3 Μαΐ 2015

Η ιστορική στιγμή της περσινής δικοινοτικής Πρωτομαγιάς μετά από 58 χρόνια συνεχίζεται και φέτοςΗ κοινή διακήρυξη για την Πρωτομαγιά 2015 τις προηγούμενες μέρες από τα συνδικάτα ΠΕΟ, DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, BES, KOOP-SEN

Μαζί με την εργατική τάξη σ’ ολόκληρο τον κόσμο και οι κύπριοι εργαζόμενοι τιμούμε την παγκόσμια μέρα του αγώνα και της αλληλεγγύης των εργαζομένων Τιμούμε την κόκκινη Εργατική Πρωτομαγιά αποδίδοντας φόρο τιμής στους πρωτοπόρους εργάτες, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους οι οποίοι μέσα από τους κοινούς σκληρούς ταξικούς αγώνες τις δεκαετίας του 1940 πέτυχαν θεμελιακές κατακτήσεις για την εργατική τάξη της Κύπρου όπως η κοινωνική ασφάλιση, το οκτάωρο, το δικαίωμα της οργάνωσης”  έμοιαζε με υπόσχεση, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή με τις συγκλίνουσες προς το γήπεδο της Τσετίν Καγιά πορείες για τους κοινούς εορτασμούς.

Το Κυπριακό και τα αντιλαϊκά μέτρα των εργοδοτών με αφορμή την οικονομική κρίση που ταλανίζει και τις δύο κοινότητες, υπήρξαν οι κύριοι άξονες στις ομιλίες των εκπροσώπων των συνδικάτων, που σημείωσαν την αντίθεσή τους στη μονιμοποίηση μέτρων που καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Υπό τους στίχους του κλασσικού Imagine και με το σύνθημα Kıbrısτa barış engellenemez-Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί, οι χιλιάδες κόσμος που συγκεντρώθηκε για άλλη μια χρονιά και έστειλε μήνυμα αγώνα για προάσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, έστειλε ξανά και το μήνυμα της επανένωσης του τόπου, χαιρετίζοντας τη νίκη του Μουσταφά Ακιντζί, που γέννησε και πάλι την ελπίδα όπως ανέφεραν.

Με αυτή την ελπίδα, η Πρωτομαγιά της επόμενης χρονιάς να εορταστεί σε μια ενωμένη Κύπρο και με την αποκατάσταση των θεμελιακών κατακτήσεων της εργατικής τάξης.

Η εκδήλωση ήταν μαζική και με αυτό τον τρόπο φάνηκε να οριστικοποιεί την επανένωση της ταξικής κινητοποίησης της Πρωτομαγιάς στην Λευκωσία. Και υπήρχε και πάλι ο πλουραλισμός των ομάδων και των τάσεων. Ήταν λ.χ. σχετικά εντυπωσιακό το μπλοκ της Θύρας 9 που ήταν συγκροτημένο αυτόνομα.

Όμως, η εκδηλώση είχε λιγότερο κόσμο από πέρσι. Το κλίμα ευφορίας από την νίκη Ακκιντζί, αλλά ίσως και οι προσμονές για εξελίξεις στο Κυπριακό, να εκτόνωσαν τις προηγούμενες μέρες μέρος της δυναμικής των ημερών. Η θεσμοθέτηση ωστόσο γεωγραφικού σημείου της ταξικής επανένωσης είναι σαφές πια στον ιστορικό ορίζοντα της, κατά τα άλλα, μοιρασμένης πόλης.τουρκοκυπριακή πορεία προς την εκδήλωση

 


μέρος από την ευρύτερη αριστερά – κινήματα…με τα ανάλογα αιτήματα


[ΔΡΑΣΥ – ΕYLEM]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου