29 Μαρ 2015

Οι εξελίξεις στην Τουρκία: Ο Ερντογάν φτιάχνει ένα «παράλληλο κράτος»; «Να κατουρά κανείς ή να μην κατουρά;»
Την Παρασκευή, 27 Μαρτίου, ψηφίστηκε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, παρά τις αντιθέσεις της αντιπολίτευσης κανονισμός για τη διακριτική χορήγηση της προεδρίας. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό που εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια Ερντογάν για πλήρη έλεγχο, ο πρόεδρος μπορεί να χρησιμοποεί το συγκεκριμένο ταμείο «για κρατικές ανάγκες που αφορούν «την εθνική ασφάλεια και τη διαφύλαξη των συμφερόντων του κράτους, για πολιτικούς, κοινωνικους και πολιτιστικούς λόγους και για ειδικές υπηρεσίες» και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη χρηματοδότηση «ευαίσθητων» αποστολών μέχρι και την ανάκτηση πολιστικών μνημείων από το εξωτερικό. Όπως όλα τα άλλα προεδρικά διατάγματα τα οποία ρυθμίζονται μέσα από το άρθρο 107 του συντάγματος, η ψήφιση για το ειδικό αυτό ταμείο της προεδρίας δεν θα υπόκειται σε διοικητικό έλεγχο. 

Ο Αχμέτ Αϊντί, αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σημείωσε ότι πρέπει να θεωρηθεί «φυσιολογική» αυτή η κίνηση αφού «ο Πρόεδρος έχει αναλάβει την υποχρέωση για τη διεξαγωγή αποστολών που πρέπει να γίνουν προς όφελος του κράτους. Επομένως, σύμφωνα με αυτά τα εθνικά συμφέροντα, είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν κάποιες χορηγήσεις γι’ αυτό το σκοπό.»
Το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα χαρακτήρισε αυτή την κίνηση ως «συνταγματικό πραξικόπημα» και ως μια προσπάθεια ώστε η ΜΙΤ να περιέλθει στην άμεση δικαιοδοσία του Μεχμέτ Ταγίπ Ερντογάν. Πιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ακίφ Χαμζατσεμπί ανέφερε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να διασυνδέσει την παράνομη δομή μέσα στη ΜΙΤ απευθείας με τον ίδιο και ότι ο συγκεκριμένος κανονισμός, δίδει την ευχέρεια στον Ερντογάν να προχωρεί σε μυστικές επιχειρήσεις πολύ πιο εύκολα. Χαρακτήρισε αυτή την κίνηση ως προδοσία προς το κοινοβουλευτικό σύστημα και τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι δημιουργήθηκε στην προεδρία ένα «παράλληλο κράτος». «Πιστεύω ότι αυτό το πλήγμα που επιφέρατε στο Σύνταγμα και στο κράτος δικαίου θα απορριφθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαμζατσεπί υπονοώντας ότι το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, θα προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο.
Ταυτόχρονα, με τον κανονισμό της διακριτικής ευχέρειας όπως ονομάστηκε, ψηφίστηκε και νέος κανονισμός για το  ίντερνετ που δίνει στους υπουργούς την εξουσία να αφαιρέσουν ή να μπλοκάρουν οποιαδήποτε δημοσίευση για λόγους «δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας» . Η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών μπορεί να εφαρμόσει το αίτημα του εκάστοτε υπουργεία το αργότερο εντός τεσσάρων ωρών! Επιπλέον, χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μοιράστηκαν περιεχόμενο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο νομικής καταγγελίας στην Τουρκία και να  τιμωρηθούν.

Ο συγκεκριμένος πολυνόμος για την εσωτερική ασφάλεια περιλαμβάνει εκτός από τους περιορισμούς στο ίντερνετ και εκτεταμένες εξουσίες στην αστυνομία, αφού σύμφωνα με αυτό η αστυνομία μπορεί να .. «θέσει υπό την .. προστασία της» οποιοδήποτε άτομο θεωρείται ότι διαταρράσσει τη δημόσια τάξη ή θεωρείται ότι αποτελεί απειλή στην ασφάλεια και την ιδιωτική περιουσία, χωρίς δικαστικά ή εισαγγελικά εντάλματα. Αναμένεται, όπως είναι φυσικό, ότι αυτή η νέα εξουσία θα χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία ενάντια στους αντι-κυβερνητικούς διαδηλωτές, τους οποίους η αστυνομία αποκτά το δικαίωμα να κρατεί μέχρι και 48 ώρες και πάλι χωρίς εισαγγελικό ένταλμα, ενώ όσοι διαδηλωτές έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης από 2.5 μέχρι 4 χρόνια. Επιπλέον, η αστυνομία έχει πλέον την εξουσία για τη χρήση όπλων, μέχρι που μπορεί να πυροβολεί διαδηλωτές βάσει της «διακριτικής της ευχέρειας».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση περιέγραψε αυτές τις νέες κινήσεις ως αντιδημοκρατικές με τον Ιντρίς Μπαλουκέν του Κουρδοφιλικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος να διαβεβαιώνει πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου ότι ο αγώνας για δημοκρατία στην Τουρκία θα συνεχιστεί παρά την νέα νομοθεσία «Ακόμα και αν το νομοσχέδιο ψηφιστει σε νόμο, είμαστε σίγουροι ότι θα χρησιμεύσει ώστε 78 εκταομμύρια άνθρωποι [πληθυσμός της Τουρκίας] να έρθει πιο κοντά». Ο Χακάν Σιουκιούρ, ανεξάρτητος βουλευτής της Κωσταντινούπολης ο οποίος είχε παραιτηθεί από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, χαρακτήρισε το νόμο ως ένδειξη μιας απολυταρχικής κυβέρνησης. Μετά τη λήξη της πολύωρης συνεδρίας της βουλής το πρωί της Παρασκευής, ο Σιουκιούρ  έγραψε στο τουΐτερ: «Από εδώ και μπρος η κυβέρνηση μας αφαίρεσε τις προσωπικές μας ελευθερίες».

Ο χαρακτηριστικότερος ίσως τίτλος που εκφράζει και το μέγεθος της παραβίασης ελευθεριών και δικαιωμάτων γράφτηκε στην ιστοσελίδα revolution news. Παραφράζοντας τη σαιξπηρική ατάκα «να ζει κανείς ή να μην ζει» ο συγγραφέας του άρθρου διερωτάται «Να κατουρά κανείς ή να μην κατουρά» ή «Πώς να αποσπάται η προσοχή από τον αστυνομικό νόμο της Τουρκίας»[1]

 Και στο πιο πάνω σκηνικό θα πρέπει να προστεθεί και το πλαίσιο μιας διαφαινόμενης διαμάχης και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος – η οποία μπορεί να έχει και θεαματικές διαστάσεις με φόντο τις επερχόμενες εκλογές, αλλά μπορεί να σηματοδοτεί και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ισλαμικού κινήματος, καθώς οι πολλαπλές διαστάσεις της μεταμόρφωσης της Τουρκίας γίνονται ορατές. Στην σύντομη, για την ώρα διαμάχη, εμπλάκηκε μια φημολογούμενη διαφοροποίηση του Νταβούτογλου από τα σχέδια του Ερντογάν για το κουρδικό και μια νέα ανάφλεξη για το θέμα Γκιουλέν. Σαφώς πολλά θα εξαρτηθούν από τις εκλογές,αλλά η μεταμόρφωση της Τουρκίας, από την μια σε περιφερειακή δύναμη και από την άλλη σε μια κοινωνία που οικοδομεί νέους πόλους συγκρότησης είναι πια γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου