18 Ιαν 2015

Η μεγάλη κωλοτούμπα των «σκανδάλων της Πάφου»: Από τις «υπερχρεώσεις 30 εκατομμυρίων» των εργολάβων και τις «μίζες των κομμάτων», στην εκλογή ενός κομματικού «ιδιωτικού υπαλλήλου» εργολάβων με την παρέμβαση (;) της Γενικής ΕισαγγελίαςΑπό το «ευχαριστώ για όλα Άκη» στο «ευχαριστώ για όλα Ρίκκο»;
Η εκλογή του Φ. Φαίδωνος ήταν το αποκορύφωμα μιας διαδικασίας στην οποία φάνηκε να συμμετέχουν ενεργά δυο μηχανισμοί –ένας κρατικός μηχανισμός ανακρίσεων-διαρροών και στοχοποίησης και ένας μηχανισμός κατασκευής θεαμάτων. Όταν τελικά εκλέγηκε ο Φαίδωνος θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν μια παράδοση/ήττα εκ μέρους της πλειοψηφίας των δημοτών της Πάφου στην επίθεση – αλλά ήταν και μια αποκαλυπτική στιγμή μιας κωμωδίας. Ενώ κατά την διάρκεια του φθινοπώρου, τα ΜΜΕ της Λευκωσίας μετατόπιζαν τα σκάνδαλα της κυβέρνησης [δυσκολίες με το νομοσχέδιο για εκποιήσεις, διαπλοκή δικηγορικών γραφείων και θέμα Χ. Γιωρκάτζη, θέμα της Ryanair] στην «Πάφο» και κατασκεύαζαν κλίμα «ενάντια στα κόμματα» – τελικά εκλέγηκε ο μόνος κομματικός υποψήφιος. Εκείνος του Συναγερμού. Και πίσω από την εκλογή ήταν μια ακόμα πιο αποκαλυπτική λεπτομέρεια – ο Φ. Φαίδωνος φαίνεται να έχει κάνει καριέρα εργαζόμενος σε εργοληπτικές εταιρείες. Αλλά η Γενική Εισαγγελία, που τα έψαχνε όλα στα άλλα κόμματα που θα υποστηριζαν εν δυνάμει ανθυποψηφίους εκεινον απέφυγε να τον διερευνήσει – ενώ αντίθετα έκανε ότι μπορούσε να υπονομεύσει και να αφήσει σκιές για τα κόμματα που στήριζαν τους αντίπαλούς του (όπως λ.χ. την εμμονή για σύλληψη του κ. Σιαηλή[1]). Ήταν επική και αξιοσημείωτος ο τρόπος με τον οποίο κρατήθηκε στα χαμηλά της επικαιρότητας η σύλληψη του δημοτικού συμβούλου του ΔΗΣΥ – και η συγγενική του σχέση με τον ηγέτη του κόμματος. Ήταν λες και συνελήφθηκε σαν προπέτασμα καπνού (ότι συνελήφθη και κάποιος δεξιός) και μετά «ξεχάστηκε» στις αναφορές για την εμπλοκή των κομμάτων.

Αν μια εκλογική διαμάχη κερδηθηκε με τις διαρροές της εισαγγελίας, ήταν αυτή της Πάφου, που στην παρουσίασή της από τα ΜΜΕ θύμιζε έντονα τα στημένο κλίμα των προεδρικών του 1998. Το «ευχαριστώ για όλα Άκη» θα μπορούσε να είναι «ευχαριστώ για όλα Ρίκκο». Όπως και το 1998, τα ΜΜΕ συμπεριφέρονταν λες και δεν κατανοούσαν ότι η αγορά των πυραύλων ήταν προεκλογική, ότι πίσω από την επιφάνεια, όλοι οι υποψήφιοι είχαν αποφασίσει να υποστηρίξουν τον κ. Κληρίδη – και ότι η διάσπαση του ΔΗΚΟ ήταν μια διαδικασία που τροχοδρομήθηκε από πριν. Η εικόνα της πολυδιάσπασης των αντίπαλων του υποψήφιου του ΔΗΣΥ, η χρήση εξωτερικών [Ελλάδας, Λευκωσίας] παραγόντων για την κατασκευή θεαμάτων, και η συγκάλυψη θεμάτων (η προεκλογική διάσταση των πυραύλων – και το κόστος τους, οι ευθύνες των εργολάβων και η απαλλαγή τους) ήταν παράλληλοι μηχανισμοί. Όμως, τότε οι βασικοί πρωταγωνιστές τα βρήκαν μπαστούνια στην πορεία, καθώς ο μεν ΔΗΣΥ εξάντλησε όλα τα περιθώρια συνεργασιών, ενώ οι μηχανισμοί διάσπασης των αντίπαλων, βρέθηκαν μετά από χρόνια κατηγορούμενοι – όπως ο Τσοχατζόπουλος και ο Μιχαηλίδης.


Η «απαξίωση» ως στρατηγική του ΔΗΣΥ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση μειοψηφίας στην οποία βρίσκεται μέσα από τη διάσπαση και την αποχή των αντίπαλων του
Ο κ. Φαίδωνος δεν είναι μόνο κομματικό στέλεχος με σημαντική θέση στον ΔΗΣΥ. Εδώ βρίσκεται η πιο επιφανειακή διάσταση της κάλυψης του «θέματος» της Πάφου από τα ΜΜΕ που φαίνονταν έμμεσα να φτιάχνουν το πλαίσιο για την προεκλογική εκστρατεία του ΔΗΣΥ: ενώ φώναζαν συνεχώς για τα κόμματα με ένα παράδοξο τρόπο, η κομματική ταυτότητα του κ. Φαίδωνος έμεινε στο παρασκήνιο. Και εδώ, ίσως, να βρίσκεται και ο βασικός άξονας της στρατηγικής του ΔΗΣΥ αυτή την περίοδο (όπως και την περίοδο πριν το 1998) – προωθεί έμμεσα το «όλοι είναι οι ίδιοι», ακόμα και ένα κλίμα «ενάντια στα κόμματα», έχοντας δεδομένο ότι από την μια θα συσπειρώσει τους οπαδούς του (στους οποίους η δήλωση ότι «όλοι κάνουν ρουσφέτι» σημαίνει και ότι «είναι η σειρά τους»), ενώ ταυτόχρονα θα αποθαρρύνει τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων (στην περίπτωση της Πάφου, του Κέντρου) να ψηφίσουν. Ουσιαστικά, στην Πάφο ο ΔΗΣΥ πήρε ένα αριθμό ψήφων που είναι βασικά οι συνηθισμένοι του ψηφοφόροι με μικρές προσθήκες – αλλά κέρδισε ακριβώς γιατί αυξήθηκε η αποχή των ψηφοφόρων των κεντρώων κομμάτων. Ουσιαστικά, λοιπόν, η στρατηγική της «απαξίωσης» λειτουργεί ως στρατηγική του ΔΗΣΥ, σαν κόμματος μειοψηφίας απέναντι στην αντιπολίτευση, για να κερδίζει μέσα από την διάσπαση και την αποχή των αντίπαλών του. Αυτό το σενάριο δοκιμάστηκε και στις ευρωεκλογές του 2013 – εκεί η έμφαση της επίθεσης μέσα από τον Πολίτη εστιάστηκε στο ΑΚΕΛ και απέτυχε. Εδώ, όμως, αντίθετα ήταν η σειρά του κέντρου, τα οποίο πλήρωσε την προηγούμενη του συμπόρευση με τον ΔΗΣΥ – πιάστηκε εντελώς απροετοίμαστο και οδηγήθηκε στην πολυδιάσπαση και την αποχή.

Το σκάνδαλο της συγκάλυψης της ενδεχόμενης διαπλοκής του κ. Φαίδωνος
Πίσω όμως από την πολιτική επιφάνεια υπήρχε και η οικονομική. Στις 28 Ιουλίου του 2014 και ενώ είχε αρχίσει να στήνεται το θέαμα για την Πάφο[2] προέκυψε μια είδηση – καταγγελία ότι ο λαλίστατος, κατά τα άλλα, δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ, Φ. Φαίδωνος, εργαζόταν και εξέφραζε ουσιαστικά μια άλλη, ανταγωνιστική (της Αρίστο) εργοληπτική εταιρεία. Τα ΜΜΕ της Λευκωσίας το λογόκριναν. Και στη συνέχεια, η φαινομενικά «καχύποπτη» εισαγγελία, όχι μόνο δεν την διερεύνησε, αλλά ουσιαστικά έκανε ότι μπορούσε για να την αποφύγει.
Ιδού η είδηση.

28 Ιουλίου 2014

ΥΠΟΘΕΣΗ ARISTO: ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΦΑΙΔΩΝΑ ΦΑΙΔΩΝΟΣ...


«Επικρίσεις κατά του δημοτικού συμβούλου Φαίδωνα Φαίδωνος για το ότι εργάζεται σε ανταγωνιστική της εταιρείας ΑΡΙΣΤΟ διατύπωσαν τόσο ο ιδιοκτήτης της ΑΡΙΣΤΟ Θεόδωρος Αριστοδήμου, όσο και ο δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας.

Ο ίδιος ο Φαίδωνας Φαίδωνος δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να στοχοποιηθει τονίζοντας ότι εργάζεται σε τμήμα εταιρείας που ασχολείται μόνο με θέματα στο εξωτερικό και καμία ανάμειξη με εσωτερικά ζητήματα δεν έχει.»
http://news-cyp.blogspot.com/2014/07/aristo_28.html

Ουσιαστικά, λοιπόν, ο κ. Φαίδωνος, δεν αρνήθηκε, ότι εργαζόταν σε εργοληπτική εταιρεία, απλώς δήλωσε (και αυτό έγινε αποδεκτό από τα ΜΜΕ χωρίς έρευνα) ότι εργαζόταν σε τμήμα της εταιρείας που ασχολείται με το «εξωτερικό». Ένας υπάλληλος εταιρείας που εμπλεκόταν στα θέματα που αφορούσαν την Πάφο (εργολάβοι, επενδύσεις γης, ανταγωνιστικές εταιρείες) συμμετείχε στη λήψη αποφάσεων και πρωτοστατούσε σε εκστρατεία εναντίον αντίπαλου του εργοδότη του – και αυτό θεωρήθηκε, ότι δεν είναι «σύγκρουση συμφερόντων» και ύποπτο.

Ας δούμε, όμως, λίγο αυτή την εργασιακή πείρα του μόνου (από ότι φαίνεται) υποψήφιου δημάρχου που πληρωνόταν από εργολάβους και τις εταιρείες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φαίδωνος φέρεται να εργαζόταν στην εταιρεία Panareti. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες θέτουμε δημόσια και αν δεν ευσταθούν, ας τις διαψεύσει επίσημα ο νυν δήμαρχος Πάφου, λένε ότι ο κ. Φαίδωνος ασχολείτο και με τη διευθέτηση διαφορών με το δημόσιο. Χρειάζεται έρευνα για να επιβεβαιωθούν και τις δημοσιεύουμε με επιφύλαξη – αλλά μπροστά στη γενική σιωπή για αυτήν τη διάσταση του βίου του κ. Φαίδωνος, θεωρούμε ότι αυτά τα θέματα πρέπει να τεθούν δημόσια, έστω και για να διαψευσθούν. Σύμφωνα με ότι είναι δημοσιευμένο για τη συγκεκριμένη εταιρεία, φέρεται να εμπλέκεται στη διαδικασία θερμικών πάρκων με την εκκλησία, αλλά και σε μεγάλη επένδυση κοντά στην Άλασσα. Το ότι τα δικά της σχέδια υποσκέλισαν τα σχέδια της ΑΗΚ είναι ενδιαφέρον.

"One of the planned solar thermal parks (with a 50MW capacity) is to be built in the area of Malounda, on land owned by the church. The other park (also 50MW) is to be located near Alassa, Limassol, where the key investor is Alpha Panareti Public Ltd, major land and property developers. Alpha Panareti has also got a licence for a golf and leisure resort, likewise near the village of Alassa, overlooking the Kouris dam. Plans by the electricity authority (EAC) to build its own solar park of 20MW have been shelved."
http://cyprus-mail.com/2014/04/29/questions-over-surprise-res-change/

Επιπλέον η εταιρεία, αν όντως σε αυτήν αναφερόταν ο κ. Φαίδωνος για τις εργασίες στο «εξωτερικό» φαίνεται να έχει διαφορές δικαστικές διαμάχες για τον τρόπο πώλησης (mis-selling) περιουσιών.

«Barclay-Watt & Ors. v. Alpha Panareti Public Ltd. & Ors [2012] EWHC: jurisdiction challenge successfully resisted in multi-million pound dispute over the mis-selling of Cypriot holiday property (led by Peter Arden QC)»
http://cdn.cyprus-property-buyers.com/wp-content/uploads/2012/11/AP-AI-ROPUK-High-Judgement.pdf

Πιο πρόσφατες πληροφορίες, φέρουν τον κ. Φαίδωνος να εργάζεται σήμερα σε άλλη εργοληπτική εταιρεία την Paschali. Το ότι αυτή η εταιρεία είναι ανταγωνιστική με την Αρίστο είναι φανερό.

Company Profile - Paschali property Developers in Cyprus

A. S. P. & K Paschali Developers Ltd was established in 1980 by the Paschali brothers and the company continues to be a successful, family led organisation that deals exclusively in the construction and development of residential properties and hotels. Since its inception, the company has been constantly expanding its operations and is one of the leading property developers in Cyprus island today.
The Paschali brothers were responsible for the construction of the majority of the island’s hotels to stringent standards and specifications and thus, were instrumental in shaping the hotel industry of the island. Today, the company remains privately owned and managed. It employs more than 300 skilled staff both in Cyprus and abroad with a head office in Larnaca and sales offices across the rest of the island in Paphos, Ayia Napa and Protaras.

Αλλά και εδώ υπάρχουν σαφείς κατηγορίες για τις πρακτικές της – από άτομα του «εξωτερικού».
http://bewarepaschalicyprus.com/..Beware of buying property from Paschali Developers, Cyprus.

Η κατηγορία αφορά σε μια υπόθεση του 2006-07 και παραπέμπει στο ότι υπάρχουν και άλλες ανάλογες εδώ

Οι κατηγορίες για «παραπλάνηση» εκ μέρους της εταιρείας, αφορούν στην οικοδόμηση δίπλα από οικία την οποία θα αγόραζαν οι παραπονούμενοι – και μάλιστα στις κατηγορίες για παραπλάνηση εμπλέκουν και άτομα, τα οποία λειτουργούσαν και ως εκπρόσωποί τους στην Κύπρο, αλλά εργάζονταν και για την εταιρεία –στο «εξωτερικό» προφανώς.
«Emily Lemoniati who was our solicitor at the time of purchase is also the company solicitor for Paschali Developers  and as such, would have known about the intended development when acting on behalf  of the purchasers. 
She did not inform us of the intended new development and ignored our e-mails and phone calls on the matter when we uncovered this deception.»

Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένο ότι το «μεγάλο σκάνδαλο» του ΣΑΠΑ, αφορούσε «υπερχρεώσεις» εργοληπτικών εταιρειών, θα έπρεπε να διερευνηθούν οι ενασχολήσεις του κ. Φαίδωνος – ή έστω οι καταγγελίες του κ. Αριστοδήμου.[3]  Ιδιαίτερα αφού ο κ. Φαίδωνος είναι επικεφαλής της «πολεοδομικής επιτροπής». Αν όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντίθετου, ανάλογα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι, όταν γίνεται διερεύνηση για ένα τομέα, η επιλεκτική αφαίρεση ατόμων από την έρευνα, είναι από μόνη της ύποπτη.
«Ο πρόεδρος της πολεοδομικής επιτροπής Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε ότι την ίδια ακριβώς μεταχείριση θα είχε η υπόθεση αυτή, όποιος και αν ήταν ο ιδιοκτήτης και απέρριψε τις επικρίσεις και τα υπονοούμενα ότι λειτουργεί έτσι επειδή εργάζεται σε ανταγωνιστική εταιρεία.»
http://news-cyp.blogspot.com/2014/07/aristo_28.html

Και επειδή θα επανερχόμαστε σε αυτό το θέμα, το οποίο διογκώθηκε για να επιτευχθεί από ότι φαίνεται και πολιτικός στόχος, αλλά και για να απαλλαγούν (από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής) οι εργολάβοι, καταγράφουμε την πρώτη ορθολογική κίνηση μετά το τέλος της φούσκας – την απαίτηση για επιστροφή χρημάτων από τις εργοληπτικές εταιρείες. Και αυτό δεν το έκανε ο, κατά τα αλλα, λαλίστατος κ. Φαίδωνος, και φυσικά δεν απασχόλησε την εισαγγελία που φρόντιζε να δίνει ασυλία στους εργολάβους. Το έθεσαν οι κοινότητες γύρω από την Πάφο – ο δήμαρχος Γεροσκήπου, οι επικεφαλής των Κ.Σ. Λέμπας, Χλώρακας, Έμπας, Κισσόνεργας, Αχέλειας. Η είδηση καταχωρήθηκε στο Φιλελεύθερο χαμηλά στην σελίδα 20. Έληξε το θέαμα – το πραγματικό θέμα, δεν αφορά, φαίνεται, στη Δημόσια Σφαίρα της Λευκωσίας. Ιδιαίτερα, αφού τίθεται θέμα αγωγής –άραγε οι εταιρείες που θα προμηθεύσουν τους «μάρτυρες» κατηγορίας για την εισαγγελία, θα είναι και κατηγορούμενες;[1] Η επιμονή της εισαγγελίας – και από ότι φάνηκε του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα- για επιδεικτική σύλληψη τουκ. Σιαηλη ήταν χαρακτηριστική. Αρχικά, ο κ. Σιαηλής ήταν από τα άτομα που φώναζαν επίσης, όπως και ο κ. Φαίδωνος, για να ανοίξει το θέμα του ΣΑΠΑ. Και το ΑΚΕΛ συζητούσε και την πιθανότητα δικού του υποψηφίου τότε - όταν παραιτήθηκε ο κ. Βέργας, μετά από την επίσης ενδιαφέρουσα Παρασκευή, όπου ο κ. Δρακόπουλος, εργολάβος και υποτίθεται υπό σύλληψη, ήρθε στην Κύπρο και ξαφνικά θυμήθηκε ότι είχε δώσει μια επιταγή στην κ. Βέργα – και οδήγησε στην [υπό «εκβιασμό»;] παραίτηση Βέργα. Όμως, ξαφνικά, μετά, ο κ. Βέργας θυμήθηκε τον κ. Σιαηλή. Η εισαγγελία έτρεξε να τον συλλάβει και προβάλει την σύλληψη θεαματικά. Η  δικαστής, όμως, απέρριψε την διαδικασία – και έθεσε το αυτονόητο ερώτημα γιατί δεν πήραν και ανάλογη κατάθεση από τον Δρακόπουλο. Ο Δρακόπουλος, όμως, δεν φαίνεται να θυμόταν το γεγονός. Και έτσι, η εισαγγελία πήγε στο Ανώτατο. Όπου και πάλι δεν πήρε την σύλληψη που ήθελε. Ήταν, βέβαια, οι μέρες που θα ανακοινωνόταν η απόφαση της Δρομολαξιάς, οπότε το θέαμα είχε πολλαπλούς στόχους. Όταν, τελικά, ολοκληρώθηκε το θέαμα – και το θέαμα των ανακρίσεων αφού ήταν σε ένα είδος «άμεσης αναμετάδοσης» - η εισαγγελία έτρεξε πάλι να πάρει από τον Δρακόπουλο την μαρτυρία που δεν φαινόταν να θυμάται προηγουμένως. Και τελικά, ο Δρακόπουλος δεν κατηγορήθηκε – και η εισαγγελία ξαναπρόβαλε μια σύλληψη του κ. Σιαηλή για το «φιλοθέαμον κοινό» προφανώς, που θα ψήφιζε. Και αμέσως μετά τον άφησαν. 
[2] Το κυβερνητικό επιτελείο είναι προβλέψιμο – τα ίδια έκανε και με τη Δρομολαξιά: ξεκίνησε τον Ιούλιο και έριξε τον κατακλυσμό πληροφορίας το φθινόπωρο του 2013.
[3] Ακόμα και η δικαιολογία ότι τα είπε γιατί κατηγορούμενος δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή για το κυπριακό σύστημα ελέγχου της πληροφορίας – ο κ. Λίλλης με τεκμηριωμένο ρόλο στην υπόθεση της Δρομολαξιάς, μετατράπηκε σε «κατήγορο» (και με άλλα ανταλλάγματα» από ότι φάνηκε) και οι αναφορες του (ειλικρινείς ή υποβαλλόμενες) διερευνήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου