19 Απρ 2015

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Στρατιωτικές ΔαπάνεςΗ σχετική ανακοίνωση της Συνέλευσης για μια Αποστρατιωτικοποιημένη Λευκωσία για την αντιμιλιταριστική δράση έξω από τη βουλή στις 17 Απριλίου:


«Η 13η Απριλίου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Στρατιωτικές Δαπάνες. Έτσι, έχουμε προγραμματίσει τη διαμαρτυρία μας έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις 17 Απριλίου, μέρα που η ολομέλεια της Βουλής λαμβάνει χώρα, εφόσον η Βουλή είναι το όργανο λήψης αποφάσεων για την έγκριση των στρατιωτικών δαπανών. Συμπτωματικά, την ίδια μέρα, η Βουλή καλείται να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τη διάσωση των τραπεζών. Η προγραμματισμένη διαμαρτυρία ενάντια στις στρατιωτικές δαπάνες συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εναντίωση στο νομοσχέδιο για τις κατασχέσεις. Ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες συρρικνώνονται, οι στρατιωτικές δαπάνες σε περιόδους κρίσης στην καλύτερη περίπτωση παραμένουν σταθερές, και το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις είναι ένα ακόμη πολύ καλό παράδειγμα. Από τη μία πλευρά, η Συνέλευση για μια Αποστρατιωτικοποιημένη Λευκωσία θέλει να τονίσει ότι είναι τυχαίο το γεγονός ότι και οι δύο διαμαρτυρίες θα γίνουν την ίδια μέρα. Από την άλλη, αυτό θα πρέπει να ενισχύσει και τις δύο διαμαρτυρίες παρά να χωρίσει τον κόσμο. Όπως φαίνεται από την έκθεση που έχουμε ετοιμάσει, τα κεφάλαια που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικές δαπάνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά για να χρηματοδοτήσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες και άρα τις ανθρώπινες ανάγκες. Ας ενωθούμε και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας σε στέγαση, υγεία, εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος μας. Ας αγωνιστούμε μαζί για την αξιοπρέπειά μας!


Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, εξακολουθεί να υπάρχει ένας ελέφαντας στη Λευκωσία για τον οποίο ελάχιστοι μιλούν. Ο ελέφαντας είναι ο ρόλος των στρατιωτικών δαπανών στην πρόκληση και τη διαιώνιση της οικονομικής κρίσης. Καθώς η κοινωνική υποδομή στραγγαλίζεται, οι δαπάνες για οπλικά συστήματα δεν έχουν σχεδόν καθόλου μειωθεί. Ενώ οι συντάξεις και οι μισθοί έχουν περικοπεί, η βιομηχανία όπλων συνεχίζει να επωφελείται από νέες παραγγελίες, καθώς και εκκρεμούντες οφειλές.»


Διαβάστε την πλήρη έκθεση για τις Στρατιωτικές Δαπάνες της Κύπρου εδώ: https://sispirosiatakton.files.wordpress.com/2015/04/sa_campaign_briefing_global_action_day_on_military_spending_republic_of_cyprus.pdf?hc_location=ufiΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου