7 Δεκ 2014

Ο Χαλούκ Σελάμ Τουφανλί φυλακίστηκε για την άρνηση του να υπηρετήσει στον στρατό

Από το 35-33 (http://www.35-33.com/)

Περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Στρατοδικείο στην βόρεια πλευρά της Λευκωσίας για να διαμαρτυρηθούν σε υποστήριξη του Χαλούκ Σελάμ Τουφανλί που σήμερα καταδικάστηκε σε χρηματική ποινή 500 ΤΛ (περίπου 181 ευρώ) για την άρνηση του να λάβει μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις ως έφεδρος. Καταδικάστηκε σε 10 μέρες φυλάκιση όταν αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο. Ο Τουφανλί οδηγήθηκε στις φυλακές ενώ κατά την διάρκεια, άτομα που περίμεναν έξω από το δικαστήριο χειροκροτούσαν και φώναζαν το σύνθημα «Οι ιδέες δεν φυλακίζονται». Ο Χαλούκ δικαζόταν από το 2013. Ο δικηγόρος του, Οντζέλ Πολιλί δήλωσε στο 35-33 ότι το επόμενο βήμα θα είναι η άσκηση έφεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ενημέρωση και λεπτομέρειες μετά τις εικόνες.
Το δικαστήριο καλεί τον συνήγορο υπεράσπισης. Η δίκη συνεχίζεται.
Το δικαστήριο αναγιγνώσκει το ιστορικό της δίκης.
Ο δικηγόρος Οντζέλ Πολιλί προβαίνει σε δηλώσεις. Ο Χαλούκ καταδικάστηκε σε χρηματική ποινή 500 ΤΛ, και άρνηση πληρωμής επισείει ποινή φυλάκισης 10 ημερών.
Ο Μουράτ Κανατλί της Πρωτοβουλίας Αντιρρησιών Συνείδησης προβαίνει σε δηλώσεις, λέγοντας ότι η ποινή ήταν αναμενόμενη. Όπως και στην υπόθεση Κανατλί, ο Χαλούκ θα αρνηθεί να πληρώσει το πρόστιμο. Ο Κανατλί έκλεισε με κάλεσμα μπροστά από τις φυλακές στις 18:30.
 Ο Χαλούκ συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα καθώς η αστυνομία οδηγεί τον αντιρρησία συνείδησης Χαλούκ Σελάμ Τουφανλί στο όχημα που θα τον μεταφέρει στις κεντρικές φυλακές.


Αστυνομικοί ανάγκασαν μέλος του κοινού να διαγράψει οπτικοακουστικό υλικό.
Πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από τις κεντρικές φυλακές για να δείξει την αλληλεγγύη τους προς τον Χαλούκ. Οι αντιπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Αντιρρησιών Συνείδησης, Τζελάλ Ντεβρίμ Ονέν και Χαλίλ Καραπασιάογλου προέβηκαν σε δηλώσεις.
Ανακοινώθηκε ότι θα ακολουθήσουν δράσεις για τις επόμενες 10 μέρες, κατά την διάρκεια που ο Χαλούκ θα βρίσκεται στις φυλακές:
Παρασκευή, 5/12: 18:00 πορεία που ξεκινά από το Πάρκο Κουγουλού, δίπλα από την Πύλη Κερύνειας.
Σάββατο, 6/12: 11:00 Φόρουμ Αντιρρησιών Συνείδησης στο Χανί Λεφκιλιλέρ.
(οι επόμενες δράσεις θα αποφασιστούν στο Φόρουμ το Σάββατο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου