22 Μαρ 2015

Αποκαλύπτεται bullying στο στρατό;Μια δικαστική υπόθεση η οποία εκτυλίσσεται στο Δικαστήριο Λάρνακας αφήνει αρκετά ερωτηματικά και ενδείξεις (που τείνουν να γίνουν αποδείξεις) για bullying εντός των κυπριακών στρατοπέδων. 

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θανατική ανάκριση για τον αφύσικο θάνατο του στρατιώτη Κυριάκου Χειμώνα, ο οποίος βρέθηκε νεκρός τον Ιούλιο του 2012 σε στρατόπεδο της επαρχίας Λάρνακας, στη σκοπιά του, από τραύμα πυροβόλου όπλου.
Ο αστυνομικός ανακριτής κατά την κατάθεση του στο Δικαστήριο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, ενώ ο στρατιωτικός ανακριτής εξέφρασε τη θέση ότι πρόκειται για αυτοκτονία, χωρίς ωστόσο να το τεκμηριώνει.
Ο δικηγόρος Άρης Κλεάνθους εκπροσωπεί την οικογένεια του άτυχου νέου Κυριάκου Χειμώνα, καθώς και ο Μάριος Ματσάκης ως εμπειρογνώμονας. Ο κ. Κλεάνθους στα πλαίσια της διαδικασίας έθεσε απόσπασμα από την συλλεχθείσα μαρτυρία, όπου στρατιώτης κατέθεσε ότι άλλος στρατιώτης κλείδωσε συνάδελφο του στο φοριαμό.
Αυτή η αποκάλυψη προκαλεί συνειρμούς για bullying-εκφοβισμό.
Ιδιαίτερη αίσθηση, όμως, προκαλεί η αντίδραση- απάντηση του στρατιωτικού ανακριτή στην πιο πάνω αναφορά ο οποίος το χαρακτήρισε απλώς, ως «ανωριμότητα».
Η οικογένεια του Κυριάκου Χειμώνα επιμένει και αμφισβητεί την ανακριτική διαδικασία που ακολουθήθηκε στηριζόμενη σε πολλά κενά και αντιφάσεις που παρουσιάζει η μαρτυρία.
Με τα γεγονότα τα οποία έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής από τις έρευνες, η οικογένεια δεν έχει ικανοποιηθεί ότι πρόκειται για αυτοκτονία ή τουλάχιστον δεν έχει πάρει πειστικές απαντήσεις ότι αυτός είναι ο λόγος του θανάτου του αγαπημένου τους προσώπου. 
 Όσοι επιχειρούν να δώσουν «ελαφριά» έννοια στην οποιαδήποτε μορφής bullying , καλούνται να «θυμηθούν» τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος πρόσφατα οδηγήθηκε σε τραγικό θάνατο και η υπόθεση του συνεχίζει να συγκλονίζει το πανελλήνιο

Η πιο πάνω υπόθεση του άτυχου νέου Κυριάκου Χειμώνα δεν είναι η μοναδική που προκαλεί ενδείξεις για bullying εντός των κυπριακών στρατοπέδων.
Οι οποιεσδήποτε προσπάθειες για ανοχή ή συγκάλυψη ισούνται με συνενοχή.

Η «Δέφτερη Ανάγνωση» θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στη δικαστική υπόθεση του Κυριάκου Χειμώνα με την μοναδική ευχή να λάμψει η αλήθεια και κατ' επέκταση η δικαιοσύνη.
Και να  μην υπάρξουν άλλα θύματα bullying, αν όντως πρόκειται για bullying.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου