11 Ιαν 2015

Αναζητείται τρύπα του Βελονιού


Υπενθυμίζουμε μερικές εικόνες από το πρόσφατο παρελθόν:
α) Πριν μερικούς μήνες, οι συνομιλητές έδιναν την εντύπωση ότι οι δικοινοτικές συνομιλίες πλησίαζαν στη φάση του πάρε- δώσε. Στην τελευταία τους, δηλαδή, φάση.
β) Πριν μερικούς μήνες, η Κύπρος αισθανόταν ... μεγαλύτερη. Υπήρχε ενθουσιασμός για το υποθαλάσσιο αέριο και ενδεχομένως πετρέλαιο.
γ) Πριν μερικούς μήνες, η Κύπρος είχε υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με δύο κακόφημους γείτονες της που ξαφνικά φόρεσαν ζώνη αγνότητας, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αμφότεροι παραγωγοί υδρογονανθράκων. Τότε, γινόταν λόγος για γεωστρατηγικά τρίγωνα με την Ελλάδα να αποτελεί τη μία γωνία. Αν θυμάστε, εν πομπαίς και οργάνοις είχε υπογραφεί και μία τριμερής συμφωνία με Αίγυπτο και Ελλάδα.
δ) Ο κ. Μπάιντεν των Ηνωμένων Πολιτειών είχε αποκαλέσει την Κύπρο στρατηγικό εταίρο και αρκετοί στην Κύπρο άρχισαν να νιώθουν ότι η τύχη τους αλλάζει.
ε) Και ξαφνικά, η Τουρκία έστειλε το Μπαρπαρός να κάνει έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.
στ) Αμέσως, η Ελληνοκυπριακή πλευρά εγκαταλείπει κορδωτή και με ομοφωνία των κομμάτων το τραπέζι του Διαλόγου. Θα επιστέψει, λέει, στο διάλογο, αν η Τουρκία εγκαταλείψει την ΑΟΖ και δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ξαναεπιστρέψει.
ζ) Ο καιρός περνά, μια ανησυχία καταλαμβάνει την πολιτική ηγεσία για τις προθέσεις της Τουρκίας και κλείνει το μάτι στον κ. Άιντα να πάρει κάποιο μήνυμα επανεκκίνησης.
η ) Και η ... Τουρκία εκδίδει νέες τετράμηνες ναφτέξ....
Υπενθυμίζουμε ότι για να εγκαταλείψει τις συνομιλίες ο κ Αναστασιάδης έκανε τρεις συνεδρίες του εθνικού συμβουλίου και μίλησε με όλους τους σοφούς που τον συμβουλεύουν για το Κυπριακό.
Χτές, όλη μέρα συνεδρίαζε πάλι με την αφρόκρεμα της εξωτερικής μας πολιτικής.
Προφανώς, γυρεύει βελόνι για να περάσει από την τρύπα του. Ξαφνικά, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος είναι πολύ μακρυά. Αλλά και οι ΗΠΑ δεν φαίνονται πλέον τόσο ισχυρές. Η δε Ρωσία, μετά την κόντρα με την Ευρώπη για την Ουκρανία αναβάθμισε τις σχέσεις της με την Τουρκία.
ΥΓ 1: Με άλλη πλατφόρμα η Noble πάει στη τουρκική ΑΟΖ της Μαύρης Θάλασσας για έρευνες πετρελαίουΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου