25 Ιαν 2015

Η ΚΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει τους διασωθέντες πρόσφυγες από την Συρία στα χέρια των εμπόρων και διακινητών


Το Υπουργείο Εσωτερικών στην  προσπάθειά του  να τερματίσει τη λειτουργία του  καταυλισμού στην Κοκκινοτριμιθιά, όπου διαμένουν οι πρόσφυγες από την Συρία, που διασώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στα ανοικτά της Κύπρου, προχώρησε το περασμένο Σαββάτο στην απόσυρση όλων των κρατικών λειτουργών από το χώρο (Αστυνομικοί, Λειτουργοί πολιτικής άμυνας, νοσηλευτικό προσωπικό, μάγειροι κ.α.). Ταυτόχρονα, υπήρξε διακοπή και των ανθρωπιστικών υπηρεσιών που παρέχονταν κυρίως από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό. Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε η ΚΙΣΑ η απαραίτητη παρουσία του Ερυθρού Σταυρού για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας τερματίστηκε έπειτα από αίτημα και υπόδειξη του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ωστόσο οι πρόσφυγες παραμένουν στον καταυλισμό χωρίς την παρουσία πολιτικής άμυνας και της  αστυνομίας για σκοπούς διασφάλισης της διοίκησης και παροχής προστασίας στον καταυλισμό, και χωρίς την παροχή των μέσων επιβίωσης, όπως την  τροφή, και μέσων  διακίνησης, , έχοντας μόνο  παροχή νερού και ηλεκτρισμού, τα οποία με βάση κυβερνητική εντολή θα τερματιστούν στο τέλος του μήνα.
Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται κυρίως οι ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά, παιδιά με ειδικές ανάγκες και άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις που χρειάζονται επείγουσα  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Λόγω του τερματισμού των μέσων μεταφοράς τους δεν έχουν καμία πρόσβαση στα κέντρα υγείας με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε διάφορους κινδύνους. Επίσης, τα παιδιά στερούνται του δικαιώματος πρόσβασης στην εκπαίδευση.
Η ΚΙΣΑ θεωρεί  ότι η  Κυβέρνηση με τις πιο πάνω αποφάσεις της   υπαγάγει τους πρόσφυγες σε απάνθρωπη, ταπεινωτική και εξευτελιστική μεταχείριση κατά παράβαση όλων των διεθνών υποχρεώσεών της και αυτών που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζουμε ότι ακόμα και εάν δεν έχουν νομικό καθεστώς παραμονής, επειδή δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου, οι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα τουλάχιστον σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την εκπαίδευση.   Με τις  αποφάσεις της  η Κυπριακή κυβέρνηση στην ουσία αφήνει τους Σύριους πρόσφυγες  τρεις επιλογές: – Να παραμείνουν κάτω από της σημερινές απάνθρωπες  συνθήκες στον καταυλισμό, – Να τους αναγκάσουν να αιτηθούν άσυλο παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβιάζοντας το προσφυγικό δίκαιο δεν τους παρέχει καθεστώς αναγνωρισμένου πρόσφυγα ή   – Να αποταθούν ξανά, μη έχοντας άλλη βιώσιμη επιλογή, για τρίτη φορά σε κυκλώματα εμπόρων και διακινητών για να μπορέσουν να εγκαταλείψουν την Κύπρο και να αιτηθούν άσυλο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θέτοντας εκ νέου σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.
Παρά τις πιο πάνω ενέργειες της Κυβέρνησης οι πρόσφυγες της Κοκκινοτριμιθιάς δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να παραμένουν στο καταυλισμό οργανώνοντας την αυτοδιαχείριση του, μέχρι να βρουν τρόπο να αιτηθούν άσυλο σε άλλη χώρα,   αφού θεωρούν, με βάση τα όσα οι ίδιοι βίωσαν  τους μήνες στην Κύπρο, είναι ανένδοτοι ότι δεν θα μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και μέλλον σε αυτή την χώρα και για αυτό επιμένουν να μην προχωρήσουν σε υποβολή αίτησης ασύλου στη Κύπρο.

Η ΚΙΣΑ ζητά-
·         Την άμεση επαναλειτουργία του καταυλισμού ή την μετακίνηση των προσφύγων σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης μέχρι να βρεθούν και να τους δοθούν ικανοποιητικές και μόνιμες λύσεις, επαναφέροντας επίσης τον διάλογο μεταξύ αρχών και προσφύγων.
·         Την άμεση εξέταση και την παραχώρηση του καθεστώς του αναγνωρισμένου πρόσφυγα στην μερίδα των προσφύγων που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ασύλου, έτσι ώστε να δοθεί ένα θετικό μήνυμα προς τους υπόλοιπους πρόσφυγες που μέχρι σήμερα αρνούνται να υποβάλουν αίτηση ασύλου.
·         την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τον Ερυθρό Σταυρό στους πρόσφυγες, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τους όρους εντολής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.
 Τέλος, καλούμε το κοινό, εστιατόρια, σχετικούς στον τομέα τροφίμων φορείς,  εθελοντές ιατρούς και εθελοντές δασκάλους να στηρίξουν τους πρόσφυγες με τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης,  αναγκαίο ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό και περίθαλψη καθώς και προγράμματα εκπαίδευσης για τα παιδιά, αφού το κράτος τους στερεί κάθε βασικό καθ ανθρώπινο δικαίωμα.


 Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου