7 Δεκ 2014

Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κατάσχεση φωτογραφιών της Πάολας Ρεβενιώτη και έναρξη διώξεων μελών της Accept


Αποσπάσματα της έκθεση για εξαγωγή ιδιων συμπερασμάτων:
«Στην υπό εξέταση περίπτωση, δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο η απεικόνιση ενός γυμνού σώματος, ακόμα και σε «κοινή θέα» θεωρήθηκε αισχρό θέμα, με την έννοια του Νόμου που εφαρμόστηκε, ικανού μάλιστα να διαφθείρει όσους το έβλεπαν. Εν προκειμένω μάλιστα, δεν τέθηκε ούτε ζήτημα προσβολής του θρησκευτικού συναισθήματος, που ενδεχομένως να ήγειρε θέμα περιορισμού του δικαιώματος στην καλλιτεχνική έκφραση. Ανεξάρτητα από την υποκειμενική κρίση και προσωπική προσβολή των ατόμων που υπέβαλαν τις τηλεφωνικές καταγγελίες, θεωρώ ότι η αποκαθήλωση των έργων ήταν μια πράξη αχρείαστη, δυσανάλογα δραστική και κατασταλτική. Η απαγόρευση, η υπαγωγή των φωτογραφιών στον πυρήνα της παρανομίας δεν ήταν σε καμία περίπτωση η πιο πρόσφορη λύση αλλά η πιο εύκολη. Δεν υπήρξε κανένας διάλογος ούτε με τους διοργανωτές της έκθεσης, ούτε με το Δήμο αλλά ούτε και με τη δημιουργό, ούτε αναζητήθηκαν ηπιότερες και εναλλακτικές λύσεις, όπως λ.χ. η ανάρτηση κάποιας σήμανσης στο χώρο της έκθεσης ή περιχαράκωσής της σε συνεργασία πάντα με τους διοργανωτές.
....

Τα θέματα των ΛΟΑΤ ατόμων, την εποχή της ρύθμισης του Νόμου περί  Αισχρών Θεμάτων (1963) υπάγονταν στη σφαίρα όχι μόνο του αισχρού και του άσεμνου αλλά και του παρανόμου. Σήμερα τα ζητήματα αυτά, τυγχάνουν συνεχούς επαναδιαπραγμάτευσης, κοινωνικής, νομικής, καλλιτεχνικής και έχουν ενταχθεί στον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ρευστές, λοιπόν, και εξελίξιμες, ως προς την ερμηνευτική τους, έννοιες, όπως το «αισχρό θέμα», πρέπει να διασαφηνιστούν και να επαναπροσδιοριστούν με σύγχρονους δημοκρατικούς όρους.

Η διαφορετική προσέγγιση και αισθητική δεν μπορεί αυτόματα να καθιστά το έργο παράνομο και αισχρό. Απλώς εντάσσεται στα πλαίσια μιας αντίθετης άποψης και μιας καθόλα θεμιτής κριτικής. Η ανοχή και των πιο αντιπαθητικών μηνυμάτων δεν είναι ζήτημα καλής θέλησης αλλά θεμελιώδης αρχή κάθε φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η έννομη τάξη δεν μπορεί να παρεμβαίνει κατασταλτικά ακόμα και μετά το ειλικρινές σοκ κάποιου βαθιά θρησκευόμενου ή συντηρητικών απόψεων προσώπου. Η υποκειμενική κρίση κάποιου πολίτη ή κρατικού λειτουργού δεν μπορεί να οδηγεί σε αποκαθήλωση έργων γιατί ακριβώς αποστερούν από το κοινό, τους αποδέκτες του δικαιώματος στην τέχνη, να σχηματίσουν την δική τους άποψη και κρίση επί του έργου.»

Ενημερωτικά: Η Γενική Εισαγγελία κάλεσε την Αστυνομία να σταματήσει κάθε ποινική δίωξη αφού αγνοεί ευρωπαϊκή νομολογίαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου