29 Μαρ 2015

Οι ολιγάρχες σφάζονται στην Ουκρανία – μόνοι τους

Την περασμένη βδομάδα, οι εξελίξεις στην ουκρανική κρίση αφορούσαν βασικά την κατάσταση στο καθεστώς του Κιέβου. Η ανακοίνωση του δυτικού δανείου ήρθε μαζί με τους σχετικούς όρους. Ταυτόχρονα, οι οίκοι αξιολόγησης φαίνεται να προδιαγράφουν μια σίγουρη, αργά ή γρήγορα, στάση πληρωμών – άρα και αναπόφευκτη αναδιάρθρωση δανείων. Το πρόβλημα της Δύσης είναι διπλό. Μετά από τόσες πιέσεις στη Λατινική Αμερική και τόση διαμάχη με την Ελλάδα τώρα, θα αναγκαστεί να ζητήσει η ίδια αναδιάρθρωση δανείου του προτεκτοράτου που έφτιαξε το Κίεβο;

Ίσως και στα πλαίσια επεξήγησης των δεδομένων, ο Ποροσένκο που προσπαθεί να ικανοποιήσει τουλάχιστον τους Γερμανούς ως εξισορροπητής, βρέθηκε σε μια έντονη διαμάχη με ένα άλλο ολιγάρχη τον Κολομόισκυ – τον άνθρωπο που πλήρωσε/οργάνωσε τα ακροδεξιά τάγματα για την ανατολική Ουκρανία και που είχε ως στόχο την υφαρπαγή της "περιουσίας" του Αχμάτωφ, το άλλου ολιγάρχη που έχασε τη βάση του με την εξέγερση στην Ανατολή.

Η αντιπαράθεση αφορούσε βέβαια και ένα νευραλγικό τομέα, την ενέργεια, που ενδιαφέρει άμεσα τους δυτικούς – αλλά ήταν και εκφραστική δυο διαστάσεων:
1. των εσωτερικών διαμαχών στο στρατόπεδο των ολιγαρχών για ότι απέμεινε ως πλούτος στην Ουκρανία του Κιέβου
2. Την πίεση των δυτικών να αρχίσει το Κίεβο να συμπεριφέρεται κάπως ως «πολιτεία» με κάποιους νόμους. Όταν ένας ολιγάρχης αποφασίζει να καταλάβει τα γραφεία μιας κρατικής εταιρείαςμ τότε προφανώς το σκηνικό έχει ξεφύγει.
Για την ώρα, κέρδισε ο Ποροσένκο και το δυτικό χέρι. Αλλά η κρίση είναι αναπόφευκτη- όπως και οι προεκτάσεις της.

Αναδημοσιεύουμε πιο κάτω μια ενδιαφέρουσα καταγραφή της διαμάχης από το ελληνικό μπλογκ «Ανιτφασιστικη καμπανιά» – το πιο ενημερωμένο ελληνόφωνο σαιτι για το θέμα.

Ο ολιγάρχης που νόμιζε ότι θα τον άφηναν οι δυτικοί να αρπάξει ότι θέλει – όπως έμαθε να κάνει μέχρι τώρα…
Ο Κολομόισκυ είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω απ’ τα πιο επιθετικά παραστρατιωτικά, φασιστικά τμήματα του ουκρανικού στρατού. Πρόκειται για τον βασικό χρηματοδότη των αγριότερων «εθελοντικών» φασιστικών μονάδων που κόπτονται ότι αγωνίζονται για την «ουκρανική φυλή», το «ουκρανικό έθνος». Μόνο που παράλληλα με τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν σε όλη τη νοτιοανατολική Ουκρανία, τα συγκεκριμένα τμήματα κάνουν και άλλου τύπου δουλειές. Καταστρέφουν ή καταλαμβάνουν στοχευμένα τις περιουσίες ανταγωνιστών του Κολομόισκυ. Εδώ μιλάμε κυρίως για την αμύθητη περιουσία του ολιγάρχη Αχμέτοφ (νο1 στην Ουκρανία μέχρι πρότινος) ο οποίος φαίνεται να είναι ο μεγάλος χαμένος του πολέμου καθώς βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να έχει τα λεφτά του σε τράπεζες της Δύσης και μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας του στο Ντονμπάς. Έτσι, όσο κι αν προσπάθησε να πατήσει σε δύο βάρκες, είδε σημαντικά τμήματα της περιουσίας του να εθνικοποιούνται απ’ τη μία πλευρά (Κριμαία, Λαϊκές Δημοκρατίες), να πέφτουν στα χέρια ανταγωνιστών του ή να καταστρέφονται από την άλλη. Ο μεγάλος ανταγωνιστής του, Ιγκόρ Κολομόισκυ, πουλώντας «πατρίδα» και «έθνος» κατάφερε σιγά-σιγά να επιφέρει στοχευμένα πλήγματα σε εργοστάσια και ορυχεία του Αχμέτοφ στη διάρκεια του πολέμου στο Ντονμπάς, ενώ παράλληλα χρησιμοποιώντας τα φασιστικά, παραστρατιωτικά του τμήματα προχωράει σε καταλήψεις ορυχείων, διυλιστηρίων και εργοστασίων σε όλη την ουκρανική επικράτεια! Ως τώρα, οι κινήσεις του αυτές γίνονταν ανεκτές απ’ το ουκρανικό καθεστώς ενώ μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν είχε οριστεί κυβερνήτης της επαρχίας του Ντνιεπροπετρόφσκ, όπου επιδόθηκε σε πλιάτσικο και κυνήγι κομμουνιστών και αντιφρονούντων.

Το τελευταίο διάστημα όμως, οι σχέσεις του Κολομόισκυ, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο (ολιγάρχη, μεγαλοβιομήχανο επίσης) δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Για την ακρίβεια, η πλευρά Κολομόισκυ προσπαθεί πριονίζει τη θέση του αρχηγού του στρατού (Μουζένκο) χρεώνοντάς του τις αποτυχίες στο μέτωπο του Ντονμπάς. Ο Μουζένκο είναι άνθρωπος του προέδρου Ποροσένκο και μέσω αυτού εξασφαλίζει τον έλεγχο του στρατού που σε εμπόλεμες καταστάσεις είναι το Α και το Ω για τη διατήρηση της εξουσίας.

Όταν οι ολιγάρχες γίνονται καταληψίες
(διδακτικές ιστορίες «επιχειρηματικού ήθους»)
Την τελευταία βδομάδα η σύγκρουση Ποροσένκο-Κολομόισκυ ανέβηκε κλίμακα. Αφορμή στάθηκε η τύχη του κρατικού διυλιστηρίου «UkrTransNafta» στο οποίο γίνεται το 86% της παραγωγής πετρελαίου και το 16% της παραγωγής φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην Ουκρανία. Ο Κολομόισκυ κατέχει ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών εκεί, όμως ελέγχει το management. Την Πέμπτη, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο με τον οποίο, ουσιαστικά, το management των κρατικών διυλιστηρίων ξαναπερνάει στα χέρια του κράτους. Έτσι, ο Ποροσένκο μαζί με τριάντα ένοπλους φρουρούς, προερχόμενους από το παραστρατιωτικό τάγμα «Dnepr-1″ εισέβαλλαν στο διυλιστήριο αντιδρώντας στην απομάκρυνση του διευθυντή του, Alexander Lazorko, από την κυβέρνηση. Ο Lazorko, άνθρωπος του Κολομόισκυ, αποφάσισε πέρυσι να αντλήσει 675.000 τόνους πετρελαίου από τις σωλήνες του δικτύου και να τους αποθηκεύσει σε αποθηκευτικούς χώρους του Κολομόισκυ. Όλα αυτά έγιναν με την επίκληση του κινδύνου των «ρώσων αυτονομιστών», οι οποίοι υποτίθεται θα αντλούσαν το πετρέλαιο που βρισκόταν μες στο δίκτυο… Έτσι, ο ολιγάρχης Κολομόισκυ -αφού διπλασίασε το κόστος αποθήκευσης- έφτασε να βγάζει 2,5 εκ. hryvnia την ημέρα μόνο απ’ αυτή τη δουλειά. Είναι ενδεικτικό ότι ο «καταληψίας» Κολομόισκυ, βγαίνοντας από το διυλιστήριο, δικαιολόγησε την ένοπλη εισβολή του, υποστηρίζοντας ότι απέτρεψε να πέσει το διυλιστήριο στα χέρια «Ρώσων πρακτόρων», ενώ φωτογράφισε τον ολιγάρχη Yeremeyev που ανήκει σε ανταγωνιστικό επιχειρηματικό όμιλο κι είναι συνδεδεμένος με τον πρόεδρο Ποροσένκο. Στην πραγματικότητα, αυτό που έγινε ήταν μια διαπραγμάτευση με τον τρόπο που πραγματικά γνωρίζουν οι ολιγάρχες. Ο Κολομόισκυ φέρεται να απείλησε τον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας ότι θα φέρει 2.000 ενόπλους στο Κίεβο και κάπου εκεί ανακοινώθηκε ότι υπήρξε συμβιβασμός… 

https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2015/03/23/%CE%B2%CE%B3%CE%AE%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CF%8D-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%8E/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου