22 Μαρ 2015

Η κινητοποίηση του Blockupy στα εγκαίνια των πολυτελών γραφείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΤράπεζαςΠάνω από 10,000 διαδηλωτές – σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας γύρω στις 17,000 - συγκεντρώθηκαν έξω από τα νέα πολυτελή γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη Τετάρτη, 18 Μαρτίου, στη Φρανκφούρτη, Γερμανία καλώντας για τη διάληση του «Εργαστηρίου για τη Λιτότητα» και λέγοντας ότι «ήρθε η δική μας ώρα να δράσουμε», κατέρριψαν τον ισχυρισμό ότι μόνο η Ελλάδα διαμαρτύρεται για τις πολιτικές λιτότητας και έφεραν στο προσκήνιο τις φωνές εντός της Γερμανίας που εναντιωνονται σε αυτές τις πολιτικές. Το κίνημα Blockupy, κατέκλεισε κατά χιλιάδες τους δρόμους της Φρανκφούρτης και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της αστυνομίας «ήταν μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην πόλη».
Το κίνημα με συνθήματα όπως «Οι άνθρωποι πάνω από τις τράπεζες» αποφάσισαν να μπλοκάρουν τα εγκαίνια του νέου πολυτελούς πύργου που θα στεγάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως σύμβολο καπιταλισμού, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει τίποτα για εορτασμό, αφού οι πολιτικές σας οδηγούν σε φτωχοποίηση, ειδικά στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, αλλά και σε ολόκληρη την ευρωζώνη»[1],όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο Democracy Now, ο Γερμανός κλιματικός ακτιβιστής Tadzio Mueller.

Η αρχικά ειρηνική κινητοποίηση εξελίχθηκε σε «πόλεμο των δρόμων» με την Φρανκφούρτη να φαίνεται ότι καίγεται, αφού η Πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε πάνω από σαράντα φορές για να κατασβέσει φωτιές.


Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, η αστυνομία προκάλεσε την αντίδρασή τους κάτι που επιβεβαιώνεται με φωτογραφία και βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να τραβαλογούν τουλάχιστον ένα διαδηλωτή και να χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού και αντλίες νερού.
(από το http://rt.com/news/241793-ecb-clashes-blockupy-frankfurt/)
https://www.youtube.com/watch?v=7JKWRE9yx5M
Προφανώς, προετοιμασμένες για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και συγκρουσιακό κλίμα, οι αρχές της πόλης είχαν δημιουργήσει γύρω από τον ουρανοξύστη μια ζώνη προστασίας 185 μέτρων, τοποθετόντας συρματοπλέγματα και έχοντας έτοιμα για δράση ελικόπτερα και κανόνια νερού.
Παρά τις συγκρούσεις και την προσπάθεια δαιμονοποίησης των διαδηλωτών, το μήνυμα που πέρασε, ήταν ξεκάθαρο και ήταν η απόρριψη των πολιτικών λιτότητας στην καρδιά της χώρας και από το κτίριο της δομής που τις προωθεί, αλλά και απόδειξη ότι η αντίδραση αυξάνεται και αποκτά μια δυναμική που πλέον δεν μπορεί εύκολα να ελεχθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου