρούσεις, για να παραδεχθεί λάθη του παρελθόντος, και να πει ότι δεν είναι για μας [τους αμερικανούς] να επιλέγουμε ποιούς ηγέτες τους αρέσουν. Αλλά, μήπως η Αμερική δημιουργεί ένα νέο νομικό ιμπεριαλισμό;

Ας φανταστούμε μόνο για μια στιγμή, ότι αντί για το Κατάρ, κέρδιζαν την ανάθεση για το 2022 οι ΗΠΑ. Πώς θα αντιδρούσε η Αμερική εάν η Ρωσία ανακοίνωνε ότι θα διερευνούσε πώς ανατέθηκε το Παγκόσμιο Κύπελο στις ΗΠΑ;

Ίσως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν να είχε δίκαιο όταν είπε μετά τις συλλήψεις της ΦΙΦΑ την περασμένη βδομάδα – τί δουλειά έχει η Αμερική σε αυτό;Η προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα σημαδεύτηκε από την αποφασιστικότητά του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από ξένες συγκρούσεις, για να παραδεχθεί λάθη του παρελθόντος, και να πει ότι δεν είναι για μας [τους αμερικανούς] να επιλέγουμε ποιούς ηγέτες τους αρέσουν. Αλλά, μήπως η Αμερική δημιουργεί ένα νέο νομικό ιμπεριαλισμό;  Ας φανταστούμε μόνο για μια στιγμή, ότι αντί για το Κατάρ, κέρδιζαν την ανάθεση για το 2022 οι ΗΠΑ. Πώς θα αντιδρούσε η Αμερική εάν η Ρωσία ανακοίνωνε ότι θα διερευνούσε πώς ανατέθηκε το Παγκόσμιο Κύπελο στις ΗΠΑ;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου