1 Φεβ 2015

Κινητοποιήσεις για τη χορηγία και το φοιτητικό πακέτο


Μετά τις κινητοποιήσεις της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων ο υπουργός Παιδείας φάνηκε να υποχωρεί αποδεχόμενος τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος και διαβεβαίωσε ότι θα παραχωρηθού και φέτος φοιτητικό πακέτο και φοιτητική χορηγία.

Οι φοιτητικές οργανώσεις Προοδευτική Κ.Φ., Αναγέννηση και Αγώνας, κατέληξαν σε ένα κοινό πλαίσιο – απόφαση ως προς τις θέσεις που θα προτείνει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα στον Υπ. Παιδείας, ως προς το φοιτητικό πακέτο και την χορηγία.


Συγκεκριμένα η ΠΟΦΕΝ με την απόφαση: εκφράζει την δυσαρέσκεια της τόσο για την καθυστέρηση και τον εκ των υστέρων διάλογο με το Υπουργείο, όσο και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που μπαίνουν για συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Επίσης ζητά όπως παραμείνει η ίδια φιλοσοφία στο φοιτητικό πακέτο και στην φοιτητική χορηγία, συμπεριλαμβανομένων και των φοιτητών του εξωτερικού. Η ΠΟΦΕΝ θεωρεί ότι όσον αφορά την φοιτητική χορηγία πρέπει να υπάρξει καλύτερη μοριοδότηση των δικαιούχων ανάλογα με την κατάσταση της οικογένειας, την οικονομική κατάσταση της οικογένειας και τα περιουσιακά της στοιχεία. Τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κλιμακωτά και καλούμε το Υπουργείο να προσκομίσει στοιχεία που διευκρινίζουν τα περιουσιακά στοιχεία των περσινών δικαιούχων ούτως ώστε να αποφασιστεί το ορθότερο όριο περιουσιακών κριτηρίων. Προτείνετε επίσης όπως ο οργανισμός διαχείρισης των επιδομάτων να είναι το ΙΚΥΚ, αφού πρώτα, αυτό ενισχυθεί και στελεχωθεί κατάλληλα για να αποφύγουμε αποτελέσματα αντίστοιχα του Ε.Ε.Ε. Σημαντικό ζήτημα επίσης είναι το ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραμένει έστω και ένα σεντ αδιανέμητο μέσα από, το κοινό πλέον, κονδύλι για πακέτο και φοιτητική χορηγία. Επιπρόσθετα προτείνετε όπως οι δικαιούχοι της φοιτητικής χορηγίας, να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν μεταφορά με τα ΜΜΜ. Η ΠΟΦΕΝ μέσα από την απόφαση της τονίζει ότι εάν δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της νέας νομοθεσίας με αυτά το περίγραμμα μέχρι τις 16/2, τότε, το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει και να ανακοινώσει τις αιτήσεις για την φετινή χρονιά με τα κριτήρια που ίσχυαν μέχρι τώρα αφού οι αλλαγές αυτέ προϋποθέτουν χρόνο και καλή οργάνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου