31 Μαΐ 2015

Επίθεση ενάντια στην Μέση Εκπαίδευση και τους ΕκπαιδευτικούςΈνα πραξικόπημα λαμβάνει χώρα στην εκπαίδευση. Κυβέρνηση και υπουργός, ακροδεξιοί συνδικαλιστές της ΟΕΛΜΕΚ μαζί με διάφορα λόμπι αποφάσισαν την περαιτέρω συντηρικοποίηση και αναχρονισμό της μέσης εκπαίδευσης, αυξάνοντας τις περιόδους σε μαθήματα, όπως Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά, αφαιρώντας περιόδους από ξένες γλώσσες, πληροφορική, τέχνη και μουσική. Οι περίοδοι από τις ξένες γλώσσες και την πληροφορική θα παραδοθούν στον ιδιωτικό τομέα,  ο οποίος είναι έτοιμος και εξοπλισμένος από καιρό για ν’ αναλάβει το κενό που θα δημιουργηθεί και να λάβει αυτό που θεωρεί  ότι του αναλογεί, με τον ίδιο τρόπο που Κύπριοι και ξένοι επιχειρηματίες θέλουν στην κατοχή τους τις κερδοφόρες ημικρατικές επιχειρήσεις. Η αφαίρεση ωρών από τέχνη και μουσική είναι χαρακτηριστικό εκπαιδευτικών συστημάτων που προωθούν τον σκοταδισμό.

Ο τρόπος που έδρασαν ο υπουργός και το μέρος της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ που πρόσκειται στην Κυπριακή Κυβέρνηση ήταν διχαστικός. Έδωσαν ώρες σε κάποιους κλάδους και αφαίρεσαν από άλλους, κάνοντας ένα μέρος των εκπαιδευτικών να νιώσουν ικανοποίηση και άλλους απόγνωση, αφού ένας αριθμός από τους τελευταίους θα χάσει την δουλειά του. Και αντί να υπάρχει μια συνολική αντίσταση όλων, αυτή περιορίζεται στους κλάδους εντός των οποίων κάποιοι θα μείνουν χωρίς δουλεία. Ένα μέρος των ‘ευνοούμενων’ σφυρίζει αδιάφορα, χωρίς να συνειδητοποιεί την τακτική του υπουργείου, η οποία στοχεύει στην υποβάθμιση του δημοσίου σχολείου και το αδυνάτισμα του εκπαιδευτικού συνδικαλισμού, ο οποίος βρίσκεται στην πιο αδύνατη φάση της ιστορίας του. Θα μπει σ’ εφαρμογή ένα ωρολόγιο πρόγραμμα που απειλεί μόνιμες θέσεις εργασίας με πρόσχημα το καλό των μαθητών, ασχέτως του ότι αυτό είναι ένα βήμα προς υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, αναχρονισμού αντί εκσυγχρονισμού.

Εδώ και μέρες, το Υπουργείο Παιδείας απειλεί εκπαιδευτικούς που λαμβάνουν μέτρα ενάντια στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, στήνοντας ένα δίκτυο επιθεωρητών και διευθυντών σχολείων, δίνοντας ονόματα ατόμων που θα υποστούν κυρώσεις. Εκτοξεύονται απειλές ενάντια σε άτομα χωρίς οι υπόλοιποι συνάδελφοι να γνωρίζουν τις επιπτώσεις.  Η στοχοποίηση γίνεται στα μουλωχτά, παρόλο που τα μέτρα των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών είναι εγκεκριμένα από την ΟΕΛΜΕΚ. Ταυτόχρονα, το μέρος της ΟΕΛΜΕΚ που μειοψήφησε σε ότι αφορά τα μέτρα (αυτό περιλαμβάνει τις κινήσεις Αλλαγή και Νέα Κίνηση που εκπροσωπούν την κυβερνητική πολιτική,) κινούνται παρασκηνιακά και υποθάλπουν τα μέτρα των διαμαρτυρομένων.

Η νίκη του υπουργείου θα σημάνει μια σειρά άλλων μέτρων, όπως αύξηση των μαθητών ανά τάξη, περαιτέρω μειώσεις μισθών, απολύσεις μόνιμων εκπαιδευτικών συμπεριλαμβανομένων και αυτών των οποίων τα μέλη σφυρίζουν αδιάφορα, ενώ κάποιοι επιχειρηματίες άρχισαν να κάνουν τρελά όνειρα, όπως η ιδιωτικοποίηση σχολικών μονάδων, αφού βέβαια πρώτα ιδιωτικοποιηθούν οι κερδοφόρες ημικρατικές επιχειρήσεις και φυσικοποιηθεί μια κατάσταση που τώρα φαίνεται αδιανόητη, με τον ίδιο τρόπο που οι ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών και εκποιήσεις σπιτιών θεωρούνταν αδιανόητες κάποια χρόνια πριν. Το νεοφιλελεύθερο καθεστώς είναι έτοιμο να ιδιωτικοποιήσει ότι υπάρχει, ακόμα και το πανεπιστήμιο Κύπρου, ή και να κουτσουρέψει τα κεκτημένα των ακαδημαϊκών, ασχέτως ότι στελέχη του συγκεκριμένου ιδρύματος προωθούν τα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και την φτωχοποίηση και επισφάλεια εργασίας των λειτουργών δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου