14 Δεκ 2014

Ο Πούτιν παίζει Ασία ενώ ο πόλεμος της τιμής του πετρελαίου παίζει μπούμερανγκ με δραματική πτώση στο χρηματιστήριο της Νέας ΥόρκηςΥπάρχει ένα «υπόγειος πόλεμος» σαν μέρος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου; Ποιός κερδίζει στο νέο κέντρο βάρους της διεθνούς συσσώρευσης – την Ασία
Την περασμένη βδομάδα ο Πούτιν πήγε στην Ινδία για να ανανεώσει τις ιστορικές σχέσεις των δυο χωρών – και να κλείσει νέες εμπορικές συμφωνίες. Με Ιράν έκλεισε συμφωνία για πετρέλαιο και σιτάρι, με την Τουρκία για νέο αγωγό και για πυρηνικό σταθμό ενώ με την Ινδία έκλεισε συμφωνία για 12 πυρηνικούς σταθμούς. Τα δυτικά ΜΜΕ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την επίσκεψη αλλα το γενικότερο μήνυμα είναι σαφές – ο Πουτιν ανοίγει το χαρτί της Ασίας και η Δύση παρακολουθεί αμήχανα όπως παρατήρησε σε ένα πρόσφατο κείμενο του ο Μ. Hudson.

«Η παγκόσμια γεωπολιτική, οι κύριες τάσεις του εμπορίου και οι στρατιωτικές συμμαχίες έχουν αλλάξει δραματικά το περασμένο μήνα. Η Ρωσία ανακατευθυνει το εμπόριο φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλα και το εμπόριο σε στρατιωτική τεχνολογία, μακριά από την Ευρώπη και προς την Ευρωασια. Το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από τις αμερικανικές ελπίδες του τελευταίου μισού αιώνα που είχαν σαν στόχο την διαίρεση της Ευρωασιας και με αυτόν τον τρόπο την κυριαρχία πάνω της: την αντιπαραθεση Ρωσίας – Κίνας, την απομόνωση του Ιράν, και την αποτροπή της συνεργασίας Ινδίας, χωρών της Μέσης Ανατολής και άλλων με προοπτική την δημιουργία μιας ζώνης η οποία θα λειτουργεί εναλλακτικά σε σχέση με την περιοχή του δολαρίου. Οι αμερικανικές κυρώσεις, όμως, και ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος έχουν οδηγήσει αυτές τις χώρες μαζί και σε συνεργασία με τον «Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης», σαν εναλλακτικό μηχανισμό στο ΝΑΤΟ, και σε κινήσεις αποφυγής του δολαρίου αλλα και του ΔΝΤ…στους BRICS.  
 […]
Η Τουρκία κινείται ήδη εκτός της τροχιάς του άξονα ΗΠΑ – Ευρώπη, και φαίνεται να αναζητά ενεργειακή συνεργασία με την Ρωσία. Αντί να διαιρέσουν και να ηγεμονεύσουν, όπως έλπιζαν οι νεο-συντηρητικοι της κυβέρνησης Ομπαμα, ουσιαστικά οδηγούν τις ΗΠΑ στην απομόνωση από την Ευρώπη και την Ασία.  ]

Αυτήν την εβδομάδα ο πρόεδρος Πούτιν πάει στην Ινδία για να διαπραγματευτεί συμφωνίες για στρατιωτικό εξοπλισμό και ενέργεια. Την περασμένη βδομάδα ήταν στην Τουρκία ανακατευθύνοντας αυτό που θα ήταν ο νότιος αγωγός από την νότια Ευρώπη στην Τουρκία. Και η Τουρκία συνεργάζεται με την «Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης»….

Πριν λίγους μήνες η Ρωσία ανακοίνωσε την μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση που έχει γίνει ποτέ, με την Κίνα – μαζί με συμφωνία για την μεταφορά πυραυλικης τεχνολογίας.  Δεν υπήρξε καμιά συζήτηση στα ΜΜΕ των ΗΠΑ για αυτές τις τεράστιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις/μετατοπίσεις διότι αντιπροσωπεύουν μια ήττα για την πολιτική του Νέου Ψυχρού Πολέμου…»

Και αν γίνει μπούμερανγκ η πτώση της τιμής του πετρελαίου;
Η αμερικανική πολιτική φαίνεται ότι εστιαζόταν τελευταία στην υπονόμευση της οικονομικής θέσης της Ρωσίας με την πτώση της τιμής του πετρελαίου – αυτή η πτώση, βέβαια, δεν εξαρτάται μόνο από την Δύση και τους σύμμαχους της όπως η Σαουδική Αραβία, αλλά και από την μειωμένη παγκόσμια ζήτηση λόγω της νέας παγκόσμιας μορφής των επιπτώσεων της κρίσης του 2007-08 με την επιβράδυνση της ανάπτυξης εκτός Δύσης. Όμως, η πτώση της τιμής του πετρελαίου οδηγεί σε αλυσιδωτές επιπτώσεις που επιστρέφουν σαν μπούμερανγκ στα δυτικά χρηματιστήρια – και άρα τις σχετικές οικονομίες που λειτουργούν εξαρτώμενα από αυτές. Έτσι η πτώση της τιμής της πετρελαίου, οδηγεί κατ’αρχην σε πίεση στις μικρές εταιρείες σχιστολιθικής ενέργειας [με την οποία προσπάθησαν οι ΗΠΑ να γεμίσουν την αγορά για να πλήξουν την ρωσική οικονομία] και αυτό βέβαια απειλεί μια μερίδα της αμερικανικής οικονομίας. Αυτή όμως η κρίση απειλεί και τις επενδύσεις σε αυτές τις εταιρείες και όσους τους δάνεισαν – και άρα οι αλυσιδωτές επιπτώσεις φτάνουν τελικά στους επενδυτικούς οργανισμούς και στις τράπεζες - από που ξεκίνησε η κρίση αρχικά. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο για τις μικρές εταιρείες – ήδη και οι μεγαλύτερες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δάνεια τους..
«Η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου δημιουργεί φόβους ότι οι μικρές εταιρείες έρευνας και αντλησης/παραγωγης θα κλείσουν αν οι τιμές πέσουν πολύ χαμηλά. Και αυτό με την σειρά του θα δημιουργήσει πρόβλημα και αναταραχή ανάμεσα σε αυτούς που τους δανείζουν.» [USA Today]

Τα σημάδια είναι σαφώς προβληματικά – μετά από μια απότομη πτώση 268 μονάδων την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΣ για μειωμένη παραγωγή, την Παρασκευή η πτώση ήταν ακόμα πιο μεγάλη – έπεσε 315 μονάδες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου