10 Μαΐ 2015

Στάση εργασίας στα νοσοκομεία και δαιμονοποίησηΗ δημόσια Υγεία την εποχή της Λιτότητας…

Ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό προχώρησαν σε τετράωρη στάση εργασίας τη βδομάδα που μας πέρασε. Η στάση εργασίας αποφασίστηκε μετά από συνάντηση με τον υπουργό Υγείας από την οποία δεν έμεινα ικανοποιημένοι οι απεργοί, αφού όπως ανέφεραν «πρέπει να μπει τέλος στα παιγνίδια με την υγεία των πολιτών» λόγω μιας πιθανής κακής αυτονόμησης αφού οι εμπλεκόμενοι δεν περιλαμβάνονται στο διάλογο για το μέλλον των κρατικών νοσηλευτηρίων. Όπως εξήγησαν, ανάμεσα στους λόγους για την στάση εργασίας, οι διαμαρτυρόμενοι ήθελαν να αντιδράσουν και απέναντι στην αντιμετώπιση που βρίσκουν από την κυβέρνηση, αφού μόνιμες ανάγκες καλύπτονται με προσωπικό που προσλαμβάνεται σε έκτακτη βάση με αποτέλεσμα τη σπατάλη δημόσιου χρήματος και χρόνου, αλλά και τη δημιουργία λειτουργικών προβλημάτων.

Παρόλη τη δαιμονοποίηση με την ανακοίνωση της στάσης εργασίας, με τα γνωστά πλέον «αχρείαστη απεργία», «χάος» κλπ, τελικά ακόμα και τα καθεστωτικά ΜΜΕ παραδέχθηκαν ότι η στάση εργασίας έληξε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αφού τα κρατικά νοσηλευτήρια λειτουργούσαν  με προσωπικό ασφαλείας.

Με μια κίνηση σαν μορφή πίεσης, αλλά και αποποίησης ευθυνών αφού η στάση εργασίας αποφασίστηκε λόγω του τέλματος και έλλειψης διαλόγου με τους εμπλεκόμενους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, ο αρμόδιος υπουργός  βρέθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας «για να εξατάσει από κοντά τα προβλήματα των πολιτών», αλλά αγνοώντας τους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους, αφού μπήκε από την πόρτα των Πρώτων Βοηθειών και όχι από την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι, κάτι το οποίο και κατήγγειλαν. Στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν εκεί για να καλύψουν τη στάση εργασίας, ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε την πρόθεσή του για να εισέλθει σε διάλογο. Δηλαδή, έπρεπε είτε να εξαναγκαστούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας να κατέλθουν σε στάση εργασίας για να αποφασίσει ο υπουργός να μπει σε διάλογο, είτε προσπάθησε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας που λάμβανε η στάση εργασίας πάνω του επιδεικνύοντας, εκείνη ακριβώς τη δεδομένη χρονική στιγμή, καλή διάθεση για διάλογο.

Επειδή οι λόγοι που οδήγησαν τους εργαζόμενους σε στάση απεργίας δεν προβλήθηκαν επαρκώς, παρατίθενται και για να γίνουν κατανοητοί, αλλά και για να  τους δοθεί η πρέπουσα σημασία:

«Ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και ο Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας σε ανακοίνωσή τους αναφέρονται στους λόγους για τους οποίους απεργούν την ερχόμενη Πέμπτη 7 Μαΐου.
Όπως αναφέρουν «ο μεγάλος φόρτος εργασίας που δέχονται τα κρατικά νοσοκομεία, λόγω της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την ελλειπή στελέχωση τόσο σε νοσηλευτικό όσο και άλλο προσωπικό, καθώς και τα συσσωρευμένα προβλήματα των νοσοκομείων δεν μας αφήνουν περιθώριο να μην προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις».
Ζητούν τα δημόσια νοσοκομεία να ενδυναμωθούν και να στελεχωθούν σωστά, ώστε ο Κύπριος Πολίτης να απολαμβάνει την ποιοτική φροντίδα υγείας που του αξίζει σε συνθήκες ασφάλειας.
Αναφέρουν επίσης ότι πέραν των 900 νοσηλευτών υπηρετούν ως έκτακτοι χωρίς να διαφαίνεται καμία προοπτική αποπαγοποίησης των κενών θέσεων, ενώ σε άλλες υπηρεσίες έχουν ήδη αποπαγοποιηθεί εκατοντάδες θέσεις και έπονται και άλλες. Προσθέτουν ότι 185 νοσηλευτές από το 2010 έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διορισμού τους από την ΕΔΥ, και παρά τις προσπάθειες δεν διαφαίνεται διάθεση από τους αρμοδίους να ασχοληθούν με το θέμα.
Αναφέρουν εξάλλου ότι πέραν των 450 νοσηλευτών έχουν συμπληρώσει 24 μήνες υπηρεσίας και το κράτος, άδικα, παράνομα και παράτυπα, συνεχίζει να τους αποκόπτει 10% από το μισθό τους, πέραν των άλλων αποκοπών που έχουν επιβληθεί σε όλους. Όπως αναφέρεται, η συγκεκριμένη αποκοπή γίνεται σε όλους τους έκτακτους πλην τους επ ΄αορίστου και είναι διαχρονική, παρόλο που αρκετοί από αυτούς υπηρετούν από το 2009 αντιμετωπίζονται ως νεοεισερχόμενοι.
Επίσης, όπως αναφέρεται, 350 νοσηλευτές έχουν συμπληρώσει 30 μήνες συνεχούς υπηρεσίας (αρκετοί από αυτούς ήταν στην υπηρεσία προ του 2012) όμως ο νόμος που θεσπίστηκε το 2012 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τους στερεί το δικαίωμα να μετατραπούν σε «εργοδοτουμένους επ΄αορίστου»
«Απεργούμε γιατί, ενώ οι ανάγκες είναι μόνιμες, προσλαμβάνονται συνεχώς έκτακτοι με ανομοιογένεια ως προς τα συμβόλαιά τους (15νθήμερα, 6μηνα, διετή), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων», αναφέρεται.
Στους λόγους αναφέρονται επίσης η μη πλήρωση πάνω από 180 κενών θέσεων ανέλιξης, η κατάργηση θέσεων νοσηλευτών παρά τις ανάγκες που υπάρχουν και η μη ένταξη των νοσηλευτών μισθολογικά στην πανεπιστημιακή δομή
Αναφέρουν επίσης ότι με τις προθέσεις που υπάρχουν περί αυτονόμησης, αυτό που διαβλέπουν είναι ότι σταδιακά τα δημόσια νοσοκομεία θα πέσουν σε μαρασμό και κλείσιμο.»[1]


[1] http://offsite.com.cy/tous-logous-apergias-tous-exigoun-i-nosileftes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου