1 Φεβ 2015

Το ψήφισμα θα ήταν καλό, αν η έκθεση δεν ήταν κακή...Αυτή ήταν η ουσία της αντίδρασης του κυβερνητικού εκπροσώπου, κυρίου Χριστοδουλίδη, στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση για 6 ακόμα μήνες της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη χώρα μας. Πενήντα χρόνια ανανεώσεις, αν ήταν όλες  εξάμηνες 100 ανανεώσεις.

100 φορές ρεζίλεμα, δηλαδή, ενός οργανισμού που καμώνεται πως θέλει να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που πλήττουν τον πλανήτη. Μήπως θα μπορούσε να πει κανείς ότι κύρια αποστολή του οργανισμού είναι να διασφαλίζει τη διαιώνιση των προβλημάτων;

Αλλά ο κ Χριστοδουλίδης είναι εξαιρετικός! Βρήκε τρόπο να παρουσιάσει τον μεγαλύτερο κόλαφο που δέχτηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά στην σχέση της με τον ΟΗΕ, ως κάτι που θα ήταν καλό, αν δεν ...υπήρχε η έκθεση, που υπάρχει στην ουσία της, θυμηθείτε από το 2004 ...

Στην έκθεση και το ψήφισμα καλούνται οι πλευρές να πάψουν να παίζουν το παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών. Και οι δύο πλευρές επιρρίπτουν ευθύνες στον ΓΓ του ΟΗΕ για κακή έκθεσή του από διαφορετική σκοπιά ασφαλώς η κάθε μια. Απορρίπτουν ταυτόχρονα και οι δύο την «πολιτική των ίσων αποστάσεων».

Το 2004 ...
Μερικά κείμενα τότε, πριν και μετά τα δημοψηφίσματα, υποστήριξαν ότι το διακύβευμα ήταν ομοσπονδία ή διχοτόμηση κι όχι το ναι ή όχι στο σχέδιο λύσης. Ένα σχέδιο που ήταν τότε αυτό που κατάφερε όσο το κατάφερε η τότε κυβέρνηση. Πολλές αναφορές  έγιναν τότε σύμφωνα με τις οποίες ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν προσπαθούσε, μετά την εξασφάλιση της ένταξης να διαπραγματευθεί καν, γιατί είχε ήδη συλλάβει το κόλπο της απόρριψης.
Μετά τα δημοψηφίσματα έγιναν διάφορες αναλύσεις για να εξηγηθεί γιατί ο κυπριακός λαός υπέστη μια καμπάνια για το όχι με ελάχιστη αντιπολίτευση που κατηγορήθηκα κιόλας ως πράκτορες που έπαιρναν λεφτά από το εξωτερικό. Σας θυμίζω ότι η Κύπρος γέμισε εκατοντάδες γιγαντοαφίσες του Όχι έναντι μερικών του Ναι.

Οι διάφοροι αναλυτές αναλώθηκαν για να εξηγήσουν πώς και γιατί αντέδρασαν όπως αντέδρασαν, τα διάφορα κομμάτια της αστικής τάξης κλπ...
Η στήλη εισηγήθηκε προ καιρού ότι η πολιτική ελίτ είχε αρχίσει να ποντάρει κρυφά στα ... αέρια και ενδεχομένως τα πετρέλαια. Το διακύβευμα θα πρέπει να ήταν τότε πετρέλαια και αέρια για τους Ελληνοκυπρίους και όχι για τους Τουρκοκυπρίους και η λύση καθίστατο υπό τις περιστάσεις δευτερεύον ζήτημα, αν όχι ανεπιθύμητο. Ήταν, όμως, μόνο μια υπόθεση τις στήλης.

Κι εδώ εμφανίζεται ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο...
... κι ένα βίντεο από ομιλία του, σε μια συγκέντρωση στήριξης του Γιώργου Λιλλήκα το 2012. Ο κ Λυγερός κάνει μια 40λεπτη περίπου ομιλία σε στυλ, « θα σας εξηγήσω... με απλά λόγια ...για να καταλάβετε... κλπ». Σε αυτή την ομιλία εκφράζει το θαυμασμό του για το δίδυμο Παπαδόπουλου - Λιλλήκα (φυσικά ο ένας απεβίωσε και έμεινε μόνο ένας ) που έφεραν σε πέρας την πολιτική ένταξη , όχι λύση , αέρια. Υπολόγισε την αξία τους σε ένα ασύλληπτο ποσόν με καταπληκτική ακρίβεια και μ' ένα απλό πολλαπλασιασμό και χωρίς να χρειάζεται δοκιμαστικές διατρήσεις. Υπολόγισε πόσα αέρια χρειάζεται η Ευρώπη, ένωσε τις ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου τράβηξε αγωγούς, εξήγησε ότι η ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν σύντομα το δίκαιο της θάλασσας για να μοιράσουν με άλλα οχτώ κράτη τα πετρέλαια του Βορείου Πόλου, και άρα θα υποχρεωθεί και η Τουρκία, αλλά ξέχασε να πει ότι υπάρχουν δεδικασμένες υποθέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών και να τις δείξει στο πάουερ πόιντ, όπως έκανε με τα υπόλοιπα. Όπου θα έβλεπε βέβαια και ο ίδιος ότι τα νησιά, που δεν είναι κράτη αλλά μέρος κρατών, δεν διαθέτουν δικαίωμα ΑΟΖ, αλλά απλώς λαμβάνονται υπόψη μαζί με το μέγεθος των γειτονικών χωρών που έχουν τη διαφορά σε συνάρτηση με το εδαφικό και πληθυσμιακό τους μέγεθος.

...και ο Νικόλας
...κατηγόρησε τον κ. Αναστασιάδη ότι τα έκανε θάλασσα και έβαλε στο τραπέζι των συνομιλιών και το γκάζι. Το πρόγραμμα είπε (που έμαθε από τον παπά του εννοείται) είναι πρώτα αέρια και μετά λύση, κι όχι λύση και μετά αέρια.

Πόσους συμβολικούς κωδικούς έχει επιτέλους το όνομα της διχοτόμησης; Από τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια, Διζωνική με το ...σωστό περιεχόμενο, τόξο Ελλάδα Κύπρος Κουρδιστάν, ενιαίος αμυντικός χώρος, επανατοποθέτηση στη σωστή του βάση... στο πρώτα αέρια και μετά λύση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου