15 Νοε 2014

Υπάρχει ένταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο;Η θυγατέρα παραιτήθηκε, το θέμα πλανιέται, αλλά πλανιούνται και ψίθυροι για το κυβερνητικό στρατόπεδο
Η κόρη της κ. Γιωρκάτζη παραιτήθηκε τελικά από το δικηγορικό γραφείο που εξυπηρετεί τον κ. Βγενόπουλο και η υπόθεση με το συμβόλαιο της κ.Γιωρκάτζη πήρε παράταση στη Βουλή.  Αλλά το όλο θέμα, πέρα από τη Διοικήτρια της Κεντρικής άφησε έντονα ίχνη.  Δημιούργησε ένα αίσθημα ότι πέρα από το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων -το οποίο ήταν μια ευχάριστη καινοτομία για το κυπριακό δημόσιο λόγο- και τη συντονισμένη επίθεση εναντίον της κα. Γιωρκάτζη για το συμβόλαιο -που δεν έπειθε γιατί στο τέλος θύμιζε το παρελθόν- υπήρχε και κάτι στο ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο. Τί σήμαινε λ.χ. «το γίναμε ρεζίλι διεθνώς» του Αβέρωφ; Και τί θέλει ο Αβέρωφ από την όλη ιστορία, αφού εθεωρείτο ότι ο ίδιος είχε προωθήσει αρχικά την Γιωρκάτζη και πάλι ο ίδιος φημολογείται ότι είναι πίσω από την προώθηση Συρίχα.

Ένα δημοσίευμα που στόχευε στον Αβέρωφ και στους σύμμαχούς του
Όμως και το στρατόπεδο Αναστασιάδη μετά το στραπάτσο, φαίνεται να ετοιμάζει τη δική του ρητορική εκστρατεία. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας 24h στις 9/11 [«Πόλεμος Αβέρωφ κατά Αναστασιάδη»] ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Δεν ήταν απλή περιγραφή [ή έστω συγκυριακή ανάλυση – «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά»] μιας αντιπαράθεσης, αλλά ουσιαστικά μια επίθεση εναντίον του Αβέρωφ Νεοφύτου – αν ο δημοσιογράφος δεν ανέλαβε σκόπιμα να γράψει το κείμενο, τότε σαφώς η πηγή του ήταν έξω φρενών με τον Αβέρωφ. Η κωδικοποίηση λ.χ. του κ.Αναστασιάδη [«φαίνεται – ο Αβέρωφ- να θέλει να λειτουργεί ως αντιπρόεδρος… κάτι που δεν πρόκειται – ευτυχώς- να επιτρέψει ηγέτης της εμβέλειας του Νίκου Αναστασιάδη»] είναι εμφανώς θετική μέχρι προπαγανδιστική, ενώ του Αβέρωφ είναι αρνητική – τον παρουσιάζει σαν ένα συνωμότη, βασικά. Η όλη εικόνα που σκιαγραφείται είναι μια εικόνα έντονων αντιπαραθέσεων – και αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι θεωρείται ότι υπάρχουν δυο υπουργοί που πρόσκεινται στον Αβέρωφ, ενώ αντίθετα το δημοσίευμα θεωρεί ότι οι επιθέσεις εναντίον άλλων, όπως του Γεωργιαδη και του Χάσικου ίσως να είναι και σκόπιμες.
«Ο κ. Αβέρωφ δεν είναι μόνος, έχει καλές και πιστές συμμαχίες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γνωρίζει τι γίνεται. Μαζί με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ υπάρχουν ακόμα δυο υπουργοί που τον στηρίζουν, διότι παράλληλα εξυπηρετούνται δικοί τους σκοποί.»
Η αναφορά στα θέματα γύρω από τα οποία ο Αβέρωφ και οι «συνεργάτες» του αποστασιοποιούνται, δείχνουν έντονα ότι η πηγή του δημοσιογράφου θεωρεί τον Χάσικο και τον Χ. Γεωργιάδη ως στόχους του Αβέρωφ. Άρα και η πηγή, ενδεχομένως, προς τα εκεί πρόσκειται.

Μουρμουρητά από την Καθημερινή στην Αλήθεια: ένας πρόεδρος που «πρέπει να διαλέξει» και μια εστίαση στα προνόμια του ΔΣ στην Κεντρική…
Ωστόσο δεν είναι μόνο μια εβδομαδιαία εφημερίδα που απλώς άνοιξε το θέμα της αντιπαράθεσης. Ο «σπονδοφόρος» της Καθημερινής [στις 9/11] ήταν σαφής: «Ο Προεδράρας πρέπει να αποφασίσει επιτέλους με ποιον θέλει να προχωρήσει στην ζωή του. Πετρίδη ή Αντωνίου, Χρυστάλλα ή Συρίχα, Κληρίδη ή Ρίκκο. Και η πίτα σωστή και ο σκύλος χορτάτος δεν παίζει πρόεδρε. Δυο πόρτες έχει η ζωή.»

Από την άλλη πλευρά, ο Α. Κωνσταντινίδης της Αλήθειας είχε μια ενδιαφέρουσα παρέμβαση στο θέμα Γιωρκάτζη – εστίασε στο θέμα του συμβολαίου [άρα μετατοπίζοντας το θέμα από τη θυγατέρα και την σύγκρουση συμφερόντων] αλλά ακόμα πιο ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι άγγιξε η αιχμή του και το ΔΣ της Κεντρικής και τον Συρίχα. Βέβαια, ο κ. Κωνσταντινίδης είναι μια ιστορική μορφή και στην εφημερίδα που ολοκλήρωσε την καριέρα του, μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα – άλλωστε πρώτος αυτός προειδοποίησε για το ανέκδοτο Πική. Από την άλλη, οι παρεμβάσεις του [όπως και τη δεκαετία του 1990, όταν ειρωνευόταν το «ενιαίο δόγμα» του Αρσένη] εκφράζουν και τη γενικότερη πολιτική μιας μερίδας του ΔΗΣΥ, που πρόσκειται στους ιδιοκτήτες της εφημερίδας – Κουλέρμο, Χάσικο. Σε αυτό το πλαίσιο, αν ο Συρίχας είναι ο εκλεκτός του Αβέρωφ, τότε από την άλλη πτέρυγα του κυβερνητικού στρατοπέδου πέφτουν προειδοποιητικές βολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου