10 Μαΐ 2015

ΜΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΛευκωσία, 30 Απριλίου 2015

Προς: Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της    Αστυνομίας
Σαχτούρη 14-16, Γρ. 302, 1080 Λευκωσία
Τ.Θ. 23279, 1680 Λευκωσία
Αρ. Τηλ.: 22872412
Αρ. Φαξ: 22872413


Αξιότιμοι κύριοι,

Δια της παρούσης θέλω να σας μεταφέρω τα παράπονα, την αγανάκτηση και τις καταγγελίες των πολιτών, Κυπρίων και αλλοδαπών, για το αποτέλεσμα των διερευνήσεών σας, κάθε φορά που το αντικείμενο των καταγγελιών αφορά την υπέρβαση εξουσίας μελών της Αστυνομίας.

Η Οργάνωσή μας, προσπαθώντας να καταλάβει γιατί κάθε φορά που εμπλέκονται μέλη της Αστυνομίας σε τέτοιου είδους περιστατικά, η απόφαση σας είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αθωωτική γι’ αυτούς, καταλήγει στο εξής: οι ανακριτές, τους οποίους εσείς ορίζετε, είναι πάντα συνταξιούχοι αστυνομικοί.

Ακόμα και στην περίπτωση του ξυλοδαρμού του αλλοδαπού, αναγνωρισμένου πρόσφυγα από την Ακτή του Ελεφαντοστού, που το επεισόδιο έγινε δημόσια στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας (Νοέμβριος 2013), ο αστυνομικός, που του έσπασε το πόδι του, θεωρήθηκε αθώος. Τέτοιες αποφάσεις προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου του κάθε πολίτη και τον κάνουν να πιστεύει ότι η Αστυνομία, την οποία αυτός πληρώνει, είναι υπεράνω του Νόμου.
Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε, εφόσον έχετε το δικαίωμα να διορίζετε εσείς ό,ποιους ανακριτές βρίσκετε ότι είναι κατάλληλοι (δικηγόρους, ψυχολόγους κλπ.), όσο το δυνατόν να αποφεύγετε να δίνετε σε πρώην αστυνομικούς το δικαίωμα να κρίνουν συναδέλφους τους. Και αυτό, όχι μόνο γιατί δημιουργείται η εικόνα μεροληψίας και μη αντικειμενικής διερεύνησης, αλλά και γιατί τα ίδια τα πρόσωπα που καταγγέλλουν αστυνομικούς, δύσκολα μπορούν να εμπιστευθούν άλλους αστυνομικούς και να μιλήσουνε ελεύθερα, ανοιχτά και με ειλικρίνεια για τα όσα γνωρίζουν. Επιπρόσθετα, η ίδια η φύση των καταγγελιών ή οι ιδιαίτερες περιστάσεις των καταγγελλόντων/θυμάτων επιβάλλει μια πιο ευαίσθητη ή εξατομικευμένη προσέγγιση από επαγγελματίες άλλου κλάδου παρά του αστυνομικού.

Σας αναφέρω ενδεικτικά το εξής παράδειγμα: Η Οργάνωση Cyprus STOP Trafficking, με την οποία συνεργαζόμαστε, έχει καταγγείλει αρχικά στην Επίτροπο Διοικήσεως (επισυνάπτω σχετική έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με την επίσκεψη που διενεργήθηκε στα Αστυνομικά Κρατητήρια της Πάφου στις 3/10/2014) και πρόσφατα με επιστολή ημ.4/03/2015 στον Αρχηγό της Αστυνομίας παραπτώματα που έλαβαν χώρα στα Κρατητήρια της Πάφου και αφορούν προσβλητικές συνθήκες εισαγωγής και άθλιες συνθήκες κράτησης  5 αλλοδαπών κρατουμένων. Οι 4 από τους 5 είναι γυναίκες και ο πέμπτος ένας νεαρός Σομαλός, ιδιαίτερα ντροπαλός και ανασφαλής. Παρόλο τούτο, για τη διερεύνηση της καταγγελίας ορίσατε ως ανακριτή έναν άντρα, πρώην αστυνομικό.

Δεν θα έπρεπε στην περίπτωση αυτή να διοριστεί μια γυναίκα και μάλιστα ψυχολόγος, έστω και αστυνομικός; Δεν θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη το πολιτιστικό, θρησκευτικό ή κοινωνικό υπόβαθρο των προσώπων, ώστε να διορίζεται άτομο που είναι σε θέση να προσεγγίσει τα πρόσωπα αυτά αναλόγως των αναγκών ή των συνηθειών τους;  Δεν θα έπρεπε, με λίγα λόγια, η κάθε περίπτωση να εξετάζεται ξεχωριστά και ο ανακριτής που θα την αναλάβει να ορίζεται, αφού πρώτα ληφθεί υπ’ όψιν σας ποιοί είναι οι παραπονούμενοι;
Κατά τη δική μας γνώμη, αυτό θα έπρεπε να γίνεται, ώστε να δίνεται πράγματι η ευκαιρία και η δυνατότητα στους παραπονουμένους να εκθέσουν αβίαστα τις θέσεις τους και παράλληλα να διασφαλίζεται η εμπιστοσύνη τόσο των ιδίων, όσο και του κοινού ευρύτερα, προς την αμεροληψία και την αξιοπιστία των πορισμάτων της Αρχής.

Θα αναμένουμε τις θέσεις σας επί των πιο πάνω.


Με εκτίμηση,Νεόφυτος Νεοφύτου
Πρόεδρος ΜΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κοινοποίηση:
κ. Κώστα Κληρίδη, Γενικό Εισαγγελέα
κ. Ιωνά Νικολάου, Υπουργό Δικαιοσύνης
κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου, Αρχηγό της Αστυνομίας
κ. Ελίζα Σαββίδου, Επίτροπο Διοικήσεως
κ. Λήδα Κουρσουμπά, Επίτροπο για την Προστασία του Παιδιού
κ. Ρίτα Σούπερμαν, Επικεφαλής Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας
κ. Χαράλαμπο Χριστοφίδη, Πρόξενο Καμερούν
Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου