18 Οκτ 2014

Ξαναπαίζουμε, θα ξαναχάσουμε;Λίγες μετά  την ακύρωση της εισαγωγής και εγκατάστασης των πυραύλων S300  στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε  από τον ΟΠΕΚ ένα συνέδριο με τίτλο «Παίξαμε και χάσαμε;». Ένας από τους ομιλητές ήταν ο Πρόδρομος Προδρόμου, θερμός υποστηρικτής της εξοπλιστικής εκείνης πρωτοβουλίας του κυρίου Κληρίδη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι, ναι μεν παίξαμε και χάσαμε, αλλά ήταν μία προσπάθεια να αλλάξουμε το συσχετισμό δυνάμεων. Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία είχε κηρύξει τη συγκεκριμένη ενέργεια ως  «αιτία πολέμου» και φυσικά η Κύπρος , όπως και καμία άλλη χώρα, δε σήκωσε το γάντι.

Είναι σαφές ότι η ΕΚ ηγεσία προσπάθησε κατά καιρούς να αλλάξει αυτό το συσχετισμό δύναμης έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να δημιουργήσει διαφορετικές συνθήκες διαλόγου ή και «μη διαλόγου» αναλόγως. Μετά την προκλητική κίνηση της Τουρκίας να δεσμεύσει  κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ  η κυβέρνηση  αποφάσισε να δοκιμάσει ακόμα μια φορά την τύχη της. Να δοκιμάσει δηλαδή να μετρήσει την αλλαγή συσχετισμών στην περιοχή που κατά τη γνώμη της θα έπρεπε να είχε επιτελεσθεί. Να επιμετρήσει δηλαδή το πολιτικό βάρος  της ένταξης στην ΕΕ, της συμμαχίας με το Ισραήλ και τη φερόμενη συμμαχία με της Ηνωμένες Πολιτείες.

Πράγματι είναι μία ευκαιρία να γίνει μία αντικειμενική εκτίμηση της νέας κατάστασης με βάση τις νέες  κινήσεις  που  λαμβάνουν χώρα. Μια ανάλογη εκτίμηση θα πρέπει να γίνει βεβαίως και για τα περιθώρια δράσης της Τουρκίας.

Πάντως  ο Οζερσάϊ  ο οποίος θα τρέξει  ως υποψήφιος για την ΤΚ προεδρία, κατηγόρησε την Τουρκία ότι  έχει προβεί σε μία κίνηση επίδειξης δύναμης, ενώ θα έπρεπε να είχε αντιμετωπίσει την κατάσταση με διπλωματικά μέσα. Η παρατήρηση αυτή, μπορεί βέβαια να έχει και προεκλογικό χαρακτήρα και είναι  αξιοσημείωτη , γιατί συνήθως σε προεκλογικές περιόδους υπάρχει ροπή προς πιο ηρωικές επιλογές και τοποθετήσεις. Και βέβαια  αυτό δεν αφορά μόνο τον ίδιο τον Οζερσάϊ, αλλά αφορά ασφαλώς και την εκλογική μερίδα την οποία επιδιώκει να κερδίσει. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μετριοπάθεια σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος. Ανάλογες εκτιμήσεις έγιναν και από μερικούς Τούρκους αναλυτές και τεχνοκράτες ειδικούς για το φυσικό αέριο.

Μέσα στο κομφούζιο που επικρατεί στην περιοχή μας αποτελεί  επίσης  ερωτηματικό η αποτελεσματικότητα της Τουρκικής κίνησης , αλλά βέβαια η αποτελεσματικότητα ενός ισχυρού κράτους έχει ψηλότερο  πολλαπλασιαστικό  συντελεστή  από τις πρωτοβουλίες ενός μικρού κράτους. Πάντως η πρόσφατη καταγγελία δύο κυπριακών εταιρειών που φέρονται να συνεργάζονται με την κυβέρνηση Άσσαντ  από πλευράς ΗΠΑ, δείχνει ότι οι τελευταίες  κάνουν κινήσεις ευθυγράμμισης με κομμάτια τουλάχιστον της τουρκικής πολιτικής.

Από τη σύνοδο του Μιλάνου στην οποία ο κύριος Αναστασιάδης είχε επενδύσει  να μαζέψει δηλώσεις υποστήριξης, φαίνεται ότι η μόνη «αξιόλογη» συνάντηση που είχε ήταν με το Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν  από την οποία προέκυψε, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, μια θερμή υποστήριξη των κυπριακών θέσεων. Σημειώνουμε ότι αυτή η δήλωση είναι ελληνοκυπριακή και όχι ρωσική.

Η ανακοίνωση όμως ρωσικών γυμνασίων στα ανοικτά μεταξύ Κύπρου και Συρίας δείχνει ότι πολλές χώρες είναι έτοιμες να παίξουν τα ρέστα τους στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνοντας συνέχεια την ένταση.  Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι, η Ρωσία παραμένει πιστός υποστηρικτής της κυβέρνησης Άσσαντ και παράλληλα δεν διατίθεται  θα μπει στους χώρους τους οποίους δέσμευσε η τουρκική κυβέρνηση. Το Ισραήλ μέχρι στιγμής  κρατά μία απόσταση  αλλά αναμένονται οι κινήσεις του στο προσεχές μέλλον.

Η αναγγελθείσα συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στο Κάιρο θα είναι ασφαλώς μία ευκαιρία για να μετρηθεί ο βαθμός αντίθεσης της Αιγύπτου με την τουρκική πολιτική. Θα επιμετρηθεί ίσως το  κατά πόσο η Αίγυπτος μπορεί να συμφωνήσει τη  δικής της ΑΟΖ με την Ελλάδα, παραβλέποντας την τουρκική θέση ότι το Καστελόριζο δεν μπορεί να διαθέτει ΑΟΖ εις βάρος της Τουρκίας.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι όλες οι δηλώσεις υποστήριξης της θέσης ότι, η κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της, συνοδεύονται πάντα και από  δηλώσεις  ότι τα τυχόν οφέλη ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους, δηλ. και τους ΤΚ. Ανεξάρτητα λοιπόν από το πόσο η Τουρκία θα προχωρήσει στις προκλήσεις της, αυτό που φαίνεται είναι ότι  τουλάχιστον υποχρέωσε τη διεθνή κοινότητα  να ξανατονίσει  ότι ο υποθαλάσσιος πλούτος ανήκει και στους ΤΚ.  Από μία αισιόδοξη οπτική,  μπορεί κάποιος να πει ότι με την κίνηση της αυτή η Άγκυρα δείχνει να προτιμά την Ομοσπονδία αντί τη διχοτόμηση. Κατ΄ακρίβεια πολλές από τις τουρκικές δηλώσεις υπονοούν ότι πολλές ΕΚ δυνάμεις θα προτιμούσαν διχοτόμηση και όλο το όφελος από τους υδρογονάνθρακες  της νότιας ΑΟΖ.

Είναι σαφές ότι η ΕΚ ηγεσία προσπάθησε κατά καιρούς να αλλάξει αυτό το συσχετισμό δύναμης έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να δημιουργήσει διαφορετικές συνθήκες διαλόγου ή και «μη διαλόγου» αναλόγως. Μετά την προκλητική κίνηση της Τουρκίας να δεσμεύσει  κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ  η κυβέρνηση  αποφάσισε να δοκιμάσει ακόμα μια φορά την τύχη της. Να δοκιμάσει δηλαδή να μετρήσει την αλλαγή συσχετισμών στην περιοχή που κατά τη γνώμη της θα έπρεπε να είχε επιτελεσθεί. Να επιμετρήσει δηλαδή το πολιτικό βάρος  της ένταξης στην ΕΕ, της συμμαχίας με το Ισραήλ και τη φερόμενη συμμαχία με της Ηνωμένες Πολιτείες….[..]  
Η ανακοίνωση … ρωσικών γυμνασίων στα ανοικτά μεταξύ Κύπρου και Συρίας δείχνει ότι πολλές χώρες είναι έτοιμες να παίξουν τα ρέστα τους στην Ανατολική Μεσόγειο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου