29 Μαρ 2015

They are coming all over I: ΕκποιήσειςΤο Κίνημα ενάντια στις εκποιήσεις και η Ένωση Δανειοληπτών Ευνομία, διοργάνωσαν από κοινού διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή κατά τη ψήφιση των Νόμων για την Αφερεγγυότητα, την Πέμπτη 26 Μαρτίου. Ακολούθησε πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο.
Σε δηλώσεις του μέλους της Παγκύπριας Συντονιστικής του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις, Ευγενείας Μωϋσέως, αναφέρεται ότι ζητήθηκε μέσω υπομνήματος που παραδώθηκε στον πρόεδρο της βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, να μην προχωρήσουν για τις εκποιήσεις «Θα είναι η καταστροφή της Κύπρου. Θα είναι το τελειωτικό κτύπημα» και ζήτησαν “διαγραφή των χρεών των απόρων οικογενειών και ευάλωτων ομάδων, παγοποίηση όλων των δανείων διαρκούσης της ύφεσης, και απαγόρευση εκχώρησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα συμφέροντα”, όπως και “κατάργηση των προστατευτικών προνομίων με τα οποία το κράτος περιβάλλει τις τράπεζες, όπως σημειώνουν, καθώς και την παραίτηση όλων των βουλευτών”. Επίσης, η κα. Μωϋσέως κάλεσε τον κόσμο και οργανωμένα σύνολα να συμμετάσχει στη νέα προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Απριλίου:
«Καλούμε όλο τον κόσμο, γιατί δεν αφορά μόνο αυτούς που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και όσους έχουν εξυπηρετούμενα δάνεια. Η άρση του νόμου για να πωλούνται πακέτα δανείων, τα δάνεια θα πωλούνται είτε είναι εξυπηρετούμενα ή μη εξυπηρετούμενα. Αυτό εξυπακούει μαζικές εκποιήσεις όλων. Και αυτό είναι καθήκον μας όλους να αντιδράσουμε και να απαιτήσουμε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν ανάμεσα σε άλλα:
“Βουλή: Ακούστε μας καλά, τα σπίτια μας δεν είναι για τα αρπακτικά”, “Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”, “ΟΧΙ στις εύκολες λύσεις, ΟΧΙ στα δανεικά”, “Πολίτες ξυπνήστε!”, “Βουλευτές είστε αντιπρόσωποι του λαού, όχι των τραπεζών”, “ΟΧΙ στο νομοσχέδιο του ξεπουλήματος της πατρίδας μας”, “Στην Δημοκρατία δεν διοικούν οι τράπεζες”.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν επίσης μέλη του ΣΥΚΑΛΑ (Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας) που φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια και άσπρες μάσκες ως σύμβολο προστασία από τη δυσωδία, ενώ το κόκκονο Χ στις άσπρες μάσκες συμβόλιζε την αφαίμαξη. Ο ΣΥΚΑΛΑ επέδωσε ψήφισμα στον Πρόεδρο της Βουλής και τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ψήφισμα με υπογραφές 20.000 κουρεμένων καταθετών το οποίο απευθυνόταν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, παραλήφθηκε από τον Προϊσταμενο Διοίκησης της Προεδρίας, Κύπρο Κυπριανού. Στο ψήφισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων όπως  «Η Κυβέρνηση και η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφασίσουν άμεσα την δημιουργία και εκτέλεση Σχεδίου που θα διασφαλίζει το συντομότερο δυνατό την ολική αποκατάσταση των κατασχεθεισών αποταμιεύσεων των καταθετών.»

Οι διαμαρτυρόμενοι ξεκαθαρισαν ότι οι εκδηλώσεις τους θα κλιμακώνονται, προειδοποιώντας με αυτό τον τρόπο ότι κανείς δεν θα τους «ξεφορτωθεί» εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου