8 Νοε 2014

Παγκόσμιες Κινητοποιήσεις – ετερόκλητες κινητοποιήσεις ενάντια στην λιτότητα και τον αυταρχισμόΙδιαίτερα πλούσια σε κινητοποιήσεις η βδομάδα που πέρασε σε πολλά μέρη του κόσμου και με διαφορετικά εφαλτήρια

Πορτογαλία – μονιμοποίηση μνημονικών περικοπών
Στις χώρες του μνημονίου και μεταμνημονίου στον ευρωπαϊκό νότο, χιλιάδες κόσμο βρισκόταν στους δρόμους αυτή τη βδομάδα διαδηλώνοντας κατά των μέτρων λιτότητας και για την καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων. Χιλιάδες πορτογάλοι δημόσιοι υπάλληλοι άρχισαν το μήνα με διαμαρτυρίες για τις περικοπές στους μισθούς τους και την αύξηση των ωρών εργασίας, όπως προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015 που ψηφίστηκε από την πλειοψηφική κεντροδεξιά βουλή και προσπαθεί να μονιμοποιήσει τις περικοπές ύψους 20% στους δημόσιους υπαλλήλους της χώρας. Κατά τα άλλα η Πορτογαλία βρίσκεται εκτός μνημονίου.

Ελλάδα – ενάντια στις πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων
Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα που πολιτικά προωθεί τη ρητορική της εξόδου από το μνημόνιο, ενώ ΔΝΤ και ΕΕ επιδιώκουν την επιβολή νέων όρων μέσα από την χρονική επέκταση του μνημονίου μέχρι το 2015, το ΠΑΜΕ «κατέβασε» στους δρόμους πάνω από 100.000 κατακλύζοντας το κέντρο της Αθήνας. Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, έγραφε: ««Για να ανασάνουμε χρειάζεται ανατροπή της βαρβαρότητας που ζούμε. Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα με μεγαλύτερο πείσμα, ανυπότακτα να ορθώσουν τείχος αντίστασης στην πολιτική που μας εξαθλιώνει, που μας θέλει σύγχρονους σκλάβους. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και με τους αγώνες μας μπορεί να επιβληθεί». Στο πολυπληθές συναπάντημα είχαν φθάσει διαδηλωτές από τα νησιά του Αιγαίου και μακρινές περιοχές της Ελλάδας που ταξίδεψαν από τα χαράματα ή και το προηγούμενο βράδυ για να δώσουν δυναμικά το παρόν του. Η υπόσχεση που δόθηκε θα αφήσει πολλούς άγρυπνους, αφού δόθηκε ραντεβού για μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 27 Νοεμβρίου. Την επόμενη μέρα, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά με συνθήματα κατά την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα, έγιναν συμπλοκές με τα ΜΑΤ, όταν απεργοί απέκλεισαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας την είσοδο καταστήματος. Ο ΟΙΥΕ κατήγγειλε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από έξι μήνες, ενώ η εκ περιτροπής εργασία των 2-3 ημερών την εβδομάδα έχει γενικευτεί. «Οι νέοι που απασχολούνται με 4ωρο δεν παίρνουν πάνω από 250 ευρώ το μήνα. Με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που απασχολούν το 80% των εμποροϋπαλλήλων) θα πολλαπλασιαστούν». Πριν περάσουν, μερικές μέρες, κατέβηκαν στα Προπύλαια χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί σε ένα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διαμαρτυρόμενοι στις προωθούμενες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που μετατρέπουν τα σχολεία σε αυταρχικά εκπαιδευτήρια «χωρίς τα ακαδημαϊκά, επιστημονικά και δημοκρατικά του χαρακτηριστικά». Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο συμμετείχαν και διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ο μαθητόκοσμος αρχίζει καταλήψεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων, τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση και το λεγόμενο «Νέο Σχολείο»

Ιρλανδία – διαμαρτυρίες για την εκτός μνημονίου λιτότητα

Και ενώ γίνονταν όλα αυτά στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, την εκτός μνημονίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν για το δικαίωμά τους στο νερό, αφού η ιρλανδική κυβέρνηση δεσμεύτηκε έναντι της τρόικα για να επιβάλει επιπλέον τέλη. Πορείες έγιναν σε δεκάδες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ πάνω από 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη μεγαλύτερη διαμαρτυρία στο κέντρο του Δουβλίνου, όπου κυριαρχούν περισσότερο από λαϊκές τοπικές ομάδες, παρά τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο συνολικός αριθμός των διαμαρτυρόμενων υπολογίζεται ότι ανήλθε στο 1 εκατομμύριο που τάχθηκαν ενάντια στην αύξηση των τελών στο νερό, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υδροδότησης και ενάντια στη λιτότητα μιας ολόκληρης πενταετίας για χάρη των τραπεζών. Οι διαμαρτυρίες για το δικαίωμα στο νερό, χαρακτηριστικά ως η μεγαλύτερη αντίδραση της αντιπολίτευσης επί των μέτρων λιτότητας της Κυβέρνησης, από την έναρξη της τραπεζικής κρίσης στη χώρα. Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές άδραξαν την ευκαιρία για να καταγγείλουν ότι η τραπεζική κρίση έπληξε δυσανάλογα τους χαμηλόμισθους που δεν αισθάνονται τα οφέλη της ανάκαμψης που διακηρύσσει η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά δήλωσαν ότι η διαμαρτυρία τους δεν είναι μόνο για το νερό, αλλά για τα τελευταία πέντε χρόνια. Η δήλωση διαδηλωτή είναι ιδιαίτερα εκφραστική για να γίνει αντιληπτή η δυσφορία που επικρατεί και οι συνθήκες που βιώνονται: «Σκεφτόμουν την αγορά ενός νέου ζευγαριού παπούτσια φέτος. Φτάνει πια!»Βέλγιο – Συγκρούσεις κατά της λιτότητας
Όπως υπολογίζεται περισσότερες από 100.000 άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους των Βρυξελλών διαδηλώνοντας κατά της λιτότητας και σημειώνοντας την έναρξη σειράς δράσεων με απεργίες που θα ακολουθήσουν τις επόμενες βδομάδες. Όπως δηλώνουν διαδηλωτές, η ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας εξελίχθηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία, όταν δυνάμεις της εμφανίστηκαν προκαλώντας διαδηλωτές και ρίχνοντας δακρυγόνα. Οι συγκρούσεις διήρκησαν ώρες με αποτέλεσμα κάποιοι από τους διαδηλωτές να καταλήξουν σε νοσοκομεία της περιοχής. Η πορεία αποτελούσε ένδειξη διαμαρτυρίας στις κυβερνητικές πολιτικές για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, μειώσεις μισθών και μειώσεις των κοινωνικών παροχών. Διαδηλωτής από την βιομηχανική περιοχή του Liege ανέφερε: «Κτυπούν τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Δεν ψάχνουν τα λεφτά εκεί όπου υπάρχουν, στην πλουτοκρατία». Οι πολιτικές λιτότητας που προωθούνται στηρίζονται στο συνασπισμό τριών κομμάτων που στηρίζουν τις επιχειρήσεις και τους Χριστιανό-δημοκράτες, που προωθούν ανοικτά την ατζέντα της ‘ελεύθερης αγοράς’


Γαλλία –διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας
Στη Νάντη της Γαλλίας πραγματοποιήθηκε διαδήλωση μετά το θάνατο νεαρού ακτιβιστή από πυρά αστυνομικών λίγες μέρες πριν. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του περιβαλλοντικού ακτιβιστή Remi Fraisse, 21 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτών ενάντια στη δημιουργία φράγματος που θα καταστρέψει ένα σημαντικό βιότοπο. Οι αρχικές έρευνες κατέδειξαν ότι έχει σκοτωθεί από χειροβομβίδα της αστυνομίας, σηματοδοτώντας τον πρώτο θάνατο διαδηλωτή από το 1986 στην ηπειρωτική Γαλλία.

Τουρκία – Αλληλεγγύη στο Κομπανί
Ξανά στους δρόμους οι Κούρδοι σε διαδηλώσεις που οργάνωσε το φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας, το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP).Στο Ντιγιάρμπακιρ συγκεντρώθηκαν 15.000 άτομα σε μια ειρηνική διαμαρτυρία που ολοκληρώθηκε ήρεμα και 1.000 στην Κωνσταντινούπολή, κοντά στην πλατεία Ταξίμ, που κρατούσαν φωτογραφίες του Αμπντουλλάχ Οτσαλάν και τραγουδούσαν τραγούδια αφιερωμένα σε αυτό, πραγματοποίησαν πορεία στην οδό Ιστικλάλ με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Μεξικό – Απεργίες για τους 43 αγνοούμενους φοιτητές
Στις 5 Νοεμβρίου, 115 σχολεία σε όλο το Μεξικό έλαβαν μέρος σε μεγαλειώδεις πορείες απαιτώντας την επιστροφή των 43 αγνοούμενων φοιτητών. Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να υποβαθμίσει την έκταση των διαμαρτυριών έκανε λόγο για 20 χιλιάδες κόσμου, ενώ οι διοργανωτές αναφέρουν αριθμούς μεταξύ 120.000 και 170.000 χιλιάδων διαμαρτυρόμενων. Οι φωτογραφίες διαψεύδουν πανηγυρικά την κυβέρνηση. Οι διαδηλωτές φώναξα «Τους πήρατε ζωντανούς, τους θέλουμε ζωντανούς, εθνική απεργία, εθνική απεργία!». Σε διάφορα μέρη του κόσμου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης που άρχισαν ουσιαστικά από τις 26 Σεπτεμβρίου, εντάθηκαν από τις 22 Οκτωβρίου και συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά στην πόλη του Μεξικού, στην Ισπανία, στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, τη Βολιβία, τη Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ιταλία, τη Γερμανία, τον Καναδά και την Αργεντινή. Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μεξικού επιβεβαίωσε τη δολοφονία των 43 αγνοούμενων μαθητών, μετά την παραδοχή των συλληφθέντων και επιβεβαίωσε επίσης ότι η δημοτική αστυνομία της Ιγκουάλα εμπλέκεται με τις δολοφονίες περιγράφοντας ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Οι γονείς των δολοφονηθέντων απαιτούν και δηλώνουν πως θα αποδεκτούν μόνο τα στοιχεία της ανεξάρτητης δικανικής έκθεσης από ομάδα Αργεντινών που εργάζονται στην υπόθεση, η οποία είναι ιδιαίτερα γνωστή για υποθέσεις καταπάτησης ανθρωπίνων ανά το παγκόσμιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου