1 Νοε 2014

Σπόντες


 • Μια συνειρμική στιγμή που κωδικοποίησε τη διαφορά ανάμεσα στην ηθική της υποταγής και την ηθική της αμφισβήτησης: Από την μια ο υπουργός εσωτερικών προσπάθησε να δικαιολογήσει, μέρος τουλάχιστον, της ευθύνης για το πραξικόπημα με επίκληση στην «υπακοή σε διαταγές». Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Πάφο, μερικοί μαθητές αποφάσισαν να παραβιάσουν τις υπάρχουσες οδηγίες/διαταγές, και αντί να χαιρετίσουν τους επίσημους, γύρισαν το κεφάλι στην αντίθετη κατεύθυνση, προς το άγαλμα, ή συνέχισαν να κοιτάζουν μπροστά [έτσι φαινόταν στην φωτογραφία]. Ίσως μάλιστα αυτοί που κοίταζαν μπροστά, μη αποδίδοντας τιμές να ήταν και οι πιο ριζοσπάστες. Οι μαθητές/τριες φαίνεται ότι έκαναν την «παράβαση» και ως διαμαρτυρία για πιο συγκεκριμένα θέματα που αφορούν το σχολείο τους. Αλλά είναι και ενδεικτικό ενός κλίματος και μιας ιστορικής αντιπαράθεσης. Η υπεράσπιση του παρελθόντος με βάση το δίκαιο της υποταγής –ακόμα και σε περίπτωση παραβίασης του νόμου της Δημοκρατίας, όπως σε ένα πραξικόπημα- και το δίκαιο της αμφισβήτησης που φαίνεται να έρχεται από το μέλλον.

 • Πολύ συγκινητική η ξαφνική μεταστροφή και του ΔΗΣΥ στο θέμα της κ. Γιωρκάτζη. Σαν στήλη, όμως, η οποία στήριξε τις αποκαλύψεις του κ. Παράσχου από την αρχή, να θέσουμε δυο ζητήματα. Πρώτον – ναι μεν η κ. Χρυστάλλα έχει σαφή σύγκρουση συμφερόντων, αλλά το προεδρικό δεν πείθει επίσης. Γιατί δηλαδή να πιστέψουμε ότι δεν έγιναν οι διάλογοι τους οποίους επικαλείται η Γιωρκάτζη; Το προεδρικό έχει βεβαρημένο παρελθόν όσον αφορά στην αναγνώριση του τί έγινε – συνήθως δεν λέει την αλήθεια. Ακόμα είναι εκεί και ο Βικτωρας για να μας το θυμίζει, έτσι και αλλιώς. Δεύτερον – αν παραιτηθεί η Γιωρκάτζη με το «έτσι θέλω», θα επιβάλει ο ΔΗΣΥ ένα ακόμα πιο υπάκουο κομματικό που θα προωθεί πιο άμεσα τα συμφέροντα που θέλει να καλοπιάσει η κυβέρνηση και τα «δικά της» δικηγορικά γραφεία; Αν είναι έτσι τότε να συζητήσουμε σοβαρά αν θα πρέπει να παραιτηθεί η Γιωρκάτζη ή να παραιτηθεί η κόρη της. Διότι αν είναι να καταλήξουμε με Ζένιο [επιλεγμένος κομματικός υποψήφιος και μέρος του σκανδάλου των αυξήσεων στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας] ή Συριχα [ο συνεργάτης των Χριστοδούλου, Ορφανίδη κλπ], είναι πολύ πιθανό η κ. Χρυστάλλα να είναι το λιγότερο κακό. Άρα και ο ΔΗΣΥ πια πρέπει να καταλάβει ότι οι γύροι που γινόταν πιστευτός ο βοσκός ο ψεύτης, έχουν ολοκληρωθεί. Και αν φαντάζονται ότι απλώς θα διορίσουν «δικό τους», τότε μάλλον, θα πρέπει σαν κοινωνία να δούμε το σκηνικό ευρύτερα. Όπως και το θέμα των δικηγορικών γραφείων.

 • Πότε θα γίνει κατανοητή η ανεξαρτησία των θεσμών σε αυτήν την χώρα; Βγήκαν ορισμένα κόμματα και είπαν ότι αφού δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του προέδρου να παραιτηθεί η Γιωρκάτζη. Αν θα παραιτηθεί η Γιωρκάτζη θα πρέπει να έχει να κάνει με την σύγκρουση συμφερόντων και όχι με το αν θέλει ή δεν θέλει το προεδρικό. Είναι ντροπή να διατυπώνονται ακόμα τέτοιες απόψεις, ιδιαίτερα μετά την υστερική  χειραγώγηση που έκφρασε η εκστρατεία ενάντια στον κ. Δημητριάδη. Αν δεν θέλουμε ανεξάρτητους θεσμούς, να το πούμε, να αλλάξουμε σύνταγμα, να φύγουμε από την Ε.Ε. κλπ. Αλλά δεν γίνεται να το παίζουμε «δημοκρατία», αλλά τα άβολα να τα λογοκρίνουμε και να λειτουργούμε, λες και δικαιούται οποιος είναι πρόεδρος να διορίζει ό,ποιον τον βολεύει – σαν είδος ρουσφετιού- παντού. Τόσο δύσκολο είναι να κατανοηθεί ότι η δημοκρατία προϋποθέτει την ύπαρξη αυτόνομων θεσμών και checks and balances που λαλούν τζαι οι αμερικάνοι;

 • Πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής των δικαστηρίων…Πάντως το δράμα προσεχώς δεν θα είναι [μόνο] οι εκποιημένοι, αλλά τζαι το κοινωνικό τους περιβάλλον. Μετά την εκποίηση θα βουρούν τους εγγυητές.

 • Ώστε το Ανώτατο θεωρεί παρέμβαση στη διάκριση των εξουσιών αν δοκιμάσει [το ίδιο ή κάποιος θεσμός όπως η Βουλή] να διερευνήσει τα δικαιώματα των δανειοληπτών και της προστασίας της πρώτης κατοικίας ή γενικά να διερευνήσει την αντιπαράθεση τραπεζών-κοινωνίας. Διότι ουσιαστικά όταν Τράπεζες, όπως η Κύπρου, που έριξαν την οικονομία στην κρίση, ζητούν «όπλα» για να εκβιάζουν, όχι μόνο τους δανειολήπτες που έριξαν στην ανεργία, αλλά και τους εγγυητές, τότε είναι δύσκολο να αποφύγει κάποιος το αίσθημα μιας ταξικής «δικαιοσύνης». Όπως παρατήρησαν οι δικηγόροι της Βουλής, για να διευκολύνει τις τράπεζες [ ή την εκτελεστική εξουσία] το Ανώτατο ουσιαστικά επέκτεινε και την μέχρι τώρα νομολογία ή κατανόηση της, και «σε μετά τη σύμβαση υποχρεώσεις». Το Ανώτατο πριν λίγες βδομάδες πήρε απόφαση που δικαιώνει τους αξιωματούχους με πολλαπλές συντάξεις, με το επιχείρημα ότι είναι μέρος της περιουσίας τους, που προστατεύεται σαν δικαίωμα. Αλλά, κατά αντιστοιχία, η πρώτη κατοικία, το δικαίωμα στην στέγαση, δεν ενδιαφέρει το Ανώτατο ως ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να προστατευθεί – και έτσι βολεύτηκε πίσω από την διάκριση των εξουσιών; Και την υπεράσπιση των δικών του θέσεων; Και γιατί δηλαδή θα πρέπει η κοινωνία να εμπιστεύεται τα δικαστήρια; Ελπίζουμε να αντιλαμβάνονται οι δικαστές ότι μετά από αυτήν την απόφαση, θα είναι και οι ίδιοι στόχος της διάχυτης ταξικής καχυποψίας. Αν άραγε διερευνηθεί η σχέση δικαστών και τραπεζιτών [αλλά και του κεφαλαίου που στηρίζει αυτούς οι οποίοι επωφελούνται] θα δημιουργήσει αίσθημα εμπιστοσύνης για το δικαστικό σύστημα; Ας πούμε τις αποφάσεις για τραπεζιτικά ζητήματα τις αναλαμβάνουν δικαστές που τεκμηριωμένα δεν έχουν σύγκρουση συμφερόντων ή και εκεί παίζει αυτό που λέμε «διαπλοκή» στην υπόλοιπη κοινωνία; J

 • Έτσι λοιπόν μάθαμε ότι το Ανώτατο δεν είναι όπως στην Πορτογαλία. Εδώ φαίνεται [από την συγκεκριμένη απόφαση έστω] να είναι υπάκουο στην ό,ποια  [εσωτερική η εξωτερική] τρόικα.

 • Να μια πρώτη σκέψη για τις μεθόδους υπονόμευσης της διαδικασίας των εκποιήσεων – αν δεν εγκρίνονται κονδύλια, στη Βουλή, για το ξεπάγωμα θέσεων δικαστών, θα καθυστερούν οι διαδικασίες. Διότι αφού το Ανώτατο αποφάσισε ότι η εκτελεστική εξουσία θα αποφασίζει αυτά που θα διατάζει η τρόικα, τότε…θα πρέπει και οι προύχοντες να γευτούν λιτότητα…:)

 • Πάντως, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου συνοδεύτηκε από μια μικρή λεπτομέρεια που αν ήταν σκόπιμη, ήταν κάτι σαν ελάχιστο saving grace. Η απόφαση εκδόθηκε μετά στα stress tests τα οποία τελικά, πλην της Ελληνικής, πήγαν καλά. Παρά το ότι η διαδικασία έγκρισης του πλαισίου για τις εκποιήσεις δεν είχε ολοκληρωθεί.

 • Αν δει κανείς την απόφαση και στα πλαίσια των εσωτερικών διαμαχών στη Γενική Εισαγγελία, η απόφαση είναι μάλλον ψήφος στον Κ. Κληρίδη που ανάλαβε την διαδικασία ουσιαστικά. Ο Ρίκκος τρέχει τα θεάματα των ΜΜΕ λένε μερικοί.

 • Πάλι καλά, δηλαδή, που μόνο η Ελληνική Τράπεζα δεν πέρασε τα στρες τεστ. Το φολκλόρ του «πείτε ότι βολεύει τις τράπεζες» ήταν στο απόγειο. Δηλαδή αν δεν περνούσαν 2 από τις 3 θα ήταν πάλι επιτυχία;

 • Και βέβαια αν δούμε τα πράγματα αντικειμενικά, τότε αυτό σημαίνει ότι κάποιοι στην Ελληνική Τράπεζα και στην Κεντρική δεν έκαναν καλούς υπολογισμούς. Και έκοψαν μέσα. Να θυμίσουμε ότι επικεφαλής της Ελληνικής είναι η φιλενάδα του κ. Γεωργιάδη, η κ. Ειρένα, που διορίστηκε εκεί απλώς γιατί είναι φίλη του; Και αντί να αναγνωριστεί το λάθος και η αδυναμία της, σε λίγο θα θέλουν και συγχαρητήρια; Ο Χάρης και ο κόσμος ή η κοσμαρα του. Τι θα γίνει με την υπόθεση του μπαμπά του κ. υπουργού; Θα διερευνηθεί επιτέλους ή θα περιμένουμε πολύ ακόμα; Πάντως δεν θα ξεχάσουμε.

 • Και όσοι θυμάστε υπήρχε και κάτι όπως την «εκδίκηση της γυφτιάς» στο ότι ο Συνεργατισμός ήταν ήρθε άνετα πρώτος. Θυμάστε κάθε λίγο που έβγαζαν τις κατινιές ότι θα γίνει κούρεμα στο Συνεργατισμό, και έριζαν κάθε λίγο και λιγάκι τον Χλωρακιώτη πρωτοσέλιδο για να αλλάξουν έμφαση από τα σκάνδαλα των εμπορικών τραπεζών; Τελικά ο Συνεργατισμός μια χαρά την έβγαλε – άλλοι ψάχνονται ακόμα.

 • Ώστε ξέχασαν στο προεδρικό ποιό συμβόλαιο τελικά υπέγραψε η Γιωρκάτζη. Και τι σύμπτωση, διάλεξε το ίδιο συμβόλαιο με τον Χριστοδούλου και τον Αυξεντίου. Συμπτώματα και αυτοί μιας εποχής. Αναδημοσιεύουμε σχόλιο από το face book για το επίπεδο της συζήτησης: Πάλε καλά που εν μας είπαν ότι έφαεν το συμβόλαιο ο Λήο.»

 • «1. Σήμερα ο Ρώσος πρέσβης παρέδωσε στο προεδρικό επίσημη πρόσκληση του Πούτιν στον Αναστασιάδη να επισκεφθεί την Μόσχα. 2. Σήμερα ο Ρώσος πρέσβης σε επίσκεψη στην Βουλή μίλησε για «4 στρατιωτικές συμφωνίες που εκκρεμούν». 3. Σήμερα ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι ζήτησε από τον Ρώσο πρέσβη η επίσκεψη να γίνει τον Γενάρη του 2015 διότι έχει «βεβαρημένο πρόγραμμα». Ακούω καλά σήμερα;» Menahem Samburu [νέος συνεργάτης στης στήλης].

 • «Το απόλυτο ρεζίλι;  Κασουλίδης 1. Είμαστε το προπύργιο της Δύσης στην Μέση Ανατολή. Κασουλίδης 2. Δεν είμαστε σύμμαχοι των αμερικανών. Όπως είπε και ο κύριος Μπάϊτεν είμαστε στρατηγικοί εταίροι μόνο σε θέματα τρομοκρατίας. Κασουλιδης 3. Δεν νομίζω να αναμένει πλέον κανένας ότι θα ψηφίσουμε υπέρ των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.» Menahem Samburu

 • Ξεχνώντας τί έλεγε πριν ο Χάρης, έγραψε από ότι μάθαμε ότι ελπίζει τώρα να σταματήσουν οι αναλύσεις της πλάκας. Καλά είναι ανάγκη να γράφει δημόσια τις σημειώσεις για τον εαυτό του; Διότι κ. Χάρη δεν ήσουν εσύ και η κ. Χρυστάλλα που πουλούσατε αερολογίες εκβιασμών στη βουλή ότι δεν θα περάσουν οι τράπεζες τα στρες τεστς, αν δεν εγκρίνονταν οι νομοθεσίες για τις εκποιήσεις; Ε να τα εκεί. Κάνατε αλλαγές, το Ανώτατο αποφάσισε μετά τα stress tests, η βουλή διατηρεί το δικαίωμα να παγώσει την εφαρμογή κλπ – και όμως δεν επηρέασε τα στρες τεστς. Πως το είπαμε κ. Χάρη; Αναλύσεις της πλάκας.

 • Όπως φυσικά αναλύσεις της πλάκας πρέπει να έκανε και η κ. Ειρένα. Διότι οι άλλοι πέρασαν και η Ειρένα έκανε ..κακούς υπολογισμούς, ας πούμε. Ευγενικά. Ή πως το είπε ο Χάρης; Αναλύσεις της πλάκας..:)

 • Δηλαδή Χαρούλη τζιαι συ κάμνεις αναλύσεις της πλάκας για τες Κυπριακές Αερογραμμές; Γιατί η ΠΑΣΥΠΙ έδωκε σου μιαν απάντηση που κρούζει: Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΠΙ καλεί τον Υπουργό Οικονομικών αντί να ρίχνει τις ευθύνες στους πιλότους, οι οποίοι κατά 50% έχουν ξενιτευτεί, “λόγω των κομματικών ερασιτεχνισμών του ιδίου και των προκατόχων του,” καλά κάνει, ως ειδήμονας επί οικονομικών θεμάτων, να υπολογίσει πόσα λεφτά θα κοστίσει στο κράτος και στους πολίτες του ένα πιθανό κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών.Κόστος σε περίπτωση κλεισίματος των ΚΑ
  Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΠΙ το συνολικό κόστος των €302 εκατομμυρίων προκύπτει από:
  • €100 εκατομμύρια, τα οποία το κράτος έχει επενδύσει στις κυπριακές Αερογραμμές.
  • €20 εκατομμύρια που θα καταβληθούν από το ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού
  • €3,5 εκατομμύρια ανεργιακού επιδόματος που θα πρέπει να καταβάλλονται στο προσωπικό που θα εισέλθει στην ανεργία
  • €2,5 εκατομμύρια κάθε χρόνο από την απώλεια εσόδων του κράτους από τον φόρο εισοδήματος των εργαζομένων
  • €12 εκατομμύρια το χρόνο από τα ενοίκια των κτιρίων τα οποία είχαν κτίσει οι Κυπριακές Αερογραμμές και πληρώνουν ενοίκιο προς την εταιρεία Hermes.
  • €20 εκατομμύρια από τον φόρο αεροδρομίου που καταβάλλεται από τους επιβάτες των Κυπριακών Αερογραμμών προς την Εταιρεία Hermes.
  • €10 εκατομμύρια από τα τέλη προσγείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών των Κυπριακών Αερογραμμών
  • Ο ένας εκ των δύο επενδυτών που έχουν επιλεγεί δήλωσε ότι θα φέρνει 3 εκατομμύρια τουρίστες στην Κύπρο, αλλά θέλει να επιχορηγείται προς 40 ευρώ για κάθε επιβάτη, δηλαδή σύνολο 120 εκατομμύρια ετησίως επαναλαμβανόμενα για κάθε χρόνο.
  • €9 εκατομμύρια για το προσωπικό το οποίο θα απολυθεί από τα τουριστικά γραφεία διότι δεν θα έχουν οποιοδήποτε κίνητρο από τους επιλεγέντες επενδυτές.
  • Αν υπολογίσουμε ότι 100,000 θα ταξιδεύουν από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, τότε θα καταβάλλεται από το κράτος το ποσό των 40 ευρώ ανά επιβάτη προς την εταιρεία Hermes εφόσον αυτό προνοούν οι συμφωνίες του κράτος με το διαχειριστή των αεροδρομίων. Δηλαδή επί πλέον κόστος €4 εκατομμύρια.

 • Η κατακλείδα της ανακοίνωσης της ΠΑΣΥΠΙ εν όλα τα λεφτά (στην κυριολεξία) τζιαι ταιρκάζει του Χαρούλη τζιαι σε πέραν της μιας περιπτώσεων: Η ΠΑΣΥΠΙ καλεί τον ΥΠΟΙΚ «αν διαθέτει αυτά τα λεφτά για να τα καταβάλλει από την τσέπη του» και «ας κλείσει τις Κυπριακές Αερογραμμές εφόσον το επιθυμεί ο ίδιος».

 • Το Ανώτατο Δικαστήριο υιοθέτησεν εν ολίγοις τις απόψεις του κ. Αναστασιάδη. Επειδή όμως δεν είδαμε να κυκλοφορεί η δήλωση του Χρ. Κληρίδη, ενός εκ των δικηγόρων της βουλής μετά την έκδοση της απόφασης την παραθέτουμε για να καταγραφεί ιστορικά τουλάχιστον και να μπορεί να αντιπαραβληθεί με τα όσα επίκεινται στο άμεσο μέλλον: Ευρύτατες επιπτώσεις βλέπει, εκ πρώτης όψεως, ότι θα έχουν οι γνωματεύσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις τέσσερις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας ο εκ των δικηγόρων της Βουλής Χρίστος Κληρίδης, αναφέροντας συγκεκριμένα τον νόμο περί ενοικιοστασίου αλλά και τη νομοθεσία και τις διοικητικές πράξεις για το κούρεμα καταθέσεων.

  Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «δεν έχουμε μελετήσει το πλήρες κείμενο για να συμβουλεύσουμε τη Βουλή για το τι μέτρα μετά την απόφαση του Ανωτάτου ενδεχόμενα θα μπορούσε να λάβει», προσθέτοντας ότι «θα το πράξουμε εντός της ημέρας».
  Το δικαστήριο, είπε, «περιορίστηκε στο άρθρο 26 του Συντάγματος, στο άρθρο 30 του Συντάγματος και στην διάκριση των εξουσιών».
  Το άρθρο 26 του Συντάγματος , εξήγησε, «είναι εκείνο το οποίο λέει ότι διασφαλίζεται το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι». Έκρινε το δικαστήριο, σημείωσε, «ότι με τους επίδικους νόμους για απαλλαγή των εγγυητών σε περίπτωση εκποίησης με ιδιωτική πώληση, υπάρχει επέμβαση στο συμβατικό αυτό δικαίωμα κατά τρόπο που δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα».Βεβαίως, πρόσθεσε, «οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης δεδομένου ότι μέχρι σήμερα θεωρείτω ότι το άρθρο 26 εφαρμόζεται μόνο στα αρχικά στάδια της σύμβασης, στο δικαίωμα δηλαδή και τις προϋποθέσεις για τη σύμβαση, επεκτάθηκε για πρώτη φορά από το Ανώτατο Δικαστήριο σε μετά τη σύμβαση υποχρεώσεις και δικαιώματα, το οποίο θα έχει πολύ καταλυτικές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα στο νόμο για το ενοικιοστάσιο».
  Όσον αφορά το άρθρο 30 του Συντάγματος, συνέχισε ο κ. Κληρίδης, που «κατοχυρώνει το δικαίωμα πρόσβασης στο δικαστήριο και επειδή ο ένας εκ των νόμων έλεγε ότι προτού προσφύγει στο δικαστήριο ο αιτητής θα πρέπει να εξαντλήσει εξώδικες προσπάθειες, ότι τούτο αφαιρεί από το δικαίωμα του να προσφεύγει στο δικαστήριο άμεσα, είναι μια πρόνοια την οποία μπορεί να επανεξετάσει η Βουλή και ανάλογα να ρυθμίσει».
  «Για το θέμα της διάκρισης των εξουσιών αντιλαμβάνομαι, εκ πρώτης όψεως, ότι ο νόμος ο οποίος προνοούσε ότι με την καταχώρηση της σχετικής αίτησης για αναστολή της εκτέλεσης της διαδικασίας της εκποίησης παγοποιείται αυτόματα η διαδικασία, ότι τούτο επεμβαίνει στη δικαστική εξουσία, ότι είναι θέμα των δικαστών να το δουν», σημείωσε. Αυτά τα θέματα, είπε, «μπορεί να επανορθωθούν κατά τη γνώμη μου με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις».Το πιο σημαντικό, ανέφερε ο κ. Κληρίδης, είναι ότι για τις επιχειρήματα «που αφορούσαν το περιουσιακό δικαίωμα, ως επίσης και το δικαίωμα της ισότητας δεν εξέφρασε άποψη το δικαστήριο και έτσι το θέμα παραμένει ανοιχτό».
  Σίγουρα θα πρέπει να μελετηθούν οι νόμοι, είπε, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι «θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις, ιδιαίτερα και στη νομοθεσία η οποία αφορά τα κουρέματα με δεδομένο ότι δεν είναι επιτρεπτή η επέμβαση στη σύμβαση μεταξύ τράπεζας και πελάτου, οι επεμβάσεις οι οποίες έγιναν με νομοθεσία αλλά και με διοικητικές πράξεις τώρα θα πρέπει να επανεξεταστούν κάτω από το φως της σημερινής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου».
  «Θα έχουν δηλαδή ευρύτατες επιπτώσεις οι αποφάσεις αυτές του Ανωτάτου Δικαστηρίου», είπε.(
  http://www.newzup.com/index.php?id=27108 )

 • Χαρούλη, αφού οι λογαριασμοί του κράτους παρουσιάζουν πλεόνασμα 207 εκατομμύρια, δώς τα πίσω στους συνταξιούχους τουλάχιστον να μπόρουν να πιαν τα φάρμακά τους τζιαι να βράσουν τωρά που έρκεται σιειμώνας, αντί να χαριεντίζεσαι

 • Πάντως ο Ν. Παπαδόπουλος σε αυτό είχε δίκαιο. Η κυβέρνηση έλεγε ψέματα στη Βουλή για την επίδραση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις στα στρες τεστς. Το ίδιο και η κ. Γιωρκάτζη. Α ρε Χρυστάλλα – ευτυχώς που μάθαμε τι νούμερο είσαι τελικά. Φαντάζεσαι να αφυπηρετούσες από την ελεγκτική υπηρεσία με το φωτοστέφανο που σου έφτιαξε ο Πολίτης. Ενώ τώρα μάθαμε μια χαρά και για την κόρη που ακολουθεί σαν δικηγόρο [από ότι φαίνεται] το συμφέρον που λέγεται Βγενόπουλος, και για το δάνειο του τέως συζύγου που συγκάλυψες. Και τώρα σε πιάσαμε και στα πράσα να λες ψέματα για τις εκποιήσεις και τα στρες τεστ.

 • Και σαν δικηγόρος ο κ. Παπαδόπουλος ξέρει και άρα αυτά που λέει μετρούν για την επίδραση των δικηγορικών γραφείων στις τράπεζες. Ο κ. Αναστασιάδης να μην συνεχίζει με αυτό το ανέκδοτο ότι δεν έχει σχέση με το δικηγορικό του γραφείο. Χωρκανέ – απλώς αναβληθηκε το θέμα Λούτσιου , δεν το ξεχαστηκε. Μην σπρώχνεις την μοίρα σου. Αν έχεις φαντασίωση να γίνεις πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, κάνε το και παραιτήσου από το κτίριο στο λόφο του Στροβόλου. Διαφορετικά η λέξη που χρησιμοποιούν τζιαι οι καλαμαράες είναι – Νισάφι..

 • Προς Ρίκκο: Σαλαβατάς σε λάθος κατεύθυνση. Αν σε πείραξε ένα κείμενο ή σπόντα, στείλε την διαφωνία ή διευκρίνηση, αντί να ρωτάς ποτζεί ποδά. Έτσι τζαι αλλιώς εν τζαι εν προσωπικό το θέμα. Απλώς καταγράφουμε τι δείχνει ο καθρέφτης σε μια δέφτερη ανάγνωση. Οπότε σκέφτου μάλλον πόθεν κυκλοφορά η πρώτη εικόνα-ανάγνωση.

 • Έχουμε τζαι τα καραγκιοζιλίκια του Χάσικου κατά τα άλλα. Ατε ρε μάγκα του γλυκού νερού που ούτε την ευθύνη των πράξεων σου δεν αναλαμβάνεις. Το 2013 είπεν μας ότι εν ενδιαφέρει την κοινωνία τι έκαμνε την 15η Ιουλίου 1974. Τζαι εγώ ενόμισα τα γέρημα ότι ετύλυεν κουπέπια. Φέτος είπεν μας ότι ήταν μαθητής. Εεε; So ? που λαλούν τζαι οι εγγλέζοι που συμπαθά ο πεθερός σου. Δηλαδή οι μαθητές εν κρατούν όπλα; Εν πολλά βαρετά ας πούμε; Ίντα την μια εν ήρωες οι έφηβοι τζαι την άλλη εν μπορούν να κρατήσουν ένα καλάσνικωφ; Ξέρεις η λέξη «ταλεμπάν» σημαίνει μαθητής. Τζαι τζήνοι έφηβοι ξεκίνησαν. Τζαι εκρατούσαν πιο μεγάλα όπλα.

 • Το ότι ετάφησαν οι νεκροί, οι όποιοι νεκροί χωριστά, με βάση τα τοπικά έθιμα εν σημαντικό για τις οικογένειες. Τζαι κανεί. Μετά το 1945 και την δίκη της Νυρεμβέργης καμία δημοκρατία εν μπορεί να επικαλείται την υπακοή ως δικαιολογία. Η καταδίκη των ναζί, τότε, έγινε ακριβώς με βάση το ότι όφειλαν να μην υπακούσουν. Την ταφή δικαιούται την ο καθένας. Αλλά έσιει τζαι ο καθένας τις υποχρεωσεις τζαι τις ευθύνες του. Αν οι οικογένειες νοιώθουν αδικημένες, αν νιώθουν ότι τα παιθκιά «εψατζεφτήκαν», όπως ελαλούσαμεν τότε, που φανατικούς δασκάλους ή που αξιωματικούς στο στρατό, να θέσουν το θέμα τζήνων των ευθυνών. Εν μπορεί όμως μια δημοκρατία την μια να λαλεί υπάρχουν ευθύνες τζαι την άλλη, επειδή έτσι βολεύκει τις κομματικές εκλογικές ανάγκες ενός υπουργού στο εσωτερικό ενός κόμματος, να μας πουλά τζαι απαλλαγή που ευθύνες.

 • Ο κ. Χάσικος και ο κ. Π. Δημητρίου. Ο κ. Π. Δημητρίου ήταν υπουργός του πραξικοπήματος. Απολογήθηκε, είπαν ότι εμετάνοιωσεν κλπ. Τζαι εσυνέχισεν να εν βουλευτής τζαι αρκετοί που τους αντίπαλους του αναγνώρισαν το ανθρώπινο του λάθους. Θέλει ήθος να απολογηθείς για μια μαλακία που έκαμες τζαι προκάλεσε καταστροφή. Άμα όμως χώνεσαι πίσω που το «εν σας λαλώ» «ήμουν μισής τζαι εν έσωνα» έλεος ρε.  Να φκεις να πεις την αληθκεια. Ότι εκρατες όπλο, ότι έφταιξες, ευτυχώς εν σκότωσες [εν εσκότωσες εν ένι;], αλλά έσιεις ευθύνη (γιατί σκοτώθηκαν άλλοι) τζαι γιατί έπιασαν οι εθνικοί εχθροί της ιδεολογίας σου, το χωρκό σου. Το τόπο της εφηβείας σου ρε. Τζαι αν μερικοί επουλησαν σας [εσένα τζαι τους άλλους έφηβους που είχαν τον νου σου] λουβάνες να φκεις να αποδώσεις ευθύνες. Ή έστω αφού τολμήσεις το συγνώμη όπως τον Π. Δημητρίου, κρύψε τζαι κανεί. Τι έκαμες τωρά; Απλά εμετέφερες τα πτώματα σε ατομικούς τάφους τζαι έβαλες συμβολικά πάνω τους τζαι την δική σου ευθύνη [τζαι το μη-θαρρος ακομα τζαι σήμερα να το παραδεχτείς]. Κρίμα. Τζαι για τζήνους τζαι για εσένα.

 • Σέρτης και σιωπή.  Που το Σάββατο κοίταζα την στήλη του Σέρτη στο Φιλελεύθερο για να δω αν θα έγραφε κάτι έστω για την στάση τζαι θέση του Χάσικου. Τίποτε. Είδες ρε Δώρο [Λοΐζου] ποιοί λαφαζάνηες έκαμαν καριέρα πάνω στον δικό σου θάνατο; Τζαι άμα βολεύει θα φορήσουν πάλε το «κοστούμι» της αντίστασης τζαι θα πουλούν λουβάνες.

 • Το αλιεύσαμε από το φμπ- περί ευθύνης. “Με διέταξε ο λοχαγός μου να βασανίσω και να σκοτώσω άντρες, γυναίκες, παιδιά και βρέφη, για το "καλό της πατρίδας". Πίστευα, βέβαια, κι εγώ σ' αυτό το "καλό". Μπορεί και να ήξερα ότι ήταν όχι απλά λάθος, αλλά έγκλημα. Ήξερα. Μπορεί και να μην ήξερα. Αλλά ήμουν κάτω από διαταγές και ως σωστός στρατιωτάκος όφειλα να εκτελέσω τις διαταγές. Εσείς, που θα γεννηθείτε μετά από μένα και θα ζείτε τις συνέπειες του εγκλήματος που και εγώ διέπραξα, πρέπει να με τιμάτε ως ήρωα, γιατί εκτέλεσα επάξια και - δυστυχώς για όλους σας - και με επιτυχία, τις διαταγές.
  Δεν σας αποκαλύπτω την ταυτότητα μου. 
  Μπορεί να είμαι Τούρκος στρατιώτης που έλαβα μέρος στην εισβολή στην Κύπρο. Μπορεί να είμαι Έλληνας στρατιώτης του εμφυλίου, μπορεί να είμαι αυτός που εκτέλεσα τον Μπελογιάννη και τον κάθε Μπελογιάννη. Μπορεί να είμαι ο Άγγλος που κρέμασε Παλληκαρίδηδες, ο Άγγλος που έκαψε ουκ ολίγους Αυξεντίου.
  Ίσως, βέβαια και να 'μαι ένας λόκατζης το '74 στην Κύπρο, που μπήκα στο προεδρικό κι έψαχνα τον "Μούσκο" για να τον στείλω στο διάολο, για "τη σωτηρία της πατρίδος". 
  Ίσως, πάλι, να μην μπήκα στο προεδρικό τη μέρα εκείνη, αλλά τις μέρες εκείνες βασάνισα κομουνιστές, εχθρούς της πατρίδος. Κάποιους μάλιστα, τους σκότωσα, πάντα, κάτω από διαταγές!
  Ποτέ από πρωτοβουλία, όλα κάτω από διαταγές. Σωστές διαταγές! Μπορεί και λανθασμένες. Ίσως να συμφωνούσα, ίσως κι απλά να φοβόμουνα να αντιδράσω. Μπορεί πάλι να είμαι στρατιώτης της ναζιστικής Γερμανίας και να 'χω σφάξει πολλούς κομμουνιστές, πολλούς Εβραίους, πολλούς, πολλούς, πολλούς. Μάλιστα βίασα και 6-7 Εβραίες, κάτω από διαταγές – πάντα! Αυτό έκρινε ο ανώτερος μου πως ήταν η καλύτερη τιμωρία. Πρόσεξε, όμως, δε θα το έκανα αν δε με διάταζαν! Αλλά αφού με διέταξαν, σωστά προχώρησα στην πράξη. Κι αυτό με κάνει ήρωα, ακριβώς όπως αυτούς που αρνήθηκαν να εκτελέσουν και το πλήρωσαν με κάποιες βρισιές, κάποιες σφαίρες και μια κάποια ζωή.. Ε, Χάσικε;;

 • Τί μάθαμε από τη δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη επ’ ευκαιρία της «κρίσης» Γιωρκάτζη: Ο πρόεδρος δεν διαβάζει τί υπογράφει, άρα δεν ξέρει που βάλλει την υπογραφήν του. Επίσης, οι συνεργάτες του (εν τζιαι μια φάουσα) δεν διαβάζουν τί βάζουν τον πρόεδρο να υπογράψει. Ο πρόεδρος δεν διαβάζει εφημερίδες και γενικά δεν παρακολουθεί την ειδησιογραφία. Δεν παρακολουθούν την επικαιρότητα ούτε και οι συνεργάτες του, ούτε καν τα άτομα που όπως δημοσιοποιήθηκε πληρώνονται ακριβώς για να ασχολούνται με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο πρόεδρος, ούτε και οι συνεργάτες δεν παρακολουθούν τεκτενώμενα στη βουλή. Ο πρόεδρος εμπιστεύεται ανθρώπους το ποιόν των οποίων γίνεται θέμα συζήτησης στη δημόσιο σφαίρα, αλλά ο ίδιος, δεν παίρνει χαπάρι, ούτε και εξετάζει τις αμφισβητήσεις. Ο πρόεδρος επίσης επιλέγει επιλεκτικά να εφαρμόζει την πολυδιαφημιζόμενη μηδενική ανοχή, γιατί πολύ απλά δεν έτυχαν της ίδιας μεταχείρισης με την υπόθεση Γιωρκάτζη, ούτε οι υποθέσεις Χάρη Γεωργιάδη και μπαμπά, ούτε οι υποθέσεις Χάσικου με κτηματολόγια, μετακινήσεις υπαλλήλων, Λιοπέτρια, ιχθυοτροφεία, κουλερμικά οικόπεδα, ούτε οι υποθέσεις Ρίκκου με Δρομολαξιές και Λίλληδες, κλπ, κλπ. Γι’ αυτό, ας μας στείλει ο κ. Αναστασιάδης το ήμεηλ του, να του στέλλουμεν το εβδομαδιαίο τεύχος για να του διαβάζει η κα. Άντρη τη 2ηΑ σαν bedtime story και να ενημερώνεται και για τα πάντα, μην ξαναπιαστεί στον ύπνο.

 • Παρεπιπτόντως κύριε Πρόεδρε, το δικηγορικό σου γραφείο, με το οποίο είπαμε δεν έχεις πλέον καμία σχέση, αντιπροσωπεύει στην Κύπρο την Ryanair κατά τις συζητήσεις που αφορούν τις Κυπριακές Αερογραμμές, όπως ακούστηκε στον αέρα τηλεοπτικής ειδησιογραφικής εκπομπής τη βδομάδα που μας πέρασε; Για να μη λες μετά ότι δεν είχες ιδέα, ρωτούμε

 • Και μια και η δυναστεία Γιωρκάτζη ακολουθεί φθίνουσα πορεία να ξαναθυμήσουμε για πολλοστή φορά την πρώτη ίσως ένδειξη του τί εστί: Η κ. Γιωρκάτζη αναφέρθηκε στις ανείσπρακτες οφειλές προς το κράτος, υποστηρίζοντας ότι «πολλοί αξιωματούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι άνθρωποι που παρελαύνουν από πάνελ σε πάνελ διαπιστώθηκε ότι οφείλουν χρήματα προς το κράτος»

 • Υπάρχει και η καλή Αλ Κάιντα κύριοι και κυρίες. Ιδού το BBC  που περιγράφει μια επίθεση των ισλαμιστών της Αλ Κάιντα στη Συρία ενάντια σε μια περιοχή που ελέγχει η κυβέρνηση τζαι περιγράφει στους σαν «rebels» - απλώς «αντάρτες». Έτσι τυχαία, ας πούμε..http://www.bbc.com/news/world-middle-east-29796134 Al-Qaeda-affiliated militants and other Syrian rebel groups have attacked the government-held city of Idlib, briefly seizing several official buildings. The Nusra Front said its fighters killed dozens of government soldiers before being pushed back. The Syrian government has maintained control of Idlib city in the country's north-west since it was briefly taken over by rebel groups in 2012.

 • Το Στέϊτ Ντιπάρντμεντ διά στόματος Τζένιφερ Ψάκι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για να μην τρώμε κουτόχορτο όταν γίνονται δηλώσεις για τηλεφωνικές επικοινωνίες με Μπάϊντεν και λοιπά αστειάκια. Πολύ απλά, άλλο η Κίνα και άλλο η Κύπρος και σιγά τώρα που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ την ίδια πολιτική για το ίδιο θέμα, όταν τα συμφέροντα είναι διαφορετικά. Μην τρελλαθούμε τώρα να συγκρίνουμε σε μέγεθος, δύναμη και επιρροή την Κίνα με την Κύπρο. Αυτά για την επόμενη φορά που θα ακουστεί κάτι για την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ.

 • Όσο για τους Ευρωπαίους εταίρους, ακολουθούν πιστά την πάγια πολιτική τους: Έννοια που τους έπιασεν για τους Κυπραίους .... εταίρους, πάντοτε

 • Η στήλη δεν ξεχνά και θα επαναλαμβάνει τα σκάνδαλα που φκάλουν μάτι και συγκαλύπτονται: 1. Σιακόλας – Λατσί, ευρωπαϊκή καταγγελία. 2. Χάσικος – Ιχθυοτροφείο Λιοπέτρι και περιοχή. 3. Λίλλης [Ρίκκος – Χάσικος?] – από ύποπτος κομπίνας, κατήγορος ενάντια σε όσους τον πίεζαν να ξοφλήσει χρέη, με καταγγελίες για απειλές εναντίον δημοσιογράφων και κασέτες που τεκμηριώνουν ένα δικηγορικό ντηλ με την εισαγγελία. 4. Φαντούσης – του χάρισαν [ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, σύμφωνα με ότι δημοσιεύτηκε] 450,000 χρέος στο κράτος για να μαρτυρήσει, όπως ήθελε η Εισαγγελία. Και τα λένε και δικαιοσύνη στα χωριά τους. 5. Χάρης Γεωργιάδης και μπαμπάς – αυτοδιορισμός κατά παράβαση κανονισμών. 6. Διορισμός Ειρένας Γεωργιάδη στην Ελληνική με κριτήρια τις φιλικές σχέσεις με τον υπουργό οικονομικών και παρά την φανερή σύγκρουση συμφερόντων. 7. Ο Κουτσοκούμνης παραδέχεται δημόσια ότι εχαρίσαν σε σωματείο και δεν εφαρμόστηκαν, όπως έπρεπε, τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ, με την προϋπόθεση ότι θα υπέγραφε συμβόλαιο με τηλεοπτικό κανάλι στο οποίο έχει συμφέροντα συνεργάτης του.

 • Την ίδια ώρα που ο Χάρης, πάλε περιχαρίζει για εξόδους από το μνημόνια και περιγραφή λοιπόν παραισθήσεων, έρχεται η μηνιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μας πει ότι το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο επιδεινώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ στην ευρωζώνη και στην ΕΕ βελτιώθηκε

 • Μήπως επικρατεί δυσανεξία στην ανάγνωση ανάμεσα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους; Ο πρόεδρος δεν διαβάζει συμβόλαια και εφημερίδες, ο Χάρης και η Ζέτα δεν διαβάζουν εκθέσεις της Κομισιόν, ο Χάσικος δεν διαβάζει καταγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελικά τί γίνεται; Το μόνο που διαβάζουν είναι ο ένας τη σκέψη του άλλου;

 • Το τί γίνεται στην ΑΟΖ, μου θυμίζει τα ταξίδια του Γκιούλιβερ και συγκεκριμένα το ταξίδι στο Μπρομπντινγκνάνγκ, όπου το ιστιοφόρο Περιπέτεια έπιασε στεριά και ο Γκιούλιβερ συνάντησε τους ανθρώπους των 22 μέτρων και απέκρουσε γιγάντιαίες σφήκες. Ο ρότσος και οι αντιδράσεις του φέρνουν κάπως στο Γκιούλιβερ και στις περιπέτειές του, ιδιαίτερα όταν νομίζουν κάποιοι ότι θα βρεθεί και για τον ηλιόλουστο ρόστο ο γιγάντιος αετός, όχι για να μας ρίξει στη θάλασσα, αλλά για να μας σώσει.

 • Μα εξεκινήσαν οι απειλές για την Παλώδκια; Η απειλή προς τον ύποπτο να αλλάξει δικηγόρους ή γραμμή υπεράσπισης διαφορετικά θα έχει μπλεξίματα, τί λέει; Πολύ απλά, ότι κάτι όντως βρωμεί. Τζιαι βρωμεί πολλά. Τζιαι τζιείνοι που εμπλέκουνται στη βρώμα δεν θέλουν να ποφανούν. Κύριε Ρίκκο γιατί δεν δίνεις οδηγίες για να διερευνηθεί ο εκφοβισμός μάρτυρα; Μια δίκαιη δίκη τη δικαιούται, έτσι;

 • Ωωω! Μα εφκήκεν στη φόρα, σκάνδαλο του λεπτοκουμπάρου; Αν είναι δυνατόν! Είναι δυνατόν η γη του κουμπάρου να μεν ήταν στην οικιστική ζώνη; Και είναι δυνατό να ληφθούν υπόψη καταγγελίες πολιτών; Αβέρωφφφφφφφ! Μη μου τον κουμπάρον τάραττε! 

 • Εκτός που το hit and run που θέλει να κάμει ο Ρος, έρκεται να μας πει τζιαι για αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας. Ήντα να φάει μόνο, χωρίς να αφήκει τίποτε πίσω του, εν γίνεται. Ο κ. Ρος, λοιπόν, «για να μην υπάρξει άλλη κατάρρευση» προτείνει να ..... «αγκαλιαστού οικονομικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο ευέλικτης εργατικής νομοθεσίας». Ναι γιατί η κατάρρευση ήρτεν επειδή οι εργαζόμενοι είχαν τζιαι 8 ώρες να πνάζουν, ενώ αν καταργήσει κάθε εργασιακό δικαίωμα που επήρε χρόνια, αγώνες τζιαι γαίμα για να κερδιθεί, εν θα καταρρεύσει καμια οικονομία τζιαι καμιά Ευρώπη. Ρος εθέλετε κοπέλια, φάτε τον στα μούτρα σας το Ρος σας

 • Εμάθετέ το φαντάζουμαι ότι ο Βγενόπουλος ο Μπουλούτας και ο Κουννής απαλλαγήκαν των κατηγοριών για τα αξιόγραφα και κατ’ επέκταση ακυρωθήκαν τζιαι τα εντάλματα σύλληψής τους. Η δικαιολογία του δικαστηρίου ενδιαφέρουσα, τουλάχιστον:  υπάρχει πολλαπλότητα γιατί και στις 3 κατηγορίες του κατηγορητηρίου αποκαλύπτονται περισσότερα του ενός αδικήματα και ότι αυτό το θέμα επηρεάζει τα δικαιώματα των κατηγορουμένων για δίκαιη δίκη.
 • Από τους Πολίτες Κάτοικοι Πόλης Και Επαρχίας Λάρνακας Αραδίππου Κρασά: Οι εγκαταστασεις της Halliburton και Shlumberger μεγαλώνουν και μεγαλώνουν


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου