21 Δεκ 2014

Παγκύπρια Μαθητική Αποχή: Το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την ΠαιδείαΣτις 16 Δεκεμβρίου οι μαθητες των Λυκείων, Τεχνικών και Εξατάξιων Γυμνασίων απείχαν από τα μαθήματα την Πέμπτη περίοδο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχολικά έξοδα, όπως και για τα άλλα προβλήματα που σχετίζονται όπως τα κόμιστρα των λεωφορείων, το κλείσιμο σχολείων, την αύξηση άπορων μαθητών.

Η κίνηση των μαθητών προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού παιδείας, ο οποίος δήλωσε ότι θα καταγραφόταν σαν απουσία η συμμετοχή στην αποχή. Σε αυτό το σημείο, η ΠΣΕΜ ήταν σαφής ότι η απειλή του υπουργού δεν συνάδει με τους κανονισμούς. Δημοσιεύουμε πιο κάτω την ανακοίνωση της ΠΣΕΜ η οποία έχει το ενδιαφέρον της ως είδος μαθητικού συνδικαλισμού.

Λευκωσία, 19/12/2014

Προς: Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού

Κοιν: Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, ΜΜΕ, Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, Συνομοσπονδία Γονέων

Θέμα: Αποχή ΠΣΕΜ από μαθήματα και στάση Υπουργείου

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Είναι με λύπη μας που αναγκαζόμαστε να στείλουμε αυτή την επιστολή, με την οποία εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας, αλλά και ανησυχία μας, για τη στάση του Υπουργείου Παιδείας αλλά και εσάς προσωπικά, αναφορικά με την αποχή μιας περιόδου από τα μαθήματα μας, για τη διεκδίκηση ορισμένων αιτήματων μας.
Η ΠΣΕΜ συμπεριφέρθηκε πολύ υπεύθυνα από την πρώτη μέρα εκλογής της νέας Γραμματείας της, ξεκινώντας ένα κύκλο συναντήσεων με αρμόδιους φορείς οι οποίοι επηρεάζουν την Παιδεία, στις οποίες καταθέσαμε τις απόψεις μας και ζητήσαμε τις θέσεις του καθενός για τα αιτήματα μας. 

Στα πλαίσια αυτά συναντηθήκαμε και με εσάς, αλλά και με τον Υπουργό Συγκοινωνιών. Λυπουμάστε, αλλά διαφωνούμε με την ανακοίνωση του Υπουργείου ότι φύγαμε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση μαζί σας. Άλλωστε, βγάλαμε και ανακοίνωση την επόμενη μέρα, που λέει ακριβώς τη δική μας εκτίμηση για τη συνάντηση. Η στάση, επίσης, του Υπουργού συγκοινωνιών απέναντι μας, δεν ήταν η κατάλληλη.

Από τις συναντήσεις με εσάς και τον κ. Δημητριάδη δεν πήραμε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για επίλυση των προβλημάτων μας. Αντίθετα, τις περισσότερες προτάσεις μας τις απορρίψατε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Στα πλαίσια αυτά, αποφασίσαμε να κάνουμε μια συμβολική αποχή από τα μαθήματα μας για μια μόνο περίοδο, για να ασκήσουμε πίεση στα Υπουργεία, αλλά και για να δείξουμε ότι τα προβλήματα μας αγγίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών. 

Δυστυχώς, την προηγούμενη της αποχής, το Υπουργείο Παιδείας έβγαλε μια ανακοίνωση, στην οποία εκτός του ότι γινόταν αναφορά σε μέτρα του Υπουργείου που εμείς θεωρούμε παραπλανητικά, είδαμε με πρωτοφανή αυταρχισμό το Υπουργείο Παιδείας να λέει ότι: «η απουσία λόγω αποχής από τα μαθήματα δεν μπορεί να θεωρηθεί, με κανένα τρόπο, ως δικαιολογημένη. Οι Διευθύνσεις των Σχολείων θα εφαρμόσουν τους περί Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαιδεύσεως Κανονισμούς του 1990 έως 2011, για όσους μαθητές θα απουσιάσουν». Εμείς θέλουμε ειλικρινά να ρωτήσουμε το Υπουργείο εάν ζητά εφαρμογή ή παρακοή των Κανονισμών, αφού στον κανονισμό 13, παράγραφος 11 αναφέρεται ξεκάθαρα ότι: «δεν σημειώνονται απουσίες σε μαθητή που συμμετέχει σε εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ». Η αποχή ήταν εκδήλωση της ΠΣΕΜ, άρα η σημείωση απουσίας στους μαθητές που συμμετείχαν, αποτελεί παρακοή των Κανονισμών. 

Εμείς θέλουμε να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα πάνω σε αυτό: 
1. Μήπως το Υπουργείο εσκεμμένα αγνοεί τη συγκεκριμένη παράγραφο των κανονισμών, επειδή έτσι το βολεύει; 
2. Μήπως το Υπουργείο κάλεσε τις Διευθύνσεις των σχολείων να βάλουν απουσίες και στους χιλιάδες μαθητές που συμμετείχαν στις Αντικατοχικές εκδηλώσεις και Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής Πολυτεχνείου της ΠΣΕΜ; Και αν όχι, γιατί ζήτησε τώρα για την αποχή;
3. Μήπως το Υπουργείο επιχειρεί αλλαγή της συγκεκριμένης παραγράφου στους Κανονισμούς, στα πλαίσια του διαλόγου για αλλαγή των Κανονισμών, στον οποίο συμμετέχει και η ΠΣΕΜ, για να φιμώσει το οργανωμένο μαθητικό κίνημα;

Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως εάν διαπιστώσουμε προσπάθεια του Υπουργείο για αλλαγή της παραγράφου αυτής, που δίνει το δικαίωμα στην ΠΣΕΜ να διοργανώνει εκδηλώσεις και στους μαθητές να συμμετέχουν χωρίς να τους σημειώνονται απουσίες, η ΠΣΕΜ δε θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. 

Καλούμε το Υπουργείο:
1. Να απαντήσει ξεκάθαρα εάν η εντολή του για σημείωση απουσιών σε όσους συμμετείχαν στην αποχή της ΠΣΕΜ, έρχεται σε σύγκρουση με τον Κανονισμό 13, παράγραφος 11, ή όχι και γιατί; 
2. Να τοποθετηθεί ευθέως και ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να εισηγηθεί αλλαγή ή όποια τροποποίηση της συγκεκριμένης παραγράφου.
3. Να μεριμνήσει ώστε να μην μπουν απουσίες σε κανένα μαθητή που συμμετείχε στην αποχή της ΠΣΕΜ. 

Χαιρετίζουμε την ομόφωνη απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ για πλήρη στήριξη των αιτημάτων των μαθητών, κάτι που καταρρίπτει τα «επιχειρήματα» του Υπουργείου για δήθεν «αποχή άνευ ουσίας». Η στήριξη των καθηγητών μας δείχνει το δίκαιο των αιτημάτων μας και μας γεμίζει με δύναμη και αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Καλούμε για άλλη μια φορά το Υπουργείο και την Κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα μας. Δεν είμαι μόνο τα σχολικά μας έξοδα κ. Υπουργέ. Είναι τα κόμιστρα στα σχολικά λεωφορεία, είναι το κλείσιμο σχολείων, είναι η αύξηση της παραπαιδείας και τόσα άλλα. Αυτά είναι της φαντασίας μας; Οι μαθητές δεν στήνουμε επικοινωνιακά παιχνίδια, σε αντίθεση με κάποιους άλλους. Ζούμε καθημερινά μέσα στα σχολεία, βλέπουμε πόσο δύσκολα περνούν η πλειοψηφία των συμμαθητών μας και ζητούμε το αυτονόητο: στήριξη από το κράτος! Δε ζητιανεύουμε κ. Υπουργέ. Παλεύουμε για τα δικαιώματα μας. Αυτά που με το μνημόνιο και τα μέτρα που παίρνετε, μας τα κόβετε ένα ένα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου