8 Φεβ 2015

Τσίπρας ολέΟ πιο συνηθισμένος τρόπος να αρχίσει κανείς ένα κείμενο για το κυπριακό είναι η διαπίστωση ότι στην περιοχή μας επικρατεί μία επικίνδυνη ρευστότητα και όλες οι προβλέψεις περιέχουν το στοιχείο του αβέβαιου.

Η τελευταία και πολύ σημαντική για την Κύπρο αλλαγή είναι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ενώ εδώ συνεχίζουμε να έχουμε μία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση. Ο διορισμός ως υπουργού εξωτερικών του κυρίου Κοτζιά και ως υπουργού άμυνας της Ελλάδας του κυρίου Καμένου έδωσαν τροφή για διάφορες υποθέσεις στα ΕΚ κόμματα του απορριπτικού κυρίως στρατοπέδου.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο διέλυσε με απόλυτη σαφήνεια κάθε σκέψη αλλαγής στην στρατηγική επίλυσης του κυπριακού. Στόχος για την Ελλάδα παραμένει η ειρηνική επίλυση του κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κύριος Τσίπρας, την πολιτική εκφράζει η εκλελεγμένη κυβέρνηση της Κύπρου, αναγνωρίζοντας έτσι το δικαίωμα του κυπριακού λαού να επιλέγει τις πολιτικές του, στις οποίες και δήλωσε υποστήριξη, υπονοώντας ταυτόχρονα φυσικά, ότι ο ίδιος εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού και απαιτεί τον ανάλογο σεβασμό.

Τον ανάλογο, αλλά όχι οποιοδήποτε σεβασμό, δηλαδή όχι το σεβασμό «κόρης προς μητέρα», τον οποίο του πρόσφεραν αρκετοί όσοι θέλουν να κρυφτούν κάτω από την ιδεολογία της μητέρας πατρίδας και να κρύψουν μαζί και τα πεπραγμένα τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε ισότιμα σε ένα αδελφικό λαό και σε ένα αδελφό κράτος, από το οποίο ζήτησε δημοσίως υποστήριξη στην ευρωπαϊκή του πολιτική έναντι της υποστήριξης που παρέχει στο κυπριακό. Η ομιλία του στη βουλή ήταν πέραν από σαφής, για την ακρίβεια, ζήτησε επιτακτικά την κυπριακή υποστήριξη στην Ευρώπη.

Έτσι, στα μεγάλα προβλήματα του Νίκου Αναστασιάδη προστίθεται τώρα και η ανάγκη υποστήριξης της Ελλάδας στην εξέγερση της ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, την ίδια ώρα που ο ίδιος είναι εκφραστής της στην Κύπρο.

Φυσικά, ο Λευτέρης Χριστοφόρου ήταν η προσωποποίηση της δουλικότητας. Είπε ότι, εμείς είμαστε συστρατευμένοι με τη μητέρα πατρίδα, πάνω από ιδεολογίες και πάνω από πολιτικές. Παραμένει πάντως ότι η συνέχιση της πολιτικής των εκποιήσεων της πρώτης κατοικίας, η ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών και άλλα νεοφιλελεύθερα, μπαίνουν σε μία φάση στην οποία είναι πιθανό να αντιδρούν πλέον και κομμάτια της δεξιάς.

Στο ίδιο το κυπριακό, το αδιέξοδο παραμένει έως και μετά τις ΤΚ εκλογές τον ερχόμενο Απρίλη, σύμφωνα με δηλώσεις Αναστασιάδη. Πράγμα που σημαίνει ότι, η κυβέρνηση Αναστασιάδη πάει να κλείσει δύο χρόνια, χωρίς ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και με σκοτεινό ορίζοντα ως προς αυτές.

Ένα σημείο στο οποίο η κυπριακή κυβέρνηση στήριξε την ελληνική με ειλικρίνεια, είναι το μπλοκάρισμα νέων κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας. Σε αυτή την τελευταία πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη τόσο ο κύριος Αναστασιάδης, όσο και ο κύριος Τσίπρας το επόμενο διάστημα. Έχει ήδη διαρεύσει ότι η Κύπρος θα συζητήσει ανανέωση και διεύρυνση συμφωνίας στρατιωτικών διευκολύνσεων της Κύπρου προς τη Ρωσία. Μιας συμφωνίας που η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ως κάτι αντίστοιχο με τις συμφωνίες που έχει με Γαλλία και Γερμανία, αλλά φυσικά μια συμφωνία με τη Ρωσία είναι ποιοτικά διαφορετική, διότι εμπλέκει αντιτιθέμενα συμφέροντα.

Η δημοσιογραφική περιέργεια...
Φαίνεται ότι δεν ισχύει για την Κύπρο. Εδώ και μήνες αναμένει η στήλη πότε ένας δημοσιογράφος θα ρωτήσει επιτέλους την κυβέρνηση τί επιτέλους προνοούν οι συμφωνίες Κύπρου-Ισραήλ και γιατί σε κάποιο στάδιο προπαγανδιζόταν ότι η Κύπρος διέθεται ένα «φύλακα άγγελο», ο οποίος με δεκάδες αεροπλάνα κάλυπτε τον νότιο εναέριο χώρο, αλλά μόλις το Μπαρμπαρός έκανε την εμφάνιση του στα κυπριακά νερά, ο φοβερός μας σύμμαχος εξαφανίστηκε.

Εδώ και καιρό αναμένουμε πότε ένας δημοσιογράφος θα ερωτήσει τον πρόεδρο, αν η ορθότερη πολιτική για τα κυπριακά συμφέροντα ήταν η στήριξη του Άσσαντ της Συρίας ή της Συριακής αντιπολίτευσης. Μήπως υπό το φως των νέων δεδομένων η πολιτική Χριστόφια, της διαφύλαξης των εμπορευματοκιβωτίων με τα πυρομαχικά στο Μαρί δικαιώνεται; Ή μήπως επιθυμούμε μία Συρία υπό τον έλεγχο των Τζιχαντιστών;

Προφανώς, οι κύπριοι δημοσιογραφοί δεν έχουν το «κακό χαρακτηριστικό» της περιέργειας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου