26 Απρ 2015

Πλατφόρμα όχι στα πυρηνικά!Ύψωσε φωνή η Πλατφόρμα όχι στα πυρηνικά για να μην γίνει άλλο Τσέρνομπιλ! στην πλατεία Selimiye. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επετείου του Τσέρνομπιλ και εντάχθηκε στις δράσεις της Πλατφόρμας ενάντια στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακκουγιού, 90 χλμ απέναντι από την Κερύνεια. Η Κυπριακή Αντιπυρηνική Πλατφόρμα αποτελείται από οργανώσεις και φορείς από ολόκληρη την Κύπρο.
Η εκδήλωση της Πλατφόρμας συνέπεσε με δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την επικινδυνότητα πιθανού ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό Ακκιουγιού.


Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Ινστιτούτου Κύπρου η Κύπρος οφείλει να ενδιαφερθεί για την ανέγερση του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου αφού η γεωγραφική της εγγύτητα την θέτει στην πρώτη ζώνη επικινδυνόττητας, 180 χιλιόμετρα από τις ακτές της Καρπασίας και λιγότερο από 300 χλμ από τη Λευκωσία. Σχετική έρευνα που εκπονήθηκε με εταίρο και το Ινστιτούτο Κύπρου και δημοσιεύτηκε σε ειδικό τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Energies1 το Δεκέμβριο, 2014, κατέδειξε ότι σε περίπτωση ατυχήματος στο ανεγειρόμενο πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκκιουγιου, θα απαιτήσει ίως την εκκένωση της Κύπρου, ενώ «το ρίσκο επιφανειακής συγκέντρωσης, εναπόθεσης και ανθρώπινης έκθεσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σχετικά μεγάλο λόγω των επικρατούντων βόρειων και δυτικών ανέμων που επηρεάζουν κυρίως την Κύπρο». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου, κ. Παπανικόλας: «Είναι σαν να το κτίζαμε εμείς οι ίδιοι, σε Κυπρικό έδαφος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου