18 Ιαν 2015

Ζούμε σε μια χώρα της «ημετεροκρατίας» όπου δικάζονται απόψεις; Μια τεκμηριωμένη καταγραφή της κατασκευής της υπόθεσης ενάντια στον κ. Τσουρή: μια επιστολή που θυμίζει τα τεκμήρια που αγνοήθηκαν βολικά και μια καταγραφή του ιστορικού που αφήνει σαφείς σκιές για πολιτική χειραγώγηση της δίκης (Προστέθηκε το όνομα του μετά από τη δημόσια διαφωνία με τον κ. Χάσικο; Δικάζει ο υπουργός ή τα δικαστήρια;)Η υπόθεση της Δρομολαξιάς προχώρησε τώρα σε έφεση. Και φυσικά, θα συνεχίσει να είναι ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για αυτήν τη θλιβερή περίοδο – ακριβώς γιατί οι καταγγελίες για τον τρόπο που «στήθηκε» η δίκη (όπως φαίνεται στις ηχογραφήσεις που λογοκρίθηκαν στο δικαστήριο – αλλά και από αρκετά ΜΜΕ) αλλά και για τις πολιτικές της προεκτάσεις. Η απόφαση του δικαστηρίου που βρέθηκε να αντιφάσκει για τον ρόλο του κ. Λίλλη και την ίδια την υπόθεση (αν δεν είναι «ιθύνων νους» ο βασικός διοργανωτής της αγοράς του χωραφιού και της επένδυσης, τότε ποιός είναι – και αν αυτός είναι αθώος και θύμα, τότε ποιό είναι το αδίκημα) θα είναι επίσης αναπόφευκτα ένα σημείο αναφοράς για τις κατηγορίες ότι στην Κύπρο γίνονται σήμερα δίκες πολιτικών αντιπάλων και διαφορετικών απόψεων. Η καταδίκη του κ. Ζαννέτου με μαρτυρία του κ. Λίλλη και παρά τις αντίθετες μαρτυρίες είναι σαφώς προβληματική. Το ότι επίσης ο κ. Λίλλης και οι «φίλοι» του φαινεται να εισέπραξαν και ωφελήματα (με κραυγαλέο παράδειγμα τη δωρεάν 450,000 στον κ. Φαντούση την οποία προσπάθησε να λογοκρίνει ο κ. Σάντης στο δικαστήριο) θέτει και το θέμα της «εξαγοράς» ή και «δωροδοκίας». Το ότι χαρίζονται ακόμα υποχρεώσεις στον κ. Λίλλη (μέχρι και αστυνομικά εντάλματα για τροχαίες παραβάσεις) είναι ενδεικτικό – αλλά και εκφραστικό του καθεστώτος άνισης αντιμετώπισης των πολιτών. Ο ρόλος της Πολιτείας σε αυτό το πλαίσιο είναι πια μετέωρος – η Γενική Εισαγγελία εκφράζει τον νόμο και την αρχή της ισονομίας ή απλώς προωθεί συγκεκριμένα συμφέροντα μετατρέποντας την πολιτεία σε «κράτος ημετέρων» που έχουν προνομιακή μεταχείριση από τα δικαστικά εντάλματα μέχρι την «μαρτυρία» στα δικαστήρια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η καταδίκη του κ.Τσουρή συνιστά ένα επίσης σκάνδαλο ημετεροκρατιας και ενδεχόμενης παρέμβασης πολιτικών προϊστάμενων στα των δικαστηρίων.

Δημοσιεύουμε πιο κάτω 2 ενδεικτικές αναφορές. Το πρώτο αφορά το χρονικό της κατηγορίας εναντίον του κ.Τσουρή – που τεκμηριώνει ότι η προσθήκη του ονόματος του στο κατηγορητήριο έγινε μετά την έρευνα, και ενδεχομένως μετά τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Χάσικου, ο οποίος προανήγγελλε την κατηγορία. Υπακούουν οι υπηρεσίες της εισαγγελίας στον υπουργό εσωτερικών;

Χρονοδιάγραμμα της κατηγορίας του Χαράλαμπου Τσουρή

Δευτέρα 25/11/2013:    Ο Χαράλαμπος Τσουρής ανακρίνεται από την αστυνομία ως ο τελευταίος που κλήθηκε για ανάκριση για την υπόθεση. Με την ολοκλήρωση της ανάκρισης του ο επικεφαλής των ανακρίσεων κ. Μαυρομμάτης του ανέφερε: «είμαι σίγουρος ότι υπερασπιστήκατε τα συμφέροντα του Ταμείου». Πως βρέθηκε λοιπόν κατηγορούμενος;

Πέμπτη 12/12/2013:     Ο τρίτος φάκελος της υπόθεσης πάει στην Εισαγγελία για τις περαιτέρω ενέργειες. (οι άλλοι 2 φάκελοι ήταν οι υποθέσεις α. του Λίλλη και των 2 αστυνομικών και β. των αδελφών Σουρουλλά και Ορέστη Βασιλείου). Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας είπε ότι ο φάκελος αφορά τέσσερα πρόσωπα (Βενιζέλο Ζανέττο, Χρίστο Αλέκου, Στάθη Κιττή και Αντώνη Ιωακείμ). Για το 5ο άτομο δεν προκύπτουν ποινικά κολάσιμες πράξεις. Άρα μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου ο κ.Τσουρής δεν ήταν κατηγορούμενος.

Πέμπτη 2/1/2014:         Ολοκληρώνεται το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα.

Παρασκευή 3/1/2014:    Ο Σ. Χάσικος δηλώνει ικανοποιημένος για το πόρισμα και ότι με βάση το πόρισμα που πήγε στην Εισαγγελία ενδέχεται ο Γ. Εισαγγελέας να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνες και ανακρίσεις εκεί και όπου χρειάζεται. Μεχρι και σημερα καμια περαιτερω ερευνα η ανακριση δεν πραγματοποιηθηκε. Το πορισμα της Επιτροπης αξιοποιηθηκε ουσιαστικα όπως φαινεται να προοριζοταν, ως εργαλειο κατασκευης θεαματος.

Σάββατο 4/1/2014:        Ο Σ. Χάσικος στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ «εν δικά σου τα λεφτά κύριε Τσουρή; Εγώ λέω υπάρχουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες στον κύριο Τσουρή». Εδώ, ξαφνικά ο κ. Χάσικος παραπέμπει στον κ.Τσουρή που δεν είναι καν ακόμα στο κατηγορητήριο. Η αναφορά στα «λεφτά» είναι ενδιαφέρουσα – ο κ.Τσουρής δεν κατηγορήθηκε ότι πήρε λεφτά, και ούτε καν η υπό αμφισβήτιση απόφαση του δικαστηρίου, δεν βρήκε ίχνος για κάτι τέτοιο. Ο κ. Χάσικος, όμως, κατασκεύαζε θεάματα, ακριβώς την στιγμή που η εισαγγελία απάλλασσε τον κ. Λίλλη που πήρε όντως τα «λεφτά». Δικάζει ο κ. Χάσικος; Και με τι κριτήρια;

Τρίτη 7/1/2014:   Ο Χ. Τσουρής είναι σε εκπομπή στο MEGA για τις ιδιωτικοποιήσεις και μετά από σχετική ερώτηση καλεί τον «Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βάλει σε τάξη τους υπουργούς του» «αναφέρεστε στον κύριο Χάσικο» «μάλιστα».

Τετάρτη 15/1/2014:       Καταχωρείται στον Πρωτοκολλητή του Δικαστηρίου Λάρνακας το κατηγορητήριο και συμπεριλαμβάνει και τον Χ. Τσουρή.

Στο δικαστήριο ο κ. Μαυρομμάτης ανάγνωσε την έκθεσή του που υποτιθέμενα έστειλε τον Δεκέμβριο του 2013 στην εισαγγελία στην οποία κατηγορεί δριμύτατα τον Χ. Τσουρή. Σε ερώτηση της υπεράσπισης «αφού καταλογίζατε στον κ. Τσουρή όλα αυτά γιατί δεν τον κατηγορήσατε;» απάντησε «Είναι αλήθεια ότι τον προσθέσαμε αργότερα τηλεφωνικώς».

Γιατί λοιπόν αντιφάσκει ο επικεφαλής των ανακρίσεων;
Φυσικά, ο κ. Σάντης δεν μπορούσε να αντιληφθεί την αντίφαση – ούτε να απορήσει γιατί και πότε τοποθετήθηκε στο κατηγορητήριο ο κ. Τσουρής.

Επιστολή του κ. Τσουρή για τα τεκμήρια που αγνοήθηκαν και για το πώς η δίκη εξελίχθηκε ουσιαστικά σε δίκη για τις απόψεις του
Κατηγορήθηκα ότι :
«παραπλάνησα τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων Υπαλλήλων της ΣΥΤΑ να πληρώσουν χρήματα για ανύπαρκτα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα μέσα στα κτήρια που αγόρασαν, και να αγοράσουν το υπόλοιπο μέρος της γης υπερτιμημένο».

Στο δικαστήριο ξεδιπλώθηκε μια άνευ προηγουμένου υποκρισία και διαστρεβλώθηκε βάναυσα η αλήθεια από τον επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας αστυνομο κ. Χρ. Μαυρομμάτη.

-       Ο μάρτυρας κατηγορίας Λ. Παπαχαραλάμπους (μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου) κατηγορηματικά δήλωσε στο δικαστήριο ότι «ο κύριος Τσουρής δεν μας παραπλάνησε. Είμαστε ενήλικες και έχουμε δική μας κρίση».

Οι δικαστές έκριναν ότι είπε την αλήθεια, και εντούτοις με καταδίκασαν για παραπλάνηση.

-       Τέσσερεις μάρτυρες κατηγορίας (εκ των οποίων ο Αρχιτέκτονας του έργου και ο Λειτουργός της Πολεοδομίας που εξέδωσε την άδεια οικοδομής) ανάφεραν στο δικαστήριο κατηγορηματικά ότι υπήρχαν περίπου 3.000 τ.μ. επιπλέον μέσα στα κτήρια. Παρουσίασαν μάλιστα τα σχέδια και υπέδειξαν τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα.

-       Κατατέθηκαν επίσης σαν τεκμήριο το έντυπο της άδειας οικοδομής που το επιβεβαίωνε.

Εγώ εισηγήθηκα να πληρώσουμε μόνο 470 τ.μ. αντί 3.000 τ.μ.

Οι δικαστές έκριναν ότι οι μάρτυρες αυτοί είπαν την αλήθεια και εντούτοις με καταδίκασαν για δήθεν ανύπαρκτα μέτρα.

-       Μέσα στο Συμβόλαιο αναφέρεται ότι η αξία της γης είναι 680 ευρώ το μέτρο. Η Κυβέρνηση αγόρασε μέρος της γης έναντι 417 ευρώ το μέτρο.

Εγώ εισηγήθηκα να αγοράσουμε την γη έναντι 320 ευρώ το μέτρο.

Οι δικαστές αγνόησαν τα πιο πάνω και με καταδίκασαν για υπερεκτίμηση της γης.

Είναι ξεκάθαρο σε κάθε νουνεχή άνθρωπο ότι τα ευρήματα των δικαστών δεν πηγάζουν από τα πραγματικά γεγονότα, τις μαρτυρίες και τα τεκμήρια που είχαν ενώπιον τους.
Τα κίνητρα τους ήταν αλλότρια και στόχο είχαν να με φιμώσουν γιατί σαν πρόεδρος της ΑΗΚ έκανα καθημερινά δηλώσεις ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της Κυβέρνησης.

Δυστυχώς η ελεύθερη εκφορά λόγου ενόχλησε του κυβερνώντες και επεδίωξαν να με φιμώσουν κλείνοντας με στην φυλακή. 

Χαράλαμπος Τσουρής
10/01/2015 13:15
Κεντρικές φυλακές


Στο δικαστήριο ο κ. Μαυρομμάτης ανάγνωσε την έκθεσή του που υποτιθέμενα έστειλε τον Δεκέμβριο του 2013 στην εισαγγελία στην οποία κατηγορεί δριμύτατα τον Χ. Τσουρή. Σε ερώτηση της υπεράσπισης «αφού καταλογίζατε στον κ. Τσουρή όλα αυτά γιατί δεν τον κατηγορήσατε;» απάντησε «Είναι αλήθεια ότι τον προσθέσαμε αργότερα τηλεφωνικώς».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου