1 Μαρ 2015

Συνεδρίες και … συνεδρίεςΜερικές φορές η στήλη βαριέται το Κυπριακό ή μάλλον έχει την εντύπωση ότι βαρέθηκαν οι πάντες το Κυπριακό.Το ίδιο το Κυπριακό βαρέθηκε τον εαυτό του. Κι αυτοί που ασχολούνται με το Κυπριακό, εντός και εκτός Κύπρου, δείχνουν απλώς να «ψευδοαπασχολούνται» μαζί του (πόσο διασκεδαστικά είναι τα εισαγωγικά, οι παρενθέσεις, τα ψευδο-ρήματα και τα ψευδο-ουσιαστικά στα κείμενα για το Κυπριακό). Αντίθετα, συμβαίνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα γύρω μας που απασχολούν πλέον όλο τον κόσμο ή τουλάχιστον πολύ κόσμο. Και αυτό κάνει τον καθένα να ανήκει σε μια ευρωπαϊκή ή και παγκόσμια συλλογικότητα που ψάχνει μια καινούργια κοινωνία. Που κάνει τον κάθε καταπιεσμένο του Κόσμου να αισθάνεται, εν δυνάμει, ως μέρος μιας γροθιάς που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

Ωστόσο, χθες Σάββατο 28 του μήνα έγινε κάτι μικρό και ωραίο σε σχέση με το Κυπριακό. Μερικές δεκάδες άτομα, κύρια νέοι και νέες από τις δύο ή και περισσότερες των δύο κοινότητες, έκαναν δύο παράλληλες πορείες μια στον τουρκοκυπριακό τομέα της Λευκωσίας και μια στον ελληνοκυπριακό. Αίτημα κεντρικό των πορειών ήταν η αποστρατικοποίηση της Λευκωσίας ως ένα σημαντικό βήμα επαναπροσέγγισης μέχρι τη λύση του Κυπριακού. Στο τέλος, οι δύο πορείες συναντήθηκαν στο Λήδρα Πάλας έκαναν μια «συνέλευση για την αποστρατικοποίση της Λευκωσίας» και της Κύπρου, στο Σπίτι της Συνεργασίας. Εκεί, οι συμμετέχοντες συζήτησαν για την επιθυμία τους για αποστρατικοποίηση και για άλλες δράσεις που θα ακολουθήσουν για να υποστηρίξουν έμπρακτα το συγκεκριμένο πολιτικό στόχο.

Ένα ανάλογο συνέδριο ετοιμάζει για τον Μάιο η Πλατφόρμα Ενωμένη Κύπρος. Η ιδέα είναι ότι οι πολίτες είναι πιθανόν να φτάσουν σε προτάσεις στις οποίες δεν μπορούν να φτάσουν τα κόμματα.
Σε αντίθεση με την συνέλευση για την αποστρατικοποίση της Λευκωσίας που πραγματοποιήθηκε με νεανική σοβαρότητα και χωρίς να την προσέξουν τα μίντια, πραγματοποιήθηκε με κάθε σοβαροφάνεια και κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, το Εθνικό Συμβούλιο. Ήταν μια συνεδρία η οποία, μάλλον, συγκλήθηκε σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή από τις εξελίξεις αναφορικά με το ΣΥΡΙΖΑ ή και τα τοπικά σκάνδαλα που δεν αφήνουν θεσμό καθαρό. Στο τέλος της συνεδρίας του Εθνικού έγιναν οι συνήθεις και αναμενόμενες δηλώσεις για την επιμονή στη γραμμή από τη μια και από την άλλη το γνωστό επαναπροσδιορισμό του Κύπριακού «ως προβλήματος εισβολής και κατοχής».

Η ηρωική κίνηση έγινε τη βδομάδα που πέρασε με την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Ρωσία. Κατά βάση, έγινε ανανέωση συμφωνιών με καινούργιο στοιχείο την αναδόμηση του δανείου των δυόμιση δις που ήταν, όμως, παλιά υπόσχεση. Το τάιμινγκ αποτελεί κάποια πρόκληση για την ΕΕ, αλλά εδώ μερικά μίντια θεώρησαν ότι άρχισε ένας καινούργιος ...εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας. Ό,τι παραμύθι απομακρύνει τη λύση είναι καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου