8 Φεβ 2015

40 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες από τον προσφυγικό συνοικισμό της Κοκκινοτριμιθιάς συνελήφθηκαν και απελάθηκαν πίσω στις ελεγχόμενης από την κυβέρνηση περιοχές


 

Χθες βράδυ οι τουρκοκυπριακές αρχές συνέλαβαν και απέλασαν πίσω στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές 40 Παλαιστίνιους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 10 ανήλικα παιδιά.  Οι πρόσφυγες διέμεναν στον προσφυγικό καταυλισμό Κοκκινοτριμιθιά και μεταφέρθηκαν στις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές μέσω κυκλωμάτων κατά την περίοδο που οι αρχές της Κύπρου είχαν εγκαταλείψει τον καταυλισμό χωρίς διοικητικό προσωπικό και παροχή τροφής.
Αστυνομικοί της ΥΑΜ Λευκωσίας παρέλαβαν τους πρόσφυγες στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και αφού κατέγραψαν τα ονόματα τους εγκατέλειψαν στο δρόμο και έφυγαν χωρίς καν να ειδοποιήσουν τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ώστε να μεριμνήσουν τουλάχιστον για την προστασία των οικογενειών με παιδιά.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ επισκέφθηκε  τους πρόσφυγες μετά από τηλεφωνική κλήση που δέχτηκε από τους ίδιους για βοήθεια και  ζήτησε από την αστυνομία να διαμεσολαβήσει προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για βοήθεια. Επίσης, επικοινώνησε με το Διευθυντή του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος δήλωσε αδυναμία να βοηθήσει. Υπό τις περιστάσεις και την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονταν,  οι πρόσφυγες αποφάσισαν να μεταβούν στους χώρους της New Life International Church στο Στρόβολο, η οποία ήδη φιλοξενεί από τις 3 Φεβρουαρίου άλλην ομάδα προσφύγων  της Κοκκινοτριμιθιάς,  οι οποίοι μετά το κλείσιμο του καταυλισμού από την κυβέρνηση παρέμειναν άστεγοι στους δρόμους.
Η ΚΙΣΑ συμφωνεί ότι η καλύτερη λύση ακόμη και κάτω από αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες είναι οι υποβολή αίτησης για προστασία στις αρχές της Κύπρου. Εντούτοις, καλεί τις αρχές να σεβαστούν το δικαίωμα όσων από τους πρόσφυγες δεν επιθυμούν στο παρόν στάδιο να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Κύπρο και να τους παράσχει προσωρινά αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής (στέγαση, διατροφή, υγειονομική περίθαλψη  ή ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Η ΚΙΣΑ θέλει να τονίσει εκ νέου ότι οι θεσμικές δυσκολίες που έχουν αναδειχθεί μέσα από τη διάσωση και κατά τη μετέπειτα διαχείριση της υποδοχής και παροχής προστασίας στους πρόσφυγες είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι πρόσφυγες αρνούνται να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο και ως εκ τούτου καλεί την κυβέρνηση να προβεί σε ουσιαστικά μέτρα βελτίωσης των διαδικασιών εξέτασης ασύλου και  αποτελεσματικής  ένταξης των προσφύγων στην Κύπρο.

Τέλος, εκφράζουμε ξανά τις ευχαριστίες μας για  τα άτομα και οργανώσεις και ιδιαίτερα τη New Life International Church για την αλληλεγγύη και στήριξή τους προς τους πρόσφυγες.

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ

http://kisa.org.cy/40-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86/


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου