1 Μαρ 2015

Και τώρα η νέα τράπεζα των BRICSΗ δημιουργία της τράπεζας των BRICS ως αντίβαρο στο ΔΝΤ φαίνεται να προχωρεί κανονικά. Την περασμένη βδομάδα, η ρωσική δούμα ενέκρινε 100 εκατομμύρια δολάρια για τη νέα τράπεζα αναπτύξεως και 100 εκατομμύρια δολάρια το αποθεματικό ενδεχόμενων διακανονισμών των BRICS. Το ίδιο έπραξε και η Ινδία μερικές μέρες μετά.
Το εγχείρημα για τη δημιουργία της Τράπεζας των BRICS άρχισε πέρσι με σκοπό να χρηματοτήσει έργα υποδομής στη Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, αλλά και ως αμφισβήτηση της κυριαρχίας των δυτικών στην Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Η νέα τράπεζα ανάπτυξης θα κινητοποιήσει πόρους για υποδομές και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες και αναπτυσσόμενες χώρες επικουρικά στις πολυμερείς και περιφερειακές προσπάθειες για παγκόσμια ανάπτυξη, ανέφερε την Τετάρτη κυβερνητική ανακοίνωση της Ινδίας[1]. Ταυτόχρονα, η Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας διευκρίνησε ότι δεν θα υπάρχει καμία κυριαρχία από καμιά χώρα μέλος σε άλλη και δεν υπάρχουν διαφωνίες ή εμπλοκές για τη δημιουργία της τράπεζας[2].

Η συμφωνία των BRICS θα τεθεί σε ισχύ και η νέα τράπεζά τους θα αρχίσει τη λειτουργία της αμέσως μετά την κατάθεση των εγγράφων επικύρωσης με τη Βραζιλία, ενώ οι κεντιρκές τράπεζες των χωρών μελών θα πρέπει να ολοκληρώσουν μια μεταξύ τους συμφωνία που θα περιέχει όλες τις λειτουργικές λεπτομέρειες για τις συναλλαγές και τις λειτουργικές διαδικασίες της μόνιμης επιτροπής που θα λειτουργήσει πριν από το διακανονισμό. Ο πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών (Board of Governors) φαίνεται ότι θα είναι ο ρώσος υπουργός οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοβ, ενώ η Ινδία θα ορίσει τον πρώτο πρόεδρο της νέας τράπεζας αναπτύξεως των BRICS με εξαετή θητεία και η Κίνα θα στεγάσει τα κεντρικά γραφεία της, ενώ ο πρώτος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου θα προέρχεται από τη Βραζιλία. Η πρώτη συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλη στη ρωσική πόλη Ούφα και η πλήρης λειτουργία της τράπεζας αναμέναται μέχρι το τέλος το 2015, σύμφωνα με το ρώσο ΥΠΟΙΚ.

Με την έναρξη των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, ως ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της δύσης, η τελευταία έθεσε σε εφαρμογή τις συναλλαγές με την Κίνα σε άλλο νομίσμα από το δολάριο, που σε αυτή τη φάση είναι ένας μικρό εμπορικός εταίρος της. Ταυτόχρονα, η Ρωσία δημιούργησε μικρή τελωνειακή ένωση σε άλλο νόμισμα από το ευρώ με τη Λευκορωσία, την Αρμενία και το Καζακστάν. Αναλυτές χαρακτηρίζουν αυτή την κίνηση ως απο-δολαριοποίηση (de-dolarization) και προπομπό πιθανών ρωσικών προσπαθειών ώστε οι BRICS να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές της νέας τράπεζας άλλο νόμισμα εκτός του δολαρίου, και πιθανώς εκτός του ευρώ, παρά το ότι η Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σάσμα Σουαράτζ με την ανακοίνωση της έγκρισης του μεριδίου της χώρας του ανακοίνωσε ότι το νόμισμα της νέας τράπεζας αναπτύξεως θα είναι το δολάριο.

Η Κίνα φαίνεται να βρίσκεται στο πλευρό της Ρωσίας και μοιράζεται το αίσθημα των μελών των BRICS ότι δεν τυγχάνουν δίκαιης αντιμετώπισης στο πλαίσιο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας όσον αφορά στη δύναμη της ψήφου και στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας. Γι’ αύτο το λόγο, οι χώρες παραμένουν τόσο προσηλωμένες στη διαδικασία που άρχισαν. Επιπρόσθετα, η Κίνα θεωρεί ότι οι χώρες BRICS θα μπορέσουν να ενισχύσουν μια δικαιότερη παγκόσμια τάξη, παρά να αμφισβητήσουν μια συγκεκριμένη δύναμη.[3]

Σε άρθρο τους οι Financial Times με τίτλο «Η Τράπεζα των BRICS είναι μια ματιά απ’ το μέλλον»[4] αναφέρουν ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους χαιρετίζεται από κάποιους η δημιουργία της νέας αυτή τράπεζας είναι το ότι θα φέρει ανταγωνισμό στο ΔΝΤ, του οποίου οι πολιτικές έχουν χαρακτηριστεί ιδιοτελείς, όπως ανέφερε ο ινδός Κεντρικός Τραπεζίτης. Θεωρείται ότι αυτή η προσπάθεια είναι μια ματιά στο μέλλον, επειδή ο κόσμος αλλάζει και οι πιο φτωχές χώρες στον κόσμο όλο και κλείνουν τη ψαλίδα του χάσματος με τις πλούσιες χώρες, κάτι το οποίο συμπυκνώνεται στην νέα αυτή απόπειρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου