1 Φεβ 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ για αποτροπή τελικού κλεισίματος του προσφυγικού καταυλισμού των Σύριων και Παλαιστίνιων προσφύγων- Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015Ομάδα αλληλεγγύης στην οποία συμμετέχει και η ΚΙΣΑ στάθηκε δίπλα στους «διασωθέντες» Σύριους και Παλαιστίνιους πρόσφυγες του καταυλισμού στην Κοκκινοτριμιθιά, ως αλληλεγγύη και σε διαμαρτυρία για προτροπή της κυβέρνησης να κλείσει οριστικά τον προσφυγικό καταυλισμό. Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επισήμος πώς οι σκηνές όπου μέχρι σήμερα διαμένουν οι πρόσφυγες, θα αποσυρθούν και οι προμήθειες ηλεκτρισμού και νερού θα τερματιστούν. Υπήρξε ενημέρωση πως ήδη μερικές από τις ακατοίκητες σκηνές έχουν αποσυρθεί την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου από τις αρχές, ως προειδοποίηση προς τους πρόσφυγες πως θα αποσυρθούν όλο και περισσότερες.

Η εκδήλωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό της Κοκκινοτριμιθιάς το Σάββατο 31 Ιανουαρίου στις 14:00μμ. 

Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι η Κυβέρνηση με τις πιο πάνω απόφαση της, υπαγάγει τους πρόσφυγες σε απάνθρωπη, ταπεινωτική και εξευτελιστική μεταχείριση κατά παράβαση όλων των διεθνών υποχρεώσεών της και αυτών που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζει ότι ακόμα και εάν δεν έχουν νομικό καθεστώς παραμονής, επειδή δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου, οι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα τουλάχιστον σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την εκπαίδευση. Εάν οι αρχές, υπό τις οδηγίες της κυβέρνησης, αποσύρουν τις σκηνές και τερματίσουν την παροχή νερού και ηλεκτρισμού σε ένα μέρος όπου εξακολουθούν να ζουν άνθρωποι, θα είναι η πρώτη φορά σε όλο τον κόσμο που κάτι τέτοιο θα συμβεί σε έναν καταυλισμό προσφύγων. 

Μετά τη διαμαρτυρία, δόθηκε μερικές ώρες, δηλαδή μέχρι την Κυριακή το πρωί, για να αποφασίσουν οι πρόσφυγες κατά πόσο θα υποβάλουν αίτηση ασύλου ή να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες θέλουν να επανασυνδεθούν με μέλη της οικογένειάς τους που ζουν στην ηπειρωτική Ευρώπη. Πολλοί δεν επιθυμούν να μεταφερνούν στην Κοφίνου, αφού πηγαίνοντας εκεί, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο που στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει ότι θα λάβουν επικουρική προστασία, καθεστώς που δεν τους επιτρέπει την επανένωση με την οικογένειά τους στη Συρία.

Παρόλον ότι οι αρχές προτρέπουν τους πρόσφυγες να αιτηθούν άσυλο, εντούτοις δεν εγγυόνται ότι αυτό το καθεστώς θα τους παραχωρηθεί, όπως σημείωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών απαντώντας σε ερώτηση πρόσφυγα, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου