15 Φεβ 2015

H κρυφή σχέση μαθητικής στολής και κυπριακούΌπως δημοσιεύτηκε στον τύπο, το Υπουργείο Παιδείας ξαναπροβληματίζεται για το θέμα της μαθητικής στολής στα σχολεία. Στο θέμα επικρατεί ένας προβληματισμός, ο οποίος άρχισε πριν 25 τόσα χρόνια και έκτοτε περιφέρεται στους σχολικούς κανονισμούς με διάφορους τρόπους και μορφές. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για το ΓΕΣΥ.
Λαμβάνοντας υπόψην αυτά τα γεγονότα, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί εύκολα γιατί δεν μπορεί να λυθεί το κυπριακό.
Όταν για πρώτη φορά προβάλαμε από τη στήλη αυτή, ως βασική υπόθεση εργασίας , ότι οι συνομιλίες δεν αποσκοπούν στη λύση του κυπριακού, αλλά αντίθετα αποσκοπούν στη διαχείρηση της μη λύσης του, βασιστήκαμε στην πενηντάχρονη πορεία των δικοινοτικών συνομιλιών. Αλλά με αφορμή τα δύο πρώτα παραδείγματα που αναφέραμε, η κυπριακή πολιτική δεν αποσκοπεί στην επίλυση των οποιοδήποτε προβλημάτων, αλλά στην κάποια  διαχείρηση των αντιτιθέμενων μερών ή απόψεων. Το πράγμα μπορεί να πάρει και κωμικές διαστάσεις αν σκεφτεί κάποιος ότι, στη νομοθεσία μας η κλοπή γαϊδάρου επισύρει ποινή ισόβειας κάθειρξης.

Ο τρόπος του κυρίου Καμένου να λέει την αλήθεια

Η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Άμυνας, κυρίου Καμένου, στην Κύπρο πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσοχή του κόσμου και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ήταν στραμμένη στο Eurogroup και στη σύνοδο κορυφής.
Ο κύριος Καμένος είχε ένα πολύ εύσχημο τρόπο να πει μερικές αλήθειες, καλύπτοντάς τις μέσα σ’ ένα περιτύλιγμα αγωνιστικής επίφασης. Για παράδειγμα, εισηγήθηκε την αγορά πολεμικών αεροπλάνων από την Κύπρο, τα οποία θα μπορούσαν να σταθμεύουν στην Κρήτη (όπως και οι S-300), ένας τρόπος για να πει δηλαδή ότι, στην Κύπρο δεν μπορούν να σταθμεύουν με ασφάλεια πολεμικά αεροσκάφη (κυπριακά ή άλλα που θεωρούνται επικίνδυνα για την Τουρκία και την τουρκική άμυνα). Όταν ερωτήθηκε για τις δυνατότητες ναυτικής υποστήριξης, ανέφερε...ότι η Ελλάδα διαθέτει...ένα πολεμικό πλοίο στην περιοχή (εκείνο που συμμετέχει στη διεθνή δύναμη επιτήρησης του Λιβάνου). Μετά πρόσθεσε ότι όλες οι ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας είναι κοντά , υπονοώντας φυσικά...ότι δεν είναι, αφού δεν μπορούν να έχουν αεροπορική υποστήριξη από την Κύπρο. Επέμεινε ότι ισχύει η έννοια του ενιαίου αμυντικού χώρου από τη Θράκη ως την Κύπρο, μια έννοια πλέον η οποία, μετά από τόσα χρόνια προκαλεί χαμόγελα. Πικρή ειρωνεία της τύχης, οι δηλώσεις αυτές γίνονταν την ίδια μέρα που ο πολύς Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γιος του καταδικάζονταν σε δεκαπενταετή φυλάκιση και μισό εκατομμύριο πρόστιμο, για τη συμμετοχή τους στη μεταφορά μαύρου χρήματος για λογαριασμό του σπουδαιοτέρου των ηγετών – εμπνευστών του ενιαίου αμυντικού χώρου Άκη Τζοχατζόπουλου.

Ούτε φίλος, ούτε ελεύθερος ο Φιλελεύθερος

Είναι μερικοί πυρομανείς, οι οποίοι πρώτα βάζουν φωτιά και αμέσως μετά είναι οι πρώτοι που φωνάζουν πυρκαγιά. Υποθέτουμε με κάποια βεβαιότητα ότι, η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ...διαβάζει τουλάχιστον αυτά που γράφει στην πρώτη του σελίδα. Π.χ. θα διάβασε αυτά που έγραψε πριν μερικές βδομάδες για την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ προς στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με την οποία αναβάθμιζε το «ψευδοκράτος» και υποβάθμιζε την Κυπριακή Δημοκρατία. Και φυσικά θα θυμάται, όπως έγραψε ο ίδιος, πως η κυβέρνηση έτρεξε την υστάτη για να καταφέρει, όχι να ανατρέψει τελείως αλλά να εξισοροπήσει κάπως το σχετικό κείμενο. Το κείμενο αυτό, για να θυμηθούμε και μεις, δεν σημείωνε καν την τουρκική NAFTEX και τις έρευνες του Μπαρμπαρός στη νότια κυπριακή ΑΟΖ.  Χωρίς Μπαρμπαρός και χωρίς NAFTEX, την ίδια περίπου έκθεση είχε συντάξει και ο προηγούμενος Γ.Γ. των Η.Ε., μετά το ΟΧΙ των ΕΚ στα δημοψηφίσματα του 2004. Επομένως, γνωρίζει πολύ καλά ο Φιλελεύθερος ποι;eς κινήσεις των ΕΚ προκαλούν «την αντιελληνοκυπριακή συμπεριφορά» ορισμένων δυνάμεων.

αλλά το κακό παράγινε...
Πο Πο! Με αστερίσκο το ΠΟΠ

Την περασμένη Κυριακή, στο πρωτοσέλιδο του «ο Φιλελεύθερος» ανακαλύπτει ότι οι «αντιελληνοκυπριακές δυνάμεις» χρησιμοποιούν ως δούρειο ίππο το χαλλούμι, το χαλλουμάκι μας, για να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος και να υποβαθμίσουν την Kυπριακή Δημοκρατία. Μερικές φιλοτουρκικές δυνάμεις της Ευρώπης δέκτηκαν ως δίκαιη τη θέση των ΤΚ ότι, δεν μπορούν να δεχθούν έλεγχο από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και έτσι ζητούν ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου και πιστοποίησης του κυπριακού χαλλουμιού ως ΠΟΠ (προϊόν ονομαστικής προέλευσης).
Δυστυχώς, το κακό δεν έμεινε ως εδώ. Η νομική υπηρεσία της ΕΕ δέχτηκε να δημοσιευθεί η απόφαση για αναγνώριση του κυπριακού χαλλουμιού ως ΠΟΠ στην επίσημη εφημερίδα, αλλά προσοχή...με αστερίσκο. Αυτός ο αστερίσκος σχετικοποιεί τη δικαιοδοσία του κυπριακού κράτους να έχει απόλυτο έλεγχο στον έλγχο του χαλλουμιού ως ΠΟΠ.

Αν αυτό συσχετιστεί με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας στις έρευνες του Μπαρμπαρός, ασφαλώς η μη λύση του κυπριακού οδηγεί, διαδικασία που άρχισε κυρίως το 2004, σε πορεία που αναγνώρισης (επίσημη ή ανεπίσημη) δύο κρατών στην Κύπρο. Ο Φιλελεύθερος, που πρωταγωνιστεί στην πορεία απομάκρυνσης των κοινοτήτων και στην εμπέδωση του διαχωρισμού των συνειδήσεων των δύο κοινοτήτων, φωνάζει, όπως ο πυρομανής του παραδείγματος μας...πυρκαγιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου