15 Φεβ 2015

Η λίστα Λαγκάρντ και πώς θα προσπαθήσουν να συγκαλυφθούν [τελικά ο τέως της κ. Γιωρκάτζη, εκτός από δικηγόρος του Βγενόπουλου είναι και στη λίστα – και τί έκανε εκεί;]



Κατ’ αναλογία - πως γινόταν η συγκάλυψη της φοροδιαφυγής και της λίστας Λαγκαρντ στην ΕλλάδαΗ κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου χρησιμοποίησε τον ΣΔΟΕ, το βασικό εργαλείο πάταξης της φοροδιαφυγής, ως μέσο πολιτικών εκβιασμών αλλα και συγκάλυψης μεγάλων υποθέσεων, οι οποίες βγήκαν στην δημοσιότητα και έπρεπε εκ των πραγμάτων να ελέγχουν…Εντολή για να κλείσει η έρευνα, που αφορούσε στον πρωθυπουργικό σύμβουλο και εξ απορρήτων του Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, έδωσε διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ σε υπάλληλο που διερευνούσε την υπόθεση..» Περιοδικό Hotdoc, τ. 70, α Φεβρουαρίου 2015.

Σε μια από τις μνημειώδεις ατάκες της, ως γενική ελέγκτρια, η κ. Γιωρκάτζη σε μια προσπάθεια να κερδίσει για ακόμα μια φορά τα πρωτοσέλιδα, απόρησε πως και δεν τους έβρισκε το τμήμα εσωτερικών προσόδων, αφού η ίδια τους συναντούσε σε κοινωνικές συγκεντρώσεις. Αν αληθεύει ότι το ένα από τα δικηγορικά γραφεία στην λίστα Λαγκάρντ ανήκει στον τέως σύζυγό της και μέχρι πρόσφατα εργοδότη της κόρης της, τότε, προφανώς, έναν από αυτούς όχι μόνο τον ήξερε, αλλά ίσως και να τον συγκαλυπτε.[1]

Ο θέμα με την λίστα Λαγκάρντ το ανέδειξε ο Φιλελεύθερος[2] και από τότε άρχισε μια συζήτηση για το θέμα. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Όπως έγραψε και η Χαραυγή και το Sigmalive[3], η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ζητήσει τη λίστα σε σχέση με κύπριους, οι οποίοι αναφέρονται εκεί. Στις 12/2 ο Πολίτης είχε μια αναφορά για τη λίστα, που θύμιζε τις πρακτικές συγκάλυψης. Κάτω από ένα φανταχτερό τίτλο, κατέληγε στο ότι εκτός από δυο σχετικά άγνωστα άτομα, υπήρχαν αναφορές σε δικηγορικά γραφεία, ενώ, ίσως, οι περισσότερες αναφορές να είναι απλώς σε διευθύνσεις. Όταν πριν λίγα χρόνια είχε προκύψει ένα θέμα με πιθανότητα ξεπλύματος χρήματος σε σχέση με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, το κυπριακό δικηγορικό γραφείο το οποίο εμπλεκόταν, επέμενε ότι δεν υπήρχε ζήτημα και το θέμα εξαφανίστηκε από την επικαιρότητα - λες και ένα αόρατο χέρι απέκλεισε κάθε δημοσιογραφική ερώτηση η διερεύνηση. Οπότε, η επιφάνεια που έριξε ο Πολίτης για τα δικηγορικά γραφεία και διευθύνσεις ίσως να είναι ένας έμμεσος τρόπος να εκτονωθεί το θέμα.  

Η ουσία του ζητήματος που προκύπτει είναι ότι η συγκεκριμένη λίστα, αφορά σε άτομα και εταιρείες που διοχέτευσαν τα χρήματά τους στην ελβετική τράπεζα για να τα αποκρύψουν. Οπότε το ερώτημα για τα δικηγορικά γραφεία και τις εταιρείες που αναφέρονται είναι τα εξής: Τί είχαν να κρύψουν; Ποιά χρήματα έβγαλαν στο εξωτερικό;  Γιατί και ποτε; Αυτά, όμως, τα ερωτήματα μπορεί να τα διερευνήσει η κυβέρνηση που βασίζεται στα τζάκια για να έχει μια ανοχή, τουλάχιστον, από τα ΜΜΕ; Μπορεί μια κυβέρνηση με τόσα βαρίδια από δικηγορικό γραφεία, όμως να τα βάλει με εκδότες, άλλα δικηγορικά γραφεία κοκ;  Επειδή η λίστα δεν θα εξαφανιστεί, θα επανέλθουμε….

Το ζήτημα είναι ευρύτερα ανοικτό – αλλα βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που δεν θέλουν να γίνει έρευνα

Γράφει ενας σχολιογράφος, ο «Παρατηρητής»:
 «Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον Φαλσιανί το ΔΝΤ δεν έχει την πλήρη λίστα. Ο ίδιος έδωσε μόνο ένα μέρος της λίστας στο ΔΝΤ το ίδιο με αυτό που επεξεργάζονται οι 180 δημοσιογράφοι. Σε δηλώσεις του ο Φαλσιάνι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει τα κράτη που θέλουν να πάρουν την λίστα που τα αφορά. Μαλιστα η Ελληνική Κυβέρνηση επέδειξε ενδιαφέρον και προγραμματίζεται ταξίδι του Φαρσιάνι στην Ελλάδα. Ωστόσο η Κυπριακή Πολιτεία αδυνατεί και κάνει πως δεν καταλαβαίνει την οδό που πρέπει να ακολουθήσει για να έρθει η λίστα στην Κύπρο»

http://oparatiritis.com.cy/44774
H συνέντευξη του Βαρουφάκη στο περιοδικό Στερν, αναδεικνύει την έκταση των αθέμιτων μέσω που χρησιμοποιεί η οικονομική ελίτ για να αποτρέψει την δημοσιοποίηση των τραπεζικών  σκανδάλων:

«Βοηθούσα κάποιους δημοσιογράφους με τις έρευνές τους για τραπεζικά σκάνδαλα. Ένα βράδυ έλαβα ένα τηλεφώνημα και κάποιος άγνωστος με ρωτούσε εάν το παιδί μου είχε ήδη γυρίσει στο σπίτι. Αυτός που τηλεφώνησε περιέγραψε τη διαδρομή που είχε κάνει το παιδί και στη συνέχεια είπε: εάν θέλεις να επιστρέφει ασφαλής στο σπίτι στο μέλλον, τότε σταμάτα τις έρευνες για το τραπεζικό σύστημα» δήλωσε στη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό. Τόνισε ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που μετακόμισε στο Τέξας με την οικογένειά του. Ο δημοσιογράφος του λέει ότι «οι τράπεζες στην Ελλάδα αποτελούν τμήμα μιας πλούσιας ελίτ που έχει ωφεληθεί από την κρίση» και ο Γ.Βαρουφάκης απαντά: «Ναι, αλλά θα τους πατάξουμε».

http://www.tanea.gr/news/economy/article/5208942/baroyfakhs-dexthhka-apeiles-gia-na-mhn-kanw-apokalypseis-gia-trapezika-skandala/




[1] Αξίζει να αναφερθεί ότι όταν η Καθημερινή είχε τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για την κ. Γιωρκάτζη έθεσε και ζήτημα συγκάλυψης του τέως συζύγου, αλλά εκείνο το θέμα συγκαλύφθηκε από τα υπόλοιπα ΜΜΕ και για την ώρα χάθηκε στον κουρνιαχτό της αντιπαράθεσης Αναστασιάδη – Γιωρκάτζη και ακολούθως της μετατόπισης της ατζέντας στην ..Πάφο.
[2] Στις 10/2 με τίτλο «Κύπριοι στην λίστα Λαγκάρντ». Σε εκείνο το δημοσίευμα αναφέρονται «308 πελάτες της HSBC που έχουν σχάση με την Κύπρο. Από αυτούς, το 25% έχει είτε κυπριακό διαβατήριο, είτε πρόκειται για κύπριους υπηκόους οι οποίοι διατηρούσαν στην ελβετική τράπεζα 553 λογαριασμούς.» Την Κυριακή  15/2 η στήλη Ιανός στην Καθημερινή ανέβαζε τις «κυπριακές συμμετοχές» σε 1343.
[3] http://www.sigmalive.com/news/local/206511/otan-i-markoulli-zitise-ti-lista-lagkarnt . Οι ερωτήσεις στο τέλος είναι εκφραστικές:  «Μετά από αυτή την εξέλιξη επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται ενημέρωση. Τα ερωτήματα παραμένουν: Πού βρίσκεται η λίστα; Υπήρξε εξέλιξη από την εποχή που την ζήτησε η πρώην ΥΠΕΞ;»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου