14 Δεκ 2014

Όταν η αντίσταση φέρνει αποτελέσματα: Ο αγώνας για τα κοινά για τις παραλίες και τις ακτογραμμές ή πως το αρχικό σενάριο των ιδιωτικοποιήσεων δεν φαίνεται να περνά –Είναι πιθανό ότι ο υπουργός εσωτερικών και όσοι ανέμεναν να αρπάξουν ότι μπορούν από τα «κοινά», υπολόγιζαν ότι το νομοσχέδιο για τις παραλίες και την μετατροπή τους σε «ακίνητη περιουσία» - άρα και διαθέσιμη προς πώληση – θα περνούσε εύκολα και απαρατήρητα. Ήδη ο Χάσικος ελέγχει μια σειρά από κρατικούς μηχανισμούς, οι οποίοι απλά τον υπακούουν. Τα  βρήκε όμως μπαστουνιά – και αυτός και όσοι άλλοι πόνταραν στο να περάσει μουλωχτά το σκηνικό. Η δυσφορία του κ. Λεπτού λ.χ. με την πρωτοβουλία δημοσιοποίησης του θέματος, ήταν εκφραστική. Η πρωτοβουλία για την διάσωση των ακτών, μετά από την παρέμβαση της έξω από την βουλή που έδωσε ένα στίγμα δυναμικής, αλλα και αισθητικής αμφισβήτησης με πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα, συνέχισε να εστιάζει  στις νομικές διαδικασίες που εμφανώς μερικοί ήθελαν να περάσουν στο άψε σβήσε. Έτσι, μέλη της Πρωτοβουλίας παρευρέθηκαν στη συνάντηση ("διαβούλευση") για την τροποποίηση του Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου στα κεντρικά γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως (ΤΠΟ). Τα πιο σημαντικά σημεία της συζήτησης καταγράφονται πιο κάτω.


Οι περισσότερες υπηρεσίες διαφωνούν τελικά
1 - Οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες που παρευρέθηκαν τάχθηκαν ενάντια στις τρεις επίμαχες πρόνοιες του τροποποιητικού νομοσχεδίου.

2 - Το ΕΤΕΚ, το οποίο είναι ο θεσμοθετημένος επιστημονικός σύμβουλος του κράτους, τάχθηκε και αυτό επίσημα εναντίον τόσο της συμπερίληψης της θάλασσας στον όρο της "ακίνητης ιδιοκτησίας", όσο και της έκδοσης "διαταγμάτων αναπτύξεως" από τον/ην εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών χωρίς την υποβολή πολεοδομικών αιτήσεων, τουλάχιστον για αναπτύξεις που αφορούν το θαλάσσιο και παραθαλάσσιο περιβάλλον.

3 - Το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας (ΤΕΝ) δήλωσε ότι, βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με ημερομηνία 25 Ιουλίου 2012, έχει την αρμοδιότητα να συντονίσει και να ετοιμάσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, ο οποίος θα πρέπει να παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το 2016 και να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το 2021. Το ΤΕΝ τόνισε ότι το ΤΠΟ, ενώ συμμετέχει στην Ομάδα Εργασίας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Ακτών αποφάσισε να συμπεριλάβει στον 'περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο', πρόνοιες άσχετες προς τις αρμοδιότητες του, χωρίς να ενημερώσει το ΤΕΝ.
Η Εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως μυρίζεται «προδοσίες» και μετά ξυπνά και ανακαλεί
4 - Η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΤΠΟ ανέφερε ότι "κάποιοι υπέβαλαν καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το άρθρο 22 αναφορικά με την έκδοση ΄διαταγμάτων αναπτύξεως΄ και γι' αυτό θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, ελαφρώς, ως 'προδότες', καθώς στράφηκαν εναντίον της χώρας τους". Η εκπρόσωπος του ΤΠΟ ανακάλεσε σχεδόν αμέσως τη δήλωση της, έπειτα από αντιδράσεις και αφού εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας την ενημέρωσε ότι έχουμε υποβάλει και ακόμη μία σχετική καταγγελία προς την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Γενικό Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ένας πολυάσχολος κύριος ενοχλείται: ο πρόεδρος τους Παγκυπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης
5 - Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών μέσα σε 5 λεπτά διέκοψε 3 φορές μέλος της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι "έχει δουλειές" και "δεν μπορεί να κάτσει εκεί όλη μέρα". Μάλιστα, στη συνέχεια ανέφερε χαριτολογώντας προς τους εκπροσώπους του ΤΠΟ ότι "ελπίζει αν υποβληθούν 500 απόψεις, να μην πρέπει να ληφθούν όλες υπόψη", για να ξεκαθαρίσει αμέσως μετά ότι επρόκειτο για "αστείο". Ωστόσο, στη συνέχεια, και πάλι κατά την παρέμβαση ενός μέλους της Πρωτοβουλίας, ανέφερε "ε, άμαν μας είπετε τζιαι για νεοφιλελεύθερες πολιτικές... γεια σας" και αποχώρησε από την αίθουσα. Το μέλος της Πρωτοβουλίας που είχε το λόγο απάντησε απλά... "σας ευχαριστούμε για τον σεβασμό σας"!

Συμπερασματικά, οι εκπρόσωποι του ΤΠΟ αναγνώρισαν τα λάθη τους και ανέφεραν ότι θα προτείνουν στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών να αποσύρει τα δύο επίμαχα άρθρα από το νομοσχέδιο (άρθρο 2 για τη συμπερίληψη της θάλασσας στον όρο της ακίνητης ιδιοκτησίας και άρθρο 20 για τη συμπερίληψη μίας σειράς νέων κατηγοριών αναπτύξεων υψηλού περιβαλλοντικού, κοινωνικού και οικονομικού ρίσκου), καθώς επίσης και να συγκεκριμενοποιήσει τις "μικρές και ασήμαντες κατηγορίες αναπτύξεων γης" (π.χ. πρόσθεση περίφραξης ή διαχωρισμός γης και οικοδομής), που προβλέπονται στην υφιστάμενη νομοθεσία, προς αποφυγή παραχώρησης οποιονδήποτε υπερεξουσιών στον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών.

Τώρα το ζητούμενο είναι αν ο ΥΠΕΣ θα υιοθετήσει τις εισηγήσεις του ΤΠΟ – και αν αυτό βέβαια θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του
Για την κινητοποίηση και την συλλογή υπογραφών εδώ: 
http://reclaimthesea.org/kypros-aktogrammi-psifisma/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου