3 Μαΐ 2015

Απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις

 

 

Οι εργαζόμενοι στην Αρχή Λιμένων κατήλθαν παραμονή της Πρωτομαγιάς, σε 24ωρη απεργία, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Συγκεντρώθηκαν έξω από τη βουλή, ενώ συνεδρίαζε η Επιτροπή Συγκοινωνιών για το θέμα. Συνθήματα της κινητοποιησης:

«Δεν μπορείτε να πουλήσετε κάτι που δεν σας ανήκει. Οι ημικρατικοί οργανισμοί ανήκουν στον κυπριακό λαό»,

«Αντιστεκόμαστε στο ξεπούλημα των λιμανιών. Θα είμαστε πάντα εμπόδιο στα σχέδιά σας»,

«Οι ημικρατικοί οργανισμοί προσφέρουν στην κοινωνία και στην ανάπτυξη. Δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημά τους».

Και φυσικά οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και οι τοπικοί εκπρόσωποι της τρόικα ανησυχούν για τους μισθούς των εργαζόμενων (αλλα όχι για τις δικές τους αποδοχές φυσικά) πίσω από την επιθυμία να μετατρεψουν το δημόσιο πλούτο σε ιδιωτικό – δικό τους…

Οι απεργοί κάλεσαν τη βουλή να διακόψει τις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων και να αρχίσει διάλογο, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του τόπου, χωρίς να πάρουν απάντηση από την κυβέρνηση και αντίθετα με το βουλευτή του ΔΗΣΥ, Αριστοτέλη Μισό να τους κατηγορεί ότι «έχουν μάθει μια ζωή να κρύβονται στα βασίλειά τους με τους παχυλούς μισθούς τους». Εναντίον των απεργών καταφέρθηκαν και εκπρόσωποι της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, που βρήκαν αφορμή για να εκφράσουν της πάγιες θέσεις τους για υπεράσπιση των ιδιωτικοποιήσεων και περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και ο γενικός διευθυντής και ο Υπουργός του υπουργείου Συγκοινωνιών, που χαρακτήρισαν την κινητοποίηση αχρείαστη και δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων θα διασφαλιστούν πλήρως με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, την οποία χαρακτήρησαν ως μονόδρομο.

Η συμμαχία των εργαζομένων

Στις εργασιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν εργαζόμενοι από τις συντεχνίες ΣΕΑΛΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ που εργάζονται στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας, όπως και το προσωπικό των Κεντιρκών Γραφείων της Αρχής Λιμένων, ενώ απείχαν εργαζόμενοι που συνδικαλίζονται με τη ΣΕΚ. Οι εργαζόμενοι δεν φάνηκαν να πείθονται από τις υποσχέσεις που άκουσαν, ενώ δεν πτοήθηκαν ούτε και από τον πόλεμο εναντίον τους, εκφράζοντας και το εύλογο ερώτημα ότι αφού τα λιμάνια αποτελούν πνεύμονα για την κυπριακή οικονομία, ειδικά σε τέτοιες συγκυρίες, για ποιό λόγο χρειάζεται να ιδιωτικοποιηθούν.

Το μήνυμα των απεργών, όπως το εξέφρασε εκ μέρους των συντεχνιών ο Γλαύκος Κωνσταντίνου ήταν ότι «είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων στην Αρχή Λιμένων, γιατί ήδη υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας μέσα στην Αρχή Λιμένων και ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους». Πολλοί από τους διαμαρτυρόμενους προσέδωσαν και μια άλλη διάσταση πέραν του θέματος των ιδιωτικοποιήσεων. «Μας επιστρέφουν στον Μεσαίωνα. Χάνονται όλα τα δικαιώματα που έχουν κερδηθεί με τόσους αγώνες. Μας επιστρέφουν πίσω με τα συμβόλαια εργασίας των 700 ευρώ, τελειώνουν τα 38ωρα, τελειώνουν τα δικαιώματα, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χάνονται τα πάντα».


Μπορεί ο πόλεμος ενάντια στους απεργούς να ξεκίνησε, οι ίδιοι όμως δεν πτοούνται και τη Δευτέρα αναμένεται να αποφασίσουν για περαιτέρω μέτρα με μια από προτάσεις να είναι οι εικοσιτετράωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, από ένα κλάδο κάθε μέρα. Παρόλα αυτά έδειξαν καλή θέληση με τη δέσμευσή τους να εργαστούν κατά το σαββατοκυρίακο έξω να εξυπηρέτήσουν τα αγκυροβολημένα πλοία στα λιμάνια και τα τετρακόσια εμπορευματοκιβώτια που ήταν στο λιμάνι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου