15 Νοε 2014

Κύπρο-ευρωπαϊκά τραπεζιτικά Όταν ο Άκερμαν συναντά τον Αγρότη; Το τραπεζιτικό κατεστημένο είναι και στην Ευρώπη το ίδιο – και έχει παντού, ακόμα, τις προσβάσεις του.. από την πολιτική μέχρι τη δικαστική εξουσία;

[η επιβολή προστίμων για το σκάνδαλο Libor.. θυμίζει Κύπρο: η ενδιαφέρουσα λ.χ. περίπτωση του κ. Αγρότη]


Μέχρι και δημοσιογράφος του BBC εξοργίστηκε
Ο οικονομικός συντάκτης του BBC Paul Mason φαίνεται ότι τελικά δεν άντεξε την κοροϊδία της συγκάλυψης των τραπεζών. Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι φαίνεται να στέκεται έξω από τα γραφεία της Royal Bank of Scotland και να είναι εξοργισμένος με το γεγονός ότι επιβλήθηκαν μόνο πρόστιμα για τις τράπεζες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Libor.
«Υπάρχουν πέντε βρετανικές τράπεζες οι οποίες έχουν κλέψει τους ίδιους τους πελάτες τους… πραγματικά αξίζουμε ένα καλύτερο τραπεζιτικό σύστημα… Έχω καθίσει σε δωμάτια με τα αφεντικά αυτής της εταιρείας και όλων των άλλων τραπεζών.. όπου παρακαλούν με τους πιο ευγενικούς όρους «μην μας επιβάλετε ρυθμίσεις, μην επιτρέψετε να πάμε φυλακή, γιατί διαφορετικά θα αποτρέψετε νεαρά ταλέντα να έρθουν στο τομέα μας... Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν καταδίκες για κακουργήματα.. και όμως έχουμε τεκμήρια των συζητήσεων τους για το πώς έστησαν την αγορά.. Εάν οι τράπεζες είχαν το ίδιο έλεγχο για τους υπάλληλους και τους μάνατζερ τους, όση έχουν με την ασφάλεια στην είσοδο που σε ρωτά τι κάνεις και που πας, τότε ίσως να μην είχαμε φτάσει σε αυτήν την κατάσταση..»

Και στην Κύπρο έχουμε τεκμήρια για στήσιμο τιμών, αλλά δεν έγινε δίωξη, ούτε επιβλήθηκε πρόστιμο – θα γίνουν έστω και τώρα διώξεις με βάση το ευρωπαϊκό «πρότυπο» έστω;
Για όποιον θυμάται το κυπριακό σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου του 1999, το γεγονός είναι ότι τεκμηριωμένη απατή με στήσιμο τιμών, που στοίχισε στο κοινό, και τους «πελάτες των ίδιων των εταιρειών που εκπροσωπούσαν οι εμπλεκόμενοι, δεν είναι κάτι το νέο. Στην έρευνα για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, είχε καταγραφεί ότι στήνονταν οι τιμές από συγκεκριμένα άτομα. Δεν έγινε τίποτα. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον, επιβλήθηκαν πρόστιμα. Στην Κύπρο, οι τραπεζίτες και οι τράπεζες ως θεσμοί πήραν ένα μήνυμα ατιμωρησίας μετά το 1999 – και απλώς επανέλαβαν τα ίδια το 2009-12 και οδήγησαν την χώρα στην κρίση και το μνημόνιο. Αν, λοιπόν, ένας άγγλος καθεστωτικός δημοσιογράφος φωνάζει για απάτη - και ξεκάθαρα μάλιστα απέναντι στο βρετανικό δικαστικό σύστημα - τότε προφανώς το αίσθημα ότι κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το έκτρωμα στο οποίο εξελίσσεται ο τραπεζιτικός τομέας, έχει απλωθεί. Εδώ που οι τράπεζες έκαναν τα ίδια το 1999 και τα επανέλαβαν μια δεκαετία μετά με κόστος για όλη την κοινωνία, δεν είχε βρεθεί ούτε ένας δημοσιογράφος μεγάλου ΜΜΕ να πει έστω φωναχτά, πριν το 2012, όσα κατήγγειλε ο άγγλος δημοσιογράφος. Είναι ένα από τα ιστορικά, πια, σκάνδαλα της κυπριακής δημοσιογραφίας.

Αλλά, αν η Ευρώπη ανησυχεί για τις ανεξέλεγκτες τράπεζες, η τάση να συγχωρούνται οι τραπεζίτες και να ανακυκλώνονται, έχει και πάλι στην Κύπρο την πρώιμη εφαρμογή της. Ένα τρανταχτό όνομα που έφυγε από την RBS, λόγω ακριβώς του σκανδάλου Libor, ήταν ο κ. Χούριγκαν που ανακυκλώνεται τώρα ως «σωτήρας» μιας τράπεζας που κατηγορείται ότι έκανε ό,τι και ο ίδιος – αλλά σε χειρότερο επίπεδο. Και ο ίδιος κάλεσε τον κ. Άκερμαν, που επίσης εμπλέκεται σε ύποπτες υποθέσεις, και οι νέοι μεγαλομέτοχοι θέλουν στο ΔΣ της τράπεζας και τον κ. Πατσαλίδη που φαίνεται, σύμφωνα με έρευνα, να έχει διαγραμμένα στοιχεία.

Το ξέπλυμα του Άκερμαν: ή τί γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ και τί λογοκρίνουν τα τοπικά
Σε ένα κατά μεγάλο μέρος αγιογραφικό κείμενο για τον Άκερμαν στο Bloomberg ανακοίνωσε ότι τον επέλεξαν «δισεκατομμυριούχοι» εν μέρει και γιατί έχει σχέση με το ταμείο Renova, που εμπλέκεται στην τράπεζα, αλλά και γιατί τον θέλουν διάφοροι μεγαλομέτοχοι – αφού ο ίδιος έχει σχέσεις και με Ρωσία, αλλά και Δύση. Ίσως το πιο ενδιαφέρον σχόλιο είναι το ότι ο τραπεζίτης, ο οποίος πιστώνεται με την απόφαση για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, τώρα στάλθηκε σε μια από τις χώρες που υποφέρουν από τις συνέπειες της πρώτης του παρέμβασης.

Φυσικά, παρά τον αγιογραφικό του χαρακτήρα, το κείμενο αναφέρει τελικά ότι  αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την τράπεζα λόγω δικαστικών υποθέσεων που άφηναν «σκιές» για την τράπεζα. Και για τον ίδιο, βέβαια. Αλλά η Κύπρος είπαμε λειτουργεί και σαν ευρωπαϊκό πλυντήριο. Και δεν είναι απλώς αποικία – σαν συνοριακός χώρος έχει  να επιδείξει πρώιμα συμπτώματα αυθαιρεσίας του τραπεζικού τομέα. Η υπόθεση του χρηματιστηρίου δεν αφορά μόνο αόρατους αριθμούς. Αφορά και συγκεκριμένα άτομα. Ο κ. Αγρότης λ.χ. ο οποίος φαίνεται στα τεκμήρια να συμφωνεί σε στήσιμο των τιμών [όπως δηλαδή και στην υπόθεση Λίμπορ] αντί να του επιβληθεί έστω πρόστιμο, αμείβεται με θέσεις δεξιά και αριστερά και είναι παράγοντας στον χώρο της λευκωσιάτικης power elite και των δικτύων της. Πρόσφατα έχει διοριστεί και αντιπρόεδρος του οργανισμού χρηματοδοτήσεως στέγης, μέχρι πριν από ένα μήνα ήταν πρόεδρος των Ροταριανών Κύπρου, ενώ εμφανίζεται και σαν «οικονομικός αναλυτής» στο Μέγα λ.χ. Προφανώς, η τοπική εξουσία προστατεύει τα μέλη της.[1][1] Η Ελληνική τράπεζα έχει διορίσει πρόσφατα ως ανάδοχη εταιρία της αύξησης του κεφαλαίου της, την Axia Ventures Group Ltd,  στην οποίαν ο Σταύρος Αγρότης είναι διευθυντικό στέλεχος.[2]
Μπορείτε να ακούσετε μιαν από τες συνομιλίες τεκμήριο των χειραγωγήσεων των τιμών των μετοχών το 2000 με τους Γιάννη Κυπρή (Γενικό Οικονομικό Διευθυντή Τράπεζας Κύπρου), Πάνο Γαλανό (Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας), Γιώργο Καραγιώργη (Διευθυντή Χρηματιστηριακών Συναλλαγών -- Ελληνικής Τράπεζας), Μάριο Σούπασιη (Εκπρόσωπος CISCO) Σταύρος Αγρότη (Διευθυντή Χρηματιστηριακής Τράπεζας Κύπρου CISCO) και Μαίρη Δημητρίου στον πιο κάτω σύνδεσμο 

Ιδού πιο κάτω η έκθεση με τα στοιχεία για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου

Έρευνες Κεφαλαιαγοράς
Αυτούσια Πορίσματα Κεφαλαιαγοράς [1] Η ευρύτερη οικογένεια Αγρότη φέρεται να στελεχώνει διευθυντικά πόστα σε διάφορες τράπεζες, όπως η Ελληνική και η Societe Generale. Βάση άρθρου της New York Times o Σταύρος Αγρότης αποτελεί μέρος τραπεζικού “Blood line”: “He is a solid member of Cyprus’s financial establishment, and his ancestors were founders of Cyprus’s most venerable financial institutions."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου