10 Μαΐ 2015

Παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή στην Αγγλική Σχολή; Θέματα κακοδιαχείρισης και πάλι το ερώτημα «ποιός κυβερνά τέλος πάντων» σε εκείνους τους λόφους του Στροβόλου;


Η παρέμβαση του Γενικού ‘Ελεγκτή στην Αγγλική Σχολή, μετά από την γνωμάτευση της Γενικής Λογίστριας πως η Αγγλική Σχολή πρέπει να θεωρείται ως Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου[i],
 αναπτέρωσε τις ελπίδες για εκσυγχρονισμό της διοίκησης του σχολείου και τερματισμό της καταγγελλόμενης κακοδιαχείρισης. Την γνωμάτευση ζήτησε ο Σύνδεσμος Γονέων και Καθηγητών της Αγγλικής Σχολής (PTA), ο οποίος από την ίδρυση του το 2013, έχει επικεντρωθεί στην προώθηση της διαφάνειας και του έλεγχου των διοικητικών πράξεων του σχολείου, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών προμηθειών, έργων και υπηρεσιών. Tελευταίες πληροφορίες αναφέρονται σε ένσταση του Δ.Σ στην γνωμάτευση και κατεπέκταση στον έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή.... Το νυν Διοικητικό Συμβούλιο, αρνείται πεισματικά να λειτουργεί με διαφάνεια και για να είμαστε δίκαιοι, παρόμοια προβλήματα, σε λιγότερο ίσως βαθμό υπήρχαν και σε προηγούμενα διοικητικά συμβούλια. 
Η κρίση που περνά η Αγγλική Σχολή τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζεται και από την συχνή εναλλαγή διευθυντών:  τo σχολείο έχει αλλάξει 4 διευθυντές σε 6 μόνο χρόνια, δύο εκ των οποίων αποχώρησαν πυροβολώντας ,  κατηγορώντας το Διοικητικό Συμβούλιο για υπέρβαση εξουσίας. Ο τελευταίος διευθυντής κ. Graham Gamble, κατήγγειλε γραπτώς την Πρόεδρο του νυν Δ.Σ. κ. Μάγδα Νίκολσον για δημόσια ψέματα σε ΜΜΕ και φέρεται να έστειλε μήνυμα προς το Προεδρικό, ότι το διαμάντι της Ανατολικής Μεσογείου που έπρεπε να ήταν η Αγγλική Σχολή, θα μείνει κάρβουνο στα χέρια της Κυβέρνησης αν δεν αντικαταστήσει το Διοικητικό Συμβούλιο. Σε αναληθή αναφορές της Προέδρου του Δ.Σ. κάνει λόγο και η Επίτροπος Διοικήσεως, σε έκθεσή της, μετά από καταγγελία γονιών για την ακύρωση της διευθέτησης να κλείνει το σχολείο τη μέρα του Μπαϊραμιού. Συγκεκριμένα, η κ. Ελίζα Σαββίδου αναφέρει ότι ενώ η κ. Μάγδα Νίκολσον σε επιστολή που της έστειλε ισχυρίζεται ότι ήταν απόφαση του προηγούμενου Δ.Σ. η ακύρωση της πιο πάνω διευθέτησης, τα πρακτικά συνεδρίας του ΔΣ τεκμηριώνουν ότι η απόφαση λήφθηκε από το νυν Δ.Σ[ii]. Καταγγελίες διατυπώθηκαν και από το PTA [iii] [iv], το οποίο σε επιστολή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε την παύση της Προέδρου, καθώς επίσης και από την συντεχνία καθηγητών, η οποία πέρασε ψήφισμα μομφής εναντίων του Διοικητικού Συμβουλίου. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της καταγγελίες και από μέλος/η του ίδιου του Δ.Σ. οι οποίες αναφέρονται σε διοικητικές πράξεις  που  συνιστούν κακοδιαχείριση, αλλά και πιθανά ποινικά αδικήματα, όπως η απόφαση για παρακολούθηση τηλεφωνημάτων / ηλεκτρονικών μηνυμάτων μελών της σχολικής κοινότητας.

Πως διορίζονται ακατάλληλα Διοικητικά Συμβούλια

Ο διορισμός ενός σαφώς ακατάλληλου Δ.Σ. έγινε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία συνεπώς έχει και την ευθύνη για την κρίση η οποία δημιουργήθηκε. Τον συντονισμό στην προκειμένη περίπτωση είχε ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Λέγεται ότι υπήρχε συνωστισμός υποψηφίων με 100 περίπου βιογραφικά να βρίσκονται στο τραπέζι και με δυναμικές παρεμβάσεις υπέρ συγκεκριμένων υποψήφιων από τον Αρχιεπίσκοπο και τον τότε Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Κενεβέζο. Αλήθεια, πως γίνεται αυτή η υπόθεση? Άτομα που έχουν γνώση μας εξήγησαν ότι δεν υπήρχε διαδικασία δήλωσης ενδιαφέροντος και ότι αυτό που ακολουθήθηκε, είναι η μέθοδος του «ο γνωστός του γνωστού». Το γεγονός ότι όλα τα άτομα που διορίστηκαν, εκτός του δασκάλου, Σενέρ Ελτζίλ, δεν έχουν καμιά σχέση με το αντικείμενο της εκπαίδευσης, αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα του "μοντέλου" αυτού και υποδηλώνει  την έλλειψη στόχευσης από πλευράς του προεδρικού η οποία να διασφαλίζει την ποιότητα στην εκπαίδευση. Επιπλέον φανερώνει, όπως με πίκρα αναφέρουν γονείς και καθηγητές, ότι άδικα εναπόθεσαν ελπίδες σε απόφοιτους πολιτικούς, οι οποίοι βρίσκονται στα κέντρα αποφάσεων.

Οι αντιδράσεις των μαθητών

Τον Φεβράρη είχαμε και μια πρωτοφανή αντίδραση των μαθητών, οι οποίοι οργάνωσαν ειρηνική διαδήλωση μετά την μονομερή απόφαση του σχολείου να ψηφίζουν και οι καθηγητές στις εκλογές του μαθητικού συμβουλίου. Λέγεται μάλιστα ότι αρχικά, προτάθηκε η πλήρης κατάργηση των εκλογών και ο διορισμός των μελών του μαθητικού Συμβουλίου από το σχολείο. Την θέση αυτή, η οποία θα  ακύρωνε μια μακρά πορεία δημοκρατικής εκπροσώπησης στην Αγγλική Σχολή, υποστήριξε ο νέος διευθυντής και αυτό δεν προκαλεί εντύπωση, αφού οι σχέσεις του με το Δ.Σ. είναι ομαλές, σε αντίθεση με αυτές των προκατόχων του. Υπάρχει η εκτίμηση ότι η προκύπτουσα αντίδραση και ριζοσπαστικοποίηση των μαθητών έχει επηρεάσει καθοριστικά και το αποτέλεσμα των εκλογών και είναι ειρωνικό το γεγονός ότι κύκλοι του προεδρικού προβάλλουν τη εκλογή τουρκοκυπρίου μαθητή στη θέση  του προέδρου του μαθητικού συμβουλίου ως αποτέλεσμα της καλής δουλειάς που γίνεται από το Δ.Σ :) :(


The untouchables

Το λάθος όσον αφορά στους διορισμούς έγινε και δεν γίνεται να ξεγίνει. Όμως, θα περίμενε κανείς ότι μετά από όλα όσα συμβαίνουν, η Κυβέρνηση θα προχωρούσε στην παύση του  ΔΣ. 

Και όμως!Να τι γράφει ο Γραμματέας του Προέδρου Αναστασιάδη Παντελής Παντελίδης σε επιστολή του προςτην συντεχνία καθηγητών:
«contrary to your motion, we consider it unproductive at this time to replace members of the Board as requested by some ESSA Committee members during our meeting…..We believe that the Board has managed the school in accordance with our instructions.» !


Προβάλλονται διάφορες ερμηνείες για την άρνηση  της κυβέρνησης να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Η μία αναφέρεται σε εκ προοιμίου αδυναμία του σώματος το οποίο αντιμετωπίζει το ίδιο συμπτώματα διαφθοράς. Όπως σχολίασε ένας γονιός «Δεν δρώνει το φτι τους γιατί είναι κατ' εικόνα και κατ' ομοίωση», ενώ ένας άλλος «Ο Αναστασιάδης εν είσιε ενδοιασμό να επιτεθεί εναντίων του Γενικού Εισαγγελέα προφανώς μετά που τον εκβιασμό του Ρίκκου τζαι εννά συγκινηθεί επειδή υπάρχει κακοδιαχείριση στην Αγγλική Σχολή?». Κάποιοι το αποδίδουν στην ομάδα του Προεδρικού: «η απραξία συνεπάγεται ανικανότητα, αδιαφορία και πιθανώς διαπλοκή. Τελικά κάποιους δεν φαίνεται να τους πολυενδιαφέρει το καλόν του σχολείου τους».


Υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία όσον αφορά στις ισορροπίες εξουσίας στην Αγγλική Σχολή η οποία αξίζει να αναφερθεί. Για προφανείς λόγους η αστική τάξη της Λευκωσίας θεωρεί το σχολείο δικό της. Όμως αυτό δεν ίσχυε ανέκαθεν. Στα πρώτα χρόνια ίδρυσής του από το αγγλικανό ιερέα Newham, το σχολείο παρείχε δωρεάν φοίτηση και έλκυε μαθητές από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Το κατεξοχήν σχολείο της αστικής τάξης ήταν τότε το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το οποίο ιδρύθηκε από την Αρχιεπισκοπή και τα blood lineς της Τράπεζας Κύπρου και το οποίο χρέωνε δίδακτρα. Εικάζεται ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αγγλική Σχολή, έχουν να κάνουν και με την σταδιακή εγκατάλειψη του Παγκύπριου Γυμνάσιου και του Κύκκου από την Αστική τάξη, η οποία κορυφώθηκε κατά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση επί υπουργίας Σοφιανού και είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της ειδικής μεταχείρισης που ετύγχανε η εθναρχική ελίτ εντώς του δημόσιου σχολείου. 
Με τα παιδιά της να φοιτούν πλέον στην Αγγλική Σχολή, η Εθνικά ορθή αστική τάξη προσπάθησε να επιβάλει ένα σχεδόν μεσαιωνικό καθεστώς εξουσίας στον λόφο απέναντι του Προεδρικού. Ο όροι «εθνικιστές με φαντασιώσεις εγγλέζου σερ» και "ιδιωτικό φέουδο", χρησιμοποιήθηκαν από τον μπλόκερ λινοπάμπακο σε μια πρώτη ανάλυση του φαινομένου[i], ενώ η μπλόκερ Δρακούνα, απόφοιτος η ίδια της Αγγλικής Σχολής, καυτηρίασε τα τεκταινόμενα σε μια σειρά από σπαρταριστικά ποστ[ii]

Βασική επιρροή στην ομάδα που κυριαρχεί στην Αγγλική σχολή φαίνεται να έχει ο Ν. Παπαδόπουλος, απόφοιτος της σχολής [το οποίο ίσως να εξηγά το ενδιαφέρον του]  ο όποιος έχει προϊστορία παρεμβάσεων και μέσω της νευραλγικής του θέσης της Βουλή, σαν επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών. Το παράδοξο είναι ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη πάρα την γενικότερη της κόντρα με την οικογένεια Παπαδοπούλου, δεν φαίνεται να αμφισβητεί την ηγεμονία της στην Σχολή. Ίσως και λόγω του ότι  η ομάδα που κυριαρχεί έχει ταξικές αναφορές σε ένα χώρο στον οποίο απευθύνονται και οι δυο πολιτικοί - Παπαδόπουλος και Αναστασιάδης. Για να κατανοηθεί το "ενδιαφέρον" και οι παρεμβάσεις του κ. Παπαδόπουλου αξίζει να αναφερθεί η μαρτυρία της τέως διευθύντριας Deborah Duncan η οποία τον κατήγγειλε ότι προσπάθησε να την εκβιάσει να ακυρώσει την σχολική αργία για το Μπαϊράμι, απειλώντας την με την διακοπή της χορηγίας προς το σχολείο. «I have just been bullied by Nicholas Papadopoulos» φέρεται να δήλωσε η κ Duncan στο τότε Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής.

Η σύνταξη ενός νέου νομοσχεδίου για την Αγγλική σχολή, αποτελεί ακόμα μιαν ενδιαφέρουσα παρέμβαση του Νικόλα Παπαδόπουλου. Για το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο εκτιμάτε ότι μετέφερε το έλεγχο του σχολείου στους συνδέσμους γονέων και αποφοίτων οι οποίοι πρόσκεινται φιλικά στην οικογένεια Παπαδοπούλου, κατάφερε και πήρε την στήριξη όλων των κομμάτων εκτός του ΑΚΕΛ, δίνοντας έτσι βάση στες εκτιμήσεις για «εκχώρηση» της κυριαρχίας της Αγγλικής Σχολή από το κόμμα της δεξιάς
  στην «ομάδα του Νικόλα».  Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε «έκαμα λάθος, το υπόγραψα χωρίς να το διαβάσω» για να πάρει ανταπάντηση από γονέα «Εγώ δεν χρειάζουμε να διαβάσω ένα νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από τον Νικόλα Παπαδόπουλο για την Αγγλική Σχολή για να ξέρω ότι δεν πρέπει να το υπογράψω». Η ψήφιση του νομοσχεδίου, εκκρεμεί, έχοντας σκοντάψει σε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για αντισυνταγματικότητα και σε αντιδράσεις μελών της κοινότητας της Αγγλικής Σχολής.

 Η ομάδα στην οποία συμπεριλαμβάνονται «εξέχοντα» μέλη της εθνικιστικής οικονομικής ελίτ, κατάφερε το 2009 να κερδίσει τον έλεγχο του συνδέσμου γονέων εκλέγοντας τον δικηγόρο Πάρη Σπανό στην Προεδρία, εν μέσω μπαράζ κατηγοριών για προσυνεννόηση με σκοπό τη μη εκλογή τουρκοκύπριου στο Δ.Σ. Έκτοτε, έχοντας εκτοπίσει τους τουρκοκύπριους γονιούς, ο σύνδεσμος γονέων λειτουργεί ως προπύργιο της εθνικά ορθής αστικής τάξης, εμπνέοντας την Δρακούνα να τον στέψει με τον γνωστό τίτλο «
patriot parents».

Ένας ακόμα γνωστός πολιτικός και παράγοντας που πρόσκειται στο ΔΗΚΟ, ο Γιώργος Κολοκασίδης, εκπροσωπεί ως δικηγόρος την Μάγδα Νίκολσον. Σε επιστολή που απέστειλε σε μέλη του PTA, o κ. Κολοκασίδης ζητά να ανακαλέσουν τις κατηγορίες τους για την πελάτισσα του που συμπεριλαμβάνονται σε έγγραφο τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι σε αντίθετη περίπτωση θα λάβει νομικά μέτρα εναντίων τους για λίβελλο.

Η χειρονομία λοιπόν της Μάγδας Νίκολσον, να κρεμάσει τη φωτογραφία του Τάσσου Παπαδόπουλου στο γραφείο της στην Αγγλική Σχολή έχει την ερμηνεία της. Η οποία απαντά και στο ερώτημα του Χαλίλη «γιατί την φωτογραφία του προ-προηγούμενου Προέδρου, αφού εν ο Αναστασιάδης που την εδιόρισε?». 
-Ο λόφος είναι φέουδο της ομάδας του «Νικόλα» με την ανοχή / ευγενή συμμετοχή του «Νίκαρου»…..
……………………..
κατά την έννοια του περί του Συντονισμού των Διαδικασιών Σύναψης Δημόσιων Συμβάσεων Προμηθειών, Έργων και Υπηρεσιών και για Συναφή Θέματα Νόμου 12(1) 2006
ii ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΑΪΡΑΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:p9u8JpQYgkgJ:www.no-discrimination.ombudsman.gov.cy/sites/default/files/akr60.2013-4022014.doc+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=cy
iii English School PTA seeks to oust board chairwoman
 http://cyprus-mail.com/2014/04/28/english-school-pta-seeks-to-oust-board-chairwoman/
iv English School PTA appeals to president
 http://cyprus-mail.com/2014/05/15/english-school-pta-appeals-to-president/
v «Κυριαρχοι μυθοι, λογοκρισια της ιστοριας, τζαι η πιθανοτητα πολλαπλων ερμηνειων»
http://sirmastocomputer.blogspot.com/2009/01/blog-post_31.html
vi «Declaration of Support” http://drakouna.blogspot.com/2009/11/declaration-of-support.html#links


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου