14 Δεκ 2014

Η έκθεση της CIA για τα βασανιστήρια


Η Έκθεση της CIA για τα βασανιστήρια της απλώς επιβεβαίωσε αυτά που ήδη γνώριζαν οι πάντες και απέδειξε πολλά ακόμα που είναι εξίσου γνωστά αλλά δεν θα δημοσιοποιηθούν μέσα από μια έκθεση.

Με τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Γερουσίας για το πρόγραμμα ανάκρισης και κράτησης της CIA μετά την 11/9 επίθεση στους δίδυμους πύργους του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου, άρχισαν κάποιοι να ανησυχούν στις ΗΠΑ ότι θα οδηγήσει σε προβλήματα στο εξωτερικό, ενώ ήδη προκάλεσε ακόμα περισσότερη οργή στο εσωτερικό.

Ο κατάλογος των βασανιστηρίων είναι εφιαλτικός: Κρατούμενοι αναγκάζονταν να στέκονται με σπασμένα άκρα για ώρες, κρατούνταν σε πλήρες σκοτάδι και στερούνταν ύπνου για μέχρι και 180 ώρες πολλές φορές όρθιοι και άλλες φορές αλυσοδεμένοι με τα χέρια πάνω από το κεφάλι.

Μιλώντας από την έδρα της CIA ο Διευθυντής της, Μπρένναν χαρακτήρισε την έκθεση «λανθασμένη», διαφώνησε με τα συμπεράσματά της και με το γεγονός ότι οι επονομαζόμενες «ενισχυμένες τεχνικές ανάκρισης» ήταν αναποτελεσματικές. Ο Μπρέναν δήλωσε ότι μέθοδοι όπως ο εικονικός πνιγμός και η στέρηση ύπνου ήταν «άγνωστες».

Ο Μπρένναν άρχισε τη δήλωση του με μια παρατεταμένη αναφορά στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, χαρακτηρίζοντας τη χρήση τέτοιων πρακτικών «αναγκαίες» υπό τις συνθήκες και συμπλήρωσε «Όποιες κι αν είναι οι απόψεις σας για τη CIA, και το έθνος μας, ο οργανισμός αυτός έκανε πολλά σωστά πράγματα εκείνη τη δύσκολη περίοδο» και συμπλήρωσε «Κοιτάζω πίσω και βλέπω ότι αυτή η υπηρεσία προσπάθησε να κάνει το σωστό και δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι κάποια άτομα ενήργησαν με απόλυτη ειλικρίνεια». Το μόνο που παραδέχθηκε ήταν ότι κάποιοι αξιωματικοί «ξεπέρασαν τις κατευθυντήριες γραμμές, ήταν αποτρόπαιοι και θα πρέπει να αποβληθούν».

Η έκθεση αναφέρει εικονικές εκτελέσεις, ρώσικη ρουλέτα, απειλές ότι θα σκοτώσουν τη μητέρα ή θα βιάσουν τα παιδιά τους. Ένας κρατούμενος πέθανε από υποθερμία αφού εξαναγκάστηκε να κάθεται σε τσιμέντο χωρίς ρούχα.
Στη δημόσια σφαίρα δεν οργίζουν μόνο οι παραστατικές περιγραφές των βασανιστηρίων, αλλά και η παραπληροφόρηση και έλλειψη λογοδοσίας από τη CIA. Τα αποτελέσματα των πιο δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης εστιάζουν στην παραπληροφόρηση και τη διάδοση ψευδών πληροφοριών ως μια προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης, αλλά και στις κυβερνητικές αποφάσεις και την αδυναμία (?) ελέγχου που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο κρατουμένων. Η CIA όχι μόνο δεν είχε καλύψει βασανιστές, τους επετρεψε να διεξάγουν ανακρίσεις.

Τα σημεία τη έκθεσης που κυκλοφόρησαν περισσότερο στη δημόσια σφαίρα του ίντερνετ ήταν τα ακόλουθα:
Η CIA είπε ψέματα για την αποτελεσματικότητα των βασανιστηρίων  ώστε να διατηρήσει και τον προϋπολογισμό και τη δύναμή της: Όπως η CIA ετοιμάστηκε να συζητήσει την «αποτελεσματικότητα» του προγράμματος βασανιστηρίων, ο Φίλιπ Ματ, Αναπληρωτής Διευθυντής του CTC  ανέφερε ότι έπρεπε είντε «να βγουν και να πουλήσουν», είτε να διακινδυνεύσουν να χάσουν τον προϋπολογισμό και την εξουσία τους
Η CIA ήθελε να δίδει στους κρατούμενους ένα μεγάλο βάρος για να μάθουν να υπομένουν: Η CIA πίστευε ότι οι Μουσουλμάνοι κρατούμενοι πίστευαν ότι ήταν μέρος ενός ιερού πολέμου και ήταν αναγκασμένοι να αντιστέκονται στην ανάκριση «μέχρι ο Αλλάχ τους έστελλε μια μεγάλη δοκιμασία για να υπομείνουν». Μετά από αυτό το σημείο πίστευαν στη CIA ότι οι φυλακισμένοι θα «συνεργαστούν». Ήταν δουλειά της CIA  να «παρέχουν» αυτή τη δοκιμασία, ώστε ο «Αλλάχ να τους δώσει το πράσινο φως» ανέφερε ο Κιτ Μπον, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κατασκοπείας της Γερουσίας
Μέρος της δοκιμασίας ήταν και το χούμους: Η CIA «τάϊζε» διά της βίας κρατούμενους από τον πρωκτό, κάτι που ονόμαζε «αναγνωρισμένη ιατρική τεχνική». Κρατούμενος υπέστη πρωκτική ρήξη και συμπτωματική πρόπτωση πρωκτού – μέρη του σώματος προέξεχαν από τον πρωκτό και ήταν ορατά έξω από το σώμα
Ο Γενικός Σύμβουλος της CIA «εκπλάγηκε» από τη στήριξη του Προέδρου Μπους για τερματισμό των βασανιστηρίων: Το 2003, ο Μπους εξέδωσε δήλωση με την οποία ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την εξάλειψη των βασανιστηρίων, κατά την Διεθνή Μέρα των Ηνωμένων Εθνών για τα Θύματα Βασανιστηρίων. Ο Γενικός Σύμβουλος της CIA, Τζον Ρίτζο ανέφερε στον νομικό σύμβουλο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας  ότι «εκπλάγηκε και ανησύχησε» από αυτή τη δήλωση Μπους
Το Γραφείο της Εισαγγελίας βασίστηκε σε ανακριβείς πληροφορίες για να υπερασπιστεί τα βασανιστήρια:  Το Τμήμα Δικαιοσύνης «βασίστηκε» σε πληροφορίες της CIA για τη σύνταξη υπομνημάτων που υπερασπίζονταν την νομιμότητα του προγράμματος βασανιστηρίων.
Οι αξιωματούχοι της CIA που προέβαιναν  σε βασανισμούς δεν είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε ελέγχους: Μερικοί από αυτούς που προέβαιναν σε βασανισμούς είχαν «θέματα διαχείρισης θυμού στον εργασιακό χώρο και φέρονται να είχαν παραδεχθεί σεξουαλικές επιθέσεις» σύμφωνα με την έκθεση. «Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις» η CIA ήξερε για όλες τις αρνητικές πτυχές των αξιωματούχων της προτού προσληφθούν
Οι ψυχολόγοι της CIA είχαν μικρή σχετική πείρα και πληρώθηκαν 81 εκατομμύρια: Η CIA σύναψε σύμβαση με δύο ψυχολόγους για «να αναπτύξουν, λειτουργούν και αξιολογούν τις ανακρίσεις». Αυτοί δεν είχαν καμιά πείρα ως ανακριτές, ούτε «εξειδικευμένη γνώση για την Αλ Κάιντα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ή οποιοδήποτε σχετικό πολιτισμικό ή γλωσσικό υπόβαθρο». Η εταιρεία τους πήρε 81 εκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων πριν τη λήξη του συμβολαίου τους
Οι αξιωματικοί της CIA δεν τιμωρήθηκαν για παράνομες κρατήσεις και θανάτους κρατουμένων: Στην έκθεση περιλαμβάνονται περιπτώσεις κατά τις οποίες αξιωματικοί δεν θεωρήθηκαν υπόλογοι για τον τραυματισμό ή και θάνατο κρατουμένων, τη χρήση μη εγκεκριμένων τεχνικών ανάκριση ή για την παράνομη κράτηση ατόμων. Σε περιπτώσεις θανάτου κρατουμένων, κανείς δεν λογοδότησε επειδή ο αξιωματικός «είχε ως κίνητρο να εξασφαλίσει οποιαδήποτε πληροφορία» από τον κρατούμενο
Οι κρατούμενοι κατακλύζονταν με κρύο νερό ενώ ήταν γυμνοί: H CIA χρησιμοποιούσε διάφορες τακτικές για ανακρίσεις οι οποίες δεν ήταν εγκεκριμένες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το κέντρο κράτησης COBALT διοικείτο από ένα κατώτερο αξιωματικό «χωρίς καμιά σχετική πείρα». Ένας κρατούμενος πέθανε στο συγκεκριμένο κέντρο κράτηση πιθανώς από υποθερμία – είχε βρεθεί αλυσοδεμένος σε τσιμεντένιο πάτωμα σχεδόν γυμνός.
H CIA κρατούσε παράνομα τουλάχιστον 26 άτομα: Η CIA παραδέχθηκε ότι κρατούσε παράνομα 5 άτομα, αλλά η έκθεση της Γερουσίας αναφέρει ότι 26 από 119 δεν θα έπρεπε να είχαν τεθεί υπό κράτηση. Μάλιστα, χαρακτήρισε τον υπολογισμό «συντηρητικό». Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνονται άτομα που χρησιμοποιήθηκαν ως μοχλός πίεσης εναντίον μέλους της οικογένειάς τους, άτομο με νοητική υστέρηση και ένα άτομο το οποίο απελευθερώθηκε αργότερα, «αποζημιώθηκε» και του είπαν «να μην μιλήσει για την εμπειρία του»

Οργανισμοί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημοκρατίας, χαρακτηρίζουν την έρευνα ως το αποκορύφωμα μιας πολύχρονης προσπάθειας και χαρακτηρίζουν εντυπωσιακή τη δημοσιοποίησή της για να γίνει γνωστό από το ευρύ αμερικανικό κοινό το επίπεδο σκληρότητας των όσων διαπράχθηκαν στο όνομά τους. Επισημαίνουν ότι τα όσα περιγράφονται παραβιάζουν το διεθνές και εθνικό δίκαιο και τέτοιες συμπεριφορές επετράπησαν από τα ψηλα επιπεδα επίπεδα της κυβέρνησης, με τη συμμετοχή του Λευκού Οίκου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Άμυνας. Μάλιστα, με δεδομένη τη σοβαρότητα των όσων περιγράφονται, οι οργανισμοί θεωρούν ότι η Πολιτεία πρέπει να προβεί στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών και προσαγωγές ενώπιον της δικαιοσύνης για αποτροπή επανάληψης τέτοιων φαινομένων.

Πέραν τούτου τίθενται και άλλα θέματα που αφορούν στην παγκόσμια κοινότητα και στις χώρες οι οποίες εμπλέκονται στα εγκλήματα που περιγράφονται και προφανώς παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Μεγαλύτερο μέρος από το ένα τέταρτο του πλανήτη εμπλέκεται με κάποιο τρόπο:
-Μυστικές φυλακές διατηρούντα στο Αφγανιστάν (σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους), στην Πολωνία, στη Λιθουανία, στη Ρουμανία και στη Θαϋλάνδη
-Πληρεξούσεις φυλακές σε διάφορες χώρες περιλαμβανομένων και κρατών τις κυβερνήσεις των οποίων έχουν αποκηρύξει οι ΗΠΑ (Συρία και Λυβύη). Σε αυτές δίδόταν άδεια στη CIA για να διεξάγει «εκτεταμένες» ανακρίσεις στους χώρους των φυλακών τους: Αίγυπτος, Συρία, Λιβύη, Πακιστάν, Ιορδανία, Μαρόκκο, Γκάμπια, Σομαλία, Ουζμπεκιστάν, Αιθιοποία, Τζιμπουτί.

- Χώρες που επέτρεψαν παραδόσεις: Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται χώρες που έχει αποδειχθεί ότι επιδέχονται τουλάχιστον ορισμένα από τα μέτρα της CIA. Αποτελούν ένα περίεργο μείγμα αφού περιλαμβάνονται και χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις. Παρόλα αυτά οι κυβερνήσεις τους παρείχαν «βοήθεια» είτε με πληροφορίες για υπόπτους, περιλαμβανομένων και πολιτών τους, είτε χρησίμευαν ως σημείο διέλευσης προς σημεία όπου πραγματοποιούνταν «ενισχυμένες» ανακρίσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται ενδεικτικά χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Βρετανία), άλλες χώρες του δυτικού κόσμου (Αυστραλία, Καναδάς, Φινλανδία, Ισλανδία), χώρες του αραβικού κόσμου κόσμου και του Καυκάσου (ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν και η λίστα συμπληρώνεται από ανατολή σε δύση και από βορρά σε νότο.

Επομένως, περισσότερο από το ένα τέταρτο του πλανήτη περιλαμβανομένων και των θεωρητικά μεγαλύτερων υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, που στηρίζουν πολέμους και συρράξεις για την αποκατάσταση όλων αυτών συμμετείχαν παντιοτρόπως και σε αυτά τα εγκλήματα και για μια ακόμα φορά χωρίς να λογοδοτούν και να αναλαμβάνουν ευθύνη, αλλά νομιμοποιώντας εαυτούς για αεροπορικές επιδρομές και μάχες για όσους κρίνουν ότι καταλύουν δημοκρατικές αρχές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου