19 Απρ 2015

Τουρκοκυπριακές εκλογές: Το αουτσάϊντερ που έγινε φαβορίΣύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ψήφισαν 100.298 από 176.916 ψηφοφόρων και με ποσοστό συμμετοχής 62,34%. Η κάλπη έδωσε:
στον Ντερβίς Έρογλου 28.18%
στον Μουσταφά Ακιντζί 26.92%
στη Σιμπέλ Σιμπέρ 22.54%
στον Κουντρέτ Οζερσάι 21.23%

Το κλίμα την ημέρα των εκλογών
Η μέρα των τ/κ εκλογών άρχισαν με τρεις εφημερίδες, τη Detay, τη Kıbrıs Postasi και τη Afrika που αποσύρθηκαν λόγω "παραβίασης του εκλογικού νόμου"  εξαιτίας αναφορών στις εκλογές τόσο στα φύλα τους, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - βασικά αποσύρθηκε η διάθεσή τους και απαγορεύτηκε η πώλησή τους. Το απόγευμα, διεκόπη η μετάδοση τηλεοπτικού καναλιού που μετέδιδε απευθείας από την πλατεία Σαραγιού, ενώ κυκλοφόρησαν και φήμες για εξαγορά ψήφων έναντι τροφίμων ή και χρημάτων.

Κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος οι υποψήφιοι προέβησαν, ως είθισται, σε δηλώσεις έξω από τα εκλογικά κέντρα:
Η Σιμπέλ Σιμπέρ ευχήθηκε επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους και εξέφρασε την ελπίδα για τη διατήρηση μιας δημοκρατικής ατμόσφαιρας όπως και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Στο ίδιο μοτίβο εκφράστηκε και ο Ντερβίς Έρογλου. Ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανέφερε ότι η αυριανή μέρα θα είναι ακόμα πιο όμορφη από τη σημερινή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τ/κ κοινή λογική θα βοηθήσει τις επόμενες γενιές που θα συμβάλουν με την ψήφο τους στο μέλλον τους. Ο Μουσταφά Ακιντζί επεσήμανε τη σημασία των τ/κ εκλογών και σημείωσε ότι κάθε εκλογική διαδικασία είναι ένα τεστ, με τις απαντήσεις του στην κάλπη.

Με το που επιβεβαιώθηκε ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, ο ηγέτης του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Γιωρκαντζίογλου και η υποψήφια Σιμπέλ Σιμπέρ συνεχάρηκαν τους Έρογλου και Ακιντζί και σχολίασαν ότι υπήρξε μια δίκαιη και δημοκρατική ψηφοφορία, ενώ ανακοίνωσαν τη σύγκληση συνεδρίας την επόμενη μέρα ώστε να αξιολογηθούν τα εκλογικά αποτελέσματα και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Άμεση ήταν και η αντίδραση του βουλευτή Αμμοχώστου του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ερκούτ Σαχαλί, ο οποίος με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασε την πεποίθηση, προφανώς καιτη θέση και τις προθέσεις του, ότι το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα πρέπει αποφασίσει χωρίς να χάσει χρόνο την υποστήριξη του Μουσταφά Ακιντζί στο δεύτερο γύρω τον εκλογών.
Έχοντας στο μυαλό τις δηλώσεις Ακιντζί κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, ότι οι εκλογές είναι ένα τεστ, φαίνεται ότι ο ίδιος το πέρασε με επιτυχία, διαψεύδοντας τις αρχικές προβλέψεις ότι ήταν αουτσάιντερ και επιβεβαίωσε, όπως πριν από λίγο καιρό και η εκλογή του Μεχμέτ Χαρμαντζί στη δημαρχεία της Λευκωσίας, ότι η τ/κ κοινότητα είναι σε μια φαση καλιεργει ένα προφιλ απροβλεπτου – μια μεριδα σαφως «αρεσκεται» στις ανατροπές.

Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών και η εκλογική κατανομή των ψήφων
Οι κινήσεις των τελευταίων μερικών ημερών φαίνεται να επηρέασαν και το αποτέλεσμα. Φάνηκε κίνηση από εν δυνάμει ψηφοφόρους/ υποστηρικτές του Έρογλου να μετακινούνται προς τον Οζερσάι, ενώ όπως αποδείχθηκε με την καταμέτρηση, ο Ακιντζί σημείωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά του σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται μεγαλύτεροι πληθυσμοί τ/κ. Συγκεκριμένα στη Λευκωσία κέρδισε το 31.27% σημειώνοντας μεγάλη διαφορά από τον αμέσως επόμενο που ήταν ο Κουντρέτ Οζερσάι με 23.23%, ενώ στην Μόρφου το ποσοστό του Ακιντζί έφτασε στο 32.47%, λίγο πάνω από αυτό του Έρογλου (30.7%). Στην Αμμόχωστο, όμως ο Ντερβίς Έρογλου πηρε αντίστοιχα με τον Ακιτζί ποσοστά στη Λευκωσία. Ο Ακιντζί ήταν πρώτος και στην Κερύνεια με ποσοστό 27.61% με μικρή σχετικά διαφορά από τον Έρογλου (25.6%) και τον Οζερσάι (με 25.65%)

Οι νικητές και το κυρίαρχο κλίμα: τα αουτσάιντερ, η δυναμική της λύσης, και η πόλωση αριστεράς - δεξιάς
Οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτής της εκλογικής αναμέτρησης εκ πρώτης φαίνεται να είναι οι Μουσταφά Ακιντζί και Κουντρέτ Οζερσάι κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί ως μια νίκη των θερμών υποστηρικτών της επανένωσης και του δικοινοτικού κινήματος, ιδιαίτερα εάν προστεθεί σε αυτό και το ποσοστό που έλαβε η Σιμπέλ Σιμπέρ ως υποψήφια του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος. Μεγάλος χαμένος είναι ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος με την υποβολή της υποψηφιότητάς του αναμενόταν, η τουλαχιστον αυτό φαινοταν να υποστηριζει ο ιδιος, να κερδίσει ανανεωμένη εντολή και μάλιστα σε ένα μόνο γύρο. Χαμένος και ο Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος στήριζε τον Έρογλου, αλλά και γενικότερα από ότι φαίνεται οι παραδοσιακές πολιτικές τους.
Ταυτόχρονα, φαίνεται να σημειώνεται μια πόλωση ανάμεσα στο τ/κ εκλογικό σώμα, αριστερά και δεξιά, αφού οι πιο κεντρώοι υποψήφιοι δεν προκρίθηκαν και έλαβαν τα χαμηλότερα ποσοστά τους, συγκεντρώνοντας μάλιστα και χαμηλότερα ποσοστά από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Ο Ακκιντζί και η εικόνα που τον έφερε στη δεύτερη θέση, παρά την μικρή κομματική βάση της αρχικής του στήριξης
«Ο Μουσταφά Ακιντζί ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με το πιο κάτω φιλμάκι, βασικό θέμα του οποίου ήταν η κυπριακή ταυτότητα έτσι όπως εκφράζεται μέσα από την ελιά.
Τα λόγια και οι εικόνες είναι ενδεικτικές της προεκλογικής του εκστρατείας αλλά ακόμα πιο χαρακτηριστικές του πολιτικού υπόβαθρου της στήριξης που είχε απόψε.
Σε ελεύθερη μετάφραση τα λόγια έχουν ως εξης:
"Πόσες και πόσες γενιές είδες σε αυτά τα χώματα, τα οποία γέννησαν και ανάθρεψαν πολιτισμούς...
Ήσουν από την αρχή το συμβολο της ελπίδας, της ελευθερίας και του μέλλοντος...
Ήρθε καιρός που ρόσφερες τους καρπούς σου, έγινες η ελπίδα για το μέλλον μας...
Ήρθαν καιροί που έδωσες το κέφι και την ασφάλεια στο διπλανό σου άνθρωπο...
Όλοι μας εμπιστευθήκαμε την αξιοπρεπή και τιμημένη στάση σου...
Ήρθαν οι καιροί που μας προστάτευσες με την μυρωδιά των φύλλων σου...
Παρά τους δύσκολους καιρούς στάθηκες όρθια στα δικά σου πόδια, στις δικές σου ρίζες...
Δεν υπέκυψες στις επιθέσεις...
Προστάτευσες όλους με τη σκιά σου, χωρίς να αποκλείσεις κανένα, χωρίς να ρωτήσεις την προέλευση του...
Η ύπαρξη σου από μόνη της πρόσθεσε αξία σε αυτά τα χώματα...
Χωρίς να υπολογίζεις που φυσά ο άνεμος, μας έδειξες το δρόμο...
Γύρω σου μεγάλωσε η ανθρωπιά...
Τώρα και πάλι με σένα γεννιούνται νέες ιδέες... για ένα πιο όμορφο και ελπιδοφόρο μέλλον..."

(απόδοση Νίκος Μούδουρος στο φμπ αναφερόμενος στο πιο κάτω βίντεο)Η συνέχεια την επόμενη Κυριακή, αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την μετακίνηση ψηφοφόρων, αλλά και το σχετικά μεγάλο ποσοστό αποχής που μπορεί να είναι καθοριστικό. Η αυριανή μέρα θα σημάνει την έναρξη των ζυμώσεων με το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα να αποφασίζει τη δική του θέση. Θα φανεί, επίσης, αν η Τουρκία θα κάνει κάποια κίνηση – στην επιφάνεια ή υπόγεια. Στις προηγούμενες προεδρικές έγιναν αναφορές και αναλύσεις για τις παρεμβάσεις, ενώ αντίθετα τώρα το θέμα πέρασε σχεδόν απαρατητήρητο. Είναι βέβαια και διαφορετικό το κλίμα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα σήμερα σε σχέση με την Τουρκία.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου