21 Δεκ 2014

Για τις διαδρομές των λεφτών που σκόρπισαν οι τραπεζίτες

Ο κύκλος με τους ευεργεθέντες επιχειρηματίες στα κότερα των οποίων (λέγεται) κάνει διακοπές ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Τον Αύγουστο του 2014, ο Αναστασιάδης λέγεται ότι έκαμε διακοπές με τον Δάκη Ιωάννου της J&P-AVAX, στο υπερπολυτελές κότερο του με το όνομα «Guilty».


O γιός του Στέλιου Ιωάννου, συνιδρυτή της εταιρίας Ιωάννου και Παρασκευαίδης είναι γνωστός με το μικρό του όνομα, Δάκης, κάτι που παραπέμπει και στις φιλοτεχνικές του ευαισθησίες, αφού είναι ίσως ο μεγαλύτερος συλλέκτης έργων τέχνης σε Κύπρο & Ελλάδα.

H J&P-AVAX, η οποία έχει την έδρα της στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, με έργα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Ελλάδα και διεθνώς - Ανατολική & Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Παρόλο που η εταιρία είναι μεγαθήριο όσον αφορά στο εύρος των εργασιών της, εδώ και αρκετά χρόνια παρουσιάζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Euro2day, αναφέρεται σε διεύρυνση ζημιών (31,4 εκατ. ευρώ.) και αύξηση  του τζίρου της εταιρίας (23,5%) κατά το τελευταίο εννιάμηνο.

Το 1996, ο Δάκης μαζί με τον γιό του Χρίστο ιδρύσαν την εταιρία ανάπτυξης γης Nice Day Developments, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως αλλά όχι μόνο στην κεντρική Λευκωσία. Η πολυκατοικία Tower 25 του γάλλου αρχιτέκτονα Jean Nouvel  στην οδό Στασίνου κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας είναι έργο της εταιρίας, όπως και σύγχρονης αρχιτεκτονικής πολυκατοικίες στις περιοχές Έγκωμης και Αγίου Αντρέα. Αναφέρει το ιστολόγιο της εταιρίας: «Η εταιρεία δίνει έμφαση στην ποιότητα κτιρίων μοναδικής και εξέχουσας αρχιτεκτονικής και αισθητικής και στην κινητικότητα του σύγχρονου τρόπου ζωής» [Τhe company places emphasis on quality buildings of unique and outstanding architecture and aesthetics and the mobility of contemporary lifestyles]. Όντως τα  διαμερίσματά της Nice Day γέμισαν πολλές σελίδες του Κυπριακού Αρχιτεκτονικού περιοδικού «Συνθέσεις» και αγοράζονταν όπως τα hot buns από την πλουτοκρατία κατά την προ-οικονομικής κατάρρευσης δεκαετία. Ήταν τότε που αναδείχτηκε / διακωμωδήθηκε στο μπλοκ της Δρακούνας, η καθιέρωση του Nice day apartment ως must accessory για τους νεαρούς μεγαλοαστούς  :)

 

Ο Δάκης εκτός από φιλότεχνος, είναι και φιλάνθρωπος, πρόεδρος για μεγάλη περίοδο του οικογενειακού Ιδρύματος Στέλιου Ιωάννου και ευεργέτης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Καταλαμβάνει δε εξέχουσα θέση στην ομάδα του πακέτου «φιλάνθρωπος, φιλότεχνος μεγαλοεπιχειρηματίας με άκρες στις τράπεζες της Κύπρου». Βάση της ιστοσελίδας της J&P-AVAX, οικονομική διευθύντριά της είναι η Αθηνά Ηλιάδη, σύζυγος του γνωστού Αντρέα Ηλιάδη της Τράπεζας Κύπρου. Άρθρο της Stockwatch  με τίτλο «Η λίστα των μεγαλύτερων χρεωστών BOCY» ημερομηνίας 21/05/2014 αναφέρει ότι η εταιρία Ιωάννου & Παρασκευαϊδη έχει δάνεια ύψους 341 εκ. με άνοιγμα εξασφάλισης 141 εκ. και καθυστερημένα 10 εκ. Η εταιρία Ιωάννου & Παρασκευαϊδη που αναφέρεται είναι η J&P-AVAX?

Πληροφορίες της Δέφτερη Ανάγνωσης, πάντως  φέρουν την J&P-AVAX να έχει εξασφαλίσει τα τελευταία χρόνια δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων από την Τράπεζα Κύπρου, παρόλα τα σοβαρά προβλήματα που παρουσίαζε. Αν αληθεύει ποιός ο ρόλος του Αντρέα Ηλιάδη στη χορηγία τεράστιου δανείου στη εταιρία στην οποία η γυναίκα του είναι οικονομικός διευθυντής?  Επιπλέον, πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε την εργοδότηση του από την εταιρία J&P-AVAX αμέσως μετά την αποχώρηση του από την Τράπεζα Κύπρου;

Με όλο αυτό το πλαίσιο, τι εγύρευκε ο κ. Αναστασιάδης στο κότερο του Δάκη, για διακοπές το καλοκαίρι του 2014, έστω κι αν διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη συγκεκριμένη οικογένεια; Είναι θεμιτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει τις διακοπές του στο πολυτελές και ομολογουμένως καλλιτεχνικά ενδιαφέρον κότερο (φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς), το οποίο μπορεί να αγοράστηκε / φιλοτεχνήθηκε με δανικά & αγύριστα λεφτά της Τράπεζας Κύπρου? Και αν αύριο ο Ηλιάδης πάει λίγους μήνες μόνο φυλακή ή του δοθεί καμμιά Προεδρική χάρη ποιόν εννά φτύννει ο κόσμος…. Και όχι άδικα;http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1279255/dievrynsh-zhmion-sto-enneamhno-gia-jp-avax.html
http://www.niceday.com.cy/Default.aspx?_Page=MAINPAGE

http://www.geek.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=57100&show=Y
http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=198570Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου