21 Δεκ 2014

Ποδόσφαιρο και το «αποχετευτικό της ΚΟΠ»; Οι καταγγελίες Παναγή και η πίεση για να προχωρήσει η έρευνα και στο ευρυτερο σκάνδαλο – ποιοι και γιατι μπορεί να στήνουν παιχνίδια και άρα να εκβιάζουν τα σωματεία γιατί τα λεφτά είναι… πολλά; [αυτό που κάποτε ήταν απλή διαπλοκή σήμερα μπορεί να έχει στο βάθος από τηλεοπτικά δικαιώματα μέχρι «στοιχήματα»]


Οι αποκαλύψεις μέσα από τις δηλώσεις του κ. Μ. Παναγή ήταν η ευκαιρία να βγει στην επιφάνεια η δυσφορία με τη διαπλοκή στην ΚΟΠ. Οι πρώτοι άλλωστε που αντέδρασαν από την αρχή της σεζόν είναι οι οπαδοί που απείχαν θεαματικά – και ακόμα και σήμερα η πτώση των θεατών είναι σαφής. Ακολουθούν, βέβαια, τα σωματεία που είτε καταδιώκονται συστηματικά [λόγω οικονομικών ζητημάτων διαπλοκής, αλλά και με κατ’ επιλογή πολιτικά κριτήρια] – αλλά και όλα όσα αδικούνται από τις αποφάσεις μιας ομάδας, που οικοδομεί εταιρεία με βάση τα δικά τους συμφέροντα, πάνω στο βίωμα χιλιάδων ανθρώπων. Η στάση της νυν διοίκησης του Άρη που έτρεξε να αποστασιοποιηθεί από τις καταγγελίες Παναγή, ήταν χαρακτηριστική. Ο Παναγή κατέθεσε μια μαρτυρία ότι ουσιαστικά στήθηκε παιχνίδι για να υποβιβαστεί ο Άρης. Και όμως, η διοίκηση διαφώνησε. Προφανώς, θεωρούσε ότι ο Άρης, η ομάδα της, δεν άξιζε. Θυμίζει Φαρμακίδη το 1960 – μετά τον εκβιασμό δήλωνε δημόσια ότι είχαν δίκαιο όσοι τον απειλούσαν. Ενδεχομένως, η νυν διοίκηση να είναι αιχμάλωτη συμβολαίων και "υποσχέσεων" από τον κ. Κούμα - και άρα χορεύει στο δικό του βιολί. Ο κ. Κούμας που φέρεται να πιστεύει ότι στην Κύπρο τα σκάνδαλα πάνε 2-3 μέρες – τώρα πρέπει να αναπροσαρμόσει την αίσθηση του χρόνου του προφανώς.

Τί είπε ο Μάριος Παναγή και τί φαίνεται να έγινε /γίνεται στην ΚΟΠ
Ο Μ. Παναγή οργάνωσε μια καλή εκστρατεία δημοσιοποίησης – ανήγγειλε αρχικά την δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά την έκανε και ακολούθως προχώρησε σε καταθέσεις – αναγγέλλοντας μάλιστα και σχέδιο Β. Το δικό του κίνητρο φαίνεται να είναι ότι ήταν και ο ίδιος θύμα – και διότι στήριξε την προηγούμενη διοίκηση στο σύνδεσμο διαιτητών, με τον κ. Τράττο που επίσης είχε αφήσει υπονοούμενα για την ηγεσία της ΚΟΠ. Αλλά οι καταγγελίες του φάνηκαν να εστιάζουν σε δυο σημεία – πως κάποιο δίκτυο στην ΚΟΠ αποφασίζει ποιές ομάδες θα πάνε διαβάθμιση και ποιές όχι, και ότι ένας μηχανισμός πίεσης στις ομάδες, εκτός από τα άμεσα σφυρίγματα, είναι και τα έμμεσα – δηλαδή οι κάρτες σε παίκτες για να μειώνεται η δυναμικότητα κάθε ομάδας.

Ο ονομαστική αναφορά σε Κουτσοκούμνη και Κούμα, οι οποίοι είναι γνωστό ότι έχουν και ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά και μηχανισμούς εκβιασμού στην ΚΟΠ και στο σύστημα διορισμού διαιτητών ήταν άμεσες – και προκάλεσαν αμέσως τη θετική ανταπόκριση αρκετών δημοσιογράφων από τα αθλητικά τμήματα που ξέρουν το σκάνδαλο που παίζεται για χρόνια τώρα στην ΚΟΠ και που έχει χοντρύνει με την προσπάθεια του Κούμα να αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα σωματείων, ενώ ο ίδιος μπορεί να τα εκβιάζει με τον μηχανισμό διαιτησίας. Αλλά υπήρξε ήδη και μια έμμεση παραδοχή – ο ολλανδός ο οποίος διορίζει τους διαιτητές, απείλησε τον κ. Παναγή να μην δημοσιοποιήσει συγκεκριμένη συνομιλία τους  διότι για την ηχογράφηση δεν είχε την άδεια του. Και η ίδια η αντίδραση δείχνει σαφώς ότι κάτι υπάρχει.

Αλλά ο φόβος της ηχογράφησης δείχνει επίσης και προς την κατεύθυνση των κασετών του Λίλλη με τον δικηγόρο του – όπου και παραδέχεται διάφορα για το παρασκήνιο του κυπριακού ποδοσφαίρου. Διάφοροι απολογητές του Ρ. Ερωτοκρίτου, προσπάθησαν, όταν δημοσιοποιήθηκαν οι κασέτες, να τις υποβαθμίσουν ακριβώς γιατί το σκάνδαλο αφορούσε τους δικούς τους – και τις δικές τους ευθύνες που έστησαν το θέαμα Δρομολαξιά, το οποίο αποκαλύπτονται ντε φάκτο σαν στημένη διαδικασία.


Οπότε, η ύπαρξη ηχογραφημένων μαρτυριών κάνει πια το σκάνδαλο τεκμηριωμένο – και τους ένοχους απλώς να προσπαθούν να λογοκρίνουν όπως έκανε ο Ρίκκος για τις κασέτες της δίκης της Δρομολαξιάς. 


Όμως, στο παρόν πλαίσιο είναι σαφές ότι ο κ. Παναγή είναι μεν ο πιο συνεπής και τεκμηριωμένος, αλλά δεν είναι ο μόνος – ήδη ένας άλλος διαιτητής ο κ. Πάπουτσος είχε  κανει επίσης σχετικές δηλώσεις. Τώρα πόσοι θα είναι διατεθειμένοι να δώσουν μαρτυρία και ποια τεκμήρια θα γίνουν αποδεκτά είναι ενδιαφέρον. Διότι αν υπάρχουν ηχογραφημένες κασέτες και αφορούν μια ολόκληρη συνωμοσία χειραγώγησης του ποδοσφαίρου με οικονομικά και άλλα συμφέροντα, τότε το να υπάρχουν τα τεκμήρια και να μην πάνε δικαστήριο, ενώ κάποιοι στη Γενική Εισαγγελία στήνουν δίκες με μάρτυρες βασικούς ύποπτους που απαλλάσσονται με μια δημόσια εξαγορά, θα θέσει σαφώς πολύ χειρότερα θέματα για την νομιμότητα της δικαστικής εξουσίας.


Το αθλητικό του Φιλελευθέρου πάντως έκανε μια ενδιαφέρουσα σύγκριση δηλώσεων – τεκμηριώσεων. Όταν ο κ.Κουτσοκουμνης προσπάθησε να ισχυριστεί ότι συνηθίζει να τηλεφωνεί σε διαιτητές πριν από αγώνες για να τους στηρίξει «ψυχολογικά» ο Φιλελεύθερος του υπενθύμισε δηλώσεις του το 2009 έλεγε τα ακριβώς αντίθετα:
«Αν εσείς πάρετε την όποια πληροφόρηση οτι τωρα, στο μέλλον η σε οποιαδήποτε φάση στο παρελθόν, εγώ είχα οποιαδήποτε ανάμιξη στα διαιτητικά [με την κακη έννοια], σας εξουσιοδοτώ να με καταγγείλετε δημόσια»
 Έλεγε στους συνεργάτες του το 2009 ο κ. Κουτσοκουμνης. Ξέχασε φαίνεται τότε  την «Ψυχολογική στήριξη». Πάντως ο Παναγή σαφώς άφησε να νοηθεί ότι το έψαχνε για να του υποβάλει κάτι για τον αγώνα στον οποίο θα ήταν διαιτητής.

Ένα άλλο τεκμήριο που παρέθεσε στις 18/12 η εφημερίδα αφορούσε και τις δηλώσεις του κ. Παπουτσου ότι «μεγαλοπαραγοντας της ΚΟΠ καταστρέφει τον χώρο της διαιτησίας» Και φυσικά τότε και πάλιν η ηγεσία της ΚΟΠ ανακοίνωσε έρευνα – που δεν έβγαλε η δεν δημοσιοποίησε ποτέ πόρισμα. Άλλωστε ακόμα και όταν ο προηγούμενος επικεφαλής της διαιτησίας Λ. Τραττος έκανε καταγγελίες, «η ΚΟΠ διόρισε ερευνωντα λειοτουργο..και ο κ. Τραττος δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει.»

Γιατί προβάλλεται ένα τέτοιο σκάνδαλο; Μπορεί να το ήξεραν όλοι, αλλά η καθεστωτική Δημόσια Σφαίρα το λογόκρινε μέχρι τώρα…
Η ανταπόκριση που είχε ο Παναγή στις αθλητικές σελίδες των εφημερίδων, αλλά και στο ίντερνετ ήταν εντυπωσιακά θετική και μαζική. Και γενικά, όπως παρατήρησε ένα σχολιαστής στο Φιλελεύθερο – κάτι σπάνιο για τον χώρο του ποδοσφαίρου. Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι ίσως γιατί προβάλλεται και από τις πολιτικές σελίδες το θέμα, ενώ το αποχετευτικό της ΚΟΠ περιοριζόταν μέχρι τώρα μόνο στα αθλητικά ένθετα. Είναι βέβαια και το κλίμα της σκανδαλολογίας – και η ΚΟΠ είναι κραυγαλέα περίπτωση. Είναι και το γεγονός ότι παίζονται χοντρά λεφτά και προφανώς ο Κούμας έχει ξεπεράσει πια αρκετά όρια με την διαπλοκή και την σύγκρουση συμφερόντων.

Αλλά είναι και ενδιαφέρουσες οι πολιτικές προεκτάσεις. Στο χώρο και τον περίγυρο της ελίτ, είναι γνωστό ότι ο πιο άμεσα εμπλεκόμενος πολιτικός είναι ο ηγέτης του ΔΗΣΥ ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Άλλωστε ήταν και ο μόνος που απάντησε αρχικά κάπως ένοχα – ότι δεν είναι παράξενο να συναντηθεί κάποιος πολιτικός με αθλητικούς παράγοντες.  Η Χαραυγή υπενθύμισε δικό της ρεπορτάζ από τον Μάιο 2011, ότι ο παραγοντας του ΔΗΣΥ προσπαθούσε να εκμαιεύσει αποκλεισμό της Ομόνοιας για να μειωθεί η συσπείρωση του αριστερού ψήφου στις βουλευτικές.

Με δεδομενη την θεση και σχεσεις του Αβέρωφ, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα κινηθούν διάφοροι – να συγκαλύψουν/μετατοπίσουν ή να προωθήσουν αναλόγως συμφερόντων. Και ιδιαίτερα μέσα στο χώρο της παράταξης του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου