11 Οκτ 2014

Και αν η έκρηξη στο Μαρί δεν ήταν αυτανάφλεξη; Μια εισαγωγή στις αμφιβολίες που άφησε μια υστερία που φαινόταν να επιμένει σε μια προαποφασισμένη «απάντηση» για να λογοκρίνει τις ουσιώδεις ερωτήσεις: Με αφορμή μια αιρετική συνέντευξηΟ τρόπος και οι συνθήκες, υπό τις οποίες έγινε η διερεύνηση της έκρηξης στο στρατόπεδο στο Μαρί το 2011, άφησαν πολλά κενά. Τα ΜΜΕ ξεκίνησαν την αμέσως επόμενη μέρα να εστιάζουν στην επίθεση στο τότε πρόεδρο με ένα τρόπο που για ό,ποιον κοιτάξει προς τα πίσω με δεδομένο τί μάθαμε τελικά, είναι εμφανές σήμερα, ότι λειτουργούσαν σε ένα πλαίσιο σκόπιμων παραποιήσεων - για να το πει κάποιος ήπια. Ο Πολίτης είχε το πιο κραυγαλέο ψέμα στο πρωτοσέλιδο του «Με οδηγίες Χριστόφια αφέθηκε στο ανοικτό χώρο το επικίνδυνο φορτίο». Ήταν ψέμα που διαψεύστηκε από όλες τις έρευνες που έγιναν, συμπεριλαμβανομένης εκείνη του κ. Πολυβίου, η οποία ήταν εμφανώς και τεκμηριωμένα πια εχθρική προς τον τέως πρόεδρο με βάση τις προκαταλήψεις του δικηγόρου της Τράπεζας Κύπρου. Αλλά και ο Φιλελεύθερος είχε το δικό του κραυγαλέο ψέμα στο πρωτοσέλιδο, όταν κατασκεύαζε ουσιαστικά το μηχανισμό αποφυγής έρευνας για τις ευθύνες του στρατού, γράφοντας πρωτοσέλιδα ότι ο διοικητής της μονάδας διέταξε εκκένωση. Ο διοικητής της μονάδας, όπως έδειξαν όλα τα τεκμήρια-μαρτυρίες, όχι μόνο δεν διέταξε εκκένωση αλλά αντίθετα διέταξε ανάκληση προσωπικού – και από τις μαρτυρίες φαίνεται να είναι εκείνος ακριβώς που έδωσε "οδηγίες" να πάνε οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν κοντά στα φλεγόμενα κοντέινερ.

Οι πολιτικές σκοπιμότητες εκείνης της περιόδου λογόκριναν μια πραγματική έρευνα. Ακόμα και η έρευνα της αστυνομίας την οποία κανένας δεν αμφισβήτησε – ούτε καν ο Πολυβίου που λειτουργούσε ως δικηγόρος εναντίον του τότε προέδρου, ούτε το μετέπειτα δικαστήριο που δεν τόλμησε να αγγίξει το θέμα των ευθυνών του στρατού με την παράδοξα μονομερώς και ανισομερώς εφαρμοσμένη "θέση" ότι "κανείς δεν είναι τέλειος" – αλλά προφανώς αυτή η δικαιολογία σταματούσε μέχρι την πόρτα του στρατοπέδου. Τα ερωτήματα παραμένουν και αναπόφευκτα το θέμα θα επανέρχεται, όπως μια κυπριακή υπόθεση Ντρέιφους, μέχρι την τελική αποκάλυψη και το του τί έγινε εκείνο το πρωί, αλλά και πως συγκαλύφθηκε μετά - και γιατί. Τα ερωτήματα που αιωρούνται μέχρι τώρα ανήκουν σε τρεις κατηγορίες.
  1. Το ένα αφορά την τεχνική διάσταση της έκρηξης – πως δηλαδή εκράγηκε η πυρίτιδα (η οποία σύμφωνα με όλα τα δεδομένα δεν αυτοαναφλέγεται) και μάλιστα νωρίς το πρωί, όταν δεν ήταν ψηλή η θερμοκρασία. Σε αυτό τον τομέα υπάρχουν και μια σειρά παράδοξα, όπως τα ανοιγμένα κοντέινερ, η υποψία ότι γινόταν κλοπή πυρίτιδας αφού ήταν ουσιαστικά αφύλακτα, αλλά και το γεγονός ότι η έκρηξη έγινε ακριβώς το πρωί της ημέρας που θα γινόταν η μετακίνηση
  2. Μια άλλη σειρά θεμάτων αφορά στις συγκυρίες που οδήγησαν στην έκρηξη. Το πιο εξόφθαλμο ζήτημα, εδώ, είναι γιατί δεν κατασκευάστηκε στέγαστρο, αφού είχε εγκριθεί σχετικό κονδύλι και αφού η μονάδα είχε επιπλέον κονδύλια για «έργα». Ακόμα και το γεγονός ότι αυτό το θέμα, ουσιαστικά αποσιωπήθηκε και δεν έγινε δημόσιος διάλογος, είναι ενδιαφέρον. Επίσης ενδιαφέρουσα ήταν και η επιμονή των δυτικών[1] για δική τους δυνατότητα παρακολούθησης των κοντέινερ . Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να τεθούν και μια σειρά ερωτήματα που πέρασαν χωρίς εστίαση γιατί δεν βόλευε την τότε υστερία – όπως λ.χ. η μη- ανάλυση των δειγμάτων από τα κοντεινερ που αποφασίστηκε το Φεβρουάριο του 2011 (που δεν έγινε γιατί «δεν μπορούσε να αποσταλεί το δείγμα στην Ελλάδα" σύμφωνα με την εκδοχή που έγινε αποδεκτή), το τι απέγιναν τα χρήματα από την μη κατασκευή στεγάστρου, και αν το θέμα ήταν απλά η αποφυγή ευθυνών από τους στρατιωτικούς ή και χρήσης του σχετικού κονδυλίου για το στέγαστρο για άλλους σκοπούς, ή αν μερικοί λειτουργούσαν με άλλες προτεραιότητες -  με δέσμευση λ.χ. να μην γίνει στέγαστρο - ή άλλες μορφές κάλυψης
  3. Το τρίτο σκηνικό που αφορά και στη λογοκρισία, αλλά και στην στοχευόμενη επίθεση που ακολούθησε, σχετίζεται με τον ευρύτερο χρόνο της συγκυρίας της έκρηξης. Η περίοδος κατά την οποία η Κύπρος υποχρεώθηκε να αναλάβει το φορτίο, το 2009, δεν ήταν τυχαία – ήδη μια σειρά από μαρτυρίες δείχνουν ότι μερικά από όσα συνέβηκαν το 2011, όπως ο συριακός εμφύλιος, προγραμματιζόταν από τότε, το 2009 όπως υποστήριξε ο τότε γάλλος υπουργός εξωτερικών. Μετά είναι το γεγονός ότι η έκρηξη έγινε ακριβώς πριν προχωρήσει η τελική διερεύνηση για φυσικό αέριο και η αδειοδότηση. Είναι και αυτό από μόνο του μια επίσης παράδοξη σύμπτωση – όπως και το ότι συνέπεσε με τις προσπάθειες στην Μέση Ανατολή για αλλαγή καθεστώτων.

Σε αυτό το τεύχος, δημοσιεύεται μια συνέντευξη ενός διεθνώς γνωστού κύπριου επιστήμονα, ο οποίος, και λόγω ειδικότητας, ενισχύει μια από τις τεχνικές υποψίες για συγκάλυψη – το θέμα ή το μύθο της αυτοαναφλεγόμενης πυρίτιδας. Υπενθυμίζεται ότι μερικοί από τους κατηγορούμενους στη δίκη, θεωρούσαν υπεύθυνο τον κ. Γεωργιάδη, αρμόδιο του στρατού για τα πυρομαχικά, ο οποίος, σύμφωνα με τις δικές τους εκδοχές τους διαβεβαίωνε ότι η πυρίτιδα δεν εκρήγνυται από μόνη της. Όμως βολικά - όπως και οι έλληνες αξιωματικοί που δεν εμφανίστηκαν στη δίκη[2]- ο κ. Γεωργιάδης μετατράπηκε σε μάρτυρα κατηγορίας  και έτσι η νέα θεωρία που επικράτησε -χωρίς ιδιαίτερη διερεύνηση- απέδωσε την έκρηξη σε αυτανάφλεξη, λόγω του ότι η πυρίτιδα είχε βραχεί. Αυτή τη θεωρία την εισηγήθηκε αρχικά το ΕΚΕΟ (Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων), αλλά και σε εκείνη την εκδοχή υπήρχαν αρκετές επιφυλάξεις και προϋποθέσεις – όπως ότι κάποιοι θα λειτουργούσαν εξωτερικά ως μηχανισμός πυροδότησης μέσω τριβής: «Ενδεχομένως προκλήθηκε μια μικρή αυτανάφλεξη στα κοντέινερς από την τριβή των μεταλλικών κοντέινερς (ίσως από άτομα που περπατούσαν πάνω τους για να τα καταβρέξουν) που προκάλεσαν κάποιον σπινθήρα[3]
Το θέμα, βέβαια, είναι ότι «εκρήξεις» και υποτιθέμενη «αυτανάφλεξη» έγινε και πριν το βρέξιμο με νερό, και πριν να ανέβουν μερικοί πάνω για να δουν τι έγινε. Εκτός βέβαια και αν κάποιοι "ασχολούνταν" με τα κοντέινερ [ανέβαιναν πάνω ή τα άνοιγαν]  την περίοδο που ήταν αφύλακτα. Και φυσικά, παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί ακριβώς να γίνει η έκρηξη το πρωί, όταν η θερμοκρασία δεν ήταν ψηλή.
Εδώ αξίζει να σχολιάσει κανείς την συνειδητή προσπάθεια λογοκρισίας που έγινε από την τεράστια πλειοψηφία των ΜΜΕ για τα βίντεο της έκρηξης, τα οποία ουσιαστικά πρόβαλε μόνο η εφημερίδα Γνώμη. Θα είναι ενδιαφέρον στο μέλλον, όταν γίνει επανεξέταση των δεδομένων, να δούμε τί από όλα, ενοχλούσε σε εκείνες τις καταγραφές.

Η τελική θέση που καταγράφηκε από τον κ. Πολυβίου ήταν ενός κύπριου «εμπειρογνώμονα» εκρηκτικών υλών, ο οποίος υιοθέτησε επίσης τη θεωρία της αυτανάφλεξης με «εκ συμπαθείας εκρήξεις»
«..[στην] έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων σημειώθηκε εκ νέου αυτανάφλεξη του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου, στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη στις 4 Ιουλίου, η οποία οδήγησε σε "εξ συμπαθείας" έκρηξη των υπολοίπων εμπορευματοκιβωτίων..»[4]
Αυτή η εκδοχή απέδωσε την έκρηξη στην υγρασία και στον ήλιο, όπως και στο τρόπο στοίβαξης. Χωρίς, βέβαια, να εξηγείται και πάλι επαρκώς η παγκόσμια καινοτομία, η Κύπρος να είναι ο χώρος όπου η πυρίτιδα έπαθε αυτανάφλεξη το πρωί πριν βγει ο ήλιος.
 Ο κ. Φελλάς αμφισβητεί έντονα αυτή τη «θεωρία» πάνω στην οποία οικοδομήθηκε μια σειρά από μετατοπίσεις μακριά από τα ύποπτα στοιχεία – πώς και γιατί έγινε έκρηξη τέτοια ώρα, γιατί δεν υπήρχε στέγαστρο, φρούρηση κλπ. Η θέση του ότι ήταν δολιοφθορά, δεν είναι κάτι το νέο – είναι μια ακόμα (λογοκρινόμενη) υποψία που πλανιέται από τότε. Απλώς τώρα καταγράφεται και από ένα άτομο, που δεν είχε εμπλοκή στα τότε δεδομένα και λόγω της θέσης του έχει τη γνώση να καταθέσει λογικά ερωτήματα που λογοκρίθηκαν τότε.  Στο τότε κλίμα, που έβγαζε ένοχους και αθώους, πριν καν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις, προφανώς κάποιοι δεν ήθελαν συζήτηση. Το γιατί είναι μέρος των συζητήσεων του μέλλοντος που νηφάλια θα αποκαταστήσουν την πραγματική ιστορία – και των δεδομένων της έκρηξης, και του τί προηγήθηκε, αλλά και το τί ακολούθησε.

Δρ Τάκης Φελλάς : "Το ατύχημα στο Μαρί δεν προκλήθηκε μόνο του"


Ακολουθεί συνέντευξη του Δρ Τάκη Φελλά, εφευρέτη επιστήμονα με διεθνή αναγνώριση. Η συνέντευξη έγινε στο Λονδίνο, όπου ο Δρ Φελλάς διατηρεί το δικό του κανάλι, το Hellenic TV. Πρόσφατα η Καθημερινή τον παρουσίασε ως εξής: «Μετά από δεκαετίες ερευνών και επιστημονικών εφευρέσεων και επιτυχούς επαγγελματικής πορείας στον μαγικό κόσμο του διαστήματος και των δορυφόρων, ο 66χρόνος σήμερα Χριστάκης Φελλάς μεθοδικά προχωρεί σε ένα άλμα στο μέλλον με «κοσμοδρόμιο» την Κύπρο και τρεις δορυφόρους αναμετάδοσης ίντερνετ και τηλεόρασης στα χέρια του!» http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=179739

Της Γιώτας Δημητρίου
Πώς γίνεται ένας επιστήμονας να είναι ο ιδιοκτήτης και Γενικός Διευθυντής του Hellenic TV στο Λονδίνο;
Το ότι είμαι επιστήμονας δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρομαι για τα κοινά, δεν σημαίνει ότι δεν επιθυμώ να προσφέρω στη δικιά μου παροικία. Από τότε που ήμουν στο Πανεπιστήμιο, στο πρώτο μου πτυχίο στο
Manchester, είχαμε ελληνικό σύλλογο. Όταν πήγα να συνεχίσω το μεταπτυχιακό μου στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, δεν υπήρχε Ελληνικός Σύλλογος και ίδρυσα εγώ ένα Ελληνικό Σύλλογο. Επίσης, όταν πήγα στο Πανεπιστήμιο του Surrey για να συνεχίσω με το Διδακτορικό μου, ούτε εκεί υπήρχε Ελληνικός Σύλλογος και ίδρυσα πάλι εγώ εκεί. Επίσης, το 1974 μετά την εισβολή και κατοχή στο νησί μας, ίδρυσα ακόμα ένα Σύλλογο ειδικά για την Κύπρο, Cyprus Solidarity Society. Ο οποίος ήταν ένας Σύλλογος ειδικά για το Κυπριακό Πρόβλημα. Αυτός ο Σύλλογος υπάρχει ακόμα.
Άρα το πραξικόπημα στο νησί μας, σας είχε βρει στην Αγγλία φοιτητή;
Ναι.
Άρα και πριν την ίδρυση του Hellenic TV είχε προηγηθεί μια ανάμειξη σας στα κοινά και στη προσπάθεια να κρατάτε σύνδεση με την πατρίδα μας.
Ακριβώς! Κι αυτή η προσπάθεια για Σύνδεση με την πατρίδα μας έγινε ακόμα πιο έντονη με την Τουρκική Εισβολή. Τότε, ήμουν μέλος του Britain Cyprus Committee, είχαμε βουλευτές δίπλα μας και γίνονταν προσπάθειες για να μην αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.
Η σχέση σας με την τηλεόραση πως ξεκίνησε;
Το 1982, όταν πήγα να δουλέψω για το
British Telecom με έστειλαν για εκπαίδευση στο Milton Kings, εκεί είδα για πρώτη φορά την καλωδιακή τηλεόραση. Υπήρχε μόνο στην Αμερική μέχρι τότε. Σε ένα χωριό, λοιπόν, όπως το Milton Kings υπήρχε καλωδιακή τηλεόραση με 4 κανάλια. Τότε, μου γεννήθηκε η ιδέα ότι αν η καλωδιακή τηλεόραση επεκταθεί σε όλη τη Βρετανία θα μπορούμε κι εμείς ως κοινότητα των Κύπριων εδώ να έχουμε το δικό μας κανάλι. Γι αυτό, από το 1982 ξεκίνησα τις προσπάθειες μου για να γίνει ιδιωτικό κανάλι, δεν υπήρχαν βέβαια οι κατάλληλοι μηχανισμοί. Το 1988-1989 έβγαλε η κυβέρνηση τις πρώτες ενδείξεις ότι θα αδειοδοτήσουν ξένους σταθμούς. Μαζί με την αίτηση για άδεια για το LGR, λίγο αργότερα κάναμε και για την τηλεόραση. Τότε, ήμουν σε μια ομάδα στο Camden Town, πήγαμε μαζί με το Cable Camden μαζί με άλλους που είχαν καταθέσει αίτηση για κανάλι σε άλλες περιοχές, εδώ, στο βόρειο Λονδίνο και γράψαμε στην αίτηση ότι θα υπήρχε και Ελληνικό κανάλι και κερδίσαμε την άδεια. Και έτσι, ξεκίνησε η Ελληνική τηλεόραση του Λονδίνου το 1990, με 13 σπίτια στο Camden Town, αλλά μέσα σε ένα χρόνο είχαμε ξεπεράσει τους χίλιους.
Τότε υπήρχε το δορυφορικό του ΡΙΚ;
Όχι δεν υπήρχε δορυφορική τότε, δεν υπήρχε κάποιος συνδετικός κρίκος με τα Κυπριακά ΜΜΕ, εκτός βέβαια από τις εφημερίδες «Το Βήμα» και την «Παροικιακή».
Ποιός είναι σήμερα ο ρόλος του Hellenic TV σε μια παροικία στην οποία ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Κύπριοι; Πέρα από επιχείρηση, το εκλαμβάνετε και ως λειτούργημα; Το βλέπετε ως κάποια ευθύνη όλο αυτό;
Με την επέκταση της δορυφορικής τεχνολογίας υπάρχουν πολλά κανάλια από τα κέντρα του Ελληνισμού (Ελλάδα και Κύπρος) τα οποία ο κόσμος της παροικία μπορεί και παρακολουθεί. Αλλά δυστυχώς υπάρχει μηδέν ενημέρωση από εδώ προς εκεί. Από εδώ προς την Κύπρο και την Ελλάδα. Δεν γνωρίζουν πως υπάρχουμε και ποιά είναι η δράση της παροικίας. Μόνο όταν έρθουν Λονδίνο και δουν τα Ελληνικά σχολεία, καταστήματα, οργανώσεις, μπορούν να πάρουν μια ιδέα.
Είναι αλήθεια, ότι αρκετοί αγνοούν τη «δεύτερη Κύπρο» και τη «δεύτερη Ελλάδα» που υπάρχει εδώ.....
Και επί καιρό χούντας είχε γίνει αρκετός αγώνας εδώ, κατά της Δικτατορίας.
Δεν μου απαντήσετε αν το νιώθετε ως ευθύνη το Hellenic TV...
Όχι, δεν το νιώθω ως ευθύνη, είναι κάτι πολύ φυσικό για μένα να θέλω να μεταφέρω το μήνυμα στην πατρίδα πως είμαστε εδώ και είμαστε συναγωνιστές στους αγώνες της πατρίδας μας και δίνουμε τους δικούς μας αγώνες για να κρατηθούν τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας στο εξωτερικό.
Πριν λίγους μήνες, σας είχα δει σε τηλεοπτικό κανάλι στη Κύπρο και είχατε μιλήσει, ανάμεσα σε άλλα, για το τραγικό ατύχημα στο Μαρί. Μου είχε κάνει εντύπωση η σιγουριά με την οποία είχατε εκφράσει την πεποίθηση ότι δεν ήταν ατύχημα. Μπορείτε να μας πείτε, ξανά, λίγα λόγια γι αυτό;
Όλη η φυσική που ξέρω, όλα αυτά τα 35 χρόνια, μου λέει ότι το πόρισμα το οποίο έγινε στη Κύπρο από τον κ. Πολυβίου, τον οποίο είχε διορίσει η τότε Κυβέρνηση, δεν μπορούσε να ευσταθεί σε καμία περίπτωση. Διαβάζοντας την έκθεση Πολυβίου, η πρώτη γραμμή λέει ότι η έκρηξη στο Μαρί έγινε από αυτοανάφλεξη της πυρίτιδας. Αυτή η πρώτη, λοιπόν, γραμμή εμένα με χτυπά στο κεφάλι σαν τη μεγαλύτερη ουτοπία όλων των εποχών!
Ουτοπία;
Εννοώ κάτι το αδύνατο! Κάτι που δεν μπορεί να συμβεί! Σαν να λέμε, είδα ένα γάιδαρο να πετά στον ουρανό με φτερά! Επειδή η αυτοανάφλεξη χρειάζεται ειδικές συνθήκες για να συμβεί. Η πυρίτιδα μόνο στους 319 βαθμούς Κελσίου μπορεί να ανάψει, να πάρει φωτιά.  Στο Μαρί πήρε φωτιά, έστειλαν τους πυροσβέστες και μετά έγινε η έκρηξη. Έγινε αυτοανάφλεξη, δηλαδή φωτιά της πυρίτιδας. Αυτό για να γίνει από μόνο του θα έπρεπε να είχαμε 319 βαθμούς Κελσίου! Η βενζίνη ανάβει μόνη της σε 90 βαθμούς Κελσίου, αλλά με 45 βαθμούς Κελσίου στη Κύπρο, δεν θα δεις την βενζίνη να ανάβει από μόνη της! Η πυρίτιδα, εδώ και 50 χρόνια υπάρχει και σε στρατόπεδα της Κύπρου και δεν έγινε ποτέ καμία αυτοανάφλεξη!
Άρα όσοι είχαν πει ότι ήταν ακίνδυνα τα κιβώτια εκεί, είχαν δίκαιο;
Ναι, είχαν δίκαιο, δεν γίνεται να πάθει αυτοανάφλεξη η πυρίτιδα, ήταν για τρία χρόνια εκεί. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, αν κάποιος θα αποφασίσει να κάνει σαμποτάζ...
Άρα ήταν κακόβουλη ενέργεια;
Ναι.....Το ατύχημα στο Μαρί δεν προκλήθηκε μόνο του!
Εσείς δεν είστε κάποιος άγνωστος, είστε ένας επιστήμονας με ειδίκευση σε τέτοια θέματα, όταν λοιπόν έγινε η τραγωδία στο Μαρί, δεν ζητήσατε να πείτε την γνώμη σας, όταν όλοι μιλούσαν για ατύχημα και αυτοανάφλεξη;
Μα δεν είχα κάποιο ρόλο εκεί και δεν είμαι ο μόνος επιστήμονας. Ξέρετε, αν γινόταν κάτι τέτοιο στην Βρετανία θα γινόταν αναπαράσταση του ατυχήματος από τους ειδικούς. Για το Μαρί δεν έγινε καμιά αναπαράσταση, να μας δείξουν πως έγινε το ατύχημα. Μπορούσαν να φέρουν εμπειρογνώμονες στις φωτιές, από το εξωτερικό, από τη Βρετανία, την Αμερική, τη Ρωσία. Κανένας δεν βρέθηκε να πει στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «κάτι τέτοιο, επιστημονικά, δεν μπορεί να συμβεί από μόνο του».
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση σας για το τραγικό ατύχημα το Μαρί, επειδή μιλάτε ως επιστήμονας που είστε.
Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν ήταν ατύχημα, ήταν κακόβουλη ενέργεια.
Που πάει το μυαλό σας;
Μα δεν μπορώ εγώ να πω ποιοί θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο! Αλλά ξέρουμε ότι καταρχάς οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί δεν ήθελαν αυτά τα πυρομαχικά να πάνε στη Συρία, επίσης η Τουρκία και το Ισραήλ δεν ήθελαν αυτά τα πυρομαχικά να πάνε στη Συρία.
Κάποιοι λένε ότι ήταν και μια καλή ευκαιρία για την αντιπολίτευση για να αναγκάσει τον Πρόεδρο σε παραίτηση.
Δεν πιστεύω πως αυτοί θα έφτανα σε αυτό το άκρο! Πιστεύω πως ήταν ξένος παράγοντας (Τουρκία, Αμερική, Αγγλία ή Ισραήλ), ή ακόμα και πράκτορες της Συρίας, από τους Αντάρτες. Επίσης, επιστημονικά, με λέηζερ από το διάστημα μπορείς να δημιουργήσεις ανάφλεξη. Υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογία για να το προκληθεί αυτό με λέηζερ.
Τον περισσότερο σας καιρό ζείτε στο Λονδίνο;
Μετά τις σπουδές μου στην Αγγλία και μέχρι το 1990 ζούσα μόνιμα στο Λονδίνο. Από το 1990-1996 ήμουν στη Γαλλία, στην Τουλούζη και δούλευα εκεί (στην
Intersun). Από το 1996 μέχρι το 2011 ήμουν στην Ελλάδα, εργαζόμουν εκεί (στη Hellas Sat). Το 2001 πήγα στην Κύπρο, επαναπατρίστηκα μέχρι το 2007 και πηγαινοερχόμουν στο Λονδίνο. Το 2009 επέστρεψα στην Γαλλία για 3-4 χρόνια. Τώρα ζω ανάμεσα σε Λονδίνο και Κύπρο, τον περισσότερο καιρό ζω στη Κύπρο.
Ενδιαφέρουσα η ζωή σας ανάμεσα σε τόσους τόπους....
Ξέρεις, όταν είσαι πρόσφυγας, όπως είμαι εγώ από την Ζώδια, δεν έχεις συναισθηματικούς δεσμούς με τόπους.
 
Σας λείπει η Ζώδια;
Μου λείπει εκείνη η δομή που υπήρχε παλιά. Οι γείτονες, οι φίλοι, ο τόπος...Και αν θα φεύγαμε από τη Ζώδια, να ήταν επειδή το επιλέξαμε, όχι επειδή μας αναγκάσανε με βίαιο τρόπο, με ένα πραξικόπημα και μια εισβολή.


[1] Οι οποίοι φοβόντουσαν, υποτίθεται, κίνδυνο «δολιοφθοράς» ή κλοπής
[2] Αυτή τη βδομάδα, αρχές Οκτωβρίου, κυκλοφόρησε η είδηση ότι γίνονται, τουλάχιστον, διαδικασίες για διερεύνηση του θέματος και σε σχέση με τους αξιωματικούς, οι οποίοι δεν ήρθαν καν στην δίκη – όπως ο κ. Τσαλικίδης.  http://www.trelokouneli.gr/pros-dioxh-tsalikidh-gia-thn-ekrhxh-sto-mari-ths-kuprou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου