15 Ιουν 2015

Σπόντες
·         Κάτι γεννιέται σε αυτήν την περιοχή. Μετά την αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας, την εκλογή του Ακιντζί, είχαμε και την εμφάνιση για πρώτη φορά ενός αριστερού κόμματος στην Τουρκία με ποσοστά άνω του 10%. Το τοπίο είναι ρευστό, καθώς η Ε.Ε. προσπαθεί να εκβιάσει την Ελλάδα, και ως κύπριοι τα ζήσαμε, και με τις εσωτερικές και τις εξωτερικές πιέσεις, το 2012, ενώ στην Τουρκία υπάρχει αμηχανία από την εμφάνιση μιας ώριμης δημοκρατικής κοινής γνώμης. Το πώς θα χειριστεί η τούρκικη κοινωνία αυτήν την αλλαγή που έριξε στο τραπέζι, σχεδόν όπως έκανε και η ελληνική κοινή γνώμη στις πρώτες εκλογές του 2012, θα επηρεάσει και την Κύπρο. Αλλά το ξεμούδιασμα και στις 3 κοινωνίες ξαναζεί στο τραπέζι τη συνοριακή θέση τόσο του ευρύτερου χώρου [Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου] όσο και την Κύπρο ως ειδικό συνοριακό χώρο και με την αραβική ανατολή και την Ρωσία. Μπορεί να χρειαστεί να καταλάβουν μερικοί φανατικοί του copy paste ότι δεν χρειάζεται να αντιγράφουμε, ίσως κουβαλούμε στην εμπειρία μας μοντέλα που θα εμφανιστούν και αλλού – αλλά ίσως και να είμαστε, και ως Κύπρος και ως ευρύτερος χώρος, και μια απάντηση στο τί συμβαίνει στην Μέση Ανατολή. Γιατί υπάρχει ένας πόλεμος, πια, από τα ανατολικά του Κιέβου μέχρι την ανατολική Συρία. Η περιοχή μας χρειάζεται τοπικές [και όχι εισαγόμενες] απαντήσεις για το ζήτημα της συμβίωσης των διαφορετικών πολιτισμών, αλλά και ιστορική φαντασία για το νέο πέρασμα στο Μέλλον. Και εκτός από την πολιτική και την κουλτούρα, η οικονομία επανέρχεται  σαν ένα κέντρο βάρους που δεν μπορούμε πια να το αφήνουμε στους εθισμένους του τζόγου του μύθου των αγορών, η στους τεχνοκρατικούς απολογητές τους. Τότε, θα καταλάβουν οι λίγοι που ζουν ακόμα στην φαντασίωση ότι τα θεάματα των ΜΜΕ θα τους συγκαλύπτουν για «λίγο ακόμα», ότι το κράτος ευημερίας, που προσπαθούν οι ανόητοι να ξηλώσουν, ήταν ένας συμβιβασμός από την πλευρά μας. Της πλειοψηφίας που τους ανέχεται και τους βλέπει όλο και πιο καθαρά. Αν ο ακραίος ισλαμισμός είναι η απρόσμενη [αλλά σαφώς προβλέψιμη κοινωνιολογικά] συνέπεια της δυτικής επέμβασης στον μουσουλμανικό κόσμο, τότε το σοκ που προκαλεί η προσπάθεια για επιστροφή σε ένα ανύπαρκτο θεολογικό παρελθόν, δεν είναι τίποτα μπροστά στο σοκ που θα προκαλέσει το πάθος για το μέλλον που είναι ήδη εδώ και το καταπιέζει μια «πραγματικότητα» απηρχαιωμένων «θεσμών».
·          
·         Πάντως πρέπει να πούμε ως πρώτο μετεκλογικό σχόλιο για την Τουρκία, ότι ο Ερντογάν μετά τα παναΰρκα του «εγώ είμαι τζαι κάμνω ότι θέλω», ξαφνικά ντύθηκε ένα άψογο κοστούμι πολιτικής σοβαρότητας σαν νέος Ατατούρκ. Δέχθηκε το αποτέλεσμα, δήλωσε έμμεσα μέσω βουλευτή της αντιπολίτευσης ότι δέχεται οποιαδήποτε κυβέρνηση βιώσιμης συνεργασίας κλπ. Η απώλεια 8% ήταν μια σοβαρή αντίδραση της κοινωνίας – και η επίδραση του Γκιουλέν, των «αμερικανών» κλπ, δεν μπορεί να θεωρηθεί καθοριστική, γιατί ο Ερντογάν κέρδισε καθαρά τις προεδρικές πέρσι παρά εκείνη την επίθεση. Όμως, τώρα έχασε απέναντι σε μια δυσφορία για τον αυταρχισμό. Είναι αιχμάλωτος του έργου του ο Ερντογάν. Και λίγοι ίσως κατανόησαν την ορθότητα όσο και το νόημα της δήλωσης Νταβούτογλου ότι το κόμμα του κατάφερε ένα έπος. Αν μιλούσε για τις εκλογές, έλεγε μετεκλογικές ανοησίες φυσικά. Έχασε. Αλλά αν μιλούσε για το πώς η τούρκικη κοινωνία, ακόμα και οι ψηφοφόροι του κόμματος του, δεν ανέχονται πια τον αυταρχισμό, είχε δίκαιο. Ο Ερντογάν ελίσσεται και φαίνεται να καταλαβαίνει. Θα δείξει.
·          
·         Πάντως, το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών μπορεί να θεωρηθεί και ως άνοιγμα σε κυβερνήσεις συνασπισμού – άρα και ο τούρκικος δημόσιος λόγος θα πρέπει να συνηθίσει σε ένα άλλο τόνο. Η ακροδεξιά είναι εν δυνάμει kingmaker. Τί βάρος θα έχει αυτό στο κυπριακό; Από την άλλη, οι σοσιαλδημοκράτες-κεμαλικοί φαίνεται να σταθεροποιήθηκαν στην δεύτερη θέση, με μια πιο αριστερή, πια, απόχρωση – καθώς έχουν μετατοπιστεί από την εικόνα του κόμματος της κρατικής εξουσίας. Το θέμα πια είναι ποιές δεξαμενές ψήφων είναι ρευστές.
·          
·         Και στην άλλη πλευρά, όπως έγραψε τόσο προφητικά ο Ναζίμ Χικμέτ «κάθε πρωί γιατρέ μου..η καρδιά μου, στην Ελλάδα τουφεκίζεται..» Δεν είναι μόνο η αθλιότητα των εκβιασμών – τάχα μου, τώρα έβαλαν και την χρεοκοπία στο τραπέζι σε μια ακόμα προσπάθεια να προκαλέσουν μια δουλοπρεπή αντίδραση του στυλ «αμάν βουράτε ιθαγενείς, εν μας κόψουν τα ριάλια οι ευρωπαίοι..φταίει η κυβέρνηση». Για όσους αθθυμουνται και τις τοπικές αθλιοτητες. Το αισχρό είναι η εικόνα αναπαραγωγής αυτών των εκβιασμών πρωτοσέλιδα στο εσωτερικό - και στην Κύπρο. Είχε δίκαιο ο Βαρουφάκης που θύμισε στην αρχή, τους μαυραγορίτες της κατοχής που λέγον «Βάστα Ρομέλ» στο δεύτερο παγκόσμιο. Αυτή την φορά η ελληνική κοινωνία δεν αγωνίζεται μόνο για τον εαυτό της ως συλλογικότητα – αγωνίζεται και για όλους τους άλλους. Και στην νότια Ευρώπη, και στην μεσόγειο, και ανατολικά – και δυτικά. Θα θυμόμαστε λοιπόν τους ταγματασφαλίτες του θεάματος.
·          
·         Κοιτάζοντας τα πρωτοσέλιδα του Πολίτη για την Ελλάδα ώρες ώρες έχεις την αίσθηση ότι κοιτάζεις μια απορριπτική εφημερίδα, του παρελθόντος, που πουλά, όχι και τόσο υπόγεια, φτηνό ρατσισμό. Και στις δυο περιπτώσεις [τον νεοφιλελεύθερο ρατσισμό του Πολίτη και τον απορριπτικό ρατσισμό] τα συμπτώματα είναι τα ίδια: η προσπάθεια να κατασκευαστεί ένα κλίμα πανικού [θα λείψουν τα λεφτά, μας απειλούν οι ξένοι], με δαιμονοποίηση κάποιων [φταίει η αριστερή κυβέρνηση που δεν υποτάσσεται, φταίνε οι τούρκοι που είναι αδιάλλακτοι], με εμφανή στόχο να εξυπηρετήσουν συγκαλυμμένα [χωρίς να το λένε στην επιφάνεια] κάποιους «δικούς» [να εξυπηρετηθούν τα ιδιωτικά κεφάλαια για τους νεοφιλελεύθερους, να εξυπηρετηθεί η μερίδα του κεφαλαίου που δεν θέλει λύση και όσοι άλλοι έχουν ανάλογα συμφέροντα]. Για το επίπεδο της εγκυρότητας να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι χωρίς λεφτά, κατά τον Πολίτη, από τις αρχές του Απρίλη – τότε μας ανακοίνωσε ότι σε 5 μέρες θα τελείωναν τα χρήματα. Κάτι ανάλογο των προφητειών του απορριπτισμού ότι η Τουρκία θα διασπαστεί κοκ. Οι υστερικοί είναι οι ίδιοι, όταν ο λόγος εξυπηρετεί ανώτερα συμφέροντα. Η πλάκα είναι ότι ο Πολίτης το παίζει τάχα μου αντί-ρατσιστικός. Απλώς έτσι βολεύει. Και μια αγγλόφωνη νεοφιλελεύθερη εφημερίδα μπορεί κάλλιστα να θέλει μετανάστες, αλλά ταυτόχρονα να θέλει να μην έχουν δικαιώματα για να μπορούν να τους εκμεταλλεύονται εύκολα κοκ. Έτσι και ο Πολίτης – θέλει να αντικαταστήσει τον ρατσισμό του κυπριακού με τον ρατσισμό της αποικιοκρατίας. Όποιος δεν υποτάσσεται στις πρεσβείες θα δαιμονοποιείται. Περαστικά.
·          
·         Πάει καλά ο Ακιντζί. Όταν ακόμα και οι απορριπτικοί λένε «είναι καλός αλλά..» κάτι τζυλά. Έτσι και αλλιώς, τα δεδομένα [όχι απλώς των προθέσεων, αλλά και των προοπτικών] είναι εκεί.
·          
·         Και ο κ. Αναστασιάδης για πρώτη φορά ίσως από το 2010 [με εξαίρεση την επίσκεψη στη Μόσχα που ήταν όντως σημαντική κίνηση] φαίνεται να κάνει κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως κίνηση για το «κοινό καλό», αντί για όλα τα επιμέρους υπόλοιπα, του γραφείου του, του κόμματος του, των προσωπικών του υποχρεώσεων και πάει λέγοντας....:)..Και φαίνεται άνετος – αντί με εκείνο το μίζερο ύφος που είχε τα τελευταία δυο χρόνια, είτε το έπαιζε θυμωμένος, είτε όχι..Θα δείξει…
·          
·         Το ότι οι απορριπτικοί έχουν εξαντλήσει πολλά από τα «πυρομαχικά» τους στο κόσμο του θεαματικού πόλεμου και των υστεριών, στις επιθέσεις ενάντια στον Χριστόφια, φαίνεται τώρα. Τί να πουν που να μην ακούγεται απλώς επανάληψη υπερβολών; Διότι σε εκείνη την περίοδο των αντιπαραθέσεων, 2009-11, αρκετά θέματα τέθηκαν πια σε νέα βάση – έστω και μέσα από την αντίσταση στις υστερίες. Φάνηκε μετά την κοινή επίσκεψη Αναστασιάδη – Ακιντζί στο Ριάλτο για το τουρκοκυπριακό θέατρο. Ο Αναστασιάδης, μάλιστα, είπαν ότι εν να πει στο Καδή να το στείλει στα σχολεία. Αν ελάλεν έτσι ο Χριστόφιας ήταν να εκραγούν διάφοροι. Αθθυμάστε τότε πόση αθλιότητα για ένα θέατρο μαθητών στην Καρπασία; Τώρα τίποτε…μουλλωχτά..Τί να πουν; Τότε αμφισβητούσαν αν έγιναν σφαγές τουρκοκυπρίων. Τότε ο Λάζαρος Μαύρος επέμενε ότι οι ανακοινώσεις του ελληνοκύπριου κυβερνητικού εκπρόσωπου για το ότι δεν έγινε σφαγή στην Αγ. Βασίλειο, ήταν τεκμήριο. Επίπεδο τεκμηρίωσης Λ. Μαύρου – ότι κολλά και ότι δεν βολεύει δαιμονοποιείτο για να λογοκριθεί. Σήμερα, είναι αποδεκτό και ότι υπάρχουν αγνοούμενοι τουρκοκύπριοι και ότι έγιναν σφαγές. Το ότι δεν «φταίμε όλοι» είναι σωστό – δεν φταίνε όλοι οι ελληνοκύπριοι για τα εγκλήματα μερικών. Αλλά όσοι τα έκαναν δεν ήταν επίσης τυχαίοι – δεν ήταν απλώς άτομα. Ήταν ομάδες ένοπλων που κατέλυσαν τη δημοκρατία στις 15 Ιουλίου. Δειλών – που μέχρι σήμερα δεν έχουν καν το ήθος να αποδεχτούν τις ευθύνες τους. Είχαν «προϋπηρεσία» στην επιβολή – και μια ιδεολογία που νομιμοποιούσε τον φόνο. Δεν είναι θέμα να ανοίξουν τέτοια ζητήματα σήμερα ίσως. Αλλά είναι οι ίδιοι που έκαναν το πραξικόπημα που έκαναν και τις σφαγές μετά. Αυτοί είχαν τα όπλα, αυτοί καθόριζαν εξελίξεις στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Ακόμα και μετά την δεύτερη επίθεση του τούρκικου στρατού τον Αύγουστο, ήταν τόσο άνετοι που δολοφόνησαν τον Δώρο Λοΐζου στο κέντρο της Λευκωσίας. Και δολοφονούσαν πυροβολώντας και από την μητρόπολη Λεμεσού. Ποιοί άλλοι έκαναν την σφαγή στην Τόχνη;
·          
·         Ακούγοντας τον Αβέρωφ να λέει ότι στην ανάγκη προτιμά ένα «μικρό ΔΗΣΥ», πέρα από την πληκτική επανάληψη του δίπολου των θεατρινισμών του Αβέρωφ [«ταπεινά ζητώ ενότητα» - «θα κάνουμε αγώνες μπλα μπλα»] η πρώτη σκέψη πάει αναγκαστικά στο πραγματικό καθήκον του Αβέρωφ – είναι εκεί για να προωθεί ιδιωτικοποιήσεις για τους φίλους του. Οπότε, ο «μικρός ΔΗΣΥ» κατά το «μικρό κράτος» [την άλλη καραμέλα των νεοφιλελεύθερων] σημαίνει ότι θα αρχίσει να ιδιωτικοποιεί και μερίδες του κόμματος του; Θα χαρίσει, ας πούμε, ένα ποσοστό στον Σιακόλα για να κάνει και αυτός ένα μικρό κόμμα, ένα ποσοστό στον Παπαφιλίππου για να έχει και αυτός μια βουλευτική εκπροσώπηση κοκ;
·          
·         Η πιο ωραία πλάκα της εβδομάδας ήταν όταν ο Αβέρωφ φόρεσε την στολή του «κάνουμε αγώνες» και μας είπε ότι αγωνίζεται ενάντια στα κατεστημένα. Έτσι είναι – μαζί με τον Σιακόλα, τον Λεπτό, τον Κούμα, καθώς επίσης και την αμερικανική πρεσβεία στην οποία έδινε αναφορές, όπως και στο ΔΝΤ, ο Αβέρωφ μας αγωνίζεται ενάντια στα κατεστημένα. Κρατάνε όλοι μαζί ένα καθρέφτη και καθώς προχωρούν φωνάζουν συνθήματα ενάντια στο είδωλο τους στο καθρέφτη. Πρώτη υποψηφιότητα για χρυσό βατόμουρο δήλωσης του 2015 – «ο Αβέρωφ πολεμά το κατεστημένο».
·          
·         Και λες και δεν μας έφτανε ο Αβερωφ, ήρθε και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης να μας πει το αμίμητο – ότι αυτή η κυβέρνηση θα εισηγηθεί τρόπους για σταματήσει η ευνοιοκρατία στη δημόσια υπηρεσία. Και μάλιστα σε μια τηλεοπτική φάση, μας είπε κάτι για εξετάσεις που θα κρίνουν την «κριτική σκέψη». Μα δουλεύκεις μας οξά πιστεύκεις τα παραμύθκια που σας λαλούν οι επικοινωνιολογοι; Κύριε Πετρίδη, είσαι μέλος ενός επιτελείου που κυβερνά από το 2013 και δεν έμεινε ρουσφέτι που να μην το έχετε κάνει. Από πού να ξεκινήσει κάποιος; Από τον διορισμό του Κεννεβέζου; Πληρούσε οποιοδήποτε κριτήριο ο άνθρωπος για να διοριστεί πρώτα υπουργός παιδείας και μετά πρέσβης στην Αθήνα; Αν είναι αυτή την κριτική σκέψη που θα αξιολογούν τα κόλπα που εισηγείστε, αλλάξετε επάγγελμα - μια κωμική σειρά στην τηλεόραση θα σας βόλευε καλύτερα. Ή να θυμηθούμε την άλλη επιτυχία της "κριτικής σας σκέψης" με υπόβαθρο εξυπηρέτησης όσων σας εξασφάλισαν καρέκλα - τον διορισμό του Ρίκκου και την ανοχή σας για την αθλιότητες που βλέπαμε; Ή να σας θυμίσουμε την δημόσια εξαγορά του ΔΣ της Κεντρικής με αύξηση από 1.700 σε 30,000 ευρώ το 2013; Ή να σας θυμίσουμε τον κ. Χάσικο με τις αμίμητες εκδοχές του ότι όλοι οι άλλοι είναι ύποπτοι εκτός από τον ίδιο για σύγκρουση συμφερόντων με βάση τα οικογένεια συμφέροντα; Δεν έχει τέλος η λίστα κ. Πετρίδη. Και η ιστορία της παράταξης σας δεν λέει και κάτι διαφορετικό. Αυτή εμπέδωσε το ρουσφέτι. Οπότε ποιόν κοροϊδεύετε με ατάκες για κριτική σκέψη; Αυτό που θέλετε είναι να βρείτε τρόπους να διορίζεται ημέτερους σε ανώτερες θέσεις και να προσλαμβάνετε από την πίσω πόρτα ημέτερους. Να καταργήσετε ότι σας δυσκολεύει. Τίποτε άλλο δεν φαίνεται να κάνετε..Οπότε άστε καλύτερα τις μεταρρυθμίσεις σε μια κυβέρνηση, ό,ποια κυβέρνηση, που δεν θα την βαρύνουν τόσα ζητήματα ευνοιοκρατίας, σύγκρουσης συμφερόντων και εναγώνιας προσπάθειας να εξυπηρετηθεί ο τάδε επιχειρηματίας..Αλήθεια η «κριτική σας σκέψη» τί λέει για τον Σιακόλα και την παραβίαση των κανονισμών στο Λατσί;..:)
·          
·         Σχόλιο-απάντηση στον Φιλελεύθερο για τον Κ. Πετριδη και τις προθέσεις του. Αγ. Σταύρο, εάν προσεγγίσεις την περίπτωση της λεγόμενης δημόσιας μεταρρύθμισης και ειδικότερα του Κων/νου Πετρίδη με επιφανειακή σκοπιά και με μια διάθεση να δεις το θετικό της ιστορίας τότε ίσως να καταλήξεις στο λανθασμένο συμπέρασμα που καταγράφεις στο άρθρο σου. Εάν προσπαθήσεις να εμβαθύνεις στην έρευνα και στην ανάλυση του θέματος της δημόσιας μεταρρύθμισης και αυτού που ανέλαβε να την υλοποιήσει θα αντιληφθείς και θα καταγράψεις ακριβώς το αντίθετο συμπέρασμα. Αρχίζοντας από το άτομο που έχει αναλάβει την ευθύνη ας πούμε είναι οτιδήποτε άλλο από αυτό που περιγράφεις περί σεμνότητας, μεθοδικότητας και έργου...Στην πραγματικότητα παρουσιάζεται με μια απολυταρχική, δικτατορική, σνόμπ διάθεση ενός ατόμου που τα γνωρίζει όλα χωρίς διάθεση να ακούσει τα επιχειρήματα της αντίθετης άποψης στοχεύοντας στην δημοσιοποίηση της αναλήθειας ότι...δήθεν η μεταρρύθμιση προχωρά. Σε ότι αφορά το σχόλιο σου ότι "με μεθοδικότητα όμως και χωρίς μεγαλοστομίες, έστησε μια ικανή τεχνοκρατική ομάδα καταφέρνοντας να παραδώσει έργο" ας πούμε μόνο ότι αυτή η τεχνοκρατική ομάδα στην οποία αναφέρεσαι αποτελείται απλά από εξωτερικούς συμβούλους μεγάλου ελεγκτικού οίκου του οποίου η επιλογή ας πούμε ότι έγινε με πολύ συνοπτικές και μη διαφανείς διαδικασίες..Αυτή είναι η μεταρρύθμιση? Καμία διαφάνεια και αξιοκρατικές διαδικασίες στην επιλογή προσφοροδοτών? Ας πάμε τώρα στην "ουσία του έργου" του κ. Πετρίδη και της παρούσας κυβέρνησης. Αυτά που έχουν γίνει μέχρι στιγμής μετά από ένα και πλέον χρόνο παρουσίας του εκλεκτού υφυπουργού είναι τα εξής: 1. Προσπάθεια για ξήλωμα της υπηρεσίας Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού μεταφέροντας τον διευθυντή αυτής της υπηρεσίας στο γραφείο του Προεδρικού. Ερώτημα: Αποτελεί μεταρρύθμιση να έχεις ένα διευθυντή ενός νευραλγικού τμήματος που πρέπει να λειτουγεί δύο εκκλησίες? 2. Παραμερισμός των όσων αναφέρονταν στο αρχικό μνημόνιο για απλοποίηση/σμίκρυνση των μισθολογικών κλιμάκων, βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού και εκσυγχρονισμό του τρόπου προαγωγών και αμοιβών με βάση την απόδοση του προσωπικού και εισαγωγή ενός συστήματος εξετάσεων με ταυτόχρονο άνοιγμα των θέσεων προαγωγής από Α11 (σήμερα ισχύει από Α14) και σε εξωτερικού υποψηφίους. Ερώτημα: Αυτό το φρούτο των εξετάσεων για το θέμα των προαγωγών και το άνοιγμα και των κατώτερων θέσεων προαγωγής σε εξωτερικούς υποψηφίους που θεωρείται η πανάκεια στα προβλήματα του δημοσίου ποια ακριβώς προβλήματα θα επιλύσει? Η απόδοση και το κίνητρο στην εργασία, η ανάληψη ευθυνών, οι διοικητικές ικανότητες On the job, η υπευθυνότητα των υποψηφίων για προαγωγή πως ακριβώς θα προσμετρούνται με τις εξετάσεις? Πως διασφαλίζονται ότι τα πιο πάνω χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την απόδοση του εργαζόμενου στην δουλειά δεν πάνε περίπατο? Και γιατί οι εργαζόμενοι να έχουν κίνητρο να δουλεύουν εάν αυτά δεν θα λαμβάνονται υπόψη και απλά να μην προετοιμάζονται για να κάτσουν εξετάσεις? Και πως διασφαλίζεται ότι θα προσλαμβάνεται/προάγεται ο καταλληλότερος σε μια διευθυντική θέση και όχι ο "εξυπνότερος/ικανότερος" στις εξετάσεις? Δεν έχετε συναντήσει άτομα στην ζωή σας που έχουν ψηλό IQ αλλά δεν έχουν κανένα άλλο χαρακτηριστικό ενός καλού διευθυντή όπως εργατικότητα, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα, γνώση του αντικειμένου της εργασίας του κ.α? Εάν όλα τα πιο πάνω δεν είναι μια τεράστια τρύπα στο νερό τότε τι είναι? Μια τρύπα στο σύμπαν!? Y.Γ. Δεν είμαι Δ.Υ. και αναμένω και εγώ ως ένας ενεργός πολίτης να δω μια πραγματική μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα αρχίζοντας από την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και επιχειρήσεων, την απλοποίηση των διαφόρων διαδικασιών επικοινωνίας πολιτών και κράτους, την βελτίωση της δημόσιας υγείας, την δημιουργία μιας σύγχρονης δημόσιας παιδείας, την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού, την εφαρμογή της πραγματικής αξιοκρατίας και διαφάνειας κ.α. http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-s-christodoulou/115/261813/to-encheirima-petridi#sthash.M4I2A1ze.dpuf
·          
·         Και μια και είχαμε αναφορά στο φολκλόρ του Πετρίδη που θέλει να φτιάξει την δημόσια υπηρεσία συναγερμικά, να αναφέρουμε ένα σύμπτωμα εποχής – το ανέφερε η Χαραυγή πρωτοσέλιδα. Ενας υποψήφιος για θέση στην Ένωση Δήμων ήρθε πρώτη στις γραπτές εξετάσεις που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά η κομματική πλειοψηφία στην Ένωση Δήμων, με πρωτοβουλία του Γαλανού, λέει, ακύρωσε τις διαδικασίες γιατί από ότι φαίνεται δεν τους άρεσε ιδεολογικά – γιατί ήταν της ΕΔΟΝ. Και όταν διαμαρτυρήθηκε ο υπεύθυνος του ΑΚΕΛ, η απάντηση ήταν ότι ο Γαλανός δεν ανήκει σε κόμμα. Αν δεν είναι τίποτε άλλο αυτήν την εποχή τα ανέκδοτα τα λένε χωρίς να το συνειδητοποιηθούν. Σοβαρά, δεν είναι κομματικός ο Γαλανός;..:) Ο Γαλανός μπορεί να είναι ένας αποτυχημένος wannabe κομματάρχης, αλλά όχι και ότι δεν ανήκει σε κόμμα. Μια χαρά πρόσκειται σε εκείνο το κύκλωμα που κινείται ανάμεσα στο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ. ..μια παράλληλη πορεία και με τον κύριο Ντίνο...Με προϋπηρεσία…J..Έτσι, για να θυμόμαστε….
·          
·         Πάντως από το χώρο του απορριπτικού κέντρου, στο νέο σκηνικό, μέχρι τώρα, ο Ν. Παπαδόπουλος έχει τοποθετηθεί στην πιο ευνοϊκή θέση. Ο Σιζόπουλος δεν πείθει, αμφισβητείται ανοικτά [έτσι όπως τον έβαλαν εκεί μέσω ΣΑΠΑ και Μαληκκίδη τί περίμενε;], ο Λιλλήκας έκατσε κλούβα να πιάσει ότι διαρρεύσει προς μη-ομοσπονδιακές θέσεις, αλλά θα αναγκαστεί, αν παίξει το κόμμα του, να βρει τρόπο να πει « ναι αλλά..». Ενώ ο Ν. Παπαδόπουλος μπορεί να κάνει και κριτική, αλλά έχει και την ιστορική θέση του κόμματος για διζωνική - σαν backup. Οπότε έχει και ιδιόκτητο κεφάλαιο [άρα μπορεί να ελίσσεται πιο άνετα], έχει και χώρο διακίνησης της ρητορικής του. Εξαρτάται ποιός είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος – η προεδρία των ελληνοκύπριων η ομοσπονδιακή προεδρία. Ο Νικόλας κουβαλά επίσης την κληρονομιά του πατέρα του, την οποία "πρέπει" να δικαιώσει. Και αυτό δεν αφορά μόνο στο 2004, αλλά και το 1974, και την εκλογή του αλλά και το ρόλο του στη δημιουργία του κυπριακού κράτους ευημερίας. Οπότε η περίοδος που ήταν εξαρτώμενος του Αβέρωφ πρέπει να διαγραφεί σύντομα – και για λόγους ρητορικής, αλλά και αυτοσεβασμού. Θα δείξει η συνέχεια…
·          
·         Μέχρι και ο Παπαδημήτρης, ρε Χάρη; Ιδού σχόλιο: «..ο Χάρης συνελήφθη να περιπαίζει τους 500 και βάλε άνεργους υπάλληλους των Κυπριακών Αερογραμμών, τους οποίους προσπαθεί με διάφορες δικαιολογίες και ψεύτικα νούμερα να τους παντρέψει με αρσενικόν, αρνούμενος να τους επιστρέψει τα χρήματα που εβάλλαν στο ταμείο πρόνοιας τους για τόσα χρόνια, παίζοντας ..πελλόν.» [ το να τους «παντρέψει με αρσενικον» είναι πια ξεπερασμένη διατύπωση, αφού είναι ντε φάκτο πραγματικότητα για ένα είδος επιθυμίας. Αλλα με δεδομένη την κουλτούρα στην οποία αναγιωθηκε ο κ. Παπαδημητρης – κάποτε είχε γράψει το μνημειώδες «είπαμε να είμαστε αντικομουνιστές, αλλα…» - αλλα και την ευρύτερη συμμετοχή του στον δημόσιο λόγο, θα ήταν μη αρμόζων να λογοκριθεί. Κοιτά να δεις σε τι λούκια μας βάζει το political correctness..:)
·          
·         Η ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη χωρίς διάσκεψη τύπου. Η πρώτη φορά σε 12 χρόνια. Προφανώς η κ. Γιωρκάτζη και το Συμβούλιο, μάλλον δεν ήθελαν ερωτήσεις..
·          
·         Η παρέμβαση Ντράγκι είναι κατανοητή με βάση τους κανόνες της ΕΚΤ. Να θέσουμε, λοιπόν 2 ερωτήματα με βάση την αρχή της ισονομίας, η οποία τείνει, πια, να γίνει και επαναστατική με όσα ακούμε και βλέπουμε. Αφού είναι απόρρητα τα αρχεία της τράπεζας, οι προηγούμενες δημοσιοποιήσεις εγγράφων από κυβερνητικούς κύκλους, πώς να ερμηνευτούν; Θα γίνει καμία προσφυγή της ΕΚΤ – ή μήπως η απόλυτη πειθήνια κλπ συμμόρφωση του Χάρη, αρκεί για να συγχωρεθεί η παρανομία; Και το κερασάκι – αφού είναι παράνομη η μετακίνηση του σκληρού δίσκου, ποτέ θα εκδοθεί διεθνές διάταγμα σύλληψης του Ορφανίδη που νόμισε ότι ο σκληρός δίσκος της Κεντρικής είναι δικό του playstation? Και πότε θα ανακριθεί ο κολλητός του, ο κ. Συρίχας για το τί ξέρει για τον κλοπή του σκληρού δίσκου. Και όχι μόνο βεβαίως..
·          
·         Η Βουλή καλά έκανε την δουλειά της για την σύγκρουση συμφερόντων της κ. Γιωρκάτζη τότε που αναλάμβανε καθήκοντα. Όμως, πώς μπορεί ο κ. Αναστασιάδης να δίνει οδηγίες στον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει σε διαδικασίες απόλυσης; Αν επιτέλους γίνει δεκτή η θέση για αποκλεισμό της σύγκρουσης συμφερόντων με βάση τα οικογενειακά συμφέροντα, τότε η δική του σχέση με το δικηγορικό γραφείο που άφησε στις κόρες του, τί είναι; Και εδώ έχουμε και την καταγγελία του Ν. Παπαδόπουλου το φθινόπωρο του 2014, ότι ευνοούνταν οι πελάτες του δικηγορικού του γραφείου στους διορισμούς στο Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου. Και να μην αναφέρουμε την υπόθεση Λούτσιου. Και να μην αναφέρουμε το ξέπλυμα που έκανε ο δικηγορικός σύλλογος στην υπόθεση των δικηγορών του γραφείου στην υπόθεση της Ryannair.
·          
·         Και οι συγκρούσεις συμφερόντων του κ. Χάσικου; Εκεί ήταν αρκετό να πει ότι ο ίδιος, τάχα μου, δεν έχει σχέση με τις οικογενειακές επιχειρήσεις και του δόθηκε πακέτο το κτηματολόγιο και οι αποφάσεις για την επέκταση των ιχθυοτροφείων στο Λιοπέτρι; Χωρίς κανένα έλεγχο; Ποιός πραγματικά έχει πειστεί για την "ειλικρίνεια' του κ. Χάσικου; Εκεί δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων; Ή εδώ δεν υπάρχει ισονομία;
·          
·         Άσε που άμα είναι να θυμηθεί κανείς τον κ. Σωκράτη, το θέμα είναι που θα σταματήσει κάποιος. Για την Κεντρική, ας πούμε. Το φθινόπωρο του 2012, η εφημερίδα του [τότε δεν είχε κάνει καν την αμίμητη δήλωση ότι δεν είχε σχέσεις μαζί της] έκανε επίθεση ενάντια στον Π. Δημητριάδη γιατί διέταξε εσωτερική ερευνά στην Κεντρική για τις τράπεζες. Τότε, τον ενδιέφεραν τον Σωκράτη τα απόρρητα. Τώρα, η κυβέρνηση την οποία υπηρετεί, δεν τα ξέρει; Είναι και η επιλεκτική αμνησία μια κάποια λύση σε αυτό το κωμικό παιχνίδι …
·          
·         Να λοιπόν και ένα σχόλιο για το θέαμα, την Δρομολαξιά, που έστησε ο κ. Σωκράτης νομίζοντας ότι θα ξεχαστεί μετά από ένα διάστημα, όσο δηλαδή χρειάζεται για εξυπηρετήσει την μετατόπιση που είχε ανάγκη τότε η κυβέρνηση. Βέβαια ήταν και θέμα οικογενειακό – έχασε το Κουλερμέικο την επένδυση και έτσι συνέλαβε το δίκτυο που δεν τον ευκόλυνε, πρόσθεσε και ένα αριστερό και τον Τσουρή για να κάνει και ιδεολογικό αχταρμά [ήταν και η ανάγκη δαιμονοποίησης των ημικρατικών, και νόμισε μετά ο Σωκράτης ότι θα βγει στην παρέλαση και όλα θα ξεχαστούν. Ιδού ένα σχόλιο του π. Θεοχαριδη στον φιλελεύθερο το οποίο καταγράφεται για ιστορικούς λόγους – διότι ο κ. Θεοχαριδης συμμετείχε ενεργά στην κατασκευή του θεάματος. Να υποθέσουμε ότι δεν καταλάβαινε τί παιζόταν; Ή ότι κατάλαβε τώρα στην σκοπιμότητα, της προβολής του θεάματος;..Θα δείξει. "Το σκληρό ροκ που έπαιζαν στην κυβέρνηση και τη Cyta για τη Δρομολαξιά μετατράπηκε σε μπλουζ μετά το Α ημίχρονο, που ήταν οι δικαστικές διαδικασίες κατά συγκεκριμένων κατηγορούμενων. Β ημίχρονο, που είναι το ίδιο ουσιαστικό, δεν υπήρξε. Δεν έγινε ακύρωση των αδειών για το κτήριο. Γιατί; Η Ερευνητική που διόρισε το Υπουργικό τι έλεγε στο Πόρισμά της; Ήταν νόμιμες οι άδειες; Αν ήταν νόμιμες γιατί διώκονται οι δύο της ΚΥΠ; Αν δεν ήταν νόμιμες γιατί δεν ακυρώθηκαν; Επίσης: Η Cyta και οι Διαχειριστές του Ταμείου Συντάξεων, γιατί δεν στράφηκαν κατά του Νίκου Λίλλη και των εταιρειών για να διεκδικήσουν δικαστικά ή άλλως πως τις υπερπληρωμές εκατομμυρίων που έγιναν με βάση και την Ερευνητική και το Δικαστήριο, στη συγκεκριμένη επένδυση εις βάρος του Ταμείου Συντάξεων; Γιατί όλοι κάθισαν στα βραστά τους και κάνουν τις πάπιες, μετά τις καταδίκες του Δικαστηρίου; Τι φοβούνται και δεν προχωρούν στα υπόλοιπα αυτονόητα; Ποιους θέλουν να προστατέψουν και γιατί; Παρεμπίπτοντως, το κτήριο εκεί μετατρέπεται σε φάντασμα, χάνει μεγάλη αξία – ίσως μεγαλύτερη και αυτής της απάτης. Κανείς δεν νοιάζεται; Κανείς δεν έχει ευθύνη; Ο μοναδικός στόχος ήταν οι καταδίκες κάποιων; Και μετά δυσφορείτε που το ΑΚΕΛ αμφισβητεί τις προθέσεις σας;
Π.Θ."
·          
·         Και αφού είπαμε να θυμηθούμε τα θεάματα, να σχολιάσουμε και την δημιουργία του ταμείου της κ. Άντρης. Ο κ. Α. Μιχαηλίδης του Φιλελευθέρου, την περασμένη Τρίτη άσκησε κριτική σε όσους αντέδρασαν με το επιχείρημα ότι κάτι πρέπει να γίνει γιατί υπάρχει κρίση. Και κάπου στη ροή έριξε και ένα ακατανόητο αυτό-κομπλιμεντο ότι οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν το ταμείο της εποχής του Χριστόφια, όταν επαναχρησιμοποιήθηκε η φράση «τσεκκούθκια». Πολύ μα παρά πολύ επιλεκτική μνήμη κ. Άριστε. Κατ’ αρχήν τα τσεκκούθκια είναι ο Αβερωφ του Σιακόλα που τα έριξε πρώτος – ως κριτική για τις αυξήσεις των συντάξεων των φτωχών από την κυβέρνηση Χριστόφια. Φυσικά, ο Αβέρωφ δεν έχει κανένα πρόβλημα να επιχορηγεί το Δημόσιο τον Λεπτό, τον Σιακόλα κλπ, να τους κάνει παρεκκλίσεις ή και τους χαρίσει στο μέλλον δημόσια περιουσία – αλλά όχι και τους φτωχούς της κατώτατης σύνταξης. Τέτοιος είναι ο Αβέρωφ. Τέτοιος είναι και ο κ. Μιχαηλίδης; Ας πάμε στο δεύτερο σημείο εμφάνισης της λέξης – όταν η κυβέρνηση Αναστασιάδη [με τους Δρουσιώτη και Χάσικο να παίζουν επικοινωνιακά κόλπα λάσπης μέσω μετατοπίσεων] διέρρευσε τον κατάλογο τον οποίο είχε κρατήσει η κυβέρνηση Χριστόφια για την διανομή των χρημάτων που έδιναν ιδιώτες στην κυβέρνηση. Μήπως νομίζει ο κ. Μιχαηλίδης ότι ο Χατζηστυλιανού έκανε έρευνα τύπου Γουότεργκέιτ και βρήκε στοιχεία; Ή μήπως να του εξηγήσουμε πώς γίνονται οι διαρροές; Ότι η εξουσία χρησιμοποιεί βολικούς δημοσιογράφους για την λάσπη της. Άλλωστε η ασυνέπεια μερικών για την υπόθεση Ρίκκου ήταν εκφραστική - και ο κ. Μιχαηλίδης που ήταν συνεπής, και είναι προς τιμήν του και πρέπει να του αναγνωριστεί, δεν μπορεί να μην είδε γύρω τις ασυνέπειες.  Και για να γυρίσουμε στο 2013 και την προβολή της λάσπης - μετατόπισης που προωθούσε το προεδρικό επιτελείο, ήταν τόσο αστείο έτσι και αλλιώς που κέρδισε η λέξη τσκεκκούθκια και τρίτη έννοια – ως επίθετο του δημοσιογράφου Χατζηστυλιανού που έκανε το αμίμητο πρωτοσέλιδο ότι η κυβέρνηση μοίραζε χρήματα σε αριστερά σωματεία. Δεν ήξερε ο καημένος σε ποιά παράταξη ανήκει ο Διγενής και το Μέλαθρο της ΕΟΚΑ. Τέτοια δημοσιογραφία κ. Μιχαηλίδη. Και θέλετε να την θυμάστε;..:)..Αλλά το τωρινό είναι και η ολοκλήρωση της αποκάλυψης του ψέματος. Διότι τότε, αν ήταν ένας δημοσιογράφος, όχι επιπέδου τσεκκούθκια, θα ρωτούσε 2 αυτονόητα πράγματα – γιατί ο Χριστόφιας έκανε το ταμείο για να καταγραφούν όλα τα ποσά [από πού ήρθαν και που πήγαν] και γιατί δεν έκαναν κάτι ανάλογο οι κ. Κληρίδης, και Παπαδόπουλος. Και να ρωτήσει φυσικά που πήγαν τα λεφτά που έδιναν ιδιώτες επί Κληρίδη και Παπαδόπουλου. Ο Παπαδόπουλος ήταν πιο προσεκτικός σαν πρόεδρος, ο Κληρίδης όμως είχε αφήσει την διακυβέρνηση στο κύκλο του. Και τότε, λοιπόν, δεν ξέρει άραγε ο Χάσικος που ήταν και τότε υπουργός, που πήγαν εκείνα τα λεφτά; Ή ξέρει και για αυτό έκανε θέμα γιατί τώρα δεν θα μπορούσαν να τα μοιράζουν όπως πριν; Γιατί δεν καταγράφηκαν που πήγαν εκείνα τα λεφτά πριν τον Χριστόφια; Αλλά, αντί να πουν συγχαρητήρια στον Χριστόφια που σταμάτησε εκείνο το κόλπο του συγκαλυμμένου χρηματισμού, τον κατηγόρησαν και ξέχασαν να ρωτήσουν πού πήγαν τα λεφτά. Όμως, η αστειότητα του 2013 δεν είχε όρια. Ήταν η εποχή Πική για να θυμάστε το έμβλημα της κωμωδίας τότε – ο δικαστής που δεν ήξερε, ας πούμε, τον νόμο με βάση τον οποίο διορίστηκε…Σε εκείνο το πλαίσιο, λοιπόν, κατηγόρησαν τον Χριστόφια ότι, εντάξει ήταν νόμιμο ταμείο [και τώρα το χρησιμοποιούν και οι ίδιοι] αλλά έδωσε τα χρήματα που υπήρχαν [που δόθηκαν επί θητείας του] πριν λήξει η θητεία του. Αυτό το έλεγαν άτομα που δεν μπορούσαν να ψελλίσουν την ερώτηση που πήγαν τα λεφτά επί Κληρίδη και Παπαδόπουλου. Και δεν καταλάβαιναν, τότε, την άνοιξη του 2013 ότι δόθηκαν γιατί υπήρχε οικονομική κρίση. Η μονοδιάστατη σκέψη είναι κωμική όπως και να το κάνεις. Και τώρα, το 2015 ο κ. Μιχαηλίδης λέει να κάνει η κ. Άντρη το ταμείο – και μάλιστα να ενισχύεται και από το δημόσιο. Καλά ρε κουμπάρε, τώρα είναι χειρότερη η κρίση από το 2013; Ή μήπως τώρα δεν έχουμε ήδη προεκλογική περίοδο; Άσε που και ως απορριπτικός θα έπρεπε να είσαι και ιδιαίτερα υποψιασμένος. Ενα συγνώμη στον Χριστόφια το οφείλεις. Είναι θέμα συνέπειας.
·          
·         Νικόλας Παπαδόπουλος και Πολίτης love for focus. Ενδιαφέρουσα σύγκλιση, και πάλι, Πολίτη και Ν. Παπαδόπουλου. Η προηγούμενη ήταν κατά την νεοφιλελεύθερη περίοδο του Νικόλα. Μετά ο Πολίτης [όπως και πριν] άρχισε την δαιμονοποίηση του «γιου του Τάσσου», του «πρίγκιπα της Στράκκας» [ενώ άμα ήταν poodle του Αβέρωφ, ούτε Στράκκα ούτε τίποτε..]. Τώρα ο Νικόλας θυμήθηκε την μετατόπιση που εφεύρε ο Πολίτης με την Φοκους. Ταιριάζει απόλυτα. Ο Πολίτης κατασκεύασε το θέαμα για να μετατοπίσει από την έμφαση στα τραπεζιτικά σκάνδαλα – κατά τη θέση που έκφρασε η εφημερίδα από τον Αύγουστο του 2012: θα κάνουμε επίθεση σε όσους κατηγορούν τις τράπεζες. Έτσι, ξεκίνησε και ποτέ δεν άλλαξε ο Πολίτης. Ξεκίνησε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου την εστίαση στον Βγενόπουλο, και ξαφνικά νά' σου ο Πολίτης να κάνει επίθεση στην αριστερά. Τί σύμπτωση – ακριβώς το ίδιο έκανε και τον Αύγουστο το 2012. Τότε κραύγαζε πρωτοσέλιδα ότι οι κριτική στις τράπεζες ήταν κακή. Τότε έπρεπε να συγκαλύπτεται ο Βγενόπουλος φαίνεται..:) Ο Ν. Παπαδόπουλος χρειάζεται επίσης μετατοπίσεις, είναι και η θέση που επέλεξε – ηγέτης ενός κόμματος που θέλει να ηγηθεί του απορριπτικού μετώπου. Άρα, ότι έριξε ο Πολίτης ως μετατόπιση, τον βολεύει μια χαρά. Είναι, βέβαια, αντιφατικό το λιγότερο για τον ιδιοκτήτη του δικηγορικού γραφείου της τέως Λαϊκής. Αλλά και για τον Πολίτη η όλη υπόθεση της φοκους τί ήταν; Η εφημερίδα που εμφάνιζε το 2009 τον Βγενόπουλο πρωτοπόρο του αγώνα ενάντια στο κατεστημένο, τώρα ξαφνικά θυμήθηκε ότι οι χρηματοδοτήσεις από ένα γνωστό του είναι ύποπτες. Χωρίς βέβαια τεκμήρια. Διότι αν είναι να πάμε με τεκμήρια, τότε θα πρέπει να πάμε στην άνοιξη του 2011, όταν ο αγαπημένος, και των δυο, ο Α. Ορφανίδης επέτρεψε στον Βγενόπουλο να μετατρέψει στην Εγνατίας σε παράρτημα της Λαϊκής. Εκεί ξεκίνησε το τέλος. Και εκεί παίχτηκαν πολλά λεφτά – και όσοι διευκόλυναν τον Βγενόπουλο τότε, θα πρέπει να διερευνηθούν. Αλλά τυχαία πήρε μαζί του τους σκληρούς δίσκους ο Ορφανίδης και τόσο ο Πολίτης, όσο και ο Ν. Παπαδόπουλος κάνουν την πάπια και για το 2009, και για την Εγνατίας, αλλά ιδιαίτερα για τον Ορφανίδη; Το 2011 ο Νικόλας έβοσκε αλλού, και ο Πολίτης πουλούσε την πραμάτια της συγκάλυψης των τραπεζιτικών σκανδάλων. Έφταιγε το Δημόσιο – αυτό το έρμο το Δημόσιο στο οποίο ο έκδοτης του χρωστά 7 εκατομμύρια φοροδιαφυγή σύμφωνα με τις «24». Όλα έχουν μια λογική εξήγηση..:)
·          
·         Άντε να δούμε και τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη τώρα. Σύμφωνα με τις «24» την μόνη εφημερίδα που ασχολείται με τα 7 εκατομμύρια της φοροδιαφυγής του εκδότη του Πολίτη [εδώ και αν υπάρχει συμπαιγνία συγκάλυψης από τα άλλα ΜΜΕ] βρίσκεται από τις «5 Ιουνίου στα χέρια του Γενικού Ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του συνεργάτη του κ. Θεόδωρου Χατζηδημητρίου. Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι καμία υπόθεση δεν πρόκειται να μείνει στο απυρόβλητο.»
·         Για τις διεθνείς οικονομικές ισορροπίες που είναι πίσω από τις πολιτικές  αντιπαραθέσεις της διεθνούς πολιτικής: σχόλιο γερμανού οικονομολόγου. ‘ ο άξονας Μόσχας-Πεκίνου-BRICS έχει νικήσει…. Το 1990 αυτές οι χώρες είχαν μόλις το25% της παγκόσμιας παραγωγής. Τώρα αντιπροσωπεύουν το 56% και εκπροσωπούν το 85% του παγκόσμιου Πληθυσμού. Επέχουν τα 90% των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος. Αναπτύσονται κάθε χρόνο με μέσο όρο 4-5%.»http://sputniknews.com/world/20150606/1023019604.html
·          
·         Η συνέπεια της Δύσης Ι: Ενώ εκβιάζουν με περιορισμό ρευστότητας την Ελλάδα που τους θυμίζει ότι τα δάνεια τους είναι ουσιαστικά αποπληρωμή των δικών τους επενδύσεων-δανείων που επέβαλαν αρχικά στην χώρα, στην Ουκρανία, η Λαγκαρντ δήλωσε ότι έστω και αν δεν πληρώσει η Ουκρανία ιδιώτες δανειστές, θα την δανείσει. Και μετά απορούν στη Δύση γιατί η πλειοψηφία των χωρών προτιμά δάνεια και επενδύσεις από Κίνα ή Ρωσία.. Εκείνοι τουλάχιστον δίνουν δάνεια σε πλαίσια αγοράς – δεν δίνουν δάνεια για να εκβιάσουν μετά αποικιακά μέτρα.  "In the event that a negotiated settlement with private creditors is not reached and the country determines that it cannot service its debt, the Fund can lend to Ukraine consistent with its Lending-into-Arrears Policy," IMF Managing Director Christine Lagarde said.
·          
  • Η συνέπεια της Δύσης ΙΙ. Αφιερωμένο στους δυτικολάγνους που θέλουν να μείνουν Ευρώπη για να τους φέρει ακόμα πιο κοντά το «ισλαμικό κράτος». Ήδη το έφερε σε κοντινή απόσταση από τη Μεσόγειο έτσι και αλλιώς.  Η καταστροφή του Ιράκ και ο πόλεμος [που είναι βασικά μια επέμβαση των εμιράτων και της Τουρκίας] στη Συρία είναι το προϊόν μιας δυτικής υποκίνησης και παρέμβασης. Το Αφγανιστάν ξανά και όσοι από τους τοπικούς υποτακτικούς της δυτικολαγνείας δεν τολμούν ακόμα να το δουν, ας μην μας πουν ότι μπορεί να ήταν λάθος υπολογισμός. Ένα κράτος που ξοδεύει τόσα για προπαγάνδα, παρακολούθηση και ανάλυση στοιχείων, δεν μπορεί να κάνει μια αξιολόγηση των συνεπειών; Ιδού και το τεκμήριο. Ένα δικαστήριο στο Λονδίνο απάλλαξε από τις κατηγορίες ένα ισλαμιστή που κατηγορείτο για συμμετοχή στις ομάδες των ισλαμιστών στη Συρία, αφού έγινε εμφανές ότι οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες εξόπλιζαν τους ισλαμιστές από την αρχή. Αυτοί ήταν οι «αγωνιστές της ελευθερίας» που προπαγάνδιζαν τα δυτικά ΜΜΕ. Και για να μην προχωρήσουν οι αποκαλύψεις  έκλεισε το θεμα. Να το θυμάστε γιατί οι δυτικοί συνεχίζουν να εξοπλίζουν τους ισλαμιστές ενάντια στη κοσμική κυβέρνηση. The war on terror, that campaign without end launched 14 years ago by George Bush, is tying itself up in ever more grotesque contortions. On Monday the trial in London of a Swedish man, Bherlin Gildo, accused of terrorism in Syria, collapsed after it became clear British intelligence had been arming the same rebel groups the defendant was charged with supporting. The prosecution abandoned the case, apparently to avoid embarrassing the intelligence services. The defence argued that going ahead with the trial would have been an “affront to justice” when there was plenty of evidence the British state was itself providing “extensive support” to the armed Syrian opposition. http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jun/03/us-isis-syria-iraq
  •  
  • Η συνέπεια της Δύσης ΙΙΙ: Όταν οι τραμπούκοι του δεξιού τομέα ξυλοκόπησαν τους γκέι στο Κίεβο και μάλιστα ονόμασαν την επίθεση τους «σαφάρι», μερικοί περίμεναν ότι οι δυτικοί, που χρησιμοποιούν τώρα τους γκέι ως δικαιολογία επεμβάσεων και πιέσεων, όπως έκαναν την περίοδο του δεύτερου Αφγανιστάν, τις γυναίκες, θα αντιδρούσαν. Μπα..Οι τραμπούκοι του δεξιού τομέα είναι οι χητές της Ουκρανίας, που έκαψαν ζωντανούς 50 ανθρώπους στην Οδησσό και τα δυτικά ΜΜΕ έψαχναν δικαιολογίες. Είναι οι ίδιοι που ονομάζονταν [όπως και οι ισλαμιστές στην μέση ανατολή] «αγωνιστές της ελευθερίας» όταν οργάνωναν το πραξικόπημα στο Κίεβο το 2014. Την εποχή που η Νούλαντ μοίραζε ντόνατς για να τους ενισχύσει. Τελικά, ο αμυδρός απόηχος ήταν ότι ακούστηκε στο Κογκρέσο ότι δεν θα χρηματοδοτήσουν την ενίσχυση του τάγματος Αζόφ, των Ουκρανών ακροδεξιών, που λειτουργεί σαν «γκρίζοι λύκοι» σε κατεχόμενο έδαφος στην ανατολική Ουκρανία.   http://sputniknews.com/europe/20150606/1023018925.html#ixzz3cHsxARo7
  •  
·         Η Δύση εκπροσωπεί μια αντίφαση – ως αποικιακό κέντρο και ηγεμόνας του πλανήτη μέχρι πρόσφατα, κατά την διάρκεια της ενοποίησης του, είναι υπεύθυνη για φρικτά εγκλήματα. Ακόμα και σήμερα καμώνεται ότι δεν καταλαβαίνει αυτήν την ανοικτή πληγή στην Παλαιστίνη, εκείνο το αίσχος των εμιράτων. Οι σύμμαχοι της από το 1945. Από την άλλη, η Δύση συμπύκνωσε την παγκόσμια πολιτιστική αντίσταση και τα ανοίγματα στο μέλλον στα κινήματά της μέχρι πρόσφατα, ακριβώς γιατί αυτά συμβαίνουν εκεί που συσσωρεύεται ο πλούτος. Δεν χρειάζεσαι τον Μαρξ για να το καταλάβεις αυτό. Το βίωμα αυτής της αντίφασης δημιουργεί αναπόφευκτα την ανάγκη μιας ηθικής στάσης την οποία εξέφρασε ο Σαρτρ. Να είσαι η προέκταση της λογικής του Διαφωτισμού, αλλά να ωθείς του προύχοντες και τους αξιωματούχους της χώρας και του κράτους "σου", να μονολογούν με δυσφορία: «Γιατί ο Σαρτρ είναι πάντα εναντίον μας;» Ανάλογα θα έλεγαν και σήμερα για τον Τσόμσκι οι αμερικανοί. Η αντίσταση είναι η άλλη διάσταση της διαλεκτικής που δικαιώνει τον ορθολογισμό, την κοσμικότητα και την ισότητα σαν προδοτική με την άρνηση της εξουσίας του παρόντος.
·          
·         Constantinos A. Kyriakides Όποιος αδυνατεί να αντιληφθεί τον συμβολισμό αυτής της στιγμής, της επιστροφής της ΕΡΤ, δεν μπορεί να συλλάβει το νόημα της Δημοκρατίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της μη κεφαλαιοκρατούμενης ενημέρωσης.

Δεν είπε κανένας ότι δεν υπάρχουν (δεν υπήρχαν) κακώς έχοντα στην ΕΡΤ. Όπως δεν μπορεί κανένας να πει ότι δεν υπάρχουν κακώς έχοντα στο, δικό μας, ΡΙΚ.

Αλλά η ΚΡΑΤΙΚΗ ραδιοφωνία και τηλεόραση σε μια χώρα είναι το τελευταίο προπύργιο της ελευθερίας ενός Λαού. Όταν χαθεί η ανεξάρτητη, κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση ο Λαός είναι ήδη υπόδουλος στους ολιγάρχες ιδιοκτήτες των ιδιωτικών μέσων μαζικής επικοινωνίας...
·          
·         Το political correctness έχει ξεφύγει. Βγήκε ένας τύπος, επιστήμονας κλπ, και είπε μια ατάκα που έκλεινε με μια ανόητη φράση – ότι οι γυναίκες κλαίνε άμα τους κάνεις κριτική. Και ξέσπασε, λέει, χαμός και αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ρε ..πάτε καλά; Άμα αρχίσει αυτή η λογοκρισία που τελειώνει; Ιδού η δήλωση για να μην έχουμε παρεξήγηση. «Επιτρέψετε μου να σας πω ποιό είναι το πρόβλημα μου με τις γυναίκες. Τρία πράγματα συμβαίνουν όταν βρίσκονται στο εργαστήριο: τις ερωτεύεσαι, σε ερωτεύονται, και όταν τις κριτικάρεις κλαίνε.» Είναι εμφανώς ανόητη δήλωση γιατί υπάρχουν γυναίκες που δεν κλαίνε [αν ο ίδιος τις κάνει να κλαίνει άλλο θέμα – αλλά το πρόβλημα τότε δεν είναι η δήλωση] αλλά και γιατί υπάρχει η πιθανότητα, να μην ερωτευτεί κάποια ο τύπος, αλλά και η άλλη να μην τον ερωτευθεί. Τριχοτόμηση μιας ανόητης δήλωσης. Και αν έτσι νοιώθει, πρέπει να μην το λέει; Και αν όντως φλερτάρει ή του βγαίνει ερωτισμός είναι επιλήψιμο; Βγήκε καμία συνεργάτης του να τον κατηγορήσει; Όπως έγραψε κάποιος πρόσφατα, αν το ζήτημα είναι να επιτρέπονται μόνο οι απόψεις που μας αρέσουν, σε τί διαφέρει από μια δικτατορία; Και όσοι νομίζουν ότι «καλό» θα επιβληθεί με τον νόμο, δεν καταλαβαίνουν σε τί κανάλι αυταρχισμού μπαίνουν..
·          
  • Ιδού και μερικά άλλα συμπτώματα. Πήγε μια ηθοποιός στο Μαρόκο, έκανε παράσταση, και αφού εδώ που έφτασε η σόου μπριζ στη Δύση ο οργασμός ή ο σαδομαζοχισμός στην σκηνή είναι μια εναγώνια προσπάθεια να βρεθεί κάτι το προκλητικό, έπαιξε με αυτά. Στο Μαρόκο, λέει, θα της κινήσουν αγωγή γιατί έθιξε την τιμή των γυναικών. Όντως οι θρησκευόμενες ανά το πλανήτη μπορεί να θεωρούσαν τις σκηνές ως προσβλητικές. Μερικοί/ες μπορεί αν μην θέλουν να κάνουν σεξ καν, ή και να μην έχουν οργασμό όταν κάνουν, για να κόψουν ticket για τον παράδεισο της φαντασίωσής τους. Δικαιούνται να απαγορεύουν εικόνες, εκφράσεις κλπ για τους άλλους/ες που τις βρίσκουν ερωτικές ή έστω ένα θέαμα; http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/news/jennifer-lopez-sued-for-tarnishing-womens-honor-after-sexy-morocco-gig-sparks-outrage-10302889.html

·         Και για να μη φανεί ότι είμαστε όξινοι/ες μόνο με αυτές τις ενάρετες εκστρατείες που μυρίζουν πουριτανισμό, ιδού και μια εκστρατεία απελευθερωτική – μπορεί να προκαλεί επίσης, αλλά ιδού ένας τρόπος να ανατρέπεται κάτι, αντί να απαγορεύεται. Μια κινέζα ξεκίνησε εκστρατείαδιαγωνισμό προβολής γυναικείας μασχάλης που δεν έχει αποτριχωθεί.

It's to protest beauty standards, participating women's rights advocates sa

·         George Stylianou
Έσιει έναν χρόνο που η Cyprus Natural Coastline - Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών κάμνει την μια καταγγελία μετά την άλλη για την ετσιθελική τζιαι αυταρχική στάση του Δημάρχου Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης - Theodoros Pyrillis να φκάλλει τζιαι να βάλλει βράχους τζιαι άμμο όπου του καπνίσει, χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση τζιαι καμιά αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δυστυχώς, πλέον οι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις των "λαμπρών επιτευγμάτων" του Δημάρχου Παραλιμνίου άρχισαν να γίνονται ορατές σε όλους/ες: από τους/ις λουόμενους/ες και τους/ις κατοίκους μέχρι τους/ις επιχειρηματίες τζιαι ξενοδόχους. Τζιαι να σκεφτείτε ότι η μόνη αρμόδια αρχή που τοποθετήθηκε δημόσια μέχρι στιγμής ένει η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, διά στόματος του Αναπληρωτή Επάρχου, ο οποίος επεριορίστηκεν σε ένα "δυστυχώς..." 
Βεβαίως, εγώ περιμένω να δω τζιαι τις δημόσιες τοποθετήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Τμήματος Αλιείας τζιαι Θαλάσσιων Ερευνών, του Υπουργείου Συγκοινωνιών τζιαι Έργων, του Υπουργείου Εσωτερικών, τζιαι κυρίως της Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων - Cyprus Ombudsman, της Ιωάννα Παναγιώτου - Επίτροπος Περιβάλλοντος τζιαι εν τέλει του Γενικού Εισαγγελέα τζιαι της Νομικής Υπηρεσίας. 
Τζιαι κάτι ακόμα προς κάθε *αρμόδια αρχή*: η περιβαλλοντική τζιαι κοινωνική δικαιοσύνη δεν πρόκειται να διασφαλιστεί μέχρι ο κ. Πυρίλλης να λογοδοτήσει ενώπιον του Δικαστηρίου για τις πράξεις του τζιαι να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ζημιά που έχει ήδη γίνει (στα μέτρα του δυνατού).
Εν κατακλείδι, αγαπητοί αναγνώστες τζιαι αγαπητές αναγνώστριες, το πιο σημαντικό είναι να αναπτυχθεί ένα τόσο δυναμικό κοινωνικό κίνημα για την προάσπιση των κοινών τζιαι του περιβάλλοντος που να αντιστέκεται άμεσα στον κ. Πυρίλλη τζιαι στον κάθε κ. Πυρίλλη που την είδε "ο Θεός της Θάλασσας ο Ποσειδώνας" τζιαι βάλλει αγωγούς άντλησης άμμου μες τη θάλασσα τζιαι στέλλει μπουλντόζες πάνω στις παραλίες να διαλύουν τα βράχια τζιαι φορτηγά πάνω στην ακτογραμμή να μαζεύουν πέτρες τζιαι δυσφημεί / βρίζει / απειλεί δημόσια ακτιβιστές/ριες γιατί λαλούν τα αυτονόητα ... τζιαι ... τζιαι ... τζιαι ...
·          
·         Θωρείς τίτλον είδησης «Πρώτα θετικά σημάδια για την ανεργία». Δκιαβάζεις την είδηση τζιαι ανακαλύπτεις ότι πρόκειται για προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, που λαλεί ότι το 2016 θα είναι 15% τζιαι το 2017 13.8%. Το υπουργείο οικονομικών ευλοεί τα γένια του, τζιαι έρκεστε τζιαι σεις να του τα ευλοήσετε παραπάνω. Κάτι όπως το «μειώθηκε η ανεργία» που συνηθίζεται να γράφετε τζιαι δκιαβάζοντας μια γραμμήν παραπάνω, θωρούμεν ότι εννοείται πως εμειώθηκεν ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας. Είτε εν καταλαβαίννετε ήντα μπου δκιαβάζετε τζιαι γράφετε, είτε νομίζετε ότι μας περιπαίζετε
·          
·         Αν το εύρετε ποιά εν μια που τες προϋποθέσεις για την επόμενη δόση; Τς, τς, η πακετοποίηση δανείων- καταλαβαίνετε τί σημαίνει. Déjà vu πάλε ο Χάρης να απειλεί τζιαι εκφοβίζει για την επόμενη δόση. Θυμηθείτε το, εννά μας πει πάλε για στάση πληρωμών όπως τον τζιαιρόν του νόμου για τες εκποιήσεις
·          
·         Τζιαι επειδή πλέον ο Χάρης δεν «φτουράει», ποιόν λαλείτε εβάλαν να επιχειρήσει να μας πείσει για την πορείαν ανάκαμψης τζιαι την έξοδο που την κρίση; Τον υπουργό «ποιός είσαι εσύ χρυσέ μου;» Και νά’ σου οι διαβεβαιώσεις, και νά’ σου οι προοπτικές και νά’ σου φυσικά-φυσικά η «πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική». Νομίζω ένας εν ο λόγος που εν εξεκίνησεν ο κόσμος να σύρνει αυκά, ντομάτες τζιαι γιαούρτια σε τούν’ τους τύπους – τζιαι σίουρα έν΄νναιν η ανάκαμψη.
·          
·         Εν τζιαι ππέφτει τους όμως συναφορά ότι η Κεντρική υποβάθμισεν τις εκτιμήσεις για την οικονομία για το 2015 και το 2016, τόσο για το ΑΕΠ, όσο και για τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας. Τζιαι μάλιστα η συγκεκριμένη αναθεώρηση πος τα κάτω έγινε μετά την πρόσφατη αξιολόγηση που το ΔΝΤ. Κατά τα άλλα, βαρούν πίσκαλα για την ικανοποίηση του ΔΝΤ για το κυπριακόν πρόγραμμα
·          
·         Τα πίσκαλα – πίσκαλα, αλλά ο θυμός – θυμός, επειδή η Κομισιόν στην έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης για τις Εσωτερικές Πολιτικές, του Τμήματος για τα δικαιώματα των πολιτών και των συνταγματικών υποθέσεων προς την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, διαπιστώνει «σωρεία παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η δικαιοσύνη». Ο Φυττής εκπλάγηκεν με τες διαπιστώσεις τζιαι παρόλον που μέλη της Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της βουλής παραδέχονται ότι δεν την έχουν μελετήσει, διαπιστώνεται ότι γρααφει υπερβολές και σκληρές τοποθετήσεις. Τα μέλη της επιτροπής που μελέτησαν την έκθεση, διαπιστώνουν ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο, είναι αυτά της εκπαίδευσης, της περίθαλψης, της εργασίας και της σύνταξης, τα δικαιώματα στη στέγη, στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη, την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι. Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι προκύπτει σαρωτική καταπάτηση δεν έπληξε μόνο τα οικονομικά δικαιώματα των πολιτών και την κατακρήμνιση του βιοτικού τους επιπέδου, αλλά σχετίζεται με την καταπάτηση κοινωνικών δικαιωμάτων τους στην προσπάθεια να καταπνιγούν οι αντιδράσεις τους για τα μέτρα λιτότητας. Επομένως, αγαπητοί/ες εκλελεγμένοι/ες εκπροσωποι του λαού, στη δημοσιότητα να βγει η έκθεση για να την μελετήσει ο κόσμος που τον καίει άμεσα. Και τις απαντήσεις να δώσει ο λαός και όχι οι αρμόδιες υπηρεσίες. Έτσι για να υπάρχει και πιο ασφαλής επιβεβαίωση ή διάψευση.
·         Η Μαρία Παναγιώτου σήμερα υπογράφει ένα άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ, το οποίο δημοσιεύεται στη σελίδα 4 («Έρχεται καμπάνα για τη Λίμνη: Τα έργα έχουν εγκριθεί χωρίς να προηγηθεί εκτίμηση των επιπτώσεων τους στο ‘Natura 2000’»), με πρωτοσέλιδη μάλιστα αναφορά («Έκθεση Κομισιόν και... Η καμπάνα για τη Λίμνη: Τα έργα έχουν εγκριθεί χωρίς να διεξαχθεί εκτίμηση των επιπτώσεων τους στο ‘Natura 2000’»). Μέχρι στιγμής, όλα καλά, θα μπορούσε να υπαινιχθεί κάποιος αναγνώστης. Πριν από οτιδήποτε άλλο, λοιπόν,ας δώσουμε τα συγχαρητήρια μας στην Μαρία Παναγιώτου, η οποία έστω και την υστάτη δημοσίευσε το θέμα... ακόμη κι αν το έκανε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας για παραπομπή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.  Ουσιαστικά, το άρθρο είναι copy-paste από την Αιτιολογημένη Γνώμη που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ζητώντας για μία τελευταία φορά την άρση της παρανομίας, προτού παραπέμψει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το μόνο κομμάτι που έγραψε η Μαρία Παναγιώτου, το οποίο έχει περίοπτη θέση, στο τέλος του άρθρου, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τόσο επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ όσο και επί ΔΗΣΥ είναι σαφής η πολιτική βούληση να διευκολυνθεί ο επιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας για τη διεκπεραίωση του μεγαλεπήβολου αυτού έργου, παρά τις συνεχείς ενστάσεις του τμήματος Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας και διάφορων περιβαλλοντικών κινημάτων, όπως του κόμματος των Οικολόγων και της Πράσινης Ασπίδας»! Και ρωτούμε εμείς οι αδαείς: Μα καλά, ρε Μαρία, τόση «αξιοπιστία και αντικειμενικότητα» τελικά; Ούτε καν τις πηγές σου δεν διασταυρώνεις δηλαδή; Τόσες περιβαλλοντικές οργανώσεις (π.χ. Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria, Φίλοι της Γης Κύπρου, Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, Φίλοι του Ακάμα, κ.α.), τόσες πρωτοβουλίες πολιτών (π.χ. @Cyprus Natural Coastline - Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών και @Όχι στην Καταστροφή της Περιοχής "Λίμνη" στην Πάφο - SAVE the Turtles, κ.α.), ακόμη και αντιεξουσιαστικές ομάδες θα λέγαμε εμείς (όπως η @Συσπείρωση Ατάκτων / Sispirosi Atakton) ή ακόμη και μουσικά συγκροτήματα (όπως οι @Monsieur Doumani) ... και εσύ παραπέμπεις που... στην Πράσινη Ασπίδα - Green Shield!
Και για να μην μας παρεξηγήσετε το πρόβλημα δεν είναι η αναφορά στην μία ή στην άλλη οργάνωση και η επιλεκτικότητα, αλλά η πλήρης παραποίηση των γεγονότων και η παραπληροφόρηση του κοινού. Γιατί όταν οι άλλοι έκαναν αγώνες (υποβάλλοντας καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσιεύοντας ανακοινώσεις και εκθέσεις, γράφοντας τραγούδια, γυρίζοντας video-clips, διοργανώνοντας δράσεις στην περιοχή όπου θα γίνουν τα γήπεδα γκολφ ή έξω από το Mall του Σιακόλα στην Λήδρας ή το Τμήμα Περιβάλλοντος ή το Υπουργείο Εσωτερικών ή το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και τόσα άλλα), η εφημερίδα (και προφανώς όχι... κίνημα) Πράσινη Ασπίδα... δημοσίευε ολοσέλιδες καταχωρήσεις - διαφημίσεις του Ομίλου Εταιρειών Σιακόλα, με τίτλο... «Ουδεμία παρατυπία στη Λίμνη: Δεν θέλουν αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος οι οικολόγοι;»
Καταλήγοντας, καλή η προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα όσα γράφτηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στην Εφημερίδα Πολίτης (τόσο από την ίδια την Μαρία Παναγιώτου, όσο και από την Πράσινη Ασπίδα - η οποία κάθε Κυριακή έχει μία ολόκληρη σελίδα στην εφημερίδα) για το θέμα των αμπελοπουλιών, αλλά δοκιμάστε κάτι πιο πρωτότυπο. Εξάλλου η τακτική είναι γνωστή: «πράσινο ξέπλυμα» ("greenwashing") ονομάζεται.

Και για όσους θεωρούν ότι τρώμε κόνναρα, ιδού και μερικές ακόμη αποδείξεις. Κάναμε αναζήτηση στην ιστοσελίδα της Πράσινης Ασπίδας για τις ακόλουθες λέξεις με τα ακόλουθα αποτελέσματα:
Σιακόλας – 0 αποτελέσματα
Λίμνη – 37 αποτελέσματα με 0 αναφορές όσον αφορά την περιοχή Λίμνης – Πόλις Χρυσοχούς
Πόλις Χρυσοχούς – 0 αποτελέσματα
Πόλη Χρυσοχούς (μπας και είναι ανορθόγραφοι) – 10 αποτελέσματα με 0 αναφορές όσον αφορά την κατασκευή 2 γηπέδων γκολφ από τον Νίκο Σιακόλα στην περιοχή
Χελώνες – 18 αποτελέσματα με 0 αναφορές όσον αφορά την περιοχή προστασίας των 2 ειδών θαλάσσιων χελώνων στην περιοχή Λίμνης – Πόλις Χρυσοχούς
Γκολφ – 7 αναφορές:
- 1 συνέντευξη με τον πρώην Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σοφοκλή Αλετράρη. Η ερώτηση της Πράσινης Ασπίδας απλά αναφέρει ότι «συνεχίζονται οι αδειοδοτήσεις για δημιουργία νέων γηπέδων γκολφ. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους έχει φτάσει τα 14. Όλες αυτές οι τεράστιες εκτάσεις γρασιδιού μπορούν να υδροδοτούνται χωρίς να ‘‘ζημιώνουν’’ τον τόπο υδατικά;». Στην απάντηση του πρώην Υπουργού Γεωργίς, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος απλά αναφέρεται ότι «πράγματι, δίχως άλλο, ένα γήπεδο γκολφ χρειάζεται αρκετά μεγάλες ποσότητες νερού για την άρδρευση του γηπέδου, αλλά και για την ύδρευση της ανάπτυξης, επειδή κάθε γήπεδο έχει και κατοικίες. Γι' αυτό και η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση ότι δε θα δίνεται από κυβερνητικά έργα νερό για τα γήπεδα γκολφ, αλλά οι ιδιοκτήτες των γηπέδων γκολφ θα είναι υποχρεωμένοι να κατασκευάσουν δικές τους μονάδες αφαλάτωσης για τον σκοπό αυτό και κατά προτίμηση να συνεργάζονται μετάξύ τους για να έχουν κάποια γήπεδα γκολφ κοινή μονάδα αφαλάτωσης».
- 1 άρθρο με αφορμή μία συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πράσινης Ασπίδας και του πρώην Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σοφοκλή Αλετράρη, όπου απλά αναφέρεται ότι «η ατζέντα περιλάμβανε θέματα όπως [...] οι αδειοδοτήσεις σε γήπεδα γκολφ, κ.α.»
- 1 συνέντευξη του Πρώην Γενικού Διευθυντή του ΚΟΤ, Μάριου Χαννίδη. Η ερώτηση της Πράσινης Ασπίδας απλά αναφέρει «πέρα από τον οικολογικό τουρισμό ποιες άλλες δυνατότητες του κυπριακού τουριστικού προϊόντος προσπαθείτε να αξιοποιήσετε;” Στην απάντηση του πρώην Γενικού Διευθυντή του ΚΟΤ απλά αναφέρεται ότι «επίσης, η Κύπρος προσφέρεται για τουρισμό γκολφ με τα τέσσερα γήπεδα γκολφ που διαθέτει , όπως και για Ναυτικό Τουρισμό, Αθλητικό Τουρισμό, Ιατρικό Τουρισμό, Ποδηλατικό Τουρισμό και άλλα με την αξιόλογη υποδομή που διαθέτει».
- Μόνο 1 κριτική, γενική και αόριστη προς την πολιτική για τα γκολφ, σύμφωνα με την οποία «τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά, δυστυχώς η πολιτεία κλείνει τα μάτια μπροστά στις παρανομίες και, ουσιαστικά, επιτρέπει [...] να κατασκευάζονται παραθεριστικοί οικισμοί και γήπεδα γκολφ στην καρδιά του φυσικού μας πλούτου [...] . Αίσχος!»
- 2 άσχετες συνεντεύξεις από το εσωτερικό και 1 άσχετη είδηση από το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου