29 Μαρ 2015

Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών Δελτίο Τύπου – Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015 Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου συνεχίζει ακάθεκτος τις διοικητικές αυθαιρεσίες: Μετά τις παράνομες επεμβάσεις σε παραλίες, Τώρα έρχεται να ανακοινώσει και την ιδιωτική εκμετάλλευση τουςΗ Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών καταγγέλλει τον Δήμαρχο Παραλιμνίου, κ. Θεόδωρο Πυρίλλη, για τις προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις του, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», την Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου, η διαχείριση των δύο παραλιών στις οποίες έγιναν παράνομες και αθαίρετες επεμβάσεις στην περιοχή Κάππαρη (το Γλυκύ Νερό και το Λούμα) θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι θα ενοικιάζουν κρεβατάκια και ομπρέλες. Μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις Δερυνειωτών, Λευκωσιατών αλλά και Παραλιμνιτών, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου ανέφερε επί λέξει ότι... «οι δύο παραλίες ανήκουν στα όρια του Παραλιμνίου και το τσιγκανιό απαγορεύεται» [1].

Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών επισημαίνει ότι δυστυχώς ο κ. Πυρίλλης ξέχασε να αναφέρει πως οι συγκεκριμένες παραλίες (τα Γλυτζιά Νερά και το Λούμα) μέχρι πέρσι δεν ήταν αμμώδεις, αλλά βραχώδεις παραλίες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, καλό θα ήταν να μην μιλά για «ιδιωτική διαχείριση», αλλά για ισοπέδωση φυσικών παραλιών και τη δημιουργία τεχνητών πλαζ, με στόχο την εμπορική αξιοποίηση τους. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου δεν πρέπει να ξεχνά ότι για τη δημιουργία των συγκεκριμένων «πλαζ», πέρσι τον χειμώνα χρειάστηκε να στείλει συνεργεία για να σπάσουν τα βράχια μέσα και έξω από τη θάλασσα[2]. Μάλιστα, ως απάντηση, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών μετέτρεψε την είσοδο του Δημαρχείου Παραλιμνίου σε παραλία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις αυθαίρετες, παράτυπες και παράνομες ενέργειες του Δήμαρχου Παραλιμνίου [3]. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κ. Πυρίλλης σε μια προσπάθεια απέλπιδου λαϊκισμού, βγήκε να κατηγορήσει δημόσια την Πρωτοβουλία μας για «εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων» [4]. Βέβαια, οι χθεσινές δηλώσεις του Δήμαρχου Παραλιμνίου καταδεικνύουν και αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών επισημαίνει ακόμη ότι τον τελευταίο χρόνο, ως αποτέλεσμα των συγκεκριμένων αυθαίρετων, παράτυπων και παράνομων επεμβάσεων, ο βυθός κατα μήκος των Γλυτζιών Νερών και του Λούματος έχει μετατραπεί σε ένα φαλακρό τοπίο, με γυμνό έδαφος. Μιλάμε για ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα σημεία της ακτογραμμής όπου οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων, τόσο της Δερύνειας, όσο και του Παραλιμνίου, μπορούσαν ακόμη να περάσουν τα καλοκαίρια τους, μακριά από τους κανόνες της αγοράς και του κέρδους, απολαμβάνοντας το βραχώδες και παραθαλάσσιο φυσικό τοπίο της περιοχής. Αλλά, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, η πολιτική του Δήμαρχου Παραλιμνίου αποτελεί άλλη μία περίπτωση όπου τα επιχειρηματικά κέρδη και τα ιδιωτικά συμφέροντα μπαίνουν απροκάλυπτα πάνω από τα δικαιώματα των ανθρώπων και την προστασία του περιβάλλοντος. Τέτοιου είδους ενέργειες εντάσσονται σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο νεοφιλελεύθερων ‘αναπτυξιακών’ πολιτικών, και αποσκοπούν στην οικειοποίηση, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των κοινών φυσικών μας πόρων. 

Οι ακτογραμμές και οι παραλίες δεν ανήκουν σε κανένα Δήμο και ιδιαίτερα σε κανένα Δήμαρχο για να μπορεί να παίρνει τέτοιες αυταρχικές αποφάσεις και να προβαίνει σε τέτοιες αυθαίρετες ενέργειες. Οι ακτογραμμές και οι παραλίες ανήκουν σε όλους και όλες, αλλά και στις μελλοντικές γενιές. Επιπλέον, οποιαδήποτε ρατσιστικά σχόλια και οποιοεσδήποτε ρομαφοβικές δηλώσεις, όπως η χρήση της λέξης «τσιγγανιό» με αρνητικό πρόσιμο για περιγραφή ενός τρόπου ζωής με βάση την παράδοση του απλού κόσμου, είναι  επιεικώς απαράδεκτα φαινόμενα και πρέπει να εκλείψουν από το δημόσιο διάλογο, πόσο μάλλον να εκτοξεύονται από δημόσιους αξιωματούχους.

Φτάνει πια! Αυτό το καλοκαίρι βάζουμε τέλος μια και καλή στην ανοχή κάθε αυθαιρεσίας και παρανομίας, που στρέφεται ενάντια στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά μας δικαιώματα. Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών καλεί όλες και όλους στον αγώνα για επαναδιεκδίκηση των φυσικών μας παραλιών και ακτών.

Τέλος, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών καλεί τις ανεξάρτητες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, συγκεκριμένα την Επίτροπο Διοικήσεως και τον Γενικό Ελεγκτή, να δημοσιοποιήσουν άμεσα τα ευρήματα των ερευνών που διεξήγαγαν, όσον αφορά τη νομιμότητα των συγκεκριμένων επεμβάσεων του Δήμου Παραλιμνίου στις παραλίες Γλυτζιά Νερά και Λούμα, στην περιοχή Κάππαρη.Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών απαιτεί:

·         Την προστασία των δημόσιων παραλιών, των φυσικών ακτών και των θαλασσών μας ·
·         Τη διασφάλιση της ανοικτής, ελεύθερης και δημόσιας πρόσβασης στις ακτές και τις παραλίες μας ·
·         Την εφαρμογή των σχετικών ευρωπαϊκών και εθνικών νομοθεσιών, όπως το ‘Πρωτόκολλο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης της Σύμβασης της Βαρκελώνης’ και ο ‘περί της Προστασίας της Παραλίας Νόμος’, καθώς επίσης και την εφαρμογή ανοικτών, δημοκρατικών και διαφανών διαδικασιών δημόσιας διαβούλευσης, με σεβασμό στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά μας δικαιώματα, όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής και η διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και των κοινών αγαθών.

Facebook:
Cyprus Natural Coastline – Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών:

Σημειώσεις προς συντάκτες:
[1]    Ο Φιλελεύθερος, Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015, «Τέρμα το δωρεάν κάμπινγκ στην περιοχή του Κάππαρη»
[2]        Φωτογραφίες επισυνάπτονται
[3]        Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014, «Δελτίο Τύπου: Πρωτοβουλία πολιτών μετατρέπει την είσοδο του Δημαρχείου Παραλιμνίου σε παραλία»
[4]        Νέα Αμμόχωστος, Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014, «Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου μιλά για τα έργα που γίνονται στις παραλίες»
Astra Radio, Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014, Συζήτηση στην ραδιοφωνική εκπομπή «Ο Γέγονε Γέγονε» με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου, κ. Θεόδωρο Πυρίλλη, και την εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Δρ. Μαρία Χατζημιχαήλ
Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», Τρίτη, 29 Απριλίου 2014, σελ.18, «‘Πόλεμος’ στο Παραλίμνι για την παραλία Κάππαρη: Το ΑΚΕΛ ζητά ξεκαθάρισμα – Οι Οικολόγοι δεν βλέπουν επέμβαση – Τι λέει ο δήμαρχος. Θ.Πυρίλλης: ‘Θίγηκαν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα’ – Διαμαρτυρόμενοι: ‘Φέτος ξέφυγε η κατάσταση στην παραλία Κάππαρη’ – Σε εξέλιξη άγριες κόντρες που μαίνονται σε διάφορα μέτωπα» http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-topika/43/196827/polemos-sto-paralimni-gia-tin-paralia-kappari

Για την απόρριψη των παραποιημένων δηλώσεων του Επαρχιακού Γραμματέα Αμμοχώστου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, βλ.: Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Τρίτη, 29 Απριλίου 2014, «Δελτίο Τύπου: Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε επέμβαση σε παραλίες» http://cyprusgreens.org/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E-6/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου