24 Μαΐ 2015

Τί είναι διαπλοκή, τί μη-διαπλοκή και τί τ' ανάμεσό τους;


Όπως γράφει και το υπόμνημα θέσεων της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών[1], το οποίο διαμοιράστηκε την Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015, στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για το εν λόγω νομοσχέδιο:

Εν αντιθέσει με το πνεύμα της σχετικής οδηγίας, η συγκεκριμένη πρόταση νόμου φαίνεται να έχει ως γνώμονα την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων, να παραχωρεί υπερεξουσίες στην υπουργική επιτροπή και να αναιρεί το περιβαλλοντικό κεκτημένο, μέσω αδιαφανών πολιτικών διαδικασιών και αποφάσεων, στο πλαίσιο μίας αναπτυξιακής «κατάστασης εξαίρεσης». Έτσι, η «έκτακτη ανάγκη» της οικονομικής κρίσης, της διευκόλυνσης των «αναπτυξιακών έργων» και της «αποφυγής υποβολής χρονοβόρων προσφυγών» δίνει την εντύπωση ενός fictio, δηλαδή μίας πλασματικής κατασκευής. Παρότι επικαλείται την «αρχή της φυσικής δικαιοσύνης και το περί δικαίου αίσθημα», ουσιαστικά μέσω της εν λόγω πρότασης νόμου το δίκαιο προσπαθεί να προσεταιριστεί την ανομία με υπουργικές αποφάσεις (χωρίς οποιαδήποτε επιστημονική τεκμηρίωση, νομικοτεχνική ανάλυση και διαφανείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων) και άρα να απομονώσει την ισχύ του νόμου από τον ίδιο τον νόμο.
Συζητήθηκε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος «ο περί Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα (Τροποποιητικός) Νόμος του 20...

Προεπισκόπηση από YahooΣύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Ermes Department Stores PLC για το 2012 (σελ.4), η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ομίλου Εταιρειών Σιακόλα διοργανώθηκε μεταξύ 25-27 Ιουνίου 2013.
http://www.ermes.com.cy/media/2013/Announcements/Annual_Report_2012_Greek.pdf
Ο Ν. Σιακόλας έθεσε δημόσια 5 αιτήματα προς το κράτος κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου Εταιρειών Σιακόλα, στις 27 Ιουνίου 2013. Το 3ο αίτημα αφορά τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε οι ιδιώτες αιτητές πολεοδομικής άδειας να προσφεύγουν σε Υπουργική Επιτροπή για ακύρωση των αρνητικών αποφάσεων της Περιβαλλοντικής Αρχής, και κατατέθηκε εν τη παρουσία του Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Αλλαγές σε νομοθεσίες που «εμποδίζουν» την ανάπτυξη, εισηγείται ο Νίκος Σιακόλας

Λευκωσία: Πέντε συγκεκριμένες εισηγήσεις-προτάσεις που συνιστούν αλλαγές σε νομοθεσίες, κατέθεσε δημοσίως ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Σιακόλα, Νίκος Σιακόλας...

Προεπισκόπηση από YahooΣύμφωνα με τον Κατάλογο Εκκρεμούντων Νομοσχεδίων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος (Αρ.11 - σελ.4-5), η πρόταση νόμου για παράκαμψη της Επιτροπής Αξιολόγησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και προσφυγή του ιδιώτη επενδυτή σε Υπουργική Επιτροπή κατατέθηκε την ίδια μέρα, την τελευταία μέρα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευση του Ομίλου Εταιρειών Σιακόλα, στις 27 Ιουνίου 2013, αρχικά από τον Πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, και στη συνέχεια από τρεις βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού:
Ο περί Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2013. 
Κατάθεση 27.06.2013. 
(Πρόταση νόμου των κ. Ανδρέα Κυπριανού, Νίκου Νουρή και Κυριάκου Χατζηγιάννη εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού - Αρχική κατάθεση από Αβέρωφ Νεφύτου) (Αρ. Φακ. 23.02.054.072-2013).
http://www2.parliament.cy/parliamentgr/008_06/02/003.04.16.02.pdf
Παράλληλα, την πρώτη μέρα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου Εταιρειών Σιακόλα, στις 25 Ιουνίου 2013, ο επιχειρηματίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα κίνητρα που εξάγγειλε για τα γήπεδα γκολφ! 

Ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη απηύθυνε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Cyprus Limni Resorts & Golf Courses Plc Νίκος Σιακόλας για...

Προεπισκόπηση από YahooΥπενθυμίζουμε ότι τα κίνητρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα γήπεδα γκολφ περιελάμβαναν την παρέκκλιση από τη Δήλωση Πολιτικής για τα Γκολφ και συγκεκριμένα την αδειοδότηση γηπέδου γκολφ από τον Όμιλο Εταιρειών Σιακόλα στην περιοχή Λίμνης - Πόλις Χρυσοχούς, εντός περιοχής προστασίας της φύσης, μία απόφαση για την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία οδηγείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

Πάφος: Στο σκαμνί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται να καθήσει η Κύπρος για έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής για αδειοδότηση ανάπτυξης που περιλαμβάνει, μεταξύ...

Προεπισκόπηση από YahooΥ.Γ. 1:
Άδραξε την ευκαιρία της παρουσίας κρατικών αξιωματούχων στις Ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις των εταιρειών του ο επιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας και έθεσε στο τραπέζι πέντε σημεία τα οποίο θεωρεί πως χρίζουν νομοθετικής ρύθμισης. Κατά την διάρκεια των Ετήσιων Γενικών Συνελεύσεων των εταιρειών, CTC, Ermes Department Stores και Woolworth Properties ανέφερε πως αν γίνουν αυτές οι αλλαγές στη νομοθεσία, θα καταστεί δικαιότερη αλλά και πιο επικαιροποιημένη.
[...]
Με το τρίτο αίτημα, ο γνωστός επιχειρηματίας ζήτησε όπως δίδεται το δικαίωμα στους ιδιώτες να εισακουστούν ενώπιον της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής όταν η πολεοδομική άδεια που υποβάλλουν απορρίπτεται από τον διευθυντή του τμήματος περιβάλλοντος. Σήμερα, όπως εξήγησε, μόνο ο διευθυντής της Πολεοδομίας έχει το δικαίωμα παραπομπής ιδιωτικών αιτήσεων στην υπουργική Επιτροπή, αλλά επειδή δεν θέλει να διαφωνεί με τον διευθυντή Περιβάλλοντος ποτέ δεν παραπέμπει αιτήσεις στην υπουργική επιτροπή. 
[...]
Την παρουσία τους στη συνέλευση έδωσαν ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Νίκος Σιακόλας συνεχάρη την κυβέρνηση για τις πρόσφατες εξαγγελίες μέτρων ανάκαμψης της οικονομίας ενώ χαρακτηριστική ήταν η αναφορά που έκανε αρκετές φορές «στη σημερινή προοδευτική κυβέρνηση».

Άδραξε την ευκαιρία της παρουσίας κρατικών αξιωματούχων στις Ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις των εταιρειών του ο επιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας και έθεσε στο...

Προεπισκόπηση από YahooΥ.Γ. 2:
Μόνος του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, προσπαθούσε να πείσει στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για την ορθότητά της πρότασης νόμου που κατέθεσε και εισάγει διαδικασίες που ανατρέπει τον ρόλο της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παραχωρώντας υπερεξουσίες στην Υπουργική Επιτροπή.
Βέτο στην πρόταση του Αβέρωφ για περιβαλλοντικές επιτπώσεις
Λευκωσία: Μόνος του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου προσπαθούσε να πείσει στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για την ορθότητά της...

Προεπισκόπηση από YahooΥ.Γ. 3:
“Η πρόταση νόμου στοχεύει να δώσει δικαίωμα στους μη προνομιούχους που δεν έχουν προσβάσεις, όπως οι προνομιούχοι”, συνέχισε αναφέροντας ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
To Thema Online | Αντιδράσεις για την πρόταση νόμου του Α. Νεοφύτου για τις περιβαλλοντικές και πολεοδομικές άδειες
Η Νομική Υπηρεσία και η νομική υπηρεσία της Κομισιόν θα κρίνουν εάν η πρόταση νόμου που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, με την οποία θα δίνεται στον αιτη...

Προεπισκόπηση από Yahoo


[1] Δημοσιεύεται ολόκληρο στο παρόν τεύχος στα Κινήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου