11 Ιαν 2015

Η εγκυρότητα, η αξιοπιστία και η εντιμότητα στις εκπομπές της Κρατικής μας τηλεόρασης Το ΡΙΚ, η αξιοπιστία και η ΛάρνακαTo θέμα της μετατροπής της Λάρνακας σε βιομηχανική πόλη παίρνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος ενημερώνετε για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα βαριάς βιομηχανίας εργοστάσια (που θα εξυπηρετούν το βιομηχανικό λιμάνι) και το βιομηχανικό λιμάνι στην κατοικημένη περιοχή της άλλοτε τουριστικής πόλης.
Οι ομάδες οι οποίες τάσσονται κατά της παράνομης αυτής ενέργειας (παράνομη καθότι δεν τηρήθηκε η Σύμβαση Άαρχους πριν την τελική απόφαση) είναι αρκετές:
Oμάδα Πολιτών περιοχής Κρασά και Αραδιππου (το εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας βρίσκεται στην περιοχή Κρασά.  Τα εκρηκτικά θα μεταφέρονται από την περιοχή Κρασά / Αραδίπου προς το λιμάνι Λάρνακας),
Ομάδα Περιοχής Δρομολαξιάς και Μενεού (επηρεάζονται κι αυτές οι περιοχές από το εργοστάσιο),
Larnaca ACT/Λάρνακα εν Δράσει (πολίτες της Λάρνακας) κ.α

Παρόλα αυτά,  τα κυπριακά ΜΜΕ συνεχίζουν ακάθεκτα ή να αποσιωπούν το θέμα ή να αποπροσανατολίζουν τις μάζες. («Μα πόσα καλά έκαμε τούτος ο Δήμαρχος!» Με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και μια νέα τοπική ιστοσελίδα, η οποία ανήκει σε Δημοτικό Σύμβουλο του ΔΗΣΥ –ουδεμία σχέση με το «άθλημα» Δημοσιογραφία-).
Την περασμένη βδομάδα ο Φιλελεύθερος φιλοξενούσε άρθρο με τίτλο «Φεύγουν από Λάρνακα πάνε στο Βασιλικό τα πετρελαιοειδή».
(http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/235435/feygoun-apo-larnaka-pane-vasiliko-ta-petrelaioeidi )
Το αποτέλεσμα του τίτλου:  αρκετός κόσμος -στα
social media- να πανηγυρίζει την «επιτυχία» του Δήμαρχου Λάρνακας, Λουρουτζιάτη, (ανάμεσα τους και η κόρη του, στη σελίδα της στο facebook).
Αλλά η αλήθεια είναι ότι το άρθρο, (με έντεχνο τρόπο μην πάρουν είδηση οι μάζες), αναφερόταν μόνο στις κρατικές εγκαταστάσεις, ενώ οι περισσότερες που παράνομα (σύμφωνα με τις οδηγίες Σεβέζο) βρίσκονται μέσα σε κατοικημένη περιοχή, πάνω στο παραλιακό μέτωπο, ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες (βλέπε Λευκαρίτη κ.α).
Και ενώ τα Κυπριακά ΜΜΕ εξακολουθούν είτε να αποπλανούν, είτε να κάνουν τις πάπιες στο θέμα της βιομηχανοποίσης της Λάρνακας, το κρατικό μας κανάλι έδειξε τον "ακέραιο" χαρακτήρα του μέσω της εκπομπής της Ελίτας Μιχαηλίδου.
Πριν λίγο καιρό, η Ελίτα Μιχαηλίδου στην απογευματινή της εκπομπή στο ΡΙΚ κάλεσε τον Δήμαρχο Λάρνακας Αντρέα Λουρουτζιάτη, μαζί με τη σύζυγο του για να παρουσιάσει το βίο και πολιτεία του.
Δυο βδομάδες πριν από την εκπομπή, ζητήθηκε από εκπρόσωπο της ομάδας
Larnaca Act να μιλήσει στη εκπομπή για το θέμα του λιμανιού, «για να ακουστεί και η άλλη φωνή», όπως της είπαν. Θα μιλούσε η Εκπρόσωπος Τύπου της ομάδας, κ. Μαρία Παπαδοπούλου.
Συνεργείο από την εκπομπή της Ελίτας Μιχαηλίδου πήγε στο σπίτι της κ. Παπαδοπούλου στη Λάρνακα, όπου η εκπρόσωπος του
Larnaka Act εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες της Λάρνακας και των γύρω περιοχών τάσσονται κατά της βιομηχανοποιησης της Λάρνακας. Χωρίς να θίξει τον Δήμαρχο μίλησε όπως της ζητήθηκε.
Όμως, μετά από λίγες μέρες την ενημέρωσαν από την εκπομπή ότι ..... «η κασέτα χάλασε και χάθηκε το απόσπασμα με τις δηλώσεις σου». Της είπαν πως θα την έπαιρναν τηλέφωνο από την εκπομπή όταν θα ήταν
on air να βγει να μιλήσει τηλεφωνικώς.
Η εκπρόσωπος Τύπου του
Larnaca Act ανάμενε καθόλη τη διάρκεια της εκπομπής, παρακολουθώντας τα εγκώμια στον Λουρουτζιάτη, αλλά το κινητό της, για να βγει να μιλήσει στην εκπομπή, δεν χτυπούσε.
Επιχείρησε να πάρει η ίδια τηλέφωνο, αλλά δεν κατέστη δυνατό.
Η εκπομπή τελείωσε, παρουσιάζοντας το Δήμαρχο Λάρνακας ως....ήρωα, αλλά «η άλλη φωνή» που εκπροσωπεί εκατοντάδες πολίτες της πόλης, «η άλλη φωνή» που ξεκίνησε διαδηλώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τον Απρίλιο του 2014, δεν ακούστηκε, από το «ακέραιο» Κρατικό μας Κανάλι.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελίτα Μιχαηλίδου ήταν το εξώφυλλο του TV MANIA την περασμένη βδομάδα και ανάμεσα σε άλλα είχε πει ότι "η κρίση είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας ηθικής ανεπάρκειας".
Ναι α;
Πιο κάτω η επιστολή που έστειλε η κ. Παπαδοπούλου (τον Νοέμβριο)  στην Εκπομπή της Ελίτας Μιχαηλίδου και στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.
Αλλά, δεν πήρε καμία απάντηση.
Αξιότιμη κ. Ελίτα,
Σε συνέχεια της εκπομπής σας ημερομηνίας 31.10.2014 στην οποία προσκεκλημένοι ήταν ο Δήμαρχος Λάρνακας με την σύζυγο του, θα ήθελα να σας μεταφέρω την έντονη δυσαρέσκεια μου ως προς το ότι δεν προβάλατε την αντίθετη άποψη.
Για την συγκεκριμένη εκπομπή, συνεργάτες σας επισκέφθηκαν την οικία μου στις 03.10.2014 για να πραγματοποιήσουν γυρίσματα προκειμένου να προβληθούν οι ενεργοί πολίτες της Λάρνακας τους οποίους αντιπροσωπεύω ως μέλος της ομάδας LarnacAct. Γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την άρνηση μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ να προβάλουν τόσο το θέμα του Βιομηχανικού Λιμανιού όσο και το θέμα της αποθήκευσης εκρηκτικών στην περιοχή ελαφράς Βιομηχανίας της Αραδίππου.

Μια μέρα πριν την προβολη της εκπομπής σας έλαβα τηλεφώνημα από συνεργατη σας, η οποία μου ανακοίνωσε ότι η κασέττα των γυρισμάτων «φαγώθηκε» και το υλικό δεν μπορούσε να προβληθεί. Μου ζητήθηκε όπως έστω και τηλεφωνικά γίνει παρέμβαση την ώρα της εκπομπής για την προβολή της αντίθετης άποψης .
Η εν λόγω παρέμβαση επιβεβαιώθηκε και την μέρα της εκπομπής σας και μάλιστα μου αναφέρθηκε ότι θα με καλούσαν απο το σταθμό μεταξύ 16:00 -17:00.
Μετα λύπης και μεγάλης απογοήτευσης η εκπομπή σας εξελιχθηκε ως μια εκπομπή διαφήμισης και προβολής του Δημάρχου, και της οικογένειας του.
Συνεργατες και φίλοι κάνανε μόνο θετικές παρεμβάσεις και στο τέλος και χωρίς να ειδοποιηθώ για να μου δοθούν εξηγήσεις , δεν μου επιτράπηκε η παρέβαση για να προβληθεί και η αντίθετη άποψη.

Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη πράξη προσβάλει το δημοσιογραφικό λειτούργημα το οποίο υπηρετείτε και αποτελεί άκρως αντιδεοντολογική συμπεριφορά.
Η Λάρνακα ζεί πρωτόγνωρες καταστάσειςοι οποίες εκθέτουν την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τον Δήμο Λάρνακας ανεπανόρθωτα.
Υπάρχουν όμως ομάδες πολιτών οι οποίες αγωνίζονται τους τελευταίους 7 μήνες κάτω από αντίξοες συνδεθήκαμε προσωπικό και οικονομικό κόστος διεκδικόντας τα αυτονόητα.
Παρακαλούμε όπως σε αυτούς τους ενεργούς πολίτες δοθεί φωνή μέσω της εκπομπής σας ακόμα και μέσω τηλεοπτικού διαλόγου με την άλλη πλευρά για να μπορέσει να προβληθεί και η άλλη πλευρά του νομίσματος.
Μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για αντικειμενική δημοσιογραφία.
Με εκτίμηση
Μαρία Παπαδοπούλου.
Κοιν. Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου

 Σε συνέχεια της εκπομπής σας ημερομηνίας 31.10.2014 στην οποία προσκεκλημένοι ήταν ο Δήμαρχος Λάρνακας με την σύζυγο του, θα ήθελα να σας μεταφέρω την έντονη δυσαρέσκεια μου ως προς το ότι δεν προβάλατε την αντίθετη άποψη…[..] Μια μέρα πριν την προβολη της εκπομπής σας έλαβα τηλεφώνημα από συνεργατη σας, η οποία μου ανακοίνωσε ότι η κασέττα των γυρισμάτων «φαγώθηκε» και το υλικό δεν μπορούσε να προβληθεί. Μου ζητήθηκε όπως έστω και τηλεφωνικά γίνει παρέμβαση την ώρα της εκπομπής για την προβολή της αντίθετης άποψης .
Μετα λύπης και μεγάλης απογοήτευσης η εκπομπή σας εξελιχθηκε ως μια εκπομπή διαφήμισης και προβολής του Δημάρχου, και της οικογένειας του.…. και στο τέλος και χωρίς να ειδοποιηθώ για να μου δοθούν εξηγήσεις , δεν μου επιτράπηκε η παρέβαση για να προβληθεί και η αντίθετη άποψη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου