7 Δεκ 2014

Το εκρηκτικό μίγμα του μικρού μεγέθους και της μεγάλης βλακείας


Δυο σημειώσεις για ορεκτικό.
Το Μπαρπαρός συνεχίζει τους περιπάτους του στη νότια ΑΟΖ όπως υπενθυμίζουν σποραδικά τα ΜΜΕ στα μικρά μικρά. Η προσοχή τώρα εστιάζεται στην Πάφο, όπου ξεχείλησαν οι οχετοί. Πολλοί καρδιοκτυπούν εκεί κι αλλού.
Όμως θα πρέπει να πούμε επιτέλους ότι το Μπαρπαρός δεν κάνει μόνο περιπάτους πολιτικής διεκδίκησης αλλά κάνει και μετρήσεις που κοστίζουν μάλιστα πολύ. Από μια πληροφορία που έβγαλε το Σίγμα φαίνεται ότι στις περιοχές που ερευνά το πλοίο από Λεμεσό μέχρι Αμμόχωστο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων. Επομένως, η τουρκική πλευρά θα είναι σε θέση σύντομα να έχει κατά νου οικονομικά μεγέθη κι όχι μόνο αόριστες προσδοκίες.
Όπως επίσης θα έχουν όλοι προσέξει το Μπαρπαρός δεν κινήθηκε προς Πάφο. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί ίσως με δύο τρόπους. Ο ένας είναι ότι η Τουρκία εκεί, μπορεί να υπολογίζει, ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν κοιτάσματα και ο άλλος είναι να θεωρεί ότι εκεί διεκδικεί μέρος της ΑΟΖ για λογαριασμό της. Ενώ τώρα κινήθηκε εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων σε θάλασσα που την αποδέχεται ως κυπριακή ΑΟΖ.
Πόσο δυσκολεύει την Τουρκία το Μπαρπαρός...
Μ' ένα γενικό τρόπο όλη η πολιτική ηγεσία υποχρεώθηκε να αποδεκτεί ότι η εκστρατεία της για την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, έχει αποτύχει με την έννοια ότι δεν πίεσε κανείς αρκετά για να υποχρεώσει την Τουρκία να φύγει. Να σας θυμίσουμε ότι η πλευρά μας είχε θεωρήσει ότι ...« κανονικά » θα έπρεπε να πρόκειται για ένα casus belli . Αλλά αντί για πόλεμο έβγαλαν ένα στρατηγικό σχέδιο που το μπόλιασαν και με τις απόψεις των κομμάτων σε τρία διαδοχικά συμβούλια και έμοιαζε με πρόταση προτζεκτ για μαθητές μέσης και φυσικά ενθουσιάστηκαν μαζικά από το ψήφισμα της Ευρωβουλής που προσέγγιζε τις θέσεις τους ως ένα βαθμό.
Κι όχι μόνο αυτό αλλά ο κ Μπάϊντεν των ΗΠΑ επισκέφθηκε την Τουρκία και τα βρήκαν υπό τις περιστάσεις για το θέμα του Ισλαμικού Κράτους και τις Συρίας. Ούτε λόγος για οίκτο στην πληγωμένη περηφάνεια του νέου τους στρατηγικού συμμάχου στην περιοχή.
Αλλά και η Ρωσία του κ Πούτιν τα βρήκε μια χαρά με τον κ Ερντογάν και πολλαπλασίασαν τις εμπορικές τους σχέσεις. Είναι φυσικά μια συνέπεια του δυτικού εμπάργκο ενάντια στη Ρωσία, το οποίο προσυπέγραψε και ο παραδοσιακός της φίλος η Κύπρος. Εδώ να σημειώσουμε ότι ο νότιος αγωγός γκαζιού που ανήγγειλε ο Πούτιν ο οποίος θα φθάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα σπρώχνει σε συνεργασία την Ελλάδα με την Τουρκία. Επίσης να σημειώσουμε ότι η επιβεβαίωση της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Ακκουγιού είναι πολύ κακό για το φυσικό περιβάλλλον. Κακό νέο για το περιβάλλον είναι φυσικά και οι υδρογονάνθρακες.
Την ταφόπλακα όμως στα περί πιέσεων στην Τουρκία βάζει ο πιο στενός μας σύμμαχος η ίδια η Ελλάδα με την επίσκεψη Νταβούτογλου μαζί με τους μισούς υπουργούς του. Η ίδια η εικόνα δείχνει την σημασία αυτής της επίσκεψης που προέβαλε πρώτα απ' όλα την αύξηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ( και κοινής εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων ) αλλά φυσικά καλύπτει και όλο το πολιτικό φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών. Το Μπαρπαρός συνεχίζει τις βόλτες του και θα φύγει όπως είναι φανερό όταν τελειώσει τη δουλειά του.
Κάποιος θα μπορούσε να ρίξει τον παραδοσιακό αναστεναγμό. Τα συμφέροντα κουμπάρε . Ακριβώς έτσι χωρίς το κουμπάρε θα πει και ο όποιος αναλυτής του όποιου ινστιτούτου στην τηλεόραση. Όλοι θα ξεχάσουν τα συμφέροντα της πολιτικο-οικονομικής ελίτ ( ελίτ τρόπος του λέγειν δηλαδή ) που νέμεται τη χώρα από την Ανεξαρτησία και τρέχουν τα σάλια της για τα γκάζια σε βαθμό που θολώνει το μυαλό της. Μια μικρογραφία του μεγαλείου της αναδιπλώνεται στην ωραία και αγωνιστική Πάφο.
Ήχοι της Ανατολής
Δημοσιοποιήθηκε τις προάλλες ότι το ισραηλινό ναυτικό βύθισε μια αιγυπτιακή φρεγάδα και σκότωσε μερικές δεκάδες τζιχαντιστές και συνέλαβε άλλους, που την είχαν καταλάβει και πήγαιναν να καταστρέψουν μια ισραηλινή (αναφέρθηκε) πλατφόρμα. Το συμβάν έγινε κατά την είδηση, πριν κανένα μήνα και θεωρήθηκε περίεργο που έμεινε στο σκοτάδι για τόσο καιρό.
Να θυμίσουμε ότι πριν κανένα μήνα στην Κύπρο ανακοινώθηκε ότι μετά από πληροφορίες η αστυνομία έλαβε μέτρα για να αποτρέψει τρομοκρατική ενέργεια από τζιχαντιστές.
Πρίν από λίγο καιρό μια τέτοια ιστορία θα παρέπεμπε σε σενάριο του Χόλλιγουντ. Τώρα θεωρήθηκε αξιόπιστη πληροφορία στο εξωτερικό . Στο εσωτερικό πέρασε ασχολίαστη διότι βέβαια εξωθεί σε δεύτερες σκέψεις. Μήπως ήταν στην κυπριακή ΑΟΖ η πλατφόρμα πχ αυτή της Νόμπολ που είναι και αμερικάνική; Τελικά η μικρή Κυπρούλα που πάει;
Και μετά η μεγάλη μας φίλη, η «υπό εκδημοκρατισμό» Αίγυπτος που πάει. Πέρα από τις βίαιες διαδηλώσεις και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οι τζιχαντιστές της κλέβουν μια ολόκληρη στρατιωτική φρεγάδα, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης που θα έλεγε κι ο Χάσικος.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου