10 Μαΐ 2015

«Κύπρος: Ακαδημαϊκός Διάλογος» και Ομοσπονδία – Ο διάλογος αρχίζειΟ Σύνδεσμος «Κύπρος: Ακαδημαϊκός Διάλογος» (ΚΑΔ), πραγματοποίησε την Πέμπτη, 7 Μαΐου, δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία εξέφρασε την υποστήριξή τους στην ετοιμότητα των ηγετών για να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τελικό στόχο τη λύση και την επιθυμία μελών των δύο κοινοτήτων για έναρξη δημόσιου διαλόγου για τις θεμελιώδεις αρχές της ομοσπονδίας μέσα από την οποία θα επανενώνεται η Κύπρος.
«Ο Σύνδεσμος «Κύπρος: Ακαδημαϊκός Διάλογος» (ΚΑΔ), ένας δικοινοτικός όμιλος στον οποίο συστρατεύονται πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι που στοχεύουν στην επανένωση της Κύπρου υπό ομοσπονδιακή στέγη, είχε την περασμένη Πέμπτη, μαζί με άλλες δικοινοτικές οργανώσεις και επώνυμους πολίτες, μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον τύπο.
Στις εισαγωγικές παρεμβάσεις τους, οι συμπρόεδροι του ΚΑΔ Νίκος Αναστασίου και Yücel Vural, αφού χαιρέτησαν την ετοιμότητα των ηγετών των δύο κοινοτήτων να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό προς μια συνολική διευθέτηση, κατέστησαν σαφές ότι δεν διεκδικούν ρόλο ή λόγο στις συνομιλίες –πράγμα που θα τις καθιστούσε «δημόσια διαπραγμάτευση». Αυτό που διεκδικούν, ως κοινωνία των πολιτών, τόνισαν, είναι η συμμετοχή σε ένα δημόσιο διάλογο που να στοχεύει στην κατανόηση, από την ευρύτερη κοινωνία, των θεμελιωδών αρχών της ομοσπονδίας και της συναινετικής δημοκρατίας, αρχών επί των οποίων εδράζεται και η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο που δεν θα στοχεύει στη δαιμονοποίηση της αντίθετης άποψης αλλά στη συναίνεση και την αλληλοκατανόηση, τονίστηκε κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, θα στηριχθεί η ιδέα της συμφιλίωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη. Ο Νίκος Αναστασίου στάθηκε ιδιαίτερα στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας και, ως εκ τούτου, στην ανάγκη άμεσης συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού ώστε να μη γίνει η Κύπρος μέρος της ευρύτερης αναταραχής αλλά αντίθετα, παράγοντας σταθερότητας.
Σε γραπτή διακήρυξη, την οποία υποστηρίζουν και άλλες δικοινοτικές οργανώσεις καθώς και μακρύς κατάλογος επώνυμων πολιτών, ζητείται από τους ηγέτες να προχωρήσουν άμεσα σε «εντατικές και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις που να οδηγήσουν ταχύτατα στην κοινή μας μοίρα επανενώνοντας την κοινή μας πατρίδα σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, και με πολιτική ισότητα». Καλούνται επίσης οι ηγέτες να εξαγγείλουν, είτε από κοινού είτε μονομερώς, μέτρα που θα προάγουν την εμπιστοσύνη και προσδοκία της λύσης μέσα στην κοινωνία, ενισχύοντας έτσι την ειρηνευτική διαδικασία. Η εφαρμογή τέτοιων μέτρων, προστίθεται, είναι χρήσιμο να εμπλέκει και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που θέλουν και μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Με δυο λόγια, η κοινωνία των πολιτών, «σαν έτοιμη από καιρό», δηλώνει παρούσα στη νέα ευτυχή συγκυρία που δημιουργείται και σηκώνει τα μανίκια για να πιάσει δουλειά στην κοινή προσπάθεια να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Κύπρο.
Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου