17 Μαΐ 2015

Συγκέντρωση υπέρ της λύσης στο Λήδρα Πάλας κατά την άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών


Τη Δευτέρα 11 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε έξω από το Λήδρα Πάλας συγκέντρωση πολιτών και ομάδων υπέρ της λύσης. Η συγκέντρωση οργανώθηκε ώστε να συμπίπτει με την άτυπη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων.
 


Drasy / δρασυ / eylem
- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15.5.2015

Η Δικοινοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συνεργασία χαιρετίζει την έναρξη των Δικοινοτικών Συνομιλιών και υποδέχεται με ελπίδα και το καλό κλίμα που δείχνουν να θέλουν να προωθήσουν οι δύο ηγέτες αλλά και τα πρώτα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ανακοίνωσαν. Αναμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια η οποία όπως έχει ανακοινωθεί θα επηρεάσει θετικά την καθημερινή ζωή των πολιτών. Αναμένουμε ότι σύντομα θα τύχουν θετικής αντιμετώπισης και άλλα αιτήματα του επαναπροσεγγιστικού κινήματος.
Παράλληλα αναμένουμε μια γρήγορη διαπραγμάτευση και επίλυση του Κυπριακού. Οι επανειλλημένες διαπραγματεύσεις έχουν οδηγήσει σε μια εξέταση όλων των δεδομένων έτσι ώστε η τελική δυνατή διευθέτηση να είναι ουσιαστικά γνωστή, αν όχι ακριβώς, τουλάχιστον κατά μεγάλη προσέγγιση.
Πέραν των σκοτεινών σημείων που χαρακτηρίζουν την πολιτική Ερντογάν και δημιουργούν αβεβαιότητα, υπάρχουν και οι εθνικιστικές ενστάσεις στις δυο πλευρές της γραμμής οι οποίες είναι προσκολλημένες σε συμφέροντα που απορρέουν από τη διχοτόμηση και στηρίζονται στο βάρος μιας χωριστικής εθνικής ιστορίας. Ήδη οι σειρήνες της διχοτόμησης άρχισαν να ηχούν στο σύνηθες και επαναληπτικό σκοπό τους πριν ακόμα οι συνομιλίες πάρουν κάποιο ρυθμό.
 
Η Δικοινοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συνεργασία καλεί τις δυνάμεις της επαναπροσέγγισης και της ειρήνης και πιο συγκεκριμένα τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να βγουν στο προσκήνιο και να προβάλουν τη φωνή της σύνεσης στο Κυπριακό σπάζοντας την κακοφωνία της άρνησης. Ως κίνηση έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι συγκεκριμένες συνομιλίες αποτελούν μια ευκαιρία λύσης με την έννοια της επανένωσης, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν μια πολύ τελευταία ευκαιρία. Η αποτυχία τους θα οδηγήσει με μεγάλη βεβαιότητα στην τελεσίδικη διχοτόμηση.
Ακριβώς γι αυτούς τους λόγους θα πρέπει επειγόντως να συγκροτήσουμε ένα μαζικό δικοινοτικό μέτωπο αγώνα το οποίο να μην επιτρέπει οπισθοχωρήσεις ή κωλυσιεργείες στους συνομιλητές και να τους κρατήσει σε τροχιά λύσης. Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί όχι απλώς γιατί κάποιες περιφερειακές και διεθνείς συγκυρίες το επιβάλλουν αλλά γιατί το επιβάλλουν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Ενώ στο παρελθόν, οι εθνικιστικές αντιλήψεις οδήγησαν σε μια πορεία καταστροφής, το ενωμένο δικοινοτικό εργατικό κίνημα μπορεί να οδηγήσει στην αντίστροφη πορεία της επανένωσης και επανοικοδόμησης της χώρας.
 
Οι εμπειρία των τελευταίων χρόνων έχει αποδείξει ότι ο πατριωτισμός της άρχουσας τάξης δεν ήταν παρά ένα προπέτασμα καπνού για κερδοσκοπική δράση που μεταμόρφωσε τους εργαζόμενους σε δούλους στην ίδια τους την πατρίδα.
 
Στους ώμους του ενωμένου εργατικού κινήματος πέφτει η ευθύνη για υποστήριξη και εμπέδωση της λύσης αλλά ταυτόχρονα για την αντίσταση ενάντια στις επιθέσεις του κεφαλαίου που οδηγούν πίσω την κοινωνία σ ένα εργατικό μεσαίωνα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου